Sportbeleid en activering
Beleidskaders, -monitors en wetgevingSportprogrammering om meer Rotterdammers structureel een leven lang te laten bewegen of sporten.
Benutten kracht van sportevenementen en topsport.
Toekomstbestendige en vitale sportverenigingen en overige sportaanbieders en sportief ondernemerschap.
Lekker Fit! in de Wijk.
Voortgang 2021
Ga naar vorig P&C-documentVanaf 1 januari 2021 tot medio 2021 zijn de binnensportvoorzieningen vanwege de coronamaatregelen gesloten geweest. Vanaf begin februari is gymnastiek voor basisscholieren weer mogelijk. Vanaf half maart is het school- en leszwemmen weer opgestart. Ook is het buitensporten voor jongvolwassenen vanaf half maart versoepeld. Vanaf juni is de binnensport weer geopend, met nog enige beperkingen De inzet en ondersteuning richting sportverenigingen en andere sportaanbieders heeft zich de afgelopen periode gefocust op het vitaal houden en het ondersteunen bij hoe zij met hun sportaanbod en aanpak op het sportcomplex in kunnen spelen op de steeds veranderende situatie. Hiermee is tot op heden geen één vereniging omgevallen. Tegelijk is met sportverenigingen die dat aankonden al wel ingezet op toekomstbestendigheid met bijvoorbeeld ontwikkelen van nieuw sportaanbod en flexibele lidmaatschappen. Ook zijn er mooie samenwerkingen tot stand gekomen d.m.v. het openstellen van buitensportaccommodaties voor binnensportverenigingen.
Ook in 2021 heeft de coronapandemie gevolgen voor de evenementenprogrammering. De World Police and Fire Games zijn uitgesteld naar 2022. Het WK Shorttrack heeft niet in Rotterdam maar in Dordrecht plaatsgevonden omdat de kosten zonder publiek voor een enorm verlies zouden hebben gezorgd. In ruil daarvoor mag Rotterdam in 2025 of 2026 alsnog het WK Shorttrack organiseren. Gelukkig zijn er in 2021 weer verschillende evenementen doorgegaan, al dan niet in aangepaste vorm. We zien dus een positief verschil ten opzichte van 2020 waarin effectief alle evenementen vanaf maart waren afgelast. Zo heeft het ABN Amro World Tennis Tournament zonder publiek plaatsgevonden, waarvoor door inzet op online, zoals interviews met spelers via zoom, niet minder media-aandacht was dan andere jaren. Ook konden onder andere de NK’s Turnen, Triathlon, Freerunnen, BMX, Inlineskaten en Kano, het EK Dansen, de Harbour races, de Rotterdam Street Culture Week, het OKT Waterpolo, de Korfbal League finale, de boksinterland Nederland-België en het NK Roeien doorgaan. Daarnaast heeft de Super League Triathlon in Rotterdam de tweede editie in hybride vorm georganiseerd. De coronamaatregelen hebben vanzelfsprekend ook effect op de side events. Zeker zolang evenementen zonder publiek moeten worden georganiseerd betekent het automatisch minder of geen side events. Na besluitvorming over het bid op de Grand Départ van de Tour de France van 2024 en 2025 is in september 2021 gestart met de uitvoering van het scholenprogramma in het voortgezet onderwijs, genaamd Rotterdam Cycling on Tour.
Regelingen noodsteun corona Subsidie Noodfonds Corona: In het voorjaar hebben wij, met hulp van de landelijke regeling SPUK ijsbanen en zwembaden de schaatsbaan Rotterdam noodsteun verleend en daarmee overeind gehouden. In juni hebben wij een subsidieregeling noodsteun corona voor speeltuinen en scouting vastgesteld. In september hebben wij, als vervolg op de noodsteunregelingen 2020 de subsidieregeling noodsteun sport 2021 vastgesteld, waarop de exploitanten van de sportaccommodaties een beroep kunnen doen op exploitatietekorten over het eerste half jaar van 2021.
