Bestuurlijke hoofdlijnen 2024-2027

Ondersteunen van het Rotterdamse MKB

De Rotterdamse ondernemers zijn van grote waarde voor de stad en de Rotterdamse economie. Ze dragen bij aan een duurzame en aantrekkelijke stad en haven, en zorgen voor banen voor de inwoners van Rotterdam en de regio.

Het Rotterdamse bedrijfsleven kent een lange periode van onzekerheid, na de coronapandemie, het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis. De opeenvolging van crises zorgde voor hoge inflatie en rentestijgingen. Die belemmeren bedrijven in hun groei en weerhouden ondernemers ervan te investeren. Met het opgezette Mkb-Actieprogramma wil de gemeente de dienstverlening aan ondernemers verbeteren en hen ondersteunen om toekomstbestendig te blijven. Het programma moet eraan bijdragen dat de gemeentelijke dienstverlening leidt tot minder regels en bureaucratie en hantering van een ‘ja, mits-houding’ bij plannen van ondernemers. Het succesvolle coronaloket waar ondernemers snel hulp krijgen en dat maatwerk levert, krijgt een doorontwikkeling. Het bestaande mkb krijgt hulp in het ontwikkelen van een toekomstbestendig bedrijfsmodel.

De gemeente wil dat innovatieve en startende, groeiende mkb’ers zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Gelet op de terugval van middelen voor het programma Economische ontwikkeling in de komende jaren, is het noodzakelijk om financieel ruimte te maken om ambities voor het mkb te kunnen uitvoeren. De gemeente stopt daartoe een aantal bestaande programma’s en samenwerkingsverbanden
of bouwt deze gedeeltelijk af. 

 

Transformatie winkelstraten, versterking horeca en spreiding van toerisme

De gemeentelijke inzet is gericht is om de samenwerking tussen partijen in winkelgebieden te stimuleren om leegstand en economische achteruitgang tegen te gaan en aantrekkelijkere ontmoetings- en verblijfsgebieden te creëren. Dit gebeurt in samenwerking met pandeigenaren, winkeliers, wijkraden en klanten. Het gaat om een brede aanpak, met per winkelgebied de toepassing van maatwerk. In de komende vier jaar start een gezamenlijke aanpak in minimaal 25 winkelgebieden.

Door stimulering van nieuwe producten  en het tegengaan van leegstand wordt er ingezet om de warenmarkten meer aantrekkelijk te maken voor zowel de marktondernemers als de bezoekers . De gemeente streeft naar een hogere bezettingsgraad van de warenmarkten. Dit is ook nodig om te werken aan de kostendekkendheid van de warenmarkten. Waar mogelijk krijgt ook de horecasector meer ruimte. Zoals de uitbreiding van terrassen, verkenning van nieuwe locaties voor nachthoreca en in het weekend ruimere openingstijden. Hiervoor heeft de gemeente  samen met organisaties in de stad een uitvoeringsplan horeca opgesteld.

Klimaatneutraal en circulair haven industrieel complex

De opdracht uit de Havenvisie 2030 is dat het haven-industrieel complex per 2050 klimaatneutraal moet zijn. Hiervoor is primair het Havenbedrijf en de bedrijven in de haven aan zet maar de gemeente ondersteunt hierin door het opbouwen van een cluster van bedrijven in de waterstofmaakindustrie, ondersteuning van projecten voor energiebesparing in de industrie, de opbouw van alternatieve grondstofstromen voor aardolie, versnelling van de vergunningverlening (het ‘Versnellingshuis’), en sturing op de ontwikkeling van infrastructuur om de transitie mogelijk te maken. Op het gebied van walstroom realiseert de gemeente tot en met 2026 walstroomaansluiting aan publieke kades in de stad. Met het Havenbedrijf Rotterdam komen er afspraken over walstroom voor de zeevaart. Ook wordt op dit vlak samengewerkt met Antwerpen en Hamburg.

 

Ruimte voor bedrijvigheid

De beschikbare bedrijfsruimte in Rotterdam is schaars. Sterker nog, de hoeveelheid bedrijfsruimte in de stad neemt af. Juist deze ruimte is en blijft echter hard nodig. Bedrijven die belangrijk zijn voor de stad vinden steeds moeilijker een plek. Daarom heeft het college het doel gesteld dat het aantal vierkante meters aan bedrijfsruimte tot 2026 minimaal gelijk blijft.

Het collegetarget bedrijfsruimte is vastgesteld om in de toekomst genoeg ruimte te hebben voor huisvesting van bedrijven. Bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de stad, zorgen voor werkgelegenheid voor onder andere praktisch geschoolde Rotterdammers en zijn nodig voor het realiseren van ambities voor duurzaamheid, digitalisering en circulariteit.

Realisatie van het collegetarget bedrijfsruimte gaat niet vanzelf.na de zomer wordt een actieplan opgeleverd waarin is uitgewerkt welke inspanningen de gemeente hierop gaat leveren. Daarnaast staat in het plan hoe de gemeente het resultaat en de effectiviteit van deze inspanningen volgt

 

Aantrekken van congressen en bedrijven

De internationale positie van Rotterdam op het gebied van beurzen en congressen wordt versterkt. Dat gebeurt door zakelijke evenementen aan te trekken die aansluiten bij de ambities van de stad, samen met de branche en Rotterdam Partners.
Daarnaast komen er activiteiten om buitenlandse bedrijven naar Rotterdam te halen die bijdragen aan de ontwikkeling naar een digitale, schone, innovatieve en circulaire economie. In de komende vier jaar wil het college een miljard euro aan investeringen uitlokken in Rotterdamse bedrijven en bedrijven die zich in Rotterdam komen vestigen.