Verkeer en vervoer - Ontwikkeling
Beleidskaders, -monitors en wetgevingEen duurzame, op groei van de stad gerichte aanpassing van mobiliteitsinfrastructuur.
We dragen bij aan de verduurzaming van de mobiliteitsmiddelen.
Voortgang 2021
Ga naar vorig P&C-documentVoortbouwend op de Rotterdamse Mobiliteitsaanpak (RMA), die in 2020 door de gemeenteraad is vastgesteld hebben we het Verkeerscirculatieplan Binnenstad opgesteld. Dit plan is op 31 maart 2021 besproken met de raadscommissie Energietransitie, Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit. De behandeling in de voltallige raad is voorzien voor later dit jaar.
We gaan extra inzet plegen op het gebied van verkeersveiligheid. Hiermee spelen we in op de actuele maatschappelijke inzichten rondom verkeersveiligheid in de stad. De basis van de aanpak verkeersveiligheid ligt in het Rotterdam Veilig Vooruit (vastgesteld in de gemeenteraad 2018). Naast de fysieke aanpak van black spots is er steeds meer operationele inzet nodig onder andere voortvloeiend uit bestuurlijke toezeggingen die zijn gedaan. Het betrekken van de samenleving op het gebied van leefbaarheid en veiligheid is nadrukkelijker onderdeel van het werk. Daarnaast zijn er ontwikkelingen zoals toename van de aso/showrijders in de stad, waar het aspect geluid ook nadrukkelijk mee samenhangt, en het toenemende belang dat wordt gehecht aan verbeteringen van de veiligheid rond basisscholen.
Ook gaan we onverminderd door met nemen van maatregelen om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven en zodat ondernemers meer ruimte krijgen. Bij de uitvoering van de maatregelen letten we erop dat de maatregelen zoveel als mogelijk aansluiten bij langere termijn ambities uit onder ander de RMA en de Visie Openbare Ruimte.
De coronacrisis heeft ook in 2021 nog steeds een grote invloed op het leven van de Rotterdammers. De verschillende typen maatregelen die het Rijk hanteert en gehanteerd heeft, hebben aanzienlijke effectten op het verplaatsingspatroon van de Rotterdammers en de bezoekers aan onze stad. Ook nu de maatregelen terug geschaald zijn t.o.v. eerder dit jaar, heeft dit nog steeds zijn weerslag op de grootte van de verkeersstromen in de stad en het gebruik van auto, fiets en openbaar vervoer. We blijven de ontwikkelingen op dit gebied op de voet volgen.
In het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT)-traject gericht op verbetering van de regionale OV-structuur en een nieuwe oeververbinding, wordt toegewerkt naar een voorkeursbeslissing te nemen in 2022. Op 21 april zijn in dat kader de onderzoeksresultaten ‘zeef 1’ besproken met de raadscommissie Energietransitie, Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit.
Ontwikkelingen 2022-2025
De doelstellingen van het taakveld die staan vermeld onder 'Wat willen we bereiken' en 'Wat gaan we daarvoor doen' zijn nog actueel. Er zijn geen ontwikkelingen die hebben geleid tot afwijkingen in het beoogde effect of de inspanningen. Wel is het duidelijk dat de coronacrisis de nodige onzekerheden met zich meebrengt. Zo is nog onduidelijk wanneer het gebruik van het openbaar vervoer zich weer gaat herstellen en zal er van groei van het gebruik van het openbaar vervoer de komende tijd naar verwachting geen sprake zijn. Steun van het Rijk zal ook de komende jaren nodig zijn om het openbaar vervoer beschikbaar te houden. Ook heeft de crisis waarschijnlijk economische effecten die hun weerslag zullen hebben op het mobiliteitssysteem in zijn geheel. Ondanks deze onzekerheden blijven we vooralsnog echter onverminderd vasthouden aan de voorgestelde investeringen en de beoogde mobiliteitstransitie.
Zo hebben we het voornemen om als onderdeel van Rotterdam Sterker Door te investeren in optimalisatiemaatregelen aan de buscorridors door de Maastunnel (tussen Zuidplein en Rotterdam Centraal) en over de Van Brienenoordbrug (tussen Zuidplein, Stadionpark en Kralingse Zoom).