Huurkorting/-kwijtschelding Op basis van de landelijke regeling Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodatie 2020 Q4 is in het eerste kwartaal een korting verleend aan de permanente huurders van sportaccommodaties. De gebruiksgebonden huurders hebben alleen huur hoeven te betalen bij feitelijk gebruik. Ook is inmiddels korting of kwijtschelding verleend voor het eerste kwartaal van 2021.
Steunfonds: Een deel van het budget vanuit het Actieprogramma Verenigingen is ingezet voor hulp aan vitale verenigingen die door de coronacrisis in financiële zin in de problemen zijn gekomen. Verenigingen in problemen kunnen zich melden bij het corona aanspreekpunt van Rotterdam Sportsupport. Met deze verenigingen wordt dan een stappenplan doorlopen. Uit het stappenplan blijkt dat er voor 80% van de verenigingen in dit traject uiteindelijk geen uitkering nodig is omdat er alternatieve inkomsten worden gevonden. Voor wat betreft acties gericht op toekomstbestendigheid van sportverenigingen is vooral ingezet op flexibele lidmaatschappen en vernieuwend aanbod bij verenigingen die dat aankonden. Dat geldt onder meer voor aanbod gericht op esports, vanuit het living lab ‘esports in de vereniging van de toekomst’. Vanwege de coronamaatregelen zijn niet alle experimenten conform de planning gestart, maar is ingezet op (online) alternatieven. Nu het verenigingsleven weer draait worden ook daar de experimenten weer opgestart.
• Daarnaast is een aantal ontwikkelingen in gang gezet. Naast de lopende pilot ketenaanpak overgewicht voor kinderen, is een extra pilot gestart om kinderen met (ernstig) overgewicht en hun ouders te begeleiden naar extra ondersteuning.
• We werken aan de doorontwikkeling van de schoolsportverenigingen op de basisscholen om te zorgen dat we meer kinderen bereiken en laten doorstromen naar regulier sportaanbod. In de zone met dagprogrammering willen we de aansluiting tussen dagprogrammering en schoolsportvereniging versterken. Middels pilots zal de uitwerking van die doorontwikkeling in dit schooljaar in de praktijk getest worden.
• Voor de tieners is dit jaar de pilot Swapgym gestart, waarbij een aansluiting gemaakt wordt vanuit de gymles op school met externe sportaanbieders. Ook met als doel om tieners te laten doorstromen naar structureel sportaanbod. Op basis van onderzoek door OBI wordt gekeken of/hoe dit concept verder uitgebreid kan worden naar andere vo scholen.
• Daarnaast werken tieners in het tweejarige Europese Onderzoek Seeds samen met onderzoekers en stakeholders bij het bedenken en implementeren van gezonde leefstijlinterventies zoals gezonder eten en meer bewegen. In samenwerking met externe partijen werken we voor tieners een uitgangspuntennotitie/ visie uit op gebied van bewegen en gezonde leefstijl (gezonde leefstijlindicatoren, inzichten over pubers en maatregelen op hoofdlijnen).
Ontwikkelingen 2022-2025
- In 2021 heeft het college de nieuwe Sportnota vastgesteld. In de sportnota 2021+ “Rotterdam Wereldse Sportstad” staan de ambities op sportgebied voor de komende 6 jaar. In 2026 is Rotterdam een wereldse sportstad, waar inspirerende internationale topsport plaatsvindt. Waar Rotterdammers van alle leeftijden op hun eigen manier met plezier sporten en bewegen. Zij kunnen dit doen bij aantrekkelijke sportaanbieders, gebruikmakend van moderne sportfaciliteiten en in een stad die uitnodigt tot bewegen. De Sportnota 2021+ is een beleidsdocument op hoofdlijnen. Verdere concretisering en uitwerking van de acties zal plaatsvinden in diverse programma’s en jaarplannen.
