Openbaar groen en (openlucht) recreatie - NME
Beleidskaders, -monitors en wetgevingHet bieden van een laagdrempelig aanbod van educatie, recreatie en expertise op gebied van natuur en milieu.
Groeninitiatieven vanuit de samenleving op het gebied van natuur- en milieueducatie.
Vitale speeltuinen, verspreid over de stad.
Vitale scoutingverenigingen met een attractief aanbod en deskundige leiding.
Voortgang 2021
Ga naar vorig P&C-documentDe stichting Natuurstad beheert acht kinderboerderijen en verschillende educatieve tuinen in de stad. Natuurstad verzorgt educatieve natuurlessen en schooltuinieren voor meer dan 90% van de basisscholen. De locaties zijn vanaf begin 2021 voor een bepaalde periode (gedeeltelijk) dicht gebleven op grond van de coronamaatregelen. Er zijn wel online lessen uitgevoerd voor de basisscholen. De overige aanbieders van NME-activiteiten hebben ook gevolgen ondervonden van de coronamaatregelen. Locaties als de natuurspeeltuin Speeldernis en Diergaarde Blijdorp zijn vanaf begin 2021 voor een bepaalde periode (gedeeltelijk) dicht gebleven. Voor de realisatie van een dierenasiel in Rotterdam zijn in samenwerking met partners slagen gemaakt met de gewenste invulling hiervan. De overeenkomst dierenopvang over de uitvoering van de wettelijke taak liep 1 januari 2021 af, maar de nieuwe overeenkomst kon nog niet worden afgerond omdat planvorming van het dierenasiel nog niet afgerond was. Er is daarom met een overbruggingsovereenkomst gezorgd voor de continuïteit voor de uitvoering van onze wettelijke taak. Er is en start gemaakt met het opstellen van een nieuwe visie op natuur- en milieueducatie. De ontwikkelingen van de afgelopen periode, de landelijke ontwikkelingen en de opgedane ervaringen worden gebruikt om de uitgangspunten voor de komende jaren te formuleren in een nieuwe Visie Natuureducatie 2022+. Voor het opstellen van de visie zijn de eerste gesprekken met uitvoeringsorganisaties, landelijke en lokale experts en gemeentelijke collega’s gevoerd.
In 2020 zijn Groenmakelaar (GM) en Groenloket (GL) gestart. In 2021 zijn we bezig verder te werken aan in- en externe bekendheid.
In juli 2020 is de notitie “Speeltuinen, een stap naar de toekomst” vastgesteld. De notitie bevat een visie en actieprogramma voor vitale en toekomstbestendige speeltuinverenigingen. Deze notitie wordt in het eerste halfjaar 2021 uitgewerkt in een Uitvoeringsplan. Belangrijke onderdelen hierin zijn het stimuleren van de vernieuwing van speeltuinen in de richting van ruimere openstelling en intensiever en multifunctioneel gebruik. Voor de niet-vitale speeltuinen wordt een goede oplossing voor de toekomst gezocht. De speeltuinen zijn op grond van de coronamaatregelen vanaf begin 2021 enkele weken gesloten geweest. Na de versoepelingen van de maatregelen zijn de speeltuinen weer opengegaan, in eerste instantie alleen voor het buiten spelen.
Een concept Uitvoeringsprogramma Speeltuinverenigingen is in juli 2021 voor advies aan de gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités gestuurd en ook aan de speeltuinen gestuurd met het aanbod van een gesprek over het programma. Het bijgestelde Uitvoeringsprogramma wordt in oktober 2021 vastgesteld en aan de raad gestuurd.
Alle 32 Rotterdamse scoutingverenigingen zijn beperkt open geweest, voor zover de coronamaatregelen dit toelieten. Scoutingverenigingen hebben door de coronabeperkingen inkomsten misgelopen. Activiteiten voor kinderen (onder de 18 jaar) konden buiten georganiseerd worden. Activiteiten voor oudere leden en/of die binnen plaats vonden konden niet doorgaan. Organiseren (online) scoutingcafé door Rotterdam Sportsupport.