Wat willen we bereiken
Effect indicatorenEen duurzame, op groei van de stad gerichte aanpassing van mobiliteitsinfrastructuur.
We faciliteren de groei en verdichting van de stad primair met slimme duurzame en integrale aanpassingen aan het infrastructurele netwerk. Dit betekent nieuwe oeververbindingen, veilige en oversteekbare stadsboulevards, ruime fietspaden, aantrekkelijke OV-knooppunten, toekomstbestendige energie-infrastructuur voor elektrisch rijden en meer stallingsruimte voor de fiets. Dit betekent:
- Uitbreiding en verbeteren van de oeververbindingen voor voetganger, fiets, OV en auto (derde stadsbrug, lightrail, vervoer over water). OV-knopen en transferpunten moeten beter toegankelijk zijn en een hogere belevingswaarde hebben en waar mogelijk meer functionaliteiten combineren (groen, waterberging/hittestress, energieopwekking en -opslag). We willen een betere OV-ontsluiting van economisch belangrijke gebieden (first & last mile). We bouwen voort op de OV-visie van 2018 en zorgen dat de groei en verdichting van de stad (met 18.000 woningen) wordt gedragen door een goed functionerend netwerk openbaar vervoer.
- Een slimmere sturing van het verkeer, met oog voor verschillende modaliteiten en met meer informatie voor de reizigers, door middel van daartoe intelligenter gemaakte verkeersregelinstallaties.
- Een “walkable” en “bikable city” door meer ruimte en prioriteit in de buitenruimte voor voetgangers en fietsers. We werken aan betere bereikbaarheid van voorzieningen en betere toegang tot mobiliteit en de verkeersruimte voor kwetsbare groepen. We hebben aandacht voor bereikbaarheid van voorzieningen voor de woongebieden buiten de Ring.
- Het straatparkeren in het centrumgebied moet verder worden teruggebracht, zodat ruimte wordt gecreëerd voor de bovenstaande ontwikkelingen.
- De energieinfrastructuur moet toereikende oplaadpunten bieden voor elektra en/of H2, opslag en smartgrids die vervoermiddelen en gebouwde omgeving optimaal koppelen.
We dragen bij aan de verduurzaming van de mobiliteitsmiddelen
We willen de mobiliteitsgroei opvangen met modaliteiten en vervoerssystemen die schoner en stiller zijn, minder ruimte claimen en voor iedereen toegankelijk zijn. Dit betekent het bevorderen van: wandelen, fietsen, openbaar vervoer en elektrificatie van motorvoertuigen en schone logistiek in de stad. Dit betekent:
- Actieve inzet op het gebruik van slimme en schone voertuigen en mobiliteitsinnovaties in techniek (smart mobility) en dienstverlening (mobility as a service), met meer keuzevrijheid voor alle Rotterdammers.
- Meer gebruik van schoon, stil en minder ruimte-eisend vervoer. Door met bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderwijs en andere partners afspraken te maken in het Rotterdams Energie- en Klimaatakkoordsturen en het Leer-werk akkoord.
- Ter invulling van de Green Deal Zero Emissie.
Wat gaan we daar voor doen
Prestatie indicatorenEen duurzame, op groei van de stad gerichte aanpassing van mobiliteitsinfrastructuur.
-
We werken programmatisch aan het creëren van meer ruimte op bestaande fietspaden en het aanleggen van nieuwe metropolitane- en snelfietsroutes en weten ons hierin gesteund door de MRDH en het Rijk. We breiden stallingsmogelijkheden uit, met name bij stations en hebben oog voor deelsystemen.
- We stellen een verkeerscirculatieplan op dat aangeeft hoe de overlast door autoverkeer in met name de binnenstad kan worden beperkt en hoe doorgaand verkeer naar de Ring kan worden geleid. Dit geeft ons een kader om te sturen op meer autoluwheid en een hogere prioriteit voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer.
- We werken met het Rijk, MRDH en andere partijen aan een samenhangend programma van gezamenlijke investeringen in de infrastructuur voor openbaar vervoer, fiets en auto voor de gehele metropoolregio. We voeren hiertoe de noodzakelijke studies uit leidend tot uitvoeringsbesluiten:
- In de huidige bestuursperiode nemen we een uitvoeringsbesluit over een derde oeververbinding in de stad, met als doel het verbeteren van de OV- en fietsverbinding en het beter spreiden van het autoverkeer in de stad.