- De ontwikkelingen voor 2022-2024 m.b.t. het sporten en bewegen voor mensen met een beperking zijn afhankelijk van de uitkomsten van het behoefteonderzoek van Mulier.
- We ontwikkelen een plan om ook na 2026 iedere vijf tot tien jaar een werelds sportevenement naar de stad te halen
- We maken afspraken met sportbonden over de huisvesting van minstens vier landelijke en door NOC*NSF erkende topsport- en opleidingsprogramma’s in de stad.
- We ondersteunen lokale topsportverenigingen en talentprogramma’s in Team NL-sporten en faciliteren, conform de sportpiramide, een vruchtbare samenwerking tussen breedtesportvereniging, talentprogramma, scholen met een sportprofiel, topsportprogramma en topsportevenement.
- We ondersteunen en stimuleren de verdere ontwikkeling van Multisportclub Feyenoord.
- In de gebiedsontwikkeling Stadionpark/ Feyenoord City komt woonruimte beschikbaar voor topsporters.
- We vergroten de impact van onze side-events bij sportevenementen • We betrekken meer private partijen bij topsport.
- We blijven met het IOC in gesprek over de Youth Olympic Games van 2030 en dienen een bid in voor de Grand Départ du Tour de France van 2023, 2024 of 2025.
- We verbinden onze sportevenementen en het TeamNL centrum Metropool
- We streven ernaar internationale topsportevenementen voor mensen met een beperking te koppelen aan ‘reguliere’ topsportevenementen.
Het doel van het in 2019 vastgestelde Actieprogramma Verenigingen voor sport is om sportverenigingen te ondersteunen om zich gereed te maken voor de toekomst d.m.v. gerichte acties op vitaliteit en toekomstbestendigheid. Als termijn voor de te realiseren ambities vanuit het Actieprogramma is een periode van vier jaar (2019 t/m 2022) benoemd. Het uiteindelijke doel is dat verenigingen over 20 á 30 jaar nog steeds een prominente positie in de Rotterdamse samenleving innemen.
De verbreding van het Lekker Fit programma zoals beschreven in het programmaplan 2018-2022 ‘Lekker Fit in de wijk’ wordt doorgevoerd. Voor de periode vanaf 2023 zijn voorbereidingen getroffen voor de actualisatie van het Lekker Fit beleid.
Wat willen we bereiken
Effect indicatorenSportprogrammering om meer Rotterdammers structureel te laten bewegen of sporten
- Het college wil Rotterdammers een leven lang met plezier laten sporten en bewegen.
- Een aantrekkelijk en passend sportaanbod voor alle levensfasen waarin Rotterdammers zich bevinden. Hierbij is specifiek aandacht voor jeugd in achterstandspositie, ouderen en mensen met een beperking. Naast zorgen voor passend aanbod wordt ook ingezet op toeleiding van de verschillende levensfasen naar het aanbod.
Benutten kracht van sportevenementen en topsport
- Topsport en sportevenementen versterken het sportieve klimaat van de stad. Door keuzes te baseren op het DNA van Rotterdam, stijgt het rendement op terreinen als sportdeelname, economie, maatschappij en imago.
- Sportevenementen en de prestaties van topsporters maken emotie los. Ze brengen grote aantallen Rotterdammers op de been en trekken een internationaal publiek naar de stad. Deze kracht van topsport en sportevenementen wordt benut om Rotterdammers te enthousiasmeren om mee te doen en om trots te zijn op hun stad. Door te kiezen voor sporten die aansluiten bij het DNA van Rotterdam versterken zij het internationale profiel en de bekendheid van Rotterdam.
Toekomstbestendige en vitale sportverenigingen én anders georganiseerde sporten
- Meer vitale en toekomstbestendige sportverenigingen en overige sportaanbieders. Dat betekent onder meer: met een goed vrijwilligersbeleid, voldoende en competent kader, een goede ledenopbouw, financieel gezond, een vernieuwend en passend sportaanbod, flexibele lidmaatschappen, betrokken ouders en een toekomstbestendige en duurzame sportaccommodatie.
