Samenkracht en burgerparticipatie
Beleidskaders, -monitors en wetgeving1. Rotterdammers zijn zelfredzaam en weten goed hun eigen talenten en die van hun sociale omgeving te benutten
2. In Rotterdam vinden we het belangrijk dat mensen meedoen en dat we samen met alle Rotterdammers- werken aan een ontspannen samenleving, met de Nederlandse waarden waaronder vrijheid en gelijkwaardigheid als fundament en beheersing en kennis van de Nederlandse taal als fundament
3. Een vernieuwde aanpak voor Rotterdamse statushouders
4. Kinderen en jongeren groeien kansrijker, veiliger en gezonder op
Omschrijving taakveld
De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen naar vermogen bijdraagt aan de samenleving. Rotterdammers zijn zelfredzaam en weten goed hun eigen talenten en die van hun sociale omgeving te benutten.
In dit taakveld staat de inzet op het stimuleren van zelfredzaamheid centraal. De gemeente stimuleert de actieve betrokkenheid van bewoners. Samen bouwen we aan een stad waar mensen elkaar verstaan en waar mensen niet langs elkaar heen leven. Aandacht is er voor het delen van waarden, discriminatiebestrijding en gelijke behandeling. Ook goede basis ondersteuning aan statushouders en het bieden van kansen aan minderjarige Rotterdammers maken onderdeel uit van dit taakveld.
Wat willen we bereiken
Effect indicatorenNieuw Rotterdams Welzijn
- De ondersteuning van de Rotterdammers verbeteren door instellingen (welzijnsinstellingen en partijen Couleur Locale) in staat te stellen hun taken zo optimaal mogelijk uit te voeren.
- De Huizen van de Wijk zijn nog meer de centrale ontmoetingsplek voor de bewoners van de wijk.
- In ieder gebied is een aanbod van laagdrempelige preventieve dagbesteding in het Huis van de Wijk plus.
- Er zijn voldoende faciliteiten voor vrijwilligers en mantelzorgers om hun taak uit te kunnen voeren. De inzet van de gemeente is er mede op gericht het aantal overbelaste mantelzorgers te verminderen.
- Een aanvang is gemaakt met de uitvoering van het Masterplan Ouderen, waarbij in relatie tot Welzijn het vooral gaat om aanpak eenzaamheid bij ouderen en inzet op vitaliteit en gezondheid.
- Er is een beter functionerend wijknetwerk in alle wijken van Rotterdam, waarbij alle relevante partijen betrokken zijn (welzijn, zorg, onderwijs, VraagWijzer, Wijkteam, vrijwilligersorganisaties, sociaal ondernemers en levensbeschouwelijke organisaties).
- De impact van vrijwilligerswerk door religieuze en levensbeschouwelijke organisaties in de stad is in kaart gebracht
- Meer bewoners zijn actief voor hun eigen straat/wijk door het faciliteren van bewonersinitiatieven en via Opzoomer Mee. Opzoomer Mee wordt meer gericht ingezet voor meerdere beleidsterreinen.
- De pilot ‘Welzijn op recept’ is in 2019 gestart.
Integratie en Samenleven
De Rotterdamse samenleving is in 2022 toleranter geworden. Er is aantoonbaar meer acceptatie van (seksuele) diversiteit. Afkomst, huidskleur, seksualiteit, sekse of levensovertuiging horen er niet toe te doen voor de kansen in het leven.
Integratie:
- We zorgen ervoor dat mensen die vanuit het buitenland naar Rotterdam komen en hun weg in de Rotterdamse samenleving proberen te vinden hierbij passende ondersteuning krijgen. Het gaat hierbij in elk geval over statushouders, gezinsmigranten, andere inburgeringsplichtigen en EU-arbeidsmigranten.
- Nieuwe Rotterdammers nemen de regie over hun eigen leven. Dat begint ermee dat iedereen naar vermogen meedoet en dat we allemaal in het Nederlands met elkaar kunnen praten.
Samenleven:
- De gemeente zet in op het tegengaan van discriminatie, vooral op de arbeids- en woningmarkt.
- We bevorderen een gelijke positie tussen man en vrouw.
