Milieubeheer - Duurzaam, bodem, geluid en handhaving
Beleidskaders, -monitors en wetgevingHet realiseren van de energietransitie (gezamenlijk met alle betrokken partijen in en rondom de stad) om te voldoen aan doelen van Parijsakkoord en economische kansen worden benut.
Een betere luchtkwaliteit.
Regisseren van het stimuleren van circulariteit in het grondstoffengebruik binnen de stad (verminderen gebruik grondstoffen, hergebruik en recyclen van afval).
Het realiseren van een klimaatadaptieve stad......
Omschrijving taakveld
.....Vervolg taakvelddoelstellingen:
- Verminderen van geluidsoverlast;
- Een betere regie op het gebruik van de ondergrond;
- Een adequaat extern veiligheidsniveau voor alle inwoners;
- Verduurzaming van de gemeentelijke bedrijfsvoering en verduurzaming gemeentelijk vastgoed.
Omschrijving taakveld
Nederland moet in 2050 een land zijn zonder CO2 uitstoot en met een volledig circulaire economie. Daar moet nu mee begonnen worden. Ook Rotterdam heeft hierin een belangrijke opgave. Prioriteit ligt daarom bij de uitvoering en ondersteuning van activiteiten voor het realiseren van de energietransitie in gebouwde omgeving en mobiliteit, de omslag naar een circulaire economie, het verbeteren van de luchtkwaliteit, vergroting van de veerkracht van de stad, in combinatie met de vergroening, waterveiligheid en transformatie naar een nieuwe duurzame economie.
We zetten in op een fijne woon- en leefomgeving voor alle Rotterdammers: schoner, groener en gezonder. In het taakveld Milieubeheer wordt ingezet op maatregelen die de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, schone lucht, minder geluidsoverlast en schonere en veiliger bodems bevorderen en zo een bijdrage leveren aan een rijke en stabiele biosfeer en daarmee aan een aantrekkelijke leefomgeving. Dit vergt vooral focus op anders werken: die keuzes krijgen waarde als we ze omzetten in kansen door integraler en slimmer te weken. Dus zetten we de energietransitie in als vliegwiel voor duurzame bedrijvigheid, voor nieuwe werkgelegenheid en het aantrekkelijker maken van woningen en wijken.
Wat willen we bereiken
Effect indicatorenDe CO2-uitstoot van Rotterdam ombuigen in een neergaande lijn naar nul uitstoot in 2050, conform de afspraken van Parijs en het Nederlands Klimaatakkoord door het realiseren van een betaalbaar, schoon, betrouwbaar, veilig en op innovatie ingesteld energiesysteem (= het totaal van opwek, opslag, grid en gebruik).
Een betere luchtkwaliteit met het oog op gezondheid.
Minder gebruik van primaire grondstoffen en meer hergebruik en recyclen van afval, en het realiseren van een omslag naar circulair denken bij inwoners en bedrijven (doelstelling circulair wordt verder uitgewerkt onder taakveld 7.3 Grondstoffen).
Het realiseren van een toekomstbestendig, klimaatadaptief, resilient Rotterdam: werken aan de vergroting van de capaciteit van mensen, gemeenschappen, instituten, bedrijven en systemen om te overleven, zich aan te passen en om te groeien onder elke mogelijke chronische stres of acute shocks. (doelstelling klimaatadaptatie wordt verder uitgewerkt onder taakveld 7.2 Stedelijk Waterbeheer).
Minder geluidsoverlast en meer stille groene gebieden.
Een beter regie op het gebruik van de ondergrond: rol van ondergrond in energietransitie, vergroening, wateropgave en biodiversiteitsvermeerdering + aanpakken verontreiniging en voorkomen gezondheidsschade.
Een adequaat extern veiligheidsniveau voor alle inwoners.
Verduurzaming van / een duurzamere gemeentelijke bedrijfsvoering en vastgoed. (doelstelling verduurzamen vastgoed wordt verder uitgewerkt onder taakveld 0.3 Overige objecten en gronden).
Wat gaan we daar voor doen
De CO2-uitstoot van Rotterdam ombuigen in een neergaande lijn naar nul uitstoot in 2050, conform de afspraken van Parijs en het Nederlands Klimaatakkoord door het realiseren van een betaalbaar, schoon, betrouwbaar, veilig en op innovatie ingesteld energiesysteem (= het totaal van opwek, opslag, grid en gebruik).
