Riolering
Beleidskaders, -monitors en wetgevingRotterdam, als grote stad in de delta, beheert en onderhoudt haar riolering en stedelijke watersysteem voortvarend om een gezonde en leefbare stad met droge voeten te blijven. Rotterdammers kunnen ondanks de al merkbare effecten van klimaatverandering daardoor vrij van gezondheidsrisico’s, ten aanzien van het stedelijk watersysteem, dicht op elkaar leven. De economische bedrijvigheid in de stad gaat tijdens en na hevige neerslag gewoon door. Samen met bewoners en partners pakken we kansen die bijdragen aan een circulaire economie en uitdagingen rondom klimaatverandering.
Voortgang 2021
Ga naar vorig P&C-documentRotterdams WeerWoord
Het college heeft voor 2021 investeringsmiddelen toegekend. Met de middelen die in 2021 zijn vastgesteld worden projecten gerealiseerd die bijdragen om collegetarget 10 (stijging van het percentage panden dat geen verhoogde kans op wateroverlast bij hevige regen heeft van 88% naar 90%) te halen. Voor 2022 is geen aanvullend budget beschikbaar gesteld. Dit heeft consequenties voor de ambities gesteld in de uitvoeringsagenda, onder andere op de bijdragen van derden via cofinanciering en de continuïteit van het programma.
Als opvolging van de uitvoeringsagenda 2021-2022 wordt er op dit moment gewerkt aan het Programmakader 2030, om zo klimaatadaptatie ook in de volgende collegeperiode op de bestuurlijke agenda te houden. Door middel van kaartanalyses worden de opgaves op de zes klimaatthema’s tot op buurtniveau uitgewerkt.
Levering materialen
Als gevolg van de covid-19 pandemie zijn op dit moment overal ter wereld negatieve gevolgen merkbaar in de wereldhandel. Het tijdelijk sluiten van productiefaciliteiten als gevolg van personeelstekort, een grotere behoefte aan grondstof zoals kunststof, alsmede sterkte (prijs)fluctuaties in het vervoer per zeecontainer voor diverse materialen, zorgt wereldwijd voor schaarste en onderbrekingen in de toelevering van grondstoffen, componenten, halffabricaten en eindproducten. Als gevolg hiervan heeft ook gemeente Rotterdam als afnemer te maken met langere levertijden, voorraad tekorten en sterke prijsfluctuaties op diverse materiaalsoorten. Voorbeelden hiervan zijn de leveringen van PE en PVC die nodig zijn bij het vernieuwen van de huisaansluitingen en het Drainage Infiltratie Transport riool (DIT).
Vooral in de maanden juni, juli en augustus heerste een grote leveringsonzekerheid. Vanwege ruimtegebrek worden in de regel kleine voorraden afgeroepen op projectlocaties. Daarom was er in totaal voor alle projecten zeer weinig materiaal beschikbaar. Met het materiaal wat wel beschikbaar was, is geprobeerd om selectief die delen van projecten af te ronden waarbij de straat al openlag. Echter hebben we moeten besluiten om sommige rioolvervangingsprojecten tijdelijk stil te leggen. Ook de uitvoering van sommige projecten voor het Rotterdams WeerWoord hebben vertraging opgelopen.
Inmiddels zijn de grondstoffen er weer en draaien de productielijnen op volle toeren. Het kost echter nog wel wat tijd voordat de materialen beschikbaar zijn op alle projectlocaties. In de periode september tot en met december kunnen er zich nog steeds (incidentele) leveringsproblemen voordoen.
Door de leveringsproblemen zien we de prognose van te vervangen kilometers riolering voor 2021 teruglopen. Hoewel het uitgangspunt van het Gemeentelijk Rioleringsplan niet meer strikt veertig kilometer rioolvervanging per jaar is, wordt er gestreefd de tijdelijk stilgelegde projecten zo snel mogelijk weer op te pakken wanneer de situatie rondom materiaallevering het toelaat.
