Voortgang 2023

Voorkomen, signaleren en oplossen van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld

Het Verandertraject Huiselijk Geweld is in de afrondende fase. Er loopt een evaluatieonderzoek. Onderdelen van het Verandertraject worden meegenomen in het nieuwe beleidskader dat in 2023 wordt opgesteld. Het gaat om onderdelen als het werken met ervaringsdeskundigen, de Huiselijk Geweld-leerwerkplaats en de plegeraanpak.

Eind 2023 verhuist Filomena, het centrum huiselijk geweld en kindermishandeling naar Little C (een locatie vlak bij het ErasmusMC). De voorbereidingen zijn in volle gang.

De trainingen aan de hulpofficieren van justitie van de politie om kennis over het tijdelijk huisverbod te vergroten, zijn gestart.

Jeugdzorg

Op 1 januari 2023 ging de nieuwe inkoop jeugdhulp, lokaal en regionaal, in. Op basis van de nieuwe contracten wordt meerjarig gewerkt aan de transformatie van de jeugdhulp, passend bij de Hervormingsagenda. De eerste maanden van 2023 stonden in het teken van de invoering van de nieuwe contractafspraken en de zorgcontinuïteit voor jeugdigen die al voor 1 januari 2023 jeugdhulp kregen.

Daarnaast zijn er thema’s die landelijke en regionaal spelen in de jeugdzorg:

Hervormingsagenda Jeugd (HAJ)

In april 2023 hebben Rijk en VNG een principeakkoord bereikt over de Hervormingsagenda Jeugd. Dit akkoord komt op 14 juni ter besluitvorming in de algemene ledenvergadering van de VNG. De beoogde besparing door de HAJ wordt voor 2 jaar (2024 en 2025) bevroren. Na vaststelling van de agenda rond de zomer 2023 neemt de gemeente de invoering van HAJ ter hand. De huidige agenda is een akkoord op hoofdlijnen, dat op veel onderdelen nog uitwerking en meer concretisering vraagt. De Hervormingsagenda loopt tot en met 2028 en zet in op het inperken van de reikwijdte van de Jeugdwet, versteviging van het gezinsgericht werken in relatie tot bestaanszekerheid, versteviging van de wijkteams en op standaardisering van diverse processen. Ook Rotterdam pakt de invoering van de Hervormingsagenda op. Dit betekent wel een forse opgave voor de stad en de partners.

Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming

Het Toekomstscenario beoogt een eenvoudiger en betere keten van veiligheid en bescherming voor de doelgroep 0-100 jaar. De ondersteuning van jeugd en gezinnen waar onveiligheid en huiselijk geweld speelt, is samengevoegd. Het Toekomstscenario is nauw verbonden met de Hervormingsagenda. Op regionaal en lokaal niveau is de inzet in 2023 gericht op de voorbereiding van het toekomstscenario.

Wachttijden specialistische Jeugdzorg

In april 2023 is de gemeenteraad geïnformeerd over de wachttijden en wachtlijsten voor de specialistische jeugdhulp. In de voortgangsbrief staan de wachtlijstcijfers van het vierde kwartaal 2022. Eind 2022 stonden de wachttijden voor specialistische jeugdhulp op 14 weken.  Later in 2023 volgen nog de wachtlijstcijfers van het 1ste en 2de kwartaal 2023 en het 3de kwartaal 2023.

Gecertificeerde Instellingen (GI’s)

Rijk, gemeenten en vertegenwoordiging van gecertificeerde instellingen hebben afspraken gemaakt over een nieuw kwaliteitskader en een daarbij passende caseload. In de loop van 2023 moeten afspraken tot stand komen over de financiering. De druk op de gecertificeerde instellingen in onze regio blijft hoog door de krappe arbeidsmarkt, een hoog ziekteverzuim,  verloop onder medewerkers en maatschappelijke druk door negatieve bejegening. Daardoor staat ook de kwaliteit van de hulpverlening aan ouders en gezinnen onder druk. In 2023 wordt regionaal en landelijk gewerkt aan oplossingen.