- Het opstellen van een Rotterdams Energie- en Klimaatakkoord, waarin we met bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere partners afspraken maken over het realiseren van een neergaande trend in de een CO2-emissies leidend naar een reductie van 49% in 2030 door maatregelen in de gebouwde omgeving en op mobiliteit
- Er komt een samenhangende gebiedsaanpak op Groot IJsselmonde, Pendrecht ZO, Rozenburg, Lage Land Oost, (Prinsenland) en Bospolder-Tussendijken.
- Afspraken worden gemaakt met het Havenbedrijf en Haven Industrieel Complex over het realiseren van de energietransitie. Waarbij de gemeente een aanjagende en verbindende rol heeft.
- Een investeringsfonds Energietransitie wordt opgericht
- De analyse van Drift/ARUP (het rapport “Nieuwe energie voor Rotterdam”, 2018) over de verschillende maatregelen die nodig zijn om in Rotterdam de Parijs-doelen te bereiken, dient als uitgangspunt en als monitor en deze worden vertaald naar een aanpak.
Een betere luchtkwaliteit met het oog op gezondheid.
- Het voeren van een actieve aanpak van de voornaamste bronnen van luchtvervuiling, enerzijds gericht op bereiken van structureel minder uitstoot in de stad en anderzijds gericht op verminderen uitstoot van bronnen in de regio:
- Stimuleren van mobiliteit gericht op fietsen en OV (doelstellingen voor mobiliteit worden verder uitgewerkt onder taakveld 2.1.b Verkeer en vervoer ontwikkeling)
- Schonere en efficiëntere inrichting van bouw- en stadslogistiek
- Veranderen en verschonen van de automobiliteit en vermindering van autoverkeer in met name de binnenstad.
- Doorgaand en passerend verkeer zoveel mogelijk over de ringwegen middels slimme technologieën en een verkeerscirculatieplan
- Bevorderen ontgascapaciteit voor binnenvaarttankschepen in de haven
- Uitbreiding landelijke aanpak frisse scholen naar woningen.
Minder gebruik van primaire grondstoffen en meer hergebruik en recyclen van afval, en het realiseren van een omslag naar circulair denken bij inwoners en bedrijven
- Doelstelling circulair wordt verder uitgewerkt onder taakveld 7.3 Grondstoffen
Bijdrage leveren aan een toekomstbestendig, resilient Rotterdam onder andere gericht op het gebied van klimaatadaptatie: voorkomen van en omgaan met wateroverlast en hittestress.
- Inzetten op de ontwikkeling van maatregelen bij private partijen en instellingen (huiseigenaren, bedrijven, kennis- en zorginstellingen)
- Integreren van maatregelen in de primaire processen van de gemeente zelf (ontwerp, inrichting, assetmanagement).
- Blijven zoeken naar innovaties en verbeterde methoden op het gebied van klimaatadaptatie
- Deelnemen in internationale samenwerkingsverbanden en kennisnetwerken om zodoende onze kennis en kunde op peil te houden en ons internationaal imago op dit vlak hoog te houden:
- 100RC
- C40
- Climate Academy
- Global Centre of Excellence on Climate Adaptation
Het tegengaan van geluidsoverlast
- De structurele aanleg van stille wegdekken
- Het slim ontwerpen en inrichten van de openbare ruimte (waar mogelijk minimaal één geluidarme zijde bij woningen)
- Maatregelen die geluidbeleving positief beïnvloeden
- Werken aan stille groene gebieden die bewoners rust en ontspanning bieden
Bijdrage leveren aan het gebruik van de ondergrond: rol van ondergrond in energietransitie, vergroening, wateropgave en biodiversiteitsvermeerdering + aanpakken verontreiniging en voorkomen gezondheidsschade
- Er wordt een aanpak opgesteld gericht op met lood verontreinigde locaties waar kinderen spelen.
- Integraal beleid van de ondergrond, Beleid gericht op het gebruik van de ondergrond voor groen, voor energievoorzieningen als warmte-koude-opslag en geothermie en ter voorkoming van wateroverlast.
- Verdere uitwerking van Gebiedsgerichte Aanpak van verontreinigde grond (en grondwater) in de haven
Een adequaat extern veiligheidsniveau voor alle inwoners.
- Inzetten op onder meer het concentreren van risicobedrijven, ook in relatie tot zeer kwetsbare objecten (ziekenhuizen, scholen).
Verduurzaming van gemeentelijke bedrijfsvoering en verduurzaming gemeentelijk vastgoed.
- Doelstelling verduurzamen vastgoed wordt verder uitgewerkt onder taakveld 0.3 Overige objecten en gronden.
- Actief sturen/samenwerken met gemeentelijke inkoop op verduurzamen en circulair maken van inkoop
- Inzetten op verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.
- Inzetten op ontwikkeling en versterking circulaire economie via eigen bedrijfsvoering
- Inzetten op het verduurzamen van de gemeentelijke bedrijfsvoering.