- Het college werkt aan een pedagogisch verantwoord, veilig en positief sportklimaat bij sportaanbieders.
Lekker Fit! in de Wijk
Het college gaat door met het programma Lekker Fit! en stelt als ambitie het aantal kinderen met overgewicht in Rotterdam terug te dringen. Ook wil het college gezond gedrag makkelijker en aantrekkelijker maken door onder andere het stimuleren van beweging, gezond eten en terugdringen van diabetes. Met de ambities voor gezondheid en gezond gewicht sluit de coalitie aan bij de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord ‘de gezondheid verbeteren van mensen en van Nederland als geheel’.
- Rotterdam zet met het programma ‘Lekker Fit! in de wijk 2019-2022’ in op een fitte en gezonde generatie kinderen en jongeren in de stad. Het maken van gezonde keuzes wordt de sociale norm in Rotterdam. Waardoor toekomstige generaties in goede gezondheid opgroeien. Waar het vanzelfsprekend is dat kinderen, jongeren en hun ouders verstandige – en minimaal weloverwogen – keuzes maken in hun eigen leefwereld, binnen hun context. Dat betekent dat:
- De jeugd een actieve leefstijl heeft.
- De jeugd een gezond voedingspatroon heeft.
- De sociale omgeving van de jeugd gezonde(re) keuzes maakt of aanreikt.
- De leefomgeving van de jeugd gezonder wordt en uitnodigt tot activiteit.
- Dat doen we samen. Partners in de omgeving van kinderen zijn mede-eigenaar van deze norm en vertalen deze in de eigen activiteiten. Door inzet op preventie voor alle kinderen en ouders in Rotterdam, is het bereik en daardoor de impact groot.
Wat gaan we daar voor doen
Prestatie indicatorenSportprogrammering om meer Rotterdammers structureel te laten bewegen of sporten
- Met diverse stakeholders werken we de acties zoals genoemd in de Sportnota 2021+ verder uit en geven we uitvoering aan de Sportnota
- Door Sportregie van het sportbedrijf Rotterdam wordt per levensfase de sport- en beweegvraag en -behoefte van die levensfase onderzocht. De data wordt praktisch inzichtelijk gemaakt voor de diverse sportaanbieders en andere belanghebbenden.
- Sportregie brengt op basis van wijkanalyses de vraag en aanbod naar sportaanbod in een wijk in beeld en stimuleert vervolgens dat het aanbod in de wijk aansluit op de vraag van de Rotterdammers.
- We stimuleren jeugd tot sportdeelname en leiden hen toe naar structureel sporten bij een sportaanbieder door o.a. schoolsportclinics, programmering op Cruijff courts en Krajicek Playgrounds en de schoolsportverenigingen. We leggen hierbij de verbinding met andere programma’s in de stad, zoals dagprogrammering. We leggen de coördinatie van de programmering op alle Cruijff- en Krajicekcourts in 1 hand: het Sportbedrijf.
- We voeren pilots uit om te kijken hoe we de sportdeelname onder middelbare scholieren kunnen vergroten.
- We werken samen met het programma Rotterdam, ouder en wijzer en ondersteunen gezamenlijk activiteiten om het belang van bewegen voor ouderen en de deelname aan sport- en beweegactiviteiten te vergroten.
- We zetten met diverse esports activiteiten (zoals Summer- en Winter of Esports) in op vernieuwd aanbod voor jongeren.
- We verlagen de drempels die Rotterdammers met een beperking ervaren om te gaan sporten of bewegen door sportaanbieders te helpen bij het opzetten van inclusief of aangepast aanbod en door SportMee te subsidiëren om mensen met een beperking toe te leiden naar passend sportaanbod.
- We werken samen met PGW&Z en Jeugd om drempels die Rotterdammers met een beperking ervaren om te gaan sporten of bewegen te verlagen
- We voeren enkele subsidieregelingen uit ten bate van diverse levensfasen en doelgroepen (o.a. ouderensport, sportinitiatieven, aangepast sporten, urban sports en esports, cityLab010).