Naar behoefte passende (langdurige) ondersteuning Wmo-arrangementen

Aan het begin van 2023 maakten ruim 33.000 mensen gebruik van een Wmo-arrangement. De prognose is vooralsnog dat het aantal cliënten in 2023 verder toeneemt. Dat is dan ondanks de ingezette aanpassingen uit de Bestuursopdracht zorg. De effecten daarvan zijn nog niet volledig zichtbaar.

Rotterdam blijft last houden van de aanzuigende werking door het vaste abonnementstarief Wmo. In G4- en VNG-verband vindt afstemming plaats van de lobby over het wetsvoorstel eigen bijdrage Wmo, dat nog niet door de Tweede Kamer is behandeld.

In het eerste kwartaal 2023 is gewerkt aan een andere invulling van de raadsmonitor Wmo en jeugdhulp. Hierover vond een technische sessie met de gemeenteraad plaats.

Er is een begin gemaakt met de lokale en regionale uitwerking van de landelijke zorgakkoorden (Integraal Zorgakkoord (IZA) en het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO).

Inkoop Wmo

Op 1 januari 2023 gingen de nieuwe contracten in voor de Wmo-maatwerkondersteuning. De gemeente heeft tussentijdse contracten afgesloten die op inhoud vrijwel gelijk zijn aan de vorige contracten. Dit was nodig om de zorgcontinuïteit voor zo’n 30.000 Rotterdammers te waarborgen. De tussentijdse contracten hebben een looptijd van één jaar, met twee verlengingsmogelijkheden van elk maximaal een jaar. Op 1 januari 2025 moeten de nieuwe contracten ingaan. Daarin moeten de ambities uit het beleidsplan Heel de Stad en de doelstellingen uit de Bestuursopdracht Zorg zijn verwerkt. Het doel is om zorg beschikbaar te houden voor Rotterdammers die dat het hardst nodig hebben. De voorbereidingen voor de nieuwe inkoop starten in de zomer van 2023.

Bestuurlijke Opdracht Zorg (BOZ)

De vraag naar zorg blijft groeien. Houdbaarheid, uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van de zorg staan daardoor onder een toenemende druk. Met de Bestuursopdracht zorg wordt gekeken naar oplossingen om de groeiende zorgvraag te remmen.

In januari is de eerste set aanpassingen ingevoerd. Deze aanpassingen zijn vooral gericht op de interne sturing en het doorbreken van automatismen bij de Wmo. Een tweede set aanpassingen is bedoeld om de interne sturing te verbeteren bij Jeugd. Om ook verdere mogelijkheden te verkennen, is op 9 februari een bijeenkomst gehouden met zorg- en welzijnsaanbieders. De aanbieders onderschrijven de problematiek en noodzaak om groeiende zorgvraag en -uitgaven af te remmen. In gesprekken zijn ook voorstellen gedaan voor aanpassingen door aanbieders. De gesprekken kregen in april en mei een vervolg om te komen tot breed gedragen aanpassingen. De uitkomsten worden meegenomen in de voorstellen om tot een meer toekomstbestendige zorg te komen.

Kwetsbare Rotterdammers doen mee

Eind maart zijn met de gemeenteraad de hoofdlijnen gedeeld van het nieuwe plan voor Rotterdammers die dakloos of dreigend dakloos zijn, en/of met psychische of psychosociale problematiek kampen. Met het nieuwe plan wil het college Rotterdammers die zich in een kwetsbare situatie bevinden perspectief bieden op herstel en een thuis. De doelgroep bestaat uit dakloze mensen, bankslapers en Rotterdammers met een extramurale of intramurale ggz-indicatie vanuit de Wmo. Samen met de aanbieders, woningcorporaties en cliëntvertegenwoordiging is de gemeente in gesprek over de ambities voor de komende tijd en hoe ondersteuning blijvend mogelijk is voor Rotterdammers die niet zonder kunnen. Om te realiseren dat alle kwetsbare Rotterdammers meedoen en zo zelfstandig mogelijk wonen en indien mogelijk, met een zinvolle daginvulling en sociale contacten, is de inzet gericht op de volgende onderwerpen:

  1. Huisvesting
  2. Opvang
  3. Preventie en hulp
  4. Meedoen

Onder elk thema hangen verschillende opgaves. Uitwerking daarvan volgt de komende tijd. Voor de zomer van 2023 wordt het definitieve plan gepresenteerd.