Effect indicatoren
Beschrijving effectindicator | Realisatie 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
De stijging van de CO2-uitstoot wordt in deze collegeperiode omgebogen naar een dalende trend die leidt tot 49% CO2-reductie in 2030, gemeten t.o.v. het jaar 1990. (collegetarget)Nader uit te werken | Streefwaarde | ||||||
In 2022 is de gemiddelde luchtkwaliteit in de hele stad verbeterd t.o.v. het niveau van 2017. Vanaf 2020 zijn er geen straten meer waar de Europese gezondheidsnorm voor NO2 wordt overschreden (collegetarget) | Streefwaarde | ||||||
Ten minste 15.000 bestaande woningen zijn verduurzaamd, waarvan 10.000 aardgas vrij of daarop voorbereid. | Streefwaarde |
Twee ambities uit het coalitieakkoord worden hier samengevoegd onder een collegetarget. Verduurzamen gebeurt door en kan ook gemeten worden via een slimme keuze voor een combinatie van maatregelen: aardgasvrij maken (of daarop voor te bereiden), voorzien van eigen energie opwek en/of -opslag, kostenefficiënt te isoleren/renoveren, materiaal circulair inzetten, energiegebruik van bewoners veranderen, woningen voorzien van oplaadfaciliteiten voor elektrisch vervoer, huizen klimaatbestendiger maken (bv groene daken, ontstenen van tuinen, wateropvang en hittestress maatregelen).
Circulaire economie staat bij taakveld Afval - Grondstoffen
Overzicht baten en lasten
Overzicht van baten en lasten Milieubeheer - Duurzaam, bodem, geluid en handhaving | Realisatie 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | Raming 2020 | Raming 2021 | Raming 2022 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 5.478 | 3.859 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 2.683 | 3.745 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige opbrengsten derden | 2.570 | 114 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige baten | 225 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Lasten exclusief reserves | 36.690 | 47.801 | 49.423 | 48.768 | 31.552 | 31.554 |
|
Interne resultaat | 10.823 | 10.977 | 16.040 | 15.282 | 13.464 | 13.464 | |
Interne resultaat | 10.823 | 10.977 | 16.040 | 15.282 | 13.464 | 13.464 | |
Programmalasten | 25.867 | 36.824 | 33.383 | 33.487 | 18.088 | 18.091 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 23.149 | 34.108 | 32.444 | 32.512 | 17.063 | 17.017 | |
Kapitaallasten | 560 | 550 | 618 | 668 | 719 | 768 | |
Overige programmalasten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 2.158 | 2.166 | 322 | 306 | 306 | 306 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -31.212 | -43.942 | -49.423 | -48.768 | -31.552 | -31.554 | |
Vennootschapsbelasting | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo voor reserveringen | -31.212 | -43.942 | -49.423 | -48.768 | -31.552 | -31.554 | |
Reserves | 7.158 | 15.672 | 18.334 | 17.433 | 250 | 250 | |
Onttrekking reserves | 7.158 | 16.005 | 18.334 | 17.433 | 250 | 250 | |
Toevoeging reserves | 0 | 1.586 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Vrijval Reserves | 0 | 1.252 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -24.054 | -28.271 | -31.090 | -31.336 | -31.301 | -31.304 |
Bijstellingen
Bijstellingen (x1000) | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |
---|---|---|---|---|---|
Coalitieakkoord: Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 111 | 101 | -36 | -36 |
|
Trend | 111 | 101 | -36 | -36 | |
Coalitieakkoord: Intensiveringen | -10.000 | -10.000 | -10.000 | -10.000 |
|
Energietransitie | -10.000 | -10.000 | -10.000 | -10.000 | |
Coalitieakkoord: Bezuinigingen | 106 | 98 | 41 | 36 |
|
Invulling structurele stelpost coalitieakkoord | 106 | 98 | 41 | 36 | |
Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 28 | 31 | 33 | 35 |
|
Actualisatie omslagrente | 28 | 31 | 33 | 35 | |
Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 |
|
Bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam - Resilient Peperklip | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bestemmingsreserve Duurzaam | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Technische wijzigingen | 514 | 513 | 514 | 514 |
|
Diverse afwijkingen | 514 | 513 | 514 | 514 | |
Begroting na wijzigingen | -31.090 | -31.336 | -31.301 | -31.304 |
Coalitieakkoord: Ramingsbijstellingen vermijdbaar
Trend
Als uitwerking van het coalitieakkoord is de bij de 4-maandsrapportage 2018 opgenomen trend/indexatie aangepast. Het percentage op de trendcategorie materieel is verlaagd van 0,9% naar 0%. Het trendpercentage subsidies is gehalveerd naar 2,1%.