- We bevorderen de acceptatie van diversiteit
- We bevorderen de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.
Rotterdamse aanpak statushouders
De gemeente zet in op succesvolle participatie van statushouders in de samenleving. Via een jaarlijkse monitor worden voortgang en realisatie in beeld gebracht.
Statushouders:
- Rotterdamse statushouders ronden hun inburgeringstraject een jaar eerder dan de wettelijke termijn succesvol af en zijn in staat om naar vermogen mee te doen in de samenleving.
Minderjarige Rotterdammers
- Kinderen groeien kansrijker, veiliger en gezonder op. Met het beleidskader Jeugd ‘Rotterdam Groeit’ zetten we in op het kansrijk, veilig en gezond opgroeien van jonge Rotterdammers. Zo kunnen zij zich optimaal ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen die bijdragen aan een sterkere stad. In de Staat van de Jeugd wordt hierover jaarlijks gerapporteerd over de relevante factoren
- Het gebruik van drugs en alcohol onder minderjarigen wordt voorkomen en onder risicogroepen teruggedrongen, met speciale aandacht voor leerlingen in het speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en de laagste niveaus van het MBO. Opvoeders kunnen de juiste voorbeeldfunctie vervullen en nemen verantwoordelijkheid op dit thema.
- Meer kinderen komen gezond ter wereld komen en kunnen zich optimaal ontwikkelen. Professionals zijn daarbij in staat om risico’s te signaleren nog voor dat er problemen ontstaan.
- Kinderen met wie het goed gaat ontwikkelen zich nog beter en er is aandacht voor kinderen met wie het niet goed gaat.
- Bij de groep risicojongeren pakken we de meest prangende kwesties aan.
Wat gaan we daar voor doen
Prestatie indicatorenNRW
- In de 14 gebieden zijn voor de periode 2018-2020 via inkoop Gebiedsopdrachten gegund aan de Welzijnspartijen. 2019 is het tweede jaar van de contractperiode. In de opdracht zijn stedelijke uitvoeringsdoelen opgenomen op het terrein van: huisbezoeken 75+, Schulddienstverlening, Voortijdig Schoolverlaters, Tegenprestatie en Taalverwijzers. Op basis van de ervaringen van 2018 worden deze uitvoeringsdoelen waar nodig aangescherpt, zodat nog duidelijker gestuurd kan worden op de te behalen resultaten.
- Continuering van de subsidies aan Couleur Locale organisaties, waarbij een belangrijke focus ligt op rol die deze organisaties spelen in het wijknetwerk.
- Uitvoering van stedelijk welzijn via opdrachten en subsidies op het terrein van vrijwilligersondersteuning en mantelzorg. Aansluiting wordt gezocht op de uitkomsten van het visietraject Informele Zorg en Ondersteuning.
- Het maken van een uitvoeringsagenda van de visie informele zorg en ondersteuning.
- Het opzetten en uitvoeren van de pilot ‘Welzijn op recept’.
- Start van de uitvoering van het Masterplan Ouderen.
Integratie en samenleving
- Voor 2019 en verder wordt een nieuwe visie ontwikkeld op de onderwerpen Integratie en Samenleven, met daarin aandacht voor discriminatiebestrijding en gelijke behandeling, acceptatie van (seksuele) diversiteit en de gelijke positie van mannen en vrouwen. De gemeente geeft hierin zelf het goede voorbeeld, bijvoorbeeld door een inclusief personeelsbeleid te voeren en geen zaken te doen met discriminerende bedrijven. Deze nieuwe visie wordt in het laatste kwartaal van 2018 gepresenteerd.
- Samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven inzet op terreinen waar de impact voor Rotterdammers het grootst is. Denk aan het bevorderen van gelijke kansen op de arbeidsmarkt met platform 010Inclusief en andere Rotterdamse werkgevers en uitzendbureaus.
Rotterdamse aanpak statushouders
- Het opstellen van een nieuwe agenda Migratie en Participatie. De vernieuwde Rotterdamse aanpak statushouders is hier onderdeel van.
- Het bieden van maatschappelijke begeleiding aan gezinsmigranten.
- Continuering van het aanbieden van trajecten in het kader van de participatieverklaring.