- We zetten combinatiefuncties in bij diverse partners in de stad om doelgroepen die achterblijven in sportdeelname te stimuleren richting beweegaanbod.
- We zoeken de samenwerking met andere domeinen en partijen in de stad om de groep volwassen Rotterdammers met veel afstand tot bewegen gezamenlijk richting sport en bewegen toe te leiden en ook doelen op andere vlakken te behalen, zoals gezondheidsachterstanden wegwerken, eenzaamheid bestrijden, participatie vergroten etc.
Benutten kracht van sportevenementen en topsport
- We ontwikkelen een plan voor de acquisitie, organisatie en duurzame financiële borging van wereldse topevenementen (passend bij de motie Wereldse topsportevenementen duurzaam verankerd).
- We hosten het TeamNL turnteam en werken met de nationale kanosprintploeg toe naar accreditatie van NOC*NSF. We blijven in overleg met andere bonden over het huisvesten van hun nationale team in Rotterdam.
- We faciliteren in het turnen, conform de sportpiramide, een vruchtbare samenwerking tussen breedtesportvereniging, talentprogramma, scholen met een sportprofiel, topsportprogramma en topsportevenement.
- We werken verder aan de ontwikkeling van Multisportclub Feyenoord.
- We blijven met het IOC in gesprek over de Youth Olympic Games 2030 en zorgen ervoor dat we in 2022 klaar zijn om over te gaan naar de volgende fase in de acquisitie (zogenaamde targeted dialogue).
Toekomstbestendige en vitale sportverenigingen én anders georganiseerde sporten
- We voeren het Actieprogramma Verenigingen verder uit, met voor sportverenigingen de nadruk op de acties flexibele lidmaatschappen, multisportaanbod, aanbod esports bij verenigingen, nieuwe organisatievormen en de inzet van verenigingsconsulenten. Hierbij komt de focus te liggen bij intensievere inzet bij meerdere clubs tegelijk om hen in de volle breedte op toekomstbestendigheid en vitaliteit te ondersteunen.
- We houden het servicepunt voor sportverenigingen, Rotterdam Sportsupport in stand voor de vitalisering en toekomstbestendigheid van Sportverenigingen en een pedagogisch en veilig sportklimaat. Vanuit de Sportnota 2021+ hebben ondersteuning op goed vrijwilligersmanagement en sterk bestuur prioriteit.
- Het Sportbedrijf Rotterdam (Sportregie) zet in op het stimuleren van passend aanbod gericht op de behoefte van de Rotterdammers bij sportaanbieders.
- We werken verder aan de ontwikkeling en implementatie van aanbod aan esports, Virtual Reality-sports of een vorm van urban sport als aanvulling op kernaanbod van sportverenigingen. En zetten de methode ‘living lab’ in om de ontwikkeling van esports te binden aan de sportvereniging van de toekomst.
- We werken aan het vergroten van de bewustwording van het VN-verdrag inzake gelijke rechten voor mensen met een beperking bij sportaanbieders.
- We implementeren zwemsporten in de schoolzwemlessen om kinderen te enthousiasmeren voor de zwemsport en daarmee de doorstroom naar zwemverenigingen te stimuleren.
Lekker Fit! in de Wijk
- We voeren het programmaplan Lekker Fit! in de wijk 2019-2022 uit, bestaande uit vijf programmalijnen. Focus ligt op:
- Maatwerk gezonde leefstijl voor basisscholen gefaseerd aanbieden
- Lokale invulling wijkpreventienetwerk door uitbreiding netwerksamenwerking gezond gewicht rond scholen naar 5 locaties/ wijken
- Doorontwikkeling schoolsportvereniging met aansluiting op dagprogrammering en aanbod gericht op doelgroep
- Inzichten uit pilots wijkaanpak implementeren in meerdere wijken
- Deskundigheidsbevordering van partners in de stad
- We bereiden de actualisatie van het beleid voor op basis van lopend onderzoek, wetenschappelijke inzichten en ervaringen binnen en buiten Rotterdam.
Effectindicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Aantal vitale sportverenigingen* | Streefwaarde | 90% | 92% | ||||
Realisatie | 88% | ||||||
Aantal leden van sportverenigingen* | Streefwaarde | 77.250 | |||||
Realisatie | 75.000 | ||||||
* In het kader van het Actieprogramma Verenigingen wordt opdracht gegeven voor een 0-meting, welke in 2019 zal worden uitgevoerd. |
Prestatie-indicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Klanttevredenheid sportprogrammering* | |||||||
Schoolsport | Streefwaarde | nvt | PM | ||||
Realisatie | 7,0 | ||||||
Sportregie | Streefwaarde | nvt | PM | ||||
Realisatie | 7,2 | ||||||
Lekker Fit!-programma | |||||||
Aantal Lekker Fit!scholen | Streefwaarde | 94 | 94 | 94 | 94 | 94 | |
Realisatie | 94 | ||||||
0-4 jaar op kinderopvanglocaties | Streefwaarde | 145 | 180 | 215 | 250 | 285 | |
Realisatie | 145 | ||||||
Kleuteraanpak op LF! en NLF! scholen*** | Streefwaarde | 95 | 105 | 120 | 138 | ||
Realisatie | 75 | ||||||
* Deze wordt om de drie jaar gemeten, de eerst volgende meting is in 2021 | |||||||
** Streefwaarden klanttevredenheid 2021 (eerst volgende meting) worden vastgesteld in de eind 2019 af te sluiten meerjarenovereenkomst 2020-2023 tussen gemeente en Sportbedri | |||||||
** Lekker Fit! en Niet-Lekker Fit! scholen, de scholen met en zonder een LF! programma in groep 3-8 |
Wat kost het
Tweede Herziening | Begroting 2022 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Overzicht van baten en lasten Sportbeleid en activering | Realisatie 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 | |
Baten exclusief reserves | 1.863 | 2.400 | 1.823 | 1.799 | 1.799 | 1.799 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 462 | 700 | 25 | 0 | 0 | 0 | |
Overige opbrengsten derden | 1.401 | 1.700 | 1.799 | 1.799 | 1.799 | 1.799 | |
Lasten exclusief reserves | 14.550 | 17.554 | 17.782 | 15.629 | 14.484 | 14.485 |
|
Apparaatslasten | 4.857 | 5.385 | 5.498 | 5.498 | 5.498 | 5.500 | |
Inhuur | 81 | 84 | 36 | 36 | 36 | 36 | |
Overige apparaatslasten | 86 | 122 | 129 | 129 | 129 | 131 | |
Personeel | 4.690 | 5.180 | 5.333 | 5.333 | 5.333 | 5.333 | |
Intern resultaat | -7.247 | -7.503 | -7.599 | -7.343 | -7.343 | -7.343 | |
Intern resultaat | -7.247 | -7.503 | -7.599 | -7.343 | -7.343 | -7.343 | |
Programmalasten | 16.940 | 19.671 | 19.883 | 17.474 | 16.329 | 16.329 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 8.691 | 9.399 | 9.788 | 8.651 | 8.106 | 8.106 | |
Kapitaallasten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige programmalasten | -13 | 64 | 66 | 66 | 66 | 66 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 8.262 | 10.208 | 10.030 | 8.757 | 8.157 | 8.157 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -12.688 | -15.155 | -15.959 | -13.830 | -12.685 | -12.686 | |
Saldo voor reserveringen | -12.688 | -15.155 | -15.959 | -13.830 | -12.685 | -12.686 | |
Reserves | 1.025 | -3.505 | 765 | 0 | 0 | 0 |
|
Onttrekking reserves | 25 | 995 | 765 | 0 | 0 | 0 | |
Toevoeging reserves | 0 | 4.500 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Vrijval reserves | 1.000 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -11.662 | -18.660 | -15.194 | -13.830 | -12.685 | -12.686 |
Financiële bijstellingen
