Projecten

Hier wordt een korte toelichting gegeven op de belangrijkste projecten die ten behoeve van dit programma worden uitgevoerd.

Sorga

Met Sorga worden de Wmo en Jw processen in de backoffice vergaand geautomatiseerd, waarbij de gebruikers op een zo gebruiksvriendelijke manier worden ondersteund. Met als uiteindelijke doel dat de burger met zorgbehoefte zo snel mogelijk deze zorg geleverd krijgt. Rotterdam zal daarnaast deze software, inclusief bijbehorende ontwikkelaars overnemen van Wigo4it en in eigen beheer verder door ontwikkelen. 

De voortgang van het project Sorga is opgenomen in  de Monitor ICT Projecten oktober 2022 t/m januari 2023. 

Integraal Huisvestingsplan (IHP) Zorg

De gemeente Rotterdam heeft 16 panden voor maatschappelijke opvang (beschermd wonen en 24 uurs/nachtopvang) in bezit. Op dit moment wordt gewerkt aan een vernieuwd IHP. Het IHP Zorg geeft een investeringsagenda voor de vervanging en renovatie van deze maatschappelijke opvangvoorzieningen. De horizon wordt 4 jaar, met een doorkijk naar 10 jaar. Op hoofdlijnen geeft het inzicht in benodigde kredieten voor vervanging/ verbouwing van objecten, waarbij de uitvoering start om de periode 2024 - 2034. Daarnaast geeft het een doorkijk op ontwikkelingen in vervanging/ verkoop/ aankoop van panden.  Per categorie geven we de dekking aan:

- bij vervanging is dat RIM voor zover niet al door bestaande huurinkomsten gedekt;
- bij nieuw (uitbreiding) is dat LTIP als er nog geen dekking is voorzien, via eigen begroting (door omzetting van inhuur naar eigen bezit bijvoorbeeld) of via eigen budgetten al dan niet via externe partijen (zoals bij zorg met contracten met zorgaanbieders die de huur vergoeden).

Onderhoud en vervanging bestaande locaties in IHP 

In totaal is voor de komende 10 jaar een investeringsbedrag van € 9.179.000, - nodig om de bestaande panden in de vastgoedportefeuille Zorg te renoveren en te vervangen. Het gaat om vervanging van beschermde woonlocaties aan de Slinge en de Nassaukade, de renovatie van de opvanglocatie aan de Heer Vrankestraat en renovatie van de dagbestedingslocatie aan de Boszoom. De volgende resultaten zijn behaald: 

  • Voor het zorghotel aan de Charloisse Lagedijk (komende vanuit de Nassaukade) heeft de gemeente nu een pand op het oog waarvoor een haalbaarheidsstudie is gestart.
  • De verbouwing van de semimurale woonlocatie voor de Nico Adriaans Stichting aan de Kapershoekseweg is in 2022 afgerond.
  • De gemeente onderzoekt vanaf 2022 of het haalbaar is de huidige beschermde woonlocatie op de Slinge in Charlois te vervangen, hierover wordt komende maanden uitsluitsel verwacht.
  • We bereiden de verbouwing voor de Heer Vrankestraat voor hebben de verbouwing voor de Heer Vrankestraat (opvangvoorziening in de Agniesebuurt), dit onderzoek wordt naar verwachting voor de zomer afgerond.
  • Er is in 2023 een haalbaarheidsonderzoek gestart naar een aanbouw voor het pand aan de Snelfilterweg dat wordt gehuurd door Fier (opvang slachtoffers huiselijk geweld).

Nieuwe locaties, nog niet in IHP  

Naast de panden die al zijn opgenomen in het IHP, heeft de gemeente ook gewerkt aan nieuwe panden voor de portefeuille Zorg. Het betreft onderstaande locaties, die worden meegenomen in de herijking van het IHP:

  • In 2022 heeft de gemeente het pand voor maatschappelijke opvang van het Centrum Voor Dienstverlening aan de Lange Hilleweg 256 aangekocht. Antes, voormalig eigenaar van het pand wilde het afstoten. De gemeente heeft het pand door haar aankoop kunnen behouden voor opvang. Dit deed zij vanuit het uitgangspunt in het IHP dat opvang tot de kernportefeuille van de gemeente behoort.  
  • De gemeente gaat de oude jeugdgevangenis aan de Kralingse Plaslaan transformeren naar een voorziening voor kwetsbare jongvolwassenen. Daarom heeft zij in 2022 gewerkt de verbouwing van het pand en de toekomstige functie voorbereid.  
  • Voor een verouderd schoolgebouw aan de Oude Watering in de Beverwaard heeft de gemeente de verbouwing voorbereid. Het pand wordt in 2023 getransformeerd tot beschermde woonvoorziening voor kwetsbare jongvolwassenen. Het pand wordt geëxploiteerd door de Nico Adriaan Stichting.  
  • De gemeente werkt aan een nog te bouwen of te verbouwen opvanglocatie met multifunctionele ruimte aan de huidige locatie van het Leger des Heils bij de Capelse Brug. De haalbaarheidsstudie is in 2023 gestart.

 

Integraal Huisvestingsplan (IHP) Welzijn

Het Integraal Huisvestingsplan Welzijn geeft een investeringsagenda voor de vervanging en renovatie van bestaande Welzijns voorzieningen voor 10 jaar (start 2021) en een doorkijk naar 20-25 jaar.

Voortgang lopende projecten: 

Vanuit het IHP zijn er 6 panden in de initiatieffase. Van deze 6 panden moeten er 5 vervangen worden: 

- Huis van de Wijk Oud-Mathenesse 

- Huis van de Wijk Schiebroek-Zuid 

- Huis van de Wijk Irene 

- Huis van de Wijk de Hoekstee 

- Huis van de Wijk Riederkwartier 

Voor het zesde pand, het Huis van de Wijk de Banier, loopt een traject om te beoordelen of het vervangen of gerenoveerd moet worden.