Ontwikkelingen 2022-2025
De verzelfstandiging van de uitvoerende activiteiten op het gebied van de Natuur- en Milieueducatie naar de stichting Natuurstad Rotterdam vormt aanleiding voor een actualisering en vernieuwing van het beleid op het gebied van de Natuur- en Milieueducatie. De toekomstige richting van het beleid wordt vastgelegd in een visie met een uitvoeringsprogramma. Voor het actualiseren van het beleid gebruiken we de beschikbare data uit onderzoek en betrekken we de relevante partijen op stedelijk- en op wijkniveau. De voorbereidingen om te komen tot de realisatie van een dierenasiel zijn in gang gezet. De uitkomsten hiervan bepalen het vervolg van het project.
• Investeren in een sterk team ambtenaren achter de Groenmakelaar, waarin clusters en programma’s vertegenwoordigd zijn. Dit team zorgt ervoor dat tijdig het juiste antwoord op groene vragen wordt gegeven. Er wordt (in pilots) waar mogelijk wijkgericht en opgavegericht gewerkt, ook wordt er nauw samengewerkt met het initiatieventeam/loket.
• De Groenmakelaar in- en extern verder onder de aandacht brengen
De doelstellingen van de notitie “Speeltuinen, een stap naar de toekomst” van 2020 worden op basis van een uitvoeringsprogramma de komende jaren verder uitgewerkt. Dit in overleg met de speeltuinen, BSW, gebiedscommissies en de wijkraden. Wij stimuleren de vernieuwing van speeltuinen tot vitale en toekomstbestendige speeltuinen. Dit betekent een ruimere openstelling en meer openbaar toegankelijk en een intensiever gebruik als multifunctionele sport- en speelplek. Wij zorgen bij de afbouw van Duimdrop op de kwetsbare pleinen voor een goede start van het kinderwerk binnen welzijn per 1 april 2022.
Wij stimuleren de Rotterdamse scouting naar vitale en toekomstbestendige verenigingen met de inzet van een groepscoach en verenigingsconsulent. De ervaring leert dat bij de meeste scoutinggroepen ondersteuning/ coaching op maat betere resultaten heeft dan het aanbieden van standaard tools of hulp. De groepscoach en verenigingsconsulent beschikt over de vaardigheden om deze ondersteuning op maat aan te bieden. Niet alleen de gebieden waarop ondersteuning gewenst is maar ook het tempo en volgorde van maatwerk. Zo heeft en houdt de groep de regie over de eigen ontwikkeling en het eigen leerproces.
Wat willen we bereiken
Effect indicatorenHet bieden van een laagdrempelig aanbod van educatie, recreatie en expertise op gebied van natuur en milieu.
Hierdoor wordt het bewust duurzaam en gezond gedrag gestimuleerd. Door kennis over natuur en milieu wordt het plezier in de leefomgeving vergroot. Een volgende stap is het verder ontwikkelen van een verantwoorde levensstijl (gedrag) op gebieden als voeding, energie, duurzaamheid en dierenwelzijn.
Groenmakelaar en groenloket
Groeninitiatieven op stedelijke niveau en op wijkniveau op het gebied van natuur- en milieueducatie bevorderen een gezonde en levensstijl. Dit voor doelgroepen waar nog weinig aanbod voor is en in wijken en gebieden waar nog weinig groen aanbod is. Door de activiteiten worden de deelnemers bewust gemaakt van het belang om op verantwoorde wijze om te gaan met natuur en milieu.
Vitale speeltuinen, verspreid over de stad welke een rol vervullen in de wijk en veilig spelen voor kinderen mogelijk maken
- Vitale speeltuinen, verspreid over de stad welke een rol vervullen in de wijk en veilig spelen voor kinderen mogelijk maken.
- Buiten spelen op de speeltuinen is belangrijk voor de motorische, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Dit draagt bij aan het gezond veilig en kansrijk kunnen opgroeien van kinderen.
- De toekomstbestendige speeltuinvereniging moet inspelen op veranderingen in de samenleving en een volwaardige partner zijn binnen het geheel van maatschappelijke voorzieningen in een wijk.
Vitale scoutingverenigingen met een attractief aanboden deskundige leiding
- Scoutingverenigingen zijn maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenorganisaties, die hun leden met aantrekkelijk scoutingprogramma een plezierige, actieve en uitdagende vrijetijdsbesteding bieden, geïnspireerd op het buitenleven.
- Vitale scoutingverenigingen zijn verenigingen waar sprake is van een gezonde financiële situatie, een goed vrijwilligersbeleid, voldoende en competent kader, voldoende leden, betrokken ouders, een toekomstbestendige, veilige en duurzame accommodatie en een duidelijke visie en missie.