De aanpak bankslapers wordt hierbij uitgelicht, waarbij we willen voorkomen dat bankslapers die langdurig wachten op een betaalbare huurwoning een beroep moeten doen op (zwaardere) zorg of afglijden naar dakloosheid. De preventieve inzet van tijdelijke woonoplossingen draagt hieraan bij.  De doelstelling is maximaal 100 tijdelijke woonplekken in de komende 4 jaar voor bankslapers te realiseren.

Ouderen

Collegetarget woon(zorg)concepten: In de collegeperiode 2022-2026 realiseren we minimaal 14 Thuisplusflats voor ouderen en starten we met de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen voor ouderen, zodat in totaal 24 voorzieningen beschikbaar komen.

Realisatie 2022: 1

Mijlpaal 2023: 3

Realisatie 30 april 2023: nog niet bekend

De collegetarget is erop gericht om ouderen in Rotterdam zo prettig mogelijk oud te laten worden. De collegetarget bestaat uit twee onderdelen: de uitbreiding van het aantal Thuisplusflats en de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen. Ten aanzien van de nieuwbouw, is in 2022 gestart met de bouw van Simeon en Anna. Voor 2023 is de verwachting dat wordt gestart met de bouw van drie complexen.

Het aantal Thuisplusflats in Rotterdam zal daarnaast worden uitgebreid door middel van een aanbesteding. De voorbereidingen voor deze aanbesteding zijn gaande. Eind maart is de inkoopstrategie gepubliceerd en medio april heeft een marktconsultatie plaatsgevonden om de input van partners (zorgorganisaties, woningcorporaties en welzijnspartijen) op te halen. Planning is om in 2024 te komen tot een totaal van 20 Thuisplusflats verspreid over de stad.

Samen met ouderen en de partnerorganisaties vindt uitwerking plaats van de collegeambities en de grote opgaven. De intentie is dat dit na de zomer leidt tot een actieagenda voor ouderen.

Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is valpreventie een belangrijk thema en zijn vanuit de SPUK aanvullend op de huidige inzet middelen beschikbaar gesteld. In maart vond een training plaats voor coördinatoren Minder vallen door meer bewegen. Zij zetten het programma nu in hun gebied op. Begin april zijn 8 fysiotherapeuten opgeleid. Zij kunnen daarmee hun rol spelen bij Thuis Onbezorgd Mobiel. De verwachting is dat de opgestelde doelen worden gehaald en dat er op basis van het GALA een uitbreiding komt.

De vergrijzing leidt tot een groei van het aantal mensen met dementie in de stad. Daarom zet Rotterdam stevig in op dementievriendelijkheid. Er komt een actieplan dementie. Dat richt zich op het gebied van training en vroegsignalering, ontsluiting van informatie, extra mantelzorgondersteuning en extra inzet op het bereiken van migrantenouderen met dementie. De prioriteiten in het actieplan zijn bepaald na gesprekken met ouderen, mantelzorgers, belangenbehartigers en zorg- en welzijnsuitvoerders. Inmiddels hebben meerdere welzijnsorganisaties aangegeven hun organisatie dementievriendelijk te willen maken en het predicaat dementievriendelijk van Alzheimer Nederland te willen behalen. De gemeente is daarnaast nog met andere organisaties in gesprek. Woningbouwcorporatie Havensteder werkt aan een dementievriendelijke organisatie; de huismeesters en andere medewerkers zijn inmiddels getraind.