- We nemen uitvoeringsbesluiten over nieuwe hoogwaardige OV-verbindingen, waaronder op de lijn Kralingse Zoom – Feyenoord City – Zuidplein en de spoorlijn Dordrecht-Den Haag. We starten met uitvoering van een eerste pakket aan maatregelen op de buslijnen over de Van Brienenoordbrug en Maastunnelcorridor. We bepalen waar first & last mile-voorzieningen wenselijk zijn en welke rol autonome voertuigen hierin kunnen spelen. We maken afspraken over de inzet van personenvervoer over water in de ontwikkeling van de stad.
- We bepalen met de MRDH en andere partijen hoe (het gebruik van) P+R op korte termijn kan worden bevorderd en bereiden uitbreiding voor op de locaties Meijersplein en Kralingse Zoom. Bij fysieke aanpassingen aan P+R-voorzieningen of OV-knopen zoeken we naar meervoudige functionaliteiten (groen, waterberging / hittestress, energieopwekking en –opslag, i.c.m. de bouwopgave).
- Met verkeersmanagement en operationele verkeersregie ‘managen’ we de stedelijke bereikbaarheid door het informeren, adviseren, accommoderen en instrueren van reizigers en het optimaal benutten van de beschikbare capaciteit, afhankelijk van de actuele verkeerssituatie op het netwerk. We zetten hierop in door verdere doorontwikkeling van slimme verkeersregelinstallaties die beter detecteren en hiermee de verkeersstromen van fietsers, auto’s, openbaar vervoer en voetgangers beter kunnen aansturen.
- We gaan door met de stelselmatige aanpak van black spots, locaties waar slachtoffers vallen. We verbreden onze inzet op verkeersveiligheid met de aanpak van locaties waar bewoners onveiligheid ervaren, met educatie en voorlichting voor kwetsbare groepen en met een aanpak op asociaal rijgedrag.
- We bouwen aan bredere en prettig gelegen trottoirs en voetpaden en veilige en mooie oversteeksituaties, met name in routes naar OV-haltes en andere voorzieningen. Met de organisatie van de mondiale conferentie Walk21 (2019) dragen we bij aan kennisontwikkeling, agenderen van voetgangersbeleid en het opzetten van een Rotterdamse werkwijze.
- We realiseren laadinfrastructuren om zo de omslag naar emissievrije mobiliteit te bevorderen. Elektrisch rijden faciliteren we maximaal, zowel op straat als in garages en voor alle vervoermiddelen. We werken naar een slimme koppeling van laadinfra aan energie-infrastructuur (Smart Grid).
- Het aantal parkeerplaatsen in het openbaar gebied in het centrum brengen we verder terug met 1200. In de wijken, Blijdorp Bergpolder en de Provenierswijk verlagen we de parkeerdruk structureel.
We dragen bij aan de verduurzaming van de mobiliteitsmiddelen
- We ondersteunen nieuwe mobiliteitsdiensten (waaronder deelsystemen en mobility as a service: MaaS) die de Rotterdammer meer keuzevrijheid geven en helpen slimmer te reizen. We doen dat door het wegnemen van barrières, goede regulering (marktmeesterschap), promotie, delen van verkeersdata en gebruiksstimulering.
- We zetten fietsbeschikbaarheid in in de strijd tegen vervoersarmoede en vóór mobiliteitsgeluk.
- We starten met een programma gericht op het bevorderen van lopen en wandelen in binnenstad en wijken.
- We werken naar stadsdistributie met emissieloze voertuigen en een effectief systeem: in het kader van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek werken we met het bedrijfsleven naar nul emissie logistiek per 2025. We bevorderen efficiëntere en emissievrije bouwlogistiek via opdrachtverstrekking, vergunningen en het creëren van logistieke hubs.
- We geven het goede voorbeeld: op de natuurlijke vervangmomenten worden gemeentelijke voertuigen vervangen door emissieloze voertuigen. Bij het taakveld 'Overige baten en lasten - Lease' staat meer informatie over het verduurzamen van het gemeentelijk wagenpark.
- We sturen op een optimale invulling van de afspraken in het Rotterdams Energie- en Klimaatakkoord over het gebruik van schoon, stil en minder ruimte-eisend vervoer.