Wat gaan we daar voor doen
Het bieden van een laagdrempelig aanbod van voorzieningen, recreatie, educatie en expertise op gebied van natuur en milieu.
- De ontwikkelingen van de afgelopen periode en de uitgangspunten voor de komende jaren voor het beleid op het gebied van Natuur- en Milieueducatie (NME) worden opgenomen in de Visie Natuureducatie 2022+ (gereed medio 2022).
- De exploitatie van de acht kinderboerderijen en de uitvoering van de educatieve natuurlessen aan basisscholen wordt in opdracht en met een subsidie van de gemeente verzorgd door de stichting Natuurstad. Deze stichting is een belangrijke partij voor de uitvoering van de doelen op het gebied van Natuur- en Milieueducatie
- We stellen de subsidieregeling Natuur- en Milieueducatie bij. We verwerken de nieuwe doelen, kwaliteitseisen en prioriteiten uit de visie op het gebied van het Natuur- en Milieueducatie in de subsidieregeling.
Dierenopvang
- Dierenopvang – wettelijke taak: Voor de opvang van huisdieren wordt een nieuwe overeenkomst gesloten met een looptijd tot 1 januari 2026.
- Dierenopvang – asiel: met de Dierenbescherming wordt gewerkt aan planvorming.
Groenmakelaar en groenloket
- We stellen een Communicatieplan Groenmakelaar en Groenloket op
- We intensiveren de samenwerking met het initiatieventeam
- We organiseren pilots integraal werken in de wijken (in samenwerking met de Natuur en Milieu Educatie partners in de stad)
- We actualiseren het Groenloket
Vitale speeltuinen, verspreid over de stad welke een rol vervullen in de wijk en veilig spelen voor kinderen mogelijk maken
- We zetten pilots in gang bij speeltuinen om vernieuwing in de praktijk uit te proberen. Verder voeren we diverse acties voor het behouden van de vitaliteit van speeltuinen uit. De resultaten van de pilots en de acties wordt als voorbeeld verspreid onder de speeltuinen.
- Een tijdelijke inzet op ondersteuning van de speeltuinen bij de vernieuwing tot toekomstbestendige verenigingen krijgt gestalte door een gezamenlijke inzet van BSW, NUSO en Rotterdam Sportsupport.
- De subsidieregeling speeltuinen wordt aangepast aan het bijgestelde beleid.
- Wij zetten in de gebieden waar op de kwetsbare pleinen een Duimdropcontainer staat waar nodig een programma van aanvullende activiteiten op zodat per 1 april 2022 het kinderwerk binnen welzijn een goede start kan maken.
Vitale scoutingverenigingen met een attractief aanbod en deskundige leiding
- We vervolgen de uitvoering van het Actieprogramma verenigingen voor de scoutinggroepen. We inventariseren de mogelijkheden tot blending tussen sportverenigingen en speeltuinen. Hierin nemen we ook nadere samenwerking tussen scoutingverenigingen onderling mee.
- Met de aanstelling van een groepscoach en verenigingsconsulent scouting worden de verenigingen op maat ondersteund om vitaal en toekomstbestendig te blijven of te worden.
Wat kost het
Tweede Herziening | Begroting 2022 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Overzicht van baten en lasten Openbaar groen en (openlucht) recreatie - NME | Realisatie 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 | |
Baten exclusief reserves | 2.174 | 2.352 | 2.282 | 2.282 | 2.282 | 2.282 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige opbrengsten derden | 2.174 | 2.352 | 2.282 | 2.282 | 2.282 | 2.282 | |
Overige baten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Lasten exclusief reserves | 18.760 | 19.664 | 18.306 | 18.296 | 18.296 | 18.296 |
|
Apparaatslasten | 753 | 820 | 837 | 837 | 837 | 837 | |
Inhuur | 42 | 150 | 153 | 153 | 153 | 153 | |
Overige apparaatslasten | 31 | 14 | 14 | 14 | 14 | 14 | |
Personeel | 679 | 656 | 669 | 669 | 669 | 669 | |
Intern resultaat | 1.312 | 892 | 917 | 917 | 917 | 917 | |
Intern resultaat | 1.312 | 892 | 917 | 917 | 917 | 917 | |
Programmalasten | 16.695 | 17.952 | 16.551 | 16.541 | 16.541 | 16.541 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 1.616 | 2.109 | 1.482 | 1.466 | 1.466 | 1.466 | |
Overige programmalasten | 720 | 931 | 1.035 | 1.035 | 1.035 | 1.035 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 14.360 | 14.912 | 14.033 | 14.040 | 14.040 | 14.040 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -16.586 | -17.312 | -16.023 | -16.013 | -16.013 | -16.013 | |