Opzoomer Mee

Opzoomer Mee is een vorm van informele burenhulp dat al bijna 30 jaar bestaat in Rotterdam. Straten die zich aansluiten bij Opzoomer Mee kunnen aan allerlei acties deelnemen en activiteiten organiseren in hun straat. Daar worden ze bij ondersteund door Opzoomer Mee en zij kunnen ook in aanmerking komen voor een klein budget (max 200 euro). Het gaat hierbij om activiteiten zoals het vegen van je eigen straat tot een gezamenlijk versierde kerstboom. 

Vanuit het ouderenbeleid zijn de Lief en Leed straten ontstaan. Straten waar men omkijkt naar een oudere die eenzaam of minder mobiel zijn. Een Lief en Leed straat krijgt een budget om bijvoorbeeld een bloemetje bij een oudere bewoner in de straat te brengen.

Het aantal Opzoomer straten stijgt tot nu licht, van 2.127 straten eind 2022 naar 2.191 per maart 2023. Het aantal Lief en Leed straten voor ouderen is lichtelijk gedaald, van 961 eind 2022 naar 957 per maart 2023.

Financiële bijstellingen Zorg, welzijn en wijkteams  (x 1.000)  € 1.429
Effecten nieuwe cao - € 2.668
Woonvoorziening Slinge 5 - € 1.800
Vrijval reserves kleiner dan € 1 mln € 1.514
Lokaal akkoord toegankelijkheid - Rotterdam Onbeperkt - € 1.505
Wijkakkoorden - Jongerenhubs - € 1.500
Technische wijzigingen, gemeentefondsmutaties, taakmutaties, kasschuiven en kleine bijstellingen € 7.338

Een negatief bedrag (met een – ervoor) is een financiële tegenvaller: de gemeente geeft meer geld uit of er komen minder opbrengsten binnen. Een positief bedrag is een financiële meevaller: de gemeente geeft minder geld uit of er komen meer opbrengsten binnen.

Voor een uitgebreide toelichting zie het blokje Financiën onder dit programma.

Heel de stad: Welzijn

Begin 2021 is door de Raad het beleidsplan Heel de Stad vastgesteld. Aan de hand van dit kader is in februari van 2022 overgegaan tot de definitieve gunning van het welzijnswerk in de 14 gebieden van Rotterdam, De nieuwe opdracht, met een looptijd van 5 jaar en 7 maanden met de mogelijkheid deze 2 keer met 2 jaar te verlengen, is gestart op 1 juni 2022. De periode vanaf de gunning tot 1 juni is gebruikt voor de implementatie van de welzijnsopdracht.

De welzijnsopdracht die in het kader van het Nieuw Rotterdams Welzijn in 2018 is gestart, is op 31 mei 2022 beëindigd.

De eindverantwoordingen zijn door de welzijnspartijen vóór 1 september 2022 ingediend. Deze zijn beoordeeld en op basis daarvan zijn de opdrachten afgerond.

Eind 2021 is begonnen met een evaluatie van de huisbezoeken 75+. De uitkomsten van de evaluatie (tweede kwartaal van 2022) zijn betrokken bij de verdere doorontwikkeling van de huisbezoeken. Zo maken de gesprekken aan de voordeur, die ontwikkeld zijn tijdens de coronacrises, onderdeel uit van de dienstverlening in het kader van de aanpak van eenzaamheid die in 2023 gecontinueerd wordt. Ook is op basis van de evaluatie de vragenlijst omgebouwd tot een topiclijst. Dit ook mede op basis van een motie die hierover door de Raad is aangenomen.

De welzijnspartijen zijn in 2023 gestart aan het 2de jaar van de opdracht die loopt tot en met 2027. Was in de eerste maanden nog sprake van opstart zijn de welzijnspartijen nu vol aan de slag met het uitvoeren van de opdracht.

De in het kader van de evaluatie huisbezoeken 75+ ontwikkelde verbeteringen, zoals de gesprekken aan de voordeur en het gebruiken van de topiclijst zijn verankerd in de nieuwe welzijnsopdracht.