- Sturen op een optimaler inzet van maatschappelijk en commercieel vastgoed voor versterking en verandering van de mobiliteitsnetwerken.
Effectindicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Relatieve aandeel schone verplaatsingen van en naar de binnenstad* | Streefwaarde | 61,7% | 62,4% | 63% | 63,7% | 64,3% | |
Realisatie | 61,7% | 63,4% | 61,2% | ||||
De covid 19-maatregelen hebben een grote impact op mobiliteit in de stad en op de indicator “Meer schone verplaatsingen van en naar de binnenstad”. De indicator laat een flinke terugval zien. Hoewel mensen zijn blijven lopen en fietsen, is het gebruik van het openbaar vervoer dramatisch teruggelopen. Omdat ook het totaal aantal verplaatsingen is gedaald, is de mobiliteit in de stad er in 2020 toch schoner op geworden. * Bij de begroting 2021 is de reeks 'Realisatie' onjuist gepresenteerd. Realisatie 2019 is per abuis gepresenteerd onder 2020 en realisatie 2018 onder 2019. |
Wat kost het
Tweede Herziening | Begroting 2022 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Overzicht van baten en lasten Verkeer en vervoer - Ontwikkeling | Realisatie 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 | |
Baten exclusief reserves | 4.247 | 6.149 | 2.324 | 2.324 | 2.324 | 2.324 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 1.036 | 632 | 114 | 114 | 114 | 114 | |
Overige opbrengsten derden | 3.217 | 5.517 | 2.210 | 2.210 | 2.210 | 2.210 | |
Overige baten | -7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Lasten exclusief reserves | 30.543 | 38.597 | 27.768 | 18.384 | 20.364 | 20.530 |
|
Apparaatslasten | 10.086 | 12.138 | 12.935 | 12.792 | 12.899 | 12.899 | |
Inhuur | 1.035 | 1.433 | 1.775 | 1.629 | 1.736 | 1.736 | |
Overige apparaatslasten | 187 | 177 | 201 | 201 | 201 | 201 | |
Personeel | 8.864 | 10.528 | 10.960 | 10.962 | 10.962 | 10.962 | |
Intern resultaat | -1.308 | -2.254 | -2.699 | -2.699 | -2.699 | -2.699 | |
Intern resultaat | -1.308 | -2.254 | -2.699 | -2.699 | -2.699 | -2.699 | |
Programmalasten | 21.766 | 28.714 | 17.532 | 8.292 | 10.164 | 10.329 | |
Financieringslasten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 13.480 | 20.473 | 8.910 | -1.210 | -1.075 | -339 | |
Kapitaallasten | 8.335 | 8.166 | 8.622 | 9.502 | 11.239 | 10.668 | |
Overige programmalasten | -41 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | -8 | 75 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -26.297 | -32.449 | -25.444 | -16.060 | -18.039 | -18.205 | |
Saldo voor reserveringen | -26.297 | -32.449 | -25.444 | -16.060 | -18.039 | -18.205 | |
Reserves | 12.660 | 15.814 | 8.775 | 4.119 | 5.787 | 5.629 |
|
Onttrekking reserves | 13.059 | 15.814 | 8.775 | 4.119 | 5.787 | 5.629 | |
Toevoeging reserves | 399 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -13.637 | -16.634 | -16.669 | -11.941 | -12.253 | -12.577 |
Financiële bijstellingen
Tweede Herziening | Begroting 2022 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bijstellingen Verkeer en vervoer - Ontwikkeling | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 |
|||
Eerste Herziening / Voorjaarsnota 2021 | -16.869 | -17.067 | -12.592 | -12.889 | -12.901 | |||
Bijstellingen Tweede Herziening 2021 / Begroting 2022 | 235 | 398 | 651 | 636 | 325 | |||
Koers van de stad: Onderzoek innovatieve maatregelen verkeersaso's | Intensiveringen | 0 | -51 | 0 | 0 | 0 | ||
Actualisatie kapitaallasten | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Wijk aan Zet | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 13 | 34 | 31 | 31 | 31 | ||
Bestemmingsreserve Rotterdamse Investeringsmotor | Reserves | 0 | -3 | 1 | 5 | -270 | ||
Technische wijzigingen | Technische wijzigingen | 223 | 418 | 618 | 600 | 563 | ||
Begroting na wijzigingen | -16.634 | -16.669 | -11.941 | -12.253 | -12.577 |
Toelichting financiële bijstellingen
Koers van de stad: Onderzoek innovatieve maatregelen verkeersaso's
Betreft de verwerking van het voorstel 'Onderzoek innovatieve maatregelen verkeersaso's' in het kader van Koers van de Stad op initiatief van de VVD fractie. Hierbij wordt € 51 beschikbaar gesteld voor een onderzoek naar alle innovatieve maatregelen (zowel fysiek als handhaving) om overlast gevende weggebruikers tegen te gaan.