- De nieuwe Wet inburgering gaat gevolgen hebben voor de rol van de gemeente in de begeleiding van statushouders en andere inburgeringsplichtigen. Deze wet wordt naar verwachting in de loop van 2020 van kracht. Vooruitlopend op deze wetswijziging gaan we experimenteren met projecten om het inburgeringstraject van Rotterdammers sneller en beter te laten starten en af te ronden.
- Voorbereiding op het voeren van een stevigere regierol van de gemeente op het inburgeringstraject van nieuwkomers.
Minderjarige Rotterdammers
- Met het beleidskader Jeugd ‘Rotterdam Groeit’ zetten we in op het voorkomen van problematiek en het versterken van perspectief. Dit doen we door stevige preventie in te zetten: gericht op de meest relevante factoren (beschermende factoren en risicofactoren) die bijdragen aan een kansrijke, veilige en gezonde ontwikkeling van jeugdigen. Daarbij verbeteren we de kwaliteit van deze inzet door gebruik te maken van effectieve en goed onderbouwde interventies.
- We gaan door met het preventieprogramma Drugs & Alcohol, gericht op het verminderen van het gebruik onder jongeren onder de 23 jaar. Binnen de voorlichting is er ook aandacht voor het problematisch gamen en het social media gebruik onder deze jongeren. Daarnaast treedt in 2019 de opvolger van het programma Blijf Helder in werking, waarmee voldaan wordt aan de wettelijke eisen vastgelegd in artikel 43a van de Drank en Horecawet. Hierin is vastgelegd dat een gemeente een preventie- en handhavingsplan moet hebben waarin helder wordt hoe gebruik onder jongeren wordt ontmoedigd.
- Het programma Stevige Start, met gemeentelijk beleid rondom zwangerschap, geboorte en het opgroeien van de allerjongsten, zetten we door. We richten ons op de (aanstaande) ouders, van nog voor het zwanger worden tot een kind naar school gaat. Daarnaast helpen we professionals om risico’s te signaleren nog voor dat er problemen ontstaan. En via gerichte interventies pakken we risico’s bij ouders en kinderen vroegtijdig aan.
- Met het gebiedsgerichte programma Kansrijk Opgroeien leggen we een krachtige, duurzame, preventieve basis in de wijken. Dat doen we in nauwe samenwerking met partners in de wijken (ouders, CJG, politie, welzijn, jeugdwerkers, scholen en wijkteam). We maken daarbij gericht gebruik van informatie over beschermende factoren én risicofactoren in het opgroeien van kinderen en jongeren.
- Met het Programma Rotterdamse Risicojongeren 2016-2020 – Elke jongere telt – richten we ons op de 7.000 Rotterdamse jongeren die door een opeenstapeling van problemen extra hulp nodig hebben. Daarbij nemen we maatregelen over de gebieden school, werk, zorg en veiligheid heen.
Effect indicatoren
Beschrijving effectindicator | Realisatie 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1. Integratie van statushouders: meer regie op inburgering én intensievere aanpak statushouders richting werk. (collegetarget) | |||||||
1a. 80% van alle Rotterdamse statushouders is binnen 6 maanden na huisvesting in Rotterdam gestart met een passend inburgeringstraject. (collegetarget) | Streefwaarde | 80% | 80% | 80% | |||
Realisatie | |||||||
1b. Het aantal bijstands-uitkeringen voor statushouders daalt van 1.950 naar 1.540.(collegetarget) | Streefwaarde | 1.900 | 1.780 | 1.660 | 1.540 | ||
Realisatie | |||||||
2. Het aantal eenzame oudere Rotterdammers (65+) daalt (collegetarget) | Streefwaarde | 50% | |||||
Realisatie | 53% | ||||||
3. Drugs & Alcohol: Vermindering van drugs- en alcoholgebruik onder jongeren. | Streefwaarde | < of = gebruik onder (kwetsbare) jongeren | < of = gebruik onder (kwetsbare) jongeren | < of = gebruik onder (kwetsbare) jongeren | < of = gebruik onder (kwetsbare) jongeren | < of = gebruik onder (kwetsbare) jongeren | |
Realisatie | Is verminderd tov 2013 |
Toelichting indicatoren
1. Integratie- het aantal bijstandsuitkeringen voor statushouders daalt van 1.950 naar 1.540 (collegetarget)
De daling betreft het saldo van instroom en uitstroom.