Hemelwaterverordening
Op 1 juli is de hemelwaterverordening in werking getreden. Deze verordening bevat een verbod om regenwater af te voeren naar een openbaar vuilwaterriool van de gemeente. Dit betekent in eerste instantie dat perceeleigenaren de afvoer van hemelwater moeten afkoppelen van het vuilwaterriool en het opgevangen regenwater zelf binnen het eigen perceel moeten verwerken. Uitgangspunt is wel dat de verordening wordt toegepast als het bestaande openbare riool wordt vervangen, waarbij een scheiding wordt gemaakt tussen vuil afvalwater en hemelwater. Als perceeleigenaren het hemelwater redelijkerwijs niet op het eigen perceel kunnen verwerken dan kunnen zij aansluiten op de openbare hemelwatervoorziening.
Eis waterberging via de VBOR
Het klimaat verandert, we krijgen vaker te maken met hevige neerslag. Ook in Rotterdam merken we de gevolgen van wateroverlast. Een geschikte maatregel om wateroverlast te voorkomen is het aanleggen van waterberging. De gemeente doet dit al in de openbare ruimte, zoals in straten en pleinen. Dat is echter niet genoeg, ook op privaat terrein is waterberging nodig. Een geschikt moment om waterberging aan te leggen is bij nieuwbouwprojecten voor woningbouw, kantoren en bedrijven of de aanleg van terreinen.
Op 1 juli is naast de hemelwaterverordening ook de eis tot waterberging in de Verordening Beheer Ondergrond Rotterdam (VBOR) in werking getreden. In deze verordening zijn voorschriften opgenomen voor de aansluiting op het gemeentelijk riool. Bij de aanvraag voor een rioolaansluitvergunning zal getoetst worden of aan de voorschriften voor waterberging wordt voldaan. Bij nieuwe bouwwerken en nieuwe terreinverharding van 500 m² en groter moet 50 mm waterberging worden aangelegd.
Ontwikkelingen 2022-2025
GRP
In februari 2021 is een nieuw GRP voor de planperiode 2021-2025 vastgesteld. Naast het vervullen van de huidige taken volgend uit de drie wettelijke zorgplichten, is de belangrijkste opgave voor de komende planperiode het verder vormgeven van het stedelijk watersysteem van de toekomst. We richten onze blik op en zoeken balans in het denken ‘Van buis naar buitenruimte’. Ons stedelijk watersysteem bestaat niet meer sec uit buizen, de gehele buitenruimte heeft ook een belangrijke functie in dit systeem. Rotterdam kan dat niet alleen. Meer dan eerder zoeken we daarom de samenwerking met niet alleen onze traditionele partners in het stedelijk waterbeheer zoals de waterschappen, maar juist ook met de inwoners, de bedrijven, woningbouwcorporaties en vele anderen. We maken heldere afspraken en benutten daarvoor ook de instrumenten die de wet ons biedt zoals een Verordening beheer ondergrond, een hemelwaterverordening, het hanteren van uitgiftepeilen en na inwerkingtreding van de Omgevingswet, het omgevingsplan.
Eén van de belangrijkste pijlers in onze strategie is het slim beheer van de riolering. Het uitgangspunt blijft het vervangen van circa tweehonderd kilometer riool in de planperiode. Maar vanwege de integrale uitvoering van projecten is dit niet strikt veertig kilometer per jaar. Het uitgangspunt is dat rioolvervangingsprojecten zo integraal mogelijk uit te voeren. Hierbij worden niet alleen werkzaamheden aan de riolering uitgevoerd, maar gelijktijdig de gehele buitenruimte aangepakt en zoveel mogelijk klimaatbestendig ingericht.
Rotterdams WeerWoord
Met het Rotterdams WeerWoord versnellen en intensiveren we klimaatadaptatie, zodanig dat iedereen in Rotterdam in 2030 waterrobuust en klimaatbestendig handelt. In het najaar van 2020 is de uitvoeringsagenda in de gemeenteraad vastgesteld. Hierin wordt de benodigde opschaling en versnelling vertaald in praktische maatregelen en acties, die stadsbreed én wijkgestuurd uitgevoerd gaan worden. In de uitvoeringsagenda staan concrete maatregelen en activiteiten voor 2021-2022 beschreven.
Het college heeft voor 2021 investeringsmiddelen toegekend. Met de middelen die in 2021 zijn vastgesteld worden projecten gerealiseerd die bijdragen om collegetarget 10 (stijging van het percentage panden dat geen verhoogde kans op wateroverlast bij hevige regen heeft van 88% naar 90%) te halen. Voor 2022 is geen aanvullend budget beschikbaar gesteld. Dit heeft consequenties voor de ambities gesteld in de uitvoeringsagenda, onder andere op de bijdragen van derden via cofinanciering en de continuïteit van het programma.