Coalitieakkoord: Intensiveringen
Energietransitie
De gemeente zet het programma Duurzaam voort. Het programma richt zich op de Energietransitie met als doel een duurzame, robuuste en toekomstbestendige energievoorziening in de stad. Een belangrijke maatregel is het opstellen van het Rotterdams Energie- en Klimaatakkoord.
In de begroting 2019-2022 wordt in totaal € 150 mln beschikbaar gesteld voor de energietransitie. De eerste € 40 mln is ingepast in de meerjarenbegroting. De dekking van het aanvullende bedrag zal bij begroting 2020 worden voorgesteld. De verwachting is dat een belangrijk deel van de dekking kan worden gevonden door de verkoop van de aandelen Eneco. Mocht de verkoop van Eneco worden uitgesteld of niet doorgaan, zal er worden gezocht naar alternatieve financieringsbronnen.
Coalitieakkoord: Bezuinigingen
Invulling structurele stelpost coalitieakkoord
Dit betreft een invulling van de in het coalitieakkoord opgenomen structurele stelpost van € 2 mln in 2019 oplopend naar € 8 mln in 2022.
Ramingsbijstellingen onvermijdelijk
Actualisatie omslagrente
Als gevolg van de verlaging van de omslagrente (het interne rentepercentage) van 2,5% naar 2,25% zijn de rentelasten in de meerjarenbegroting bijgesteld. Dit wordt toegelicht in het hoofdstuk financiële hoofdlijnen.
Reserves
Bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam - Resilient Peperklip
Op basis van een actuele planning vindt de uitvoering van het project Resilient Peperclip in 2020 plaats. Het kostenbudget en de financiering vanuit de bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam zijn hierop bijgesteld. Hierdoor is de onttrekking in 2019 met € 185 verlaagd en in 2020 met € 255 verhoogd.
Bestemmingsreserve Duurzaam
In 2018 zijn subsidiekosten verantwoord voor Emerald Kalama Chemical B.V. die in 2019 zijn begroot. Het kostenbudget en de financiering uit de bestemmingsreserve zijn hierop naar beneden bijgesteld met € 270.
Technische wijzigingen
Diverse afwijkingen
Naast diverse technische mutaties tussen kostenplaatsen en/of kostendragers zijn de kosten voor de taken Chemisch Advies met ingang van 2018 verantwoord onder het programma Openbare orde en veiligheid. Het bijbehorende budget is vanuit het programma Stedelijke inrichting en ontwikkeling overgeheveld (€ 513).
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
- Actieplan Geluid 2013-2018
- Beleidskader Groepsrisico
- Beleidsnota Huishoudelijk Afval 2013-2018
- Bouwverordening 2010
- Gebiedsaanpak energietransitie
- Groenplan Binnenstad
- Hoogbouwvisie 2011
- Kader Stedelijke Ontwikkeling
- Koersnota Schone Lucht, 2015-2018
- Meerjarenplan Bouw en Woningtoezicht 2018-2021
- Natuurkaart Rotterdam 2014
- Natuurkaart Rotterdam 2014: Uitvoeringsprogramma Natuurkaart Rotterdam
- Nieuwe energie voor Rotterdam (Drift rapport)
- Programma Duurzaam 2015-2018
- Programma Rivieroevers 2015 - 2018
- Programma Rivieroevers 2015 - 2018: De Nieuwe Maas als stedelijk parklandschap
- Programma Rivieroevers 2015 - 2018: Jaarbericht programma Rivieroevers
- Programma Rivieroevers 2015 - 2018: Programma Rivier als getijdenpark
- Programma Rivieroevers 2015 - 2018: Rivieroevers Rotterdam - De blauwe longen van de stad - resultaten 2014-2018 en vooruitblik
- Programma Rivieroevers 2015 - 2018: Toekomstperspectief Binnenstedelijke Rotte
- Programmaplan Multifuntionele Daken
- Roadmap Next Economy
- Rotterdam gaat voor circulair - Visie en aanpak 2017
- Rotterdam Kaart van de Stad - Verkenning ontwikkelkansen lange termijn
- Rotterdam Resilience Strategie
- Rotterdam Vitale Stad - Nota Publieke Gezondheid 2016-2020
- Rotterdam Vitale Stad - Nota Publieke Gezondheid 2016-2020: Uitvoeringsprogramma Vitale stad 2016-2020
- Rotterdams Beleidskader Helikopters
- Rotterdamse Adaptatiestrategie
- Stadsvisie
- Stedelijke Agenda Haven
- Verhaal van de stad