De instroom ligt buiten de invloedsfeer van de gemeente. De aanname die het college maakt op basis van ervaringscijfers is dat de jaarlijkse huisvesting van statushouders in Rotterdam daalt naar 600 personen (waaronder kinderen), gelijk aan circa 310 nieuwe uitkeringen per jaar.
De uitstroom ligt voor een belangrijk deel binnen de invloedssfeer van de gemeente. De inspanningen worden gericht op uitstroom naar werk en bij een deel van de jongeren naar studie.
2. Het aantal eenzame oudere Rotterdammers (65+) daalt (collegetarget)
Doel is om het percentage ouderen (65+) in Rotterdam dat aangeeft matig tot ernstig eenzaam te zijn met 3%-punt te laten afnemen van 53% tot 50%. Eenzaamheid is een gevoel, dat zich niet eenvoudig laat meten. Sinds jaar en dag is de eenzaamheidsschaal van prof. dr. De Jong-Gierveld het instrument om eenzaamheid in Nederland te meten. Dit meetinstrument wordt in Nederland gebruikt in de landelijke GGD- gezondheidsmonitor. Met dit instrument wordt eens per vier jaar o.a. gemeten hoe eenzaam Nederland is. Op basis van deze survey kan ook een rapportage voor Rotterdam worden samengesteld. In 2021 komt de volgende gezondheidsmonitor uit.
Prestatie indicatoren
Beschrijving prestatie-indicatoren (collegetarget) | Realisatie 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1. Percentage 75-+ers waarbij het huisbezoek heeft geleid tot een vervolgactie (doorverwijzing, wijkteam, wijknetwerk e.d.) | Streefwaarde | 25% | 25% | ||||
Realisatie | 21% | ||||||
2. Aantal Opzoomerstraten | Streefwaarde | 1900 | 1900 | ||||
Realisatie | 1902 | ||||||
3. Kansrijk opgroeien: Aantal wijken waarin wijkprogrammering wordt toegepast | Streefwaarde | 25 wijken | 34 wijken | 44 wijken | 44 wijken | 44 wijken | |
Realisatie | 17 wijken |
Overzicht baten en lasten
Overzicht van baten en lasten Samenkracht en burgerparticipatie | Realisatie 2017 | Begroting 2018 | Begroting 2019 | Raming 2020 | Raming 2021 | Raming 2022 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 12.089 | 2.654 | 647 | 514 | 499 | 499 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 11.694 | 605 | 354 | 221 | 207 | 207 | |
Overige opbrengsten derden | 395 | 2.048 | 292 | 292 | 292 | 292 | |
Overige baten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Lasten exclusief reserves | 119.978 | 110.213 | 84.619 | 86.234 | 87.328 | 87.101 |
|
Apparaatlasten | 31.580 | 34.355 | 7.450 | 7.445 | 7.445 | 7.245 | |
Inhuur | 5.953 | 5.454 | 0 | 0 | 0 | 13 | |
Overige apparaatslasten | 542 | 636 | 135 | 136 | 137 | 133 | |
Personeel | 25.085 | 28.265 | 7.315 | 7.309 | 7.309 | 7.100 | |
Interne resultaat | -3.616 | -1.031 | 134 | 118 | 118 | 118 | |
Interne resultaat | -3.616 | -1.031 | 134 | 118 | 118 | 118 | |
Programmalasten | 92.014 | 76.889 | 77.035 | 78.671 | 79.765 | 79.738 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 60.335 | 46.084 | 48.118 | 49.727 | 51.038 | 51.011 | |
Kapitaallasten | 0 | 40 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige programmalasten | -109 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Sociale uitkeringen | -3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 31.792 | 30.764 | 28.917 | 28.944 | 28.726 | 28.727 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -107.889 | -107.559 | -83.972 | -85.721 | -86.829 | -86.602 | |
Vennootschapsbelasting | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo voor reserveringen | -107.889 | -107.559 | -83.972 | -85.721 | -86.829 | -86.602 | |