Jongerenhubs gericht op talentontwikkeling

Met het beleidsplan Heel de Stad maken we ons hard voor het laten opgroeien van een generatie zonder achterstanden. Het welzijnswerk heeft daarin de taak om door het inzetten van jeugdwerk (kinder-, tiener- en jongerenwerk) kinderen en jongeren te stimuleren in hun sociaalemotionele ontwikkeling, hen te ondersteunen in hun schoolsucces en bij te dragen aan een positief pedagogisch opgroeiklimaat in wijken. Om het jeugdwerk stevig en zichtbaar neer te zetten zijn formatie- en kwaliteitsafspraken gemaakt en hebben we ingezet op het creëren van fysieke locaties: jongerenhubs. Deze hubs zijn een plek waarin jongeren elkaar kunnen ontmoeten, hun talenten en weerbaarheid respectievelijk ontwikkelen en versterken, en waarin zij laagdrempelig de weg kunnen vinden naar hulp, ondersteuning op het gebied van school, werk of mentale gezondheid. 

 In de welzijnsopdracht is de realisatie van 22 jongerenhubs in 9 van de 14 gebieden opgenomen. Deze realisatie gebeurt in de Huizen van de Wijk. Middels een verkenning weten we dat 11 van deze 22 hubs niet binnen deze voorziening kunnen worden gerealiseerd vanwege ruimtegebrek, sloop-nieuwbouw, verhuisplannen, of de nadrukkelijke wens uit het gebied voor een andere locatie. Hiervoor wordt naar een satellietconstructie (een kleinere locatie in de wijk) gezocht.

De pilot om de plannen en behoeftes van jongeren mee te nemen in de wijkakkoorden is uitgevoerd. Uit deze exercitie is naar voren gekomen dat er behoefte is aan 6 extra jongerenhubs, waarvan 5 jongerenhubs in de gebieden waar in de welzijnsopdracht de realisatie van deze hubs niet opgenomen is. Hiermee is het totaal te realiseren jongerenhubs 33 hubs.

 De voorbereiding van de realisatie van de jongerenhubs is in volle gang. In de voorjaarsnota doet het college een voorstel voor het extra beschikbaar stellen van middelen om in alle gebieden deze voorziening voor jongeren mogelijk te maken. Hiermee kunnen ook 6 acties uit de wijkakkoorden worden uitgevoerd.

 Inzet 2023:

  1. In de 5 gebieden zonder opdracht voor realisatie van een jongerenhub, voegen we deze opdracht toe aan de welzijnsopdracht (kosten voor huur + beheer). 
  2. Om jongerenhubs te realiseren vanuit de opdracht, stellen we budget beschikbaar voor een satellietconstructie (een kleine locatie in de wijk).
  3. Om uitvoering te kunnen geven aan de 6 extra jongerenhubs uit de wijkakkoorden stellen we budget beschikbaar voor de realisatie van 6 jongerenhubs.

 

Uitbreiding jongerenwerk

Vanaf 1 september 2023 breiden we de inzet van het jongerenwerk uit. In lijn met de collegetarget Schil om de School en gevoed door aanbieders en partners kiest het college ervoor met deze middelen een extra impuls te geven aan het jongerenwerk op scholen. We kiezen ervoor de bestaande opdrachten (welzijn en grenzen stellend jongerenwerk) uit te breiden en deze specifieke focus toe te voegen aan de beide opdrachten. We geven hiermee invulling aan een afspraak uit het coalitieakkoord. Een half jaar na de start van de uitvoering ontvangt u een voortgangsbericht.

Jeugdpreventie

Collegetarget Jeugdpreventie: Vanaf 2023 ronden jaarlijks gemiddeld 5.000 kinderen en jongeren (en/of hun ouders/verzorgers) een goed onderbouwde of bewezen effectieve preventieve jeugdinterventie af.

Mijlpaal 2023: 5.000

Realisatie t/m april 2023: Nog niet te meten

De realisatie voor het jaar 2023 is nog onbekend. De aantallen volgen in de tweede herziening van de begroting 2023.