Tweede Herziening | Begroting 2022 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bijstellingen Sportbeleid en activering | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 |
|||
Eerste Herziening / Voorjaarsnota 2021 | -19.006 | -14.909 | -12.947 | -12.417 | -12.419 | |||
Bijstellingen Tweede Herziening 2021 / Begroting 2022 | 347 | -285 | -883 | -268 | -268 | |||
Koers van de stad: Alle ballen verzamelen voor SDS'18 uit Ommoord | Intensiveringen | 0 | -8 | 0 | 0 | 0 | ||
Koers van de stad: Een geschikt pand voor biljartvereniging 'Het Anker' | Intensiveringen | 0 | -21 | 0 | 0 | 0 | ||
Koers van de stad: Een steun in de rug voor de European Para Championships | Intensiveringen | 0 | -75 | 0 | 0 | 0 | ||
Koers van de stad: Sportbudget voor sportstrand Hoek van Holland | Intensiveringen | 0 | -23 | 0 | 0 | 0 | ||
Koers van de stad: Vliegende start vitale verenigingen | Intensiveringen | 0 | -23 | 0 | 0 | 0 | ||
Specifieke Uitkering Sport 2021 | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Concernbrede opgave Integriteit | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 0 | 2 | 1 | 1 | 1 | ||
Concernbrede opgave Wob | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||
Vervanging financieel administratie systeem (project GREAT) | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | ||
Wijk aan Zet | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Bestemmingsreserve Evenementenfonds | Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Technische wijzigingen | Technische wijzigingen | 344 | -147 | -889 | -274 | -274 | ||
Begroting na wijzigingen | -18.660 | -15.194 | -13.830 | -12.685 | -12.686 |
Toelichting financiële bijstellingen
Koers van de stad: Alle ballen verzamelen voor SDS’18 uit Ommoord
Financiële impuls in 2022 vanwege materiele tekorten voor SDS'18 uit Ommoord in het kader van Koers van de Stad op initiatief van de fractie Leefbaar Rotterdam. (- € 8)
Koers van de stad: Een geschikt pand voor biljartvereniging 'Het Anker'
Financiële impuls in 2022 vanwege inrichting en verhuiskosten voor biljartvereniging 'Het Anker' in het kader van Koers van de Stad op initiatief van de fractie Leefbaar Rotterdam. (- € 21)
Koers van de stad: Een steun in de rug voor de European Para Championships
Financiële impuls in 2022 vanwege sponsorring van de European Para Championships in het kader van Koers van de Stad op initiatief van de fractie Leefbaar Rotterdam. (- € 75)
Koers van de stad: Sportbudget voor sportstrand Hoek van Holland
Financiële impuls in 2022 vanwege realisatie van een sportstrand in het kader van Koers van de Stad op initiatief van de fractie CDA. (- € 23)
Koers van de stad: Vliegende start vitale verenigingen
Financiële impuls in 2022 ten behoeve van vitale verenigingen in het kader van Koers van de Stad op initiatief van de fractie CDA. (- € 23)
Specifieke Uitkering Sport 2021
Betreft verlening van de regeling specifieke uitkering stimulering sport voor het jaar 2021 (€ 275) door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Concernbrede opgave Integriteit
Het Actieplan Integriteit omvat een samenhangend pakket van ruim 30 maatregelen waarmee we de aanbevelingen uit verschillende (externe) rapporten en onderzoeken opvolgen. Daarmee intensiveren en verstevigen we ons integriteitsbeleid. Financiële dekking komt vanuit bijdragen uit het hele concern.