Reserves | 595 | 3.868 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekking reserves | 577 | 3.868 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Vrijval Reserves | 18 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -107.294 | -103.691 | -83.972 | -85.721 | -86.829 | -86.602 |
Bijstellingen
Bijstellingen (x1000) | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |
---|---|---|---|---|---|
Oorspronkelijke begroting | -103.106 | -102.858 | -102.731 | -102.731 | |
Coalitieakkoord: Basispad | -67 | -67 | -67 | -67 |
|
Loonkostenproblematiek | -67 | -67 | -67 | -67 | |
Coalitieakkoord: Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 1.011 | 1.009 | 1.006 | 1.006 |
|
Gedeeltelijk terugdraaien trend jaarschijf 2019 | 1.011 | 1.009 | 1.006 | 1.006 | |
Coalitieakkoord: Intensiveringen | -3.355 | -4.226 | -5.196 | -5.196 |
|
Aanpak laaggeletterdheid | -60 | -60 | -60 | -60 | |
Maatregel digivaardig oude Rotterdammers | -370 | -370 | -370 | -370 | |
-1.100 | -1.100 | -1.100 | -1.100 | ||
-100 | -100 | -100 | -100 | ||
Nieuwe emancipatieagenda | -500 | -500 | -500 | -500 | |
Passende huisvesting ouderen en mensen met een beperking | -970 | -970 | -1.470 | -1.470 | |
Masterplan ouderen | -270 | -1.140 | -1.610 | -1.610 | |
coalitieakkoord intensiveringen overhead | 15 | 13 | 13 | 13 | |
Coalitieakkoord: Bezuinigingen | 1.235 | 1.381 | 1.386 | 1.382 |
|
Bewonersinitiatieven | 500 | 500 | 500 | 500 | |
Stopzetten subsidie Eigen kracht | 50 | 180 | 180 | 180 | |
Welzijn | 500 | 500 | 500 | 500 | |
185 | 201 | 206 | 202 | ||
Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 |
|
Bestemmingsreserve Maatschappelijke Participatie gebieden | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Taakmutaties | 147 | 147 | 147 | 347 |
|
Aanpassing rijksbijdrage Wet Maatschappelijke Ondersteuning | 147 | 147 | 147 | 147 | |
Aanpassing rijksbijdrage Gezond in de Stad | 0 | 0 | 0 | 200 | |
Technische wijzigingen | 20.162 | 18.894 | 18.627 | 18.658 |
|
Van jeugdhulp naar jeugdpreventie | -1.588 | -2.822 | -3.098 | -3.067 | |
Invoeren taakvelden | 21.934 | 21.901 | 21.910 | 22.110 | |
Divers | -184 | -185 | -185 | -385 | |
Begroting na wijzigingen | -83.972 | -85.721 | -86.829 | -86.602 |
Coalitieakkoord: Basispad
Loonkostenproblematiek
De loonkosten worden sinds 2013 genormeerd begroot, het gehanteerde model is herijkt en wordt verder toegelicht in de paragraaf Bedrijfsvoering.
Coalitieakkoord: Ramingsbijstellingen vermijdbaar
Gedeeltelijk terugdraaien trend jaarschijf 2019
Als uitwerking van het coalitieakkoord is de bij de 4-maandsrapportage 2018 opgenomen trend/indexatie aangepast. Het percentage op de trendcategorie materieel is verlaagd van 0,9% naar 0%. Het trendpercentage subsidies is gehalveerd naar 2,1%.
Coalitieakkoord: Intensiveringen
Aanpak laaggeletterdheid
We intensiveren de aanpak van laaggeletterdheid, als onderdeel van het coalitieakkoord. Een deel van de intensivering wordt ingezet op apparaatskosten wat onder andere op dit taakveld wordt verantwoord.
Maatregel digivaardig oude Rotterdammers
Dit betreft een intensivering uit het coalitieakkoord voor een toegankelijker aanbod van computervaardigheden voor ouderen.
Begeleiding gezinsmigranten
Als onderdeel van het coalitieakkoord voeren we de maatschappelijke begeleiding voor gezinsmigranten in. Tevens intensiveren we op taalcursussen voor statushouders om hen zo snel mogelijk naar werk te kunnen begeleiden.