In 2023 zijn tot nu toe voor plusminus 6.300 deelnemers goed onderbouwde en bewezen effectieve preventieve jeugdinterventies gesubsidieerd. Of het collegetarget in 2023 gehaald wordt, hangt onder meer af van de werving van deelnemers en van de tussentijdse uitval uit de trainingen. Bij de halfjaarrapportages van de grote jeugdpreventie-aanbieders (met meer dan € 100.000,- subsidie) deze zomer ontstaat een eerste beeld of de beoogde realisatie wordt behaald.

Met de subsidies die via het Subsidiekader Jeugdpreventie: ‘Versterken en Voorkomen’ beschikbaar worden gesteld, zetten we in op kwalitatief hoogwaardige preventieve jeugdinterventies. Dit zijn individuele trajecten en groepstrainingen (interventies) voor Rotterdamse kinderen, jongeren en/of hun ouders, die hen helpen om gezond, veilig en kansrijk te kunnen opgroeien.

De indicatoren en doelen gericht op jeugd onder het programma Drugs & Alcohol zijn onderdeel van de indicator Jeugdpreventie.

Programma Drugs & Alcohol - Preventie- en Handhavingsplan 2023-2027

Het college stuurde het Preventie en Handhavingsplan Alcohol & Drugs 2023-2027 in juni naar de gemeenteraad. In het nieuwe plan is er opnieuw veel aandacht voor jeugd. Er is daarnaast aandacht voor preventie van alcohol- en drugsgebruik onder volwassenen.

De lopende inzet in de eerste drie maanden van 2023 op jeugd heeft geleid tot een aantal resultaten:

  • Binnen het onderwijs werken gezondheidscoaches aan vroegtijdige signalering van problemen rond alcohol, drugs en gamen. Zij hebben op het mbo 56 jongeren gesproken en ondersteund, op het voortgezet speciaal onderwijs (vso) 22 en op het praktijkonderwijs (pro) 7 jongeren.
  • Testservice: 372 bezoekers hebben hun drugs laten testen. Dit zijn er 61 meer dan in de vergelijkbare periode van 2022, het drukste jaar. In 65% van de aangeleverde drugs ging het om XTC.
  • Ouderbijeenkomsten: 5 ouderbijeenkomsten met aandacht voor alcohol, lachgas, tabak, waterpijp, cannabis, gamen en social-mediagebruik binnen de opvoeding. In totaal zijn 63 ouders bereikt.
  • Open & Alert: 6 trainingen met in totaal 60 deelnemers.  Open & Alert is een training voor professionals in de jeugdhulp, wijkteams of jeugdorganisaties. Het kunnen ook jeugd- en jongerenwerkers zijn, politie en medewerkers van de rechtbank. In de training leren zij zo vroegtijdig mogelijk problematisch gebruik te signaleren.

Informele Zorg en Ondersteuning

De stedelijke ondersteuningsstructuur voor informele zorg en ondersteuning (IZO) draait. Er is ervaring opgedaan met de nieuwe instrumenten Mantelfoon, Zorgzaam010, Advies op Maat en cursussen en workshops. In 2023 vindt een evaluatie plaats. Aan de hand daarvan is het mogelijk keuzes te maken voor 2024 en verder voor mogelijke verleningen of nieuwe inkoop van instrumenten.

De inzet op waardering van informele 'zorgers’ wordt voortgezet. Voorbeelden zijn het stedelijke vrijwilligersontbijt en de lokale waardering in de wijken. Mantelzorgers kunnen kiezen voor een cadeaubon als extra vorm van waardering.

Afsluitend is er aandacht voor de balans tussen formele en informele zorg. Kansen hiervoor liggen in een SPUK-regeling (specifieke uitkering) gericht op terugdringing van gezondheidsachterstanden. De wens van de gemeente is een uitgebreider respijtaanbod te realiseren voor mantelzorgers en een sterkere verbinding tussen het lokale en stedelijke informele aanbod en de formele zorg.