Rotterdams WeerWoord Programmakader 2030
Om klimaatadaptatie ook in de volgende collegeperiode op de bestuurlijke agenda te houden wordt in 2021 gewerkt aan het Programmakader 2030. Door middel van kaartanalyses worden de opgaves op de 6 klimaatthema’s tot op buurtniveau uitgewerkt. Hiermee kan de totale stedelijke klimaatopgave scherp gesteld worden. Via de 4 sporen van het Rotterdams WeerWoord: nieuw vastgoed, bestaand vastgoed, buitenruimte en de Rotterdammers in beweging verkennen we de kansen voor een continuering van aanpak. Samen met belangrijke stakeholders in de stad worden vervolgens de prioriteiten qua aanpak voor de periode tot 2030 bepaald. Uiteindelijk moet dit tot een maatwerk maatregelenpakket per wijk leiden waarbij we de stad voorbereiden op een extremer klimaat.
RoSA
De gemeente Rotterdam, Hollandse Delta, het Hoogheemraadschap van Delfland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ondertekenden in 2013 een samenwerkingsovereenkomst: ‘Rotterdamse Samenwerking in de Afvalwaterketen (RoSA)’, waarmee we werken aan het stedelijk watersysteem van de toekomst. Samen werkten partijen vanuit het opgezette Programma RoSA de afgelopen 7 jaar aan een betrouwbare, betaalbare, toekomstbestendige en duurzame (afval)waterketen. De achterliggende doelen van de samenwerking waren kostenbesparing, kwaliteitsverbetering en vermindering van de kwetsbaarheid van de afvalwaterketen.
Het Programma RoSA is nu in de afrondende fase. Met de samenwerkingspartners wordt nu gewerkt aan een nieuw bestuurlijk akkoord Water & Klimaat waarin nog lopende ontwikkelingen vanuit RoSA een plaats krijgen en waarin afspraken gemaakt worden hoe we in de toekomst nog intensiever en op meer onderwerpen kunnen samenwerken.
Wat willen we bereiken
Effect indicatorenGezonde en aantrekkelijke stad met een robuust stedelijk watersysteem.
Het stedelijk watersysteem bestaat uit 3 componenten, die nauw met elkaar verweven zijn: de buitenruimte, de afvalwaterketen en het oppervlakte- en grondwatersysteem. Om een gezonde en aantrekkelijke stad met een robuust stedelijk watersysteem te bereiken zorgen we ervoor dat:
- De volksgezondheid en het milieu beschermd worden door het doelmatig inzamelen en transporteren van stedelijk afvalwater.
- Wateroverlast wordt voorkomen door het doelmatig inzamelen, transporteren en verwerken van hemelwater.
- Structurele nadelige gevolgen van een hoge of lage grondwaterstand voorkomen of beperkt worden door doelmatige maatregelen in openbaar gebied.
Rotterdam ontwikkelt zich door als een klimaatadaptieve deltastad
Onze onder de zeespiegel gelegen stad blijft een aantrekkelijke en veilige plaats waarbij we zoveel mogelijk bestand zijn tegen extreme weersinvloeden. Hierbij willen we de sponswerking van de stad herstellen; neerslag op de plek kunnen verwerken daar waar het valt, in plaats van het direct af te voeren. Omdat slechts 40% van de stad openbare ruimte is, kunnen we deze veranderingen alleen realiseren met een lange termijn aanpak die we gezamenlijk en integraal met alle belanghebbenden uitvoeren.
Wat gaan we daar voor doen
Gezonde en aantrekkelijke stad met een robuust stedelijk watersysteem.
- De gemeentelijke riolering beheren en onderhouden zodanig (d.m.v. assetmanagement) dat deze robuust, betrouwbaar en klimaatbestendig is en blijft.
- Er is een nieuw Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) voor de planperiode 2021-2025 opgesteld.
- Alle assets binnen het stedelijk watersysteem, waaronder de riolering, gemalen, persleidingen en kolken, worden aan de hand van inspecties, risicoanalyses en (rendements)berekeningen gemonitord en indien nodig gereinigd.