Discriminatie woningmarkt
Dit betreft een intensivering uit het coalitieakkoord om discriminatie op de woningmarkt in kaart te brengen en aan te pakken.
Nieuwe emancipatieagenda
Dit betreft een intensivering uit het coalitieakkoord om samen met organisaties in de stad een nieuwe emancipatie agenda te ontwikkelen en uit te voeren.
Passende huisvesting ouderen en mensen met een beperking
Dit betreft een intensivering uit het coalitieakkoord voor het opstellen en uitvoeren van een Langer Thuis akkoord.
Masterplan ouderen
Dit betreft een intensivering uit het coalitieakkoord voor het ontwikkelen en uitvoeren van een Masterplan ouderen.
Coalitieakkoord intensiveringen overhead
De onderdelen van het coalitieakkoord zijn geraamd inclusief overhead. Deze wordt overgeheveld naar het programma overhead.
Coalitieakkoord: Bezuinigingen
Bewonersinitiatieven
De bezuiniging op Bewonersinitiatieven wordt gevonden binnen de begroting van programma Maatschappelijke ondersteuning, waarbij de bestaande subsidie aan Opzoomer Mee intact blijft. De vrije ruimte voor het incidenteel ondersteunen van nieuwe initiatieven binnen Maatschappelijke ondersteuning neemt daardoor af.
Stopzetten subsidie Eigen Kracht
Het budget voor Eigen Kracht Conferenties wordt afgebouwd.
Welzijn
Vanuit het coalitieakkoord is een bezuiniging opgenomen van € 500. Deze bezuiniging vindt plaats op het onderdeel Welzijn Stedelijk Overig waar budgettaire ruimte beschikbaar is.
Invulling structurele stelpost coalitieakkoord
Dit betreft een invulling van de in het coalitieakkoord opgenomen structurele stelpost van € 2 mln in 2019 oplopend naar € 8 mln in 2022.
Taakmutaties
Aanpassing rijksbijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning
Landelijk is besloten dat de voorziening 'Anoniem luisterend oor' vanaf 2018 vanuit het Ministerie van VWS wordt gefinancierd. Het budget hiervoor wordt door het Rijk nu structureel verlaagd in de integratie-uitkering sociaal domein: voor Rotterdam gaat het om een verlaging van € 147.
Aanpassing rijksbijdrage Gezond in de Stad
De decentralisatie-uitkering Gezond in de Stad eindigt met ingang van 2022. Zodoende dient deze jaarschijf gecorrigeerd te worden.
Technische wijzigingen
Van jeugdhulp naar jeugdpreventie
Een deel van de stijging van de IUSD Jeugd uit de meicirculaire van het gemeentefonds 2018 wordt ingezet op jeugdpreventie en de versterking van de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. Met het investeren in preventie kan op termijn zwaardere problematiek en zwaardere jeugdhulp worden voorkomen.
Invoeren Taakvelden
Door de overgang van producten naar taakvelden, worden de apparaatsbudgetten herverdeeld over de verschillende taakvelden.
Divers
Tot slot vinden nog enkele kleine technische wijzigingen plaats als gevolg van budgetverschuivingen tussen taakvelden.
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
- Beleidskader Wmo en doorontwikkelplan zorg, welzijn en jeugdhulp 2018
- Beleidskader Nieuw Rotterdams Welzijn 2016-2019
- Rotterdamse aanpak statushouders 2016-2020
- Beleidskader Jeugd 2015 – 2020 Rotterdam Groeit
- Programmaplan Stevige Start 2016-2020
- Programma Drugs & Alcohol
- Programma Elke jongere telt
- Agenda Samenleven (verwacht eind 2018)
- Agenda Migratie en Participatie (verwacht eind 2018)
- Uitvoeringsmonitor Wmo en Jeugdhulp 2016
- Raadsmonitor welzijn, zorg en jeugdhulp (in ontwikkeling)
- Verordening maatschappelijke ondersteuning Rotterdam
- Wmo 2015
- Jeugdwet
- Drank- en Horecawet