Schoolzorgteams

Op 45 scholen is een Schoolzorgteam actief. De opgave is dat er in 2023 op alle scholen met een hoge tot zeer hoge weging (125 in totaal) een werkend Schoolzorgteam actief is. Er zijn goede ervaringen opgedaan met de Schoolzorgteams. Scholen melden kortere wachttijden voor het wijkteam en meer direct contact met de zorg door de extra aanwezigheid van de schoolmaatschappelijk werker en de wijkteammedewerker. Dit directe contact maakt de drempel voor ouders en kinderen lager en brengt rust en structuur op school rond het regelen van zorg voor kwetsbare kinderen en gezinnen. Op zijn beurt maakt dat mogelijk om steeds meer preventief te werken. Hiermee neemt op termijn de druk op het zorgstelsel af.

Via een aantal pilottrajecten loopt in 2023 het Centrum voor jeugd en gezin (CJG) mee als onderdeel van de Schoolzorgteams. Hierbij wordt bepaald welke dienstverlening en inzet van het CJG nodig is. Voor 2024 en daarna komt deze dienstverlening waar mogelijk beschikbaar voor schoolzorgteams in Rotterdam.

Ketensamenwerking

Ook in 2023 is het doel om passende, tijdige en integrale hulp van het lokale wijknetwerk te verlenen en zo het beroep op dure gespecialiseerde jeugdhulp te verminderen. Daarom organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in alle gebieden wijkgerichte bijeenkomsten. Die gaan over het verstevigen van de ketensamenwerking tussen partners die een rol spelen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren. Ook neemt het CJG deel aan de invoering van PACT Jonge Kind. In de wijken en gebieden wordt maatwerk geleverd op basis van de signalen van CJG-professionals en ketenpartners. Ook is (ortho)pedagogische expertise vanuit het CJG beschikbaar. Hiermee koerst Rotterdam nog steeds op een neerwaartse beweging in de keten. 

Kinderopvang Plus

Voor het jaar 2023 zijn in totaal 93 plekken Kinderopvang Plus voor 0-4 jarigen en 69 plekken BSO-plus voor kinderen van 4 tot 13 jaar gerealiseerd. Doel van Kinderopvang Plus is om gespecialiseerde begeleiding te bieden aan kinderen met gedragsproblematiek of een ontwikkelingsachterstand – of een combinatie van deze. De begeleiding is erop gericht hen te laten uitstromen naar reguliere kinderopvang en onderwijs. In 2022 draaide de pilot Pact Jonge Kind. Het doel hiervan is een sterkere doorgaande lijn te organiseren tussen de reguliere opvang, de Kinderopvang Plus en de jeugdhulp voor jonge kinderen.

De pilot is afgerond, maar in 2023 vindt verdere ontwikkeling plaats van de Intakecommissie en van het aanbod aan jeugdhulp in de Kinderopvang Plus. Het doel daarvan is deze vernieuwingen zo goed mogelijk te laten landen in het nieuwe beleidskader Kinderopvang Plus van 0 tot 4 jaar. Het nieuwe beleidskader is in ontwikkeling en zal naar verwachting per januari 2025 ingaan.

Herijking Schoolmaatschappelijk Werk (SMW)

Begin 2023 zijn de schoolbesturen van het Primair Onderwijs (PO) akkoord gegaan met de herijking van het sociaalmaatschappelijk werk in het PO (SMW-PO). In samenspraak met de schoolbesturen, aanbieders en de gemeente is hiervoor een nieuw sturings- en kwaliteitskader en een verdeelmodel ontwikkeld. Het nieuwe subsidiekader wordt naar verwachting in 2024 van kracht. Uitgangspunt van het verdeelmodel is dat de meeste uren schoolmaatschappelijk werk beschikbaar zijn voor scholen met leerlingen die relatief gezien de zwaarste ondersteuningsbehoefte hebben. Hiermee wordt voorkomen dat ondersteuningsvragen onnodig uitgroeien tot multi-problematiek waarvoor inzet van het wijkteam of van specialistische jeugdhulp – of van beide - nodig is.