Organisatieontwikkeling

Anders Werken

Gestuurd door wat de Rotterdammer van de ambtenaren vraagt, letterlijk door meer in de wijk te zijn en figuurlijk door ruimte te pakken voor maatwerk, dat is waarom we Anders Werken.

Medewerkers werken hybride en tijd- en plaatsonafhankelijk. Ze kiezen hun werkplek: kantoor, wijklocatie en horeca, verspreid over de stad, of de werkplek thuis. Door de digitale mogelijkheden kunnen medewerkers die plekken met elkaar verbinden. Medewerkers van onze gemeente werken samen vanuit de opgave, onafhankelijk van organisatieonderdelen. En ze werken daar waar ze nodig zijn, op basis van talent en vaardigheden, dat betekent soms ook functieonafhankelijk.

 

In 2022 vindt de evaluatie plaats van een eerste organisatiebrede proef met Anders Werken, die is gestart in 2021, na het vervallen van de 1,5m maatregel. Het huidige concept van Anders Werken gaat uit van:

  • in totaal circa 5.500 werkplekken, bestaande uit functionele en locatiegebonden (vaste) werkplekken, reserveerbare samenwerkplekken, (niet-reserveerbare) vrije werk- en aanschuifplekken, aangevuld met ontmoet- en creatieve ruimtes.
  • 9.000 toekomstbestendige laptops (eind 2023). In 2021 zijn er 6.500 toekomstbestendige laptops in omloop.
  • Eind 2022 verwachten we in ieder geval in 30 van de 39 genoemde wijken (vanuit Wijk aan Zet) een passende, laagdrempelige wijklocatie te hebben.

Op basis van de evaluatie volgt mogelijk een bijstelling van deze indicatoren.