Saldo voor reserveringen | -16.586 | -17.312 | -16.023 | -16.013 | -16.013 | -16.013 | |
Reserves | 82 | 493 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|
Onttrekking reserves | 82 | 493 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -16.504 | -16.819 | -16.023 | -16.013 | -16.013 | -16.013 |
Financiële bijstellingen
Tweede Herziening | Begroting 2022 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bijstellingen Openbaar groen en (openlucht) recreatie - NME | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 |
|||
Eerste Herziening / Voorjaarsnota 2021 | -16.833 | -15.661 | -15.668 | -15.668 | -15.668 | |||
Bijstellingen Tweede Herziening 2021 / Begroting 2022 | 14 | -363 | -345 | -345 | -345 | |||
Koers van de stad: Een mooie nieuwe en groene accommodatie voor De Houtsnip | Intensiveringen | 0 | -23 | 0 | 0 | 0 | ||
Concernbrede opgave Integriteit | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 0 | 2 | 1 | 1 | 1 | ||
Concernbrede opgave Wob | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||
Vervanging financieel administratie systeem (project GREAT) | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | ||
Wijk aan Zet | Ramingsbijstellingen vermijdbaar | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Technische wijzigingen | Technische wijzigingen | 12 | -352 | -352 | -352 | -352 | ||
Begroting na wijzigingen | -16.819 | -16.023 | -16.013 | -16.013 | -16.013 |
Toelichting financiële bijstellingen
Koers van de stad: Een mooie nieuwe en groene accommodatie voor De Houtsnip
Financiële impuls in 2022 vanwege een mooie nieuwe en groene accommodatie voor De Houtsnip in het kader van Koers van de Stad op initiatief van de fractie Partij voor de Dieren. (- €23)
Concernbrede opgave Integriteit
Het Actieplan Integriteit omvat een samenhangend pakket van ruim 30 maatregelen waarmee we de aanbevelingen uit verschillende (externe) rapporten en onderzoeken opvolgen. Daarmee intensiveren en verstevigen we ons integriteitsbeleid. Financiële dekking komt vanuit bijdragen uit het hele concern.
Concernbrede opgave Wob
Om verzoeken uit hoofde van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) nu én in de toekomst professioneler en binnen de wettelijke termijn te kunnen afhandelen, wordt een centrale eenheid (“Wob-unit”) opgericht. Deze unit heeft het afhandelen van Wob verzoeken als kerntaak en heeft daarvoor ook de benodigde expertise in huis. Financiële dekking komt vanuit bijdragen uit het hele concern.
Vervanging financieel administratie systeem (project GREAT)
Vanaf 2022 wordt het huidige financiële administratiesysteem vervangen. Omdat wordt overgestapt naar een cloudapplicatie, kunnen deze kosten beperkt worden geactiveerd. Dit zorgt voor een (incidentele) dekkingsopgave van € 8,7 mln.
De opgave wordt enerzijds ingevuld door een aantal meevallers/onderbestedingen in 2021. Het restant van ca € 2 mln wordt (voor)gefinancierd door bijdragen vanuit het hele concern.
Wijk aan Zet
Deze budgetverschuiving naar programma Bestuur en Dienstverlening is ter dekking van kosten voor de implementatie van Wijk aan zet/Werken in stad en wijk.
Technische Wijzigingen
In het taakveld Natuur en Milieu educatie zijn er diverse technische wijzigingen geweest. Direct achter de technische wijziging is het effect op het saldo weergegeven. De grootste wijziging is:
Indexering 2022 en verder. De budgetten zijn vanaf het jaar 2022 geactualiseerd naar het prijspeil 2022. Nadere informatie is opgenomen bij Grondslagen. (- € 351)
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
Omschrijving taakveld
Op het gebied van natuur en milieu draagt het college bij aan het betrekken van Rotterdammers bij duurzaamheid en het bevorderen van een duurzame en gezonde levensstijl met behulp van een laagdrempelig aanbod van educatie, recreatie en participatie. Inzet van het college is ook een goed aanbod aan recreatieve voorzieningen zoals speeltuinen en scouting in stand te houden met een goede spreiding over de wijken. In dit kader exploiteert de gemeente het recreatieoord in Hoek van Holland.