- De gebieden met een verhoogd risico voor grondwateronderlast krijgen prioriteit in het rioolvervangingsprogramma. Om grondwateroverlast na rioolvervanging te voorkomen, wordt indien mogelijk gelijktijdig drainage naar oppervlaktewater aangelegd in openbaar gebied.
- Rotterdam werkt in de afvalwaterketen (RoSA: Rotterdamse samenwerking in de Afvalwaterketen) aan het stedelijk watersysteem van de toekomst. Met de samenwerkingspartners wordt gewerkt aan een nieuwe bestuurlijke overeenkomst om afspraken te maken hoe we in de toekomst nog intensiever en op meer onderwerpen kunnen samenwerken.
- Rotterdammers zijn steeds meer betrokken bij de openbare ruimte in hun straat of buurt. Dit willen we stimuleren door bij rioolvervangingsprojecten op voorhand samen te werken en bewoners gedeeld ‘eigenaarschap’ te geven over een klimaatrobuuste inrichting van de buitenruimte.
- De vastgestelde Hemelwaterverordening bevat een verbod om hemelwater af te voeren naar het openbaar vuilwaterriool van de gemeente. We laten dit verbod ingaan als de gemeente het bestaande riool vervangt en een apart hemelwaterriool aanlegt. In eerste instantie moet het opgevangen regenwater binnen het eigen perceel worden verwerkt. Als perceeleigenaren dit redelijkerwijs niet op het eigen perceel kunnen verwerken dan kunnen zij aansluiten op het gemeentelijk hemelwaterriool.
- Het is belangrijk dat meer waterberging wordt gerealiseerd op privaat terrein. Een geschikt moment om waterberging aan te leggen is bij nieuwbouwprojecten voor woningbouw, kantoren en bedrijven of de aanleg van terreinen. Bij nieuwe bouwwerken en nieuwe terreinverharding van 500 m² en groter moet door de bouwer 50 mm waterberging worden aangelegd. Deze eis hebben we vastgelegd in de Verordening Beheer Ondergrond Rotterdam (VBOR).
Rotterdam ontwikkelt zich door als een klimaatadaptieve deltastad
- Het aantal panden dat een verhoogde kans op wateroverlast bij hevige regen heeft moet omlaag. Om dit te monitoren wordt gebruik gemaakt van Bluelabel. Bluelabel vertaalt de impact van een heftige bui naar de gevolgen voor elk afzonderlijk pand en is vergelijkbaar met het energielabel van een woning.
- Met het programma Rotterdams WeerWoord zetten we een beweging in gang om samen met de Rotterdammers de stad voor te bereiden op klimaatverandering. Als aanvulling op de grootschalige klimaatadaptieve projecten, nemen we samen met de Rotterdammers kleinschalige maatregelen op straatniveau, op openbaar en privaat terrein. Ook motiveren we vastgoedontwikkelaars, gebouweigenaren en woningcorporaties om klimaatadaptieve maatregelen te nemen (subsidie klimaatadaptatie). Waarbij we kansen zien om tegelijkertijd de leefbaarheid in buurten en wijken te verbeteren, biodiversiteit in de stad te vergroten en de betrokkenheid en actieve deelname van Rotterdammers aan de samenleving toe te laten nemen. Zo zorgen hevige neerslag, bodemdaling, droogte en hitte niet voor achteruitgang van de leefkwaliteit in onze stad.
- Om de gevolgen van veranderende weersomstandigheden op te kunnen vangen, is op sommige plekken een aanpassing van de buitenruimte nodig. Hier worden bewoners actief bij betrokken en hun wensen worden meegenomen in de afweging.
- We stimuleren bewoners om hun eigen tuinen en straten te vergroenen door hen bewust te maken van de positieve effecten hiervan. Op deze manier werken we aan bewustwording op het gebied van het klimaatbestendig inrichten van tuinen en straten. Het programma Rotterdams Weerwoord biedt hiervoor onder andere klimaatbouwstenen en een stimuleringsregeling.
