Bestuurlijke hoofdlijnen 2024-2027

De bestuurlijke uitdaging is om in tijden van schaarste aan mensen en geld toch de juiste ondersteuning te bieden aan kwetsbare Rotterdammers. Dit vraagt om het maken van scherpe keuzes.

 

Zorg

Het college heeft de opdracht met maatregelen te komen die het zorgstelsel van Rotterdam toekomstbestendig maken. Deze BestuursopdrachtZorg moet leiden tot het beperken van de groei   van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het verlenen van jeugdhulp. De gemeente gaat daartoe in gesprek met bewoners en zorgaanbieders in de jeugdzorg, de thuiszorg en de Wmo. Daarnaast werkt de gemeente met Zilveren Kruis aan een regioplan met ook deelname door de Rotterdamse zorgaanbieders. Dat plan moet het landelijke Integraal Zorgakkoord (IZA) voor de regio uitwerken en tegelijkertijd rol en mogelijkheden van de gemeentelijke zorg in het sociaal domein wegen. De afspraken over de gemeentelijke zorg worden bij het plan betrokken.

 

Jeugdzorg

De inhoudelijke beweging van de Hervormingsagenda Jeugd sluit grotendeels aan op de transformatie zoals die is beschreven in de meerjarige inkoopcontracten jeugdhulp. Nu een landelijk principeakkoord is bereikt op de Hervormingsagenda Jeugd, volgt in 2023 de verdere uitwerking van de agenda. Daarin moet er samenhang zijn met Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming, de landelijke onderwijsagenda’s en IZA/GALA. Ook wordt gekeken naar de gevolgen van de nieuwe contracten Jeugdhulp voor e periode 2024 tot 2027, aangezien deze contracten zijn afgesloten voor het ingaan van de Hervormingsagenda Jeugd. 

 

Digitale inclusie

Veel Rotterdammers hebben een digitale achterstand. Met de volgende actielijnen beogen we dat iedere Rotterdammer die dat wil (weer) digitaal kan meedoen:

  • Samen met onder andere vertrouwde sociale organisaties en structuren in de stad, , gaan we zorgen voor wat mensen nodig hebben om mee te doen in de digitale laag van de samenleving om te kunnen voorzien in hun (soms primaire) levensbehoeften.
  • We dragen bij aan het organiseren van ondersteuning van mensen, bij voorkeur bij hen in de buurt. Denk aan locatie(s) waar Rotterdammers terecht kunnen voor vragen over en begeleiding in de digitale wereld.
  • Het opzetten van een aantrekkelijke participatievorm en -platform op het gebied van AI en andere digitale technologie (Rotterdams Civic AI Lab).
  • Cyberweerbaarheid: Het doorzetten van het (huidige beleid) om de Rotterdammers te beschermen tegen en voor te lichten over de negatieve kanten van de digitale wereld.

Programma Drugs en Alcohol

In het nieuwe Preventie- en Handhavingsplan Alcohol & Drugs 2023-2027 zijn voor de jeugd interventies beschreven. Realisatie van deze doelen gebeurt vooral door de gezondheidscoaches op verschillende onderwijsinstellingen. Zij trainen het onderwijspersoneel, zodat leraren tijdig problemen kunnen signaleren, gesprekken kunnen voeren met doorverwezen leerlingen of studenten, preventiebijeenkomsten kunnen organiseren en het beleid op school kunnen aanscherpen.

Dit zijn de doelen:

  Alcohol ooit 2021 Alcohol ooit 2027 Binge drinken 2021 Binge drinken 2027 Soft drugs ooiy 2021 Soft drugs ooit 2027 Hard drugs ooit 2021 Hard drugs ooit 2027
Regulier VO 13-18 jarigen 20% 17% 11% 9% 9% 7%    
PrO 16+ 38% 30% 14% 10% 14% 10%    
VSO 16+ 54% 50% 12% 10% 20% 17%    
Studenten MBO     29% 25% 18% 16% 8% 6%

Daarnaast is een betere naleving van NIX18 door alcoholverstrekkers een belangrijk doel. Dit gebeurt in samenwerking met Youz door verstrekkers informatie en materialen te geven. De gemeente en Youz zorgen met handhavers voor controles bij verstrekkers. 

Aan het einde van de vierjarige inzet worden de resultaten met de gemeenteraad gedeeld. De resultaten worden gemeten door onderzoek op het mbo, vso en PrO. Objectief brengt in kaart hoe de naleving NIX18 door alcoholverstrekkers is ontwikkeld.

In onderstaand schema staan de doelstellingen op naleving van NIX18.

  Naleving NIX 18 2021 Naleving Nix 18 2027
Ketensupermarkten 63% 80%
Slijters 100% 100%
Avondwinkels 75% 80%
Sportverenigingen 10% 50%
Horeca 60% 80%

Ketensamenwerking: ontwikkelingen 2024-2027

Het voornemen is om de zichtbaarheid van het CJG in het onderwijs en kinderopvang te verbeteren. Onder het motto ‘vindplaats is werkplaats’ moet het CJG meer outreachend werken. Het CJG legt meer nadruk op zijn signalerende en toeleidende rol als kerntaak.