Bestuurlijke hoofdlijnen

Aan de slag in de wijken, van Pernis en Rozenburg tot Nesselande en van Overschie tot Heijplaat en Hoogvliet.

 

Eén Stad: Voor alle Rotterdammers

De hoge inflatie heeft het afgelopen jaar veel Rotterdammers en Rotterdamse ondernemers en instellingen geraakt. Ook de gemeente Rotterdam heeft te maken met financiële tegenvallers. Met de voorjaarsnota schetst het college van burgemeester en wethouders op hoofdlijnen waar we de komende jaren onze mouwen voor opstropen en waar we scherpe keuzes maken. In 39 wijken, in de kleine kernen (Hoek van Holland, Rozenburg, Pernis en Heijplaat) en met het coalitieakkoord ‘Eén Stad’ en de wijkakkoorden als uitgangspunt.

 

Aan de slag in wijken en investeren in de kleine kernen

Op het gebied van veiligheid versterken we onze inzet in de wijken, dichtbij de Rotterdammers. Voor bijna alle actiepunten uit de 39 wijkakkoorden pakken we de uitvoering op. Ook voor de kleine kernen maken we extra geld vrij. Ook komend jaar zijn we weer veel in de wijken om face-to-face naar Rotterdammers te luisteren en met elkaar problemen aan te pakken en op te lossen om zo onze stad en onze wijken beter, mooier, fijner en veiliger te maken.

 

We werken in 2024 aan een stevig meerjarig investeringsprogramma voor de kleine kernen. In 2024 investeren we de eerste 8 miljoen euro. In Rozenburg zetten we de eerste stappen voor een tweede ontsluiting van bedrijventerrein de Pothof. Ook kopen we het bibliotheekgebouw