Effectindicatoren | 2018 | 2019 |
2020
|
2021
| 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Het percentage panden met BlueLabel A of B, daarmee geen verhoogde kans op wateroverlast bij hevige regen heeft | Streefwaarde | 88% | 88% | 89% | 90% | 90% | |||
Realisatie | 86,7% | 89,5% | |||||||
Cumulatief aantal kilometer vervangen riolering in GRP-periode *status tot augustus 2021 |
Streefwaarde | 200 | 200 | ||||||
Realisatie | 118,6 | 157,5 | 200 | 17,3* |
Toelichting indicatoren
BlueLabel
Het college van B&W van de gemeente Rotterdam heeft college targets bepaald. Nummer 10 van de collegetargets is een stijging van het aantal panden in Rotterdam dat geen verhoogde kans heeft op wateroverlast bij een bui van 100 mm in 2 uur van 88% naar 90%. Deze collegetarget is gebaseerd op BlueLabel, een labelingsystematiek per gebouw voor wateroverlast.
BlueLabel is een digitale tool voor risicoanalyse die panden en gebieden in de stad lokaliseert die kwetsbaar zijn voor overstroming als gevolg van hevige regen. BlueLabel vertaalt het overstromingsgevaar in een eenvoudig te begrijpen rangschikking met behulp van label A tot en met E. Dit is vergelijkbaar met de opbouw van het energie-label. Elk pand conform de BAG-registratie in Rotterdam heeft een label gekregen. Label A en B betekenen geen tot zeer weinig overlast. Vanaf label C oplopend tot E is er wel sprake van overlast en mogelijk natte vloeren in het pand.
Prestatie
A = geen kans op wateroverlast
B = water tegen de gevel, maar weinig kans op wateroverlast
C = kans op wateroverlast aanwezig
D = grote kans op wateroverlast
E = water stroomt pand in, er ontstaat wateroverlast
X = panden die niet in alle datasets voorkomen en daarmee niet geclassificeerd kunnen worden.
Prestatie-indicator
Het percentage panden dat geen risico op wateroverlast in huis heeft (de panden met labels A en B bij elkaar opgeteld) is 86,7%. Met reguliere inzet en extra inzet in de periode 2021 en 2022 is het reëel om te stellen dat 3,3% van het totaal aantal panden in Rotterdam een beter label krijgt. Als het totaal aantal panden in de nulsituatie wordt gehanteerd betreft dit 124.897, waarvan 16.284 panden met een C,D,E-label. Het percentage panden dat geen risico op wateroverlast in huis heeft stijgt conform de target naar 90% in maart 2022.
Eind 2020 zijn de meest actueel beschikbare gegevens verwerkt in het model. Als gevolg van het oplossen van een eerdere systematische modelfout, is de nul-situatie gewijzigd. Het startpunt is bijgesteld op 86,7%. Ook blijkt de toetsbaarheid van de voortgangsmeting in de praktijk lastig. Dit heeft na overleg met de Rekenkamer geleid tot een aanpassing van het definitieboekje. Q4 2021 worden de labels opnieuw afgeleid en geven we een eindprognose van de target.
Vervanging riolering
Als gevolg van de vele nieuwbouw in Rotterdam, na 1950, zou er vanaf ongeveer 2015 een vervangingspiek ontstaan oplopend tot ongeveer 60 tot 80 km riolering per jaar. In het GRP 2000-2005 is daarom de huidige strategie voor rioolvervanging geformuleerd. Deze strategie betekent dat vanaf 2010 jaarlijks structureel circa 40km riool vervangen dient te worden om een goed functionerend rioolstelsel te kunnen waarborgen.
De afspraak is om ook in de planperiode van het GRP5 (2021-2025) circa 200 km vrijvervalriolering te vervangen. Met 200 km rioolvervanging in vijf jaar (gemiddeld jaarlijks circa 40 km) wordt voorgesorteerd op de vervangingspiek. Met rioolvervanging en de aanleg van gescheiden stelsel maken we de stad klimaatbestendig en verduurzamen we het rioolstelsel.