Concernbrede opgave Wob
Om verzoeken uit hoofde van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) nu én in de toekomst professioneler en binnen de wettelijke termijn te kunnen afhandelen, wordt een centrale eenheid (“Wob-unit”) opgericht. Deze unit heeft het afhandelen van Wob verzoeken als kerntaak en heeft daarvoor ook de benodigde expertise in huis. Financiële dekking komt vanuit bijdragen uit het hele concern.
Vervanging financieel administratie systeem (project GREAT)
Vanaf 2022 wordt het huidige financiële administratiesysteem vervangen. Omdat wordt overgestapt naar een cloudapplicatie, kunnen deze kosten beperkt worden geactiveerd. Dit zorgt voor een (incidentele) dekkingsopgave van € 8,7 mln. De opgave wordt enerzijds ingevuld door een aantal meevallers/onderbestedingen in 2021. Het restant van ca € 2 mln wordt (voor)gefinancierd door bijdragen vanuit het hele concern.
Wijk aan Zet
Deze budgetverschuiving naar programma Bestuur en Dienstverlening is ter dekking van kosten voor de implementatie van Wijk aan zet/Werken in stad en wijk.
Bestemmingsreserve Evenementenfonds
Met deze wijziging wordt de bestuurlijke besluitvorming rondom de organisatie van het Grand Départ van de Tour de France in de begroting verwerkt. (€ 425 in 2021 en € 385 in 2022)
Technische wijzigingen
In het taakveld Sportbeleid en activering zijn er diverse technische wijzigingen geweest. Direct achter de technische wijziging is het effect op het saldo weergegeven. De technische wijzigingen betreffen:
- de overdracht van budget vanuit taakveld Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie naar het taakveld Sportbeleid en activering, voor het Meerjarenprogramma Grand Départ Tour de France (- € 265 in 2021, - € 500 in 2022 en - € 600 in 2023)
- de overdracht naar het taakveld sportaccommodaties vanwege het nieuw ingerichte Strategieteam Maatschappelijk Vastgoed (€ 590 in 2021, € 695 in 2022)
- indexering 2022 en verder. De budgetten zijn vanaf het jaar 2022 geactualiseerd naar het prijspeil 2022. Nadere informatie is opgenomen bij Grondslagen. (- € 265 in 2022 tot - € 197 in 2025)
- de overige technische wijzigingen van geringe omvang
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
Omschrijving taakveld
De inzet is om meer Rotterdammers met plezier te laten sporten en bewegen. Hiertoe ondersteunt het college sportverenigingen en andere organisaties op sport- en beweeggebied, stimuleert het college recreatieve sportbeoefening, sport en bewegen in wijken en buurten en het (top)sportklimaat en zet het in op het binnenhalen van sportevenementen. Hiermee draagt het college ook bij aan andere maatschappelijke doelstellingen, zoals gezondheid, bewonersparticipatie en economie en werkt het aan een vitale en levendige stad.
Toelichting op doelstellingen
Sportprogrammering om meer Rotterdammers structureel een leven lang te laten bewegen of sporten
Extra aandacht voor een aantal specifieke doelgroepen: kinderen in achterstandssituaties, ouderen en mensen met een beperking.
Benutten kracht van sportevenementen en topsport
Topsport en sportevenementen versterken het sportieve klimaat van de stad. Door keuzes te baseren op het DNA van Rotterdam, stijgt het rendement op terreinen als sportdeelname, economie, maatschappij en imago.
Toekomstbestendige en vitale sportverenigingen en overige sportaanbieders en sportief ondernemerschap
De inzet is dat sportverenigingen zich gereed maken voor de toekomst door mee te gaan met veranderende ontwikkelingen en een veranderende vraag. Hierdoor moeten sportverenigingen langdurig vitaal worden. In het Actieprogramma Verenigingen zijn hiervoor acties vastgesteld.
Lekker Fit! in de Wijk
Het hoofddoel is om alle kinderen in Rotterdam vanaf 9 maanden voor de geboorte tot en met 12 jaar de basis mee te geven voor een gezonde leefstijl.