Actualisatie kapitaallasten
De kapitaallasten zijn aangepast op basis van bijgestelde investeringskredieten alsmede geactualiseerde ramingen en de bouwrente van de jaarschijven 2021, 2022, 2023, 2024 en 2025. Een volledig beeld van de kredieten is opgenomen in de paragraaf Investeringen.
Wijk aan Zet
Deze budgetverschuiving naar programma Bestuur en Dienstverlening is ter dekking van kosten voor de implementatie van Wijk aan zet/Werken in stad en wijk.
Bestemmingsreserve Rotterdamse Investeringsmotor (RIM)
De lasten in de begroting 2021 en verder en de bijbehorende onttrekkingen aan de bestemmingsreserve RIM zijn in lijn gebracht met de huidige projectbegrotingen. Het betreft de onderstaande wijzigingen:
- A16 Rotterdam: het voorbereidingsbudget uit de bestemmingsreserve wordt in lijn gebracht met de geraamde kosten en verhoogd met € 500 in 2021, € 500 in 2022, € 400 in 2023, € 300 in 2024 en € 400 in 2025.
- MIRT-Oeververbinding: het budget uit de bestemmingsreserve wordt in lijn gebracht met de geraamde kosten en verhoogd met € 725 in 2021.
- Kapitaallasten: naar aanleiding van de geactualiseerde kapitaallasten wordt de financiële dekking uit de bestemmingsreserve bijgesteld met € -3 in 2022, € 1 in 2023, € 5 in 2024 en € - 270 in 2025.
- Budgetoverheveling: verder vindt er een interne budgetoverheveling plaats vanuit het taakveld Wonen en Bouwen naar het taakveld Verkeer en Vervoer Ontwikkeling van € 172 voor de financiering van het project Oversteek Schiedamseweg.
Technische wijzigingen
Op het taakveld Verkeer en Vervoer Ontwikkeling zijn de onderstaande technische wijzigingen verwerkt:
- De wijzigingen naar aanleiding van de Indexering zijn € 46 in 2022, € 215 in 2023, € 208 in 2024 en € 192 in 2025. De budgetten zijn vanaf het jaar 2022 geactualiseerd naar het prijspeil 2022. Nadere informatie is opgenomen bij Grondslagen.
- Als gevolg van de verlaging van de omslagrente (het interne rentepercentage) van 1,75% naar 1,5% zijn de rentelasten in de meerjarenbegroting bijgesteld. De wijzigingen zijn € 311 in 2022, € 339 in 2023, € 331 in 2024 en € 310 in 2025.
- Bijdrage van € 30 per jaar vanaf het jaar 2021 vanuit het taakveld Verkeer en Vervoer Ontwikkeling voor de financiering van de trainees van de cluster Stadsontwikkeling.
- Doorbelasting overhead van projecten vanuit het taakveld Overhead van € 296 in 2021 en € 62 per jaar van 2022 tot en met 2025.
- Verder zijn er diverse kleine technische wijzigingen geweest van € -104 in 2021 € - 31 in 2022, € - 28 in 2023, € - 30 in 2024 en € - 30 in 2025.
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
Omschrijving taakveld
Dit taakveld betreft het opstellen en uitvoeren van verkeersbeleid, het nemen van verkeersbesluiten (waaronder vergunningverlening) ten behoeve van de inrichting van de openbare verkeersinfrastructuur, het verrichten van investeringen in de verkeersinfrastructuur, het nemen van verkeersmaatregelen ten behoeve van verkeersregulering en het beïnvloeden van verkeersgedrag met het oog op verkeersveiligheid en verduurzaming van mobiliteit.