Wat kost het
Tweede Herziening | Begroting 2022 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Overzicht van baten en lasten Riolering | Realisatie 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 | |
Baten exclusief reserves | 78.531 | 82.794 | 86.455 | 89.231 | 92.036 | 94.870 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Belastingen | 77.583 | 81.787 | 85.584 | 88.360 | 91.165 | 93.999 | |
Overige opbrengsten derden | 948 | 1.007 | 871 | 871 | 871 | 871 | |
Lasten exclusief reserves | 62.479 | 65.121 | 68.426 | 71.174 | 73.988 | 76.818 |
|
Apparaatslasten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige apparaatslasten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Intern resultaat | 14.881 | 13.232 | 13.500 | 13.500 | 13.500 | 13.500 | |
Intern resultaat | 14.881 | 13.232 | 13.500 | 13.500 | 13.500 | 13.500 | |
Programmalasten | 47.598 | 51.890 | 54.926 | 57.674 | 60.488 | 63.318 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 10.952 | 12.793 | 13.389 | 13.668 | 13.788 | 13.800 | |
Kapitaallasten | 6.380 | 7.345 | 10.010 | 11.134 | 12.198 | 12.839 | |
Overige programmalasten | 29.895 | 31.071 | 31.477 | 32.872 | 34.502 | 36.679 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 371 | 680 | 50 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | 16.052 | 17.672 | 18.029 | 18.057 | 18.048 | 18.052 | |
Saldo voor reserveringen | 16.052 | 17.672 | 18.029 | 18.057 | 18.048 | 18.052 | |
Reserves | 0 | 680 | 380 | 327 | 323 | 320 |
|
Onttrekking reserves | 0 | 680 | 380 | 327 | 323 | 320 | |
Saldo | 16.052 | 18.352 | 18.409 | 18.384 | 18.372 | 18.372 |
Financiële bijstellingen
Tweede Herziening | Begroting 2022 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bijstellingen Riolering | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 |
|||
Eerste Herziening / Voorjaarsnota 2021 | 18.352 | 18.381 | 18.356 | 18.344 | 18.344 | |||
Bijstellingen Tweede Herziening 2021 / Begroting 2022 | 0 | 28 | 28 | 28 | 28 | |||
Actualisatie kapitaallasten | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Rioolheffing actualisatie opbrengst | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Bestemmingsreserve Rotterdamse investeringsmotor | Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||
Technische wijzigingen | Technische wijzigingen | 0 | 28 | 28 | 28 | 28 | ||
Begroting na wijzigingen | 18.352 | 18.409 | 18.384 | 18.372 | 18.372 |
Toelichting financiële bijstellingen
Actualisatie kapitaallasten
De kapitaallasten zijn aangepast op basis van bijgestelde investeringskredieten alsmede geactualiseerde ramingen en de bouwrente van de jaarschijven 2021, 2022, 2023, 2024 en 2025. Een volledig beeld van de kredieten is opgenomen in de paragraaf Investeringen. Dit is een saldoneutrale bijstelling omdat het effect binnen het taakveld wordt opgevangen.
Rioolheffing actualisatie opbrengst
De begroting is in overeenstemming gebracht met de meest actuele inzichten (aantal woningen) en de extra tariefstijgingen zoals besloten bij de vaststelling van het Gemeentelijk rioleringsplan. Dit betreft een bijstelling op de baten van ( € 396 in 2021 tot € 1,9 mln in 2025). Dit bedrag komt ten gunste van de voorziening.
Bestemmingsreserve Rotterdamse Investeringsmotor
Tijdens de Voorjaarsnota 2020 is een investeringskrediet toegekend voor de claim inzake Rotterdams Weerwoord. De kapitaallasten worden gedekt uit deze bestemmingsreserve.
Technische wijzigingen
In dit taakveld zijn er diverse geringe technische wijzigingen geweest.
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
Omschrijving taakveld
We willen de volgende effecten in de stad bereiken:
- gezonde en aantrekkelijke stad met een robuust stedelijk watersysteem
- herstellen van sponswerking van de stad op zowel niet openbaar publiek als privaat terrein
- voorkomen van ontwrichting door klimaatverandering
Tot dit taakveld behoren de gemeentelijke zorgplichten ten aanzien van afvalwater, hemelwater en grondwater:
- inzameling en verwerking van hemelwater
- inzameling en transport van huishoudelijk- en bedrijfsafvalwater
- voorkomen van grondwaterproblemen
- bestrijding verontreiniging oppervlaktewater
- baten rioolheffing via categorieën 2.2.1 (voor niet-woningen) en 2.2.2 (voor woningen)
- kosten van de heffing en invordering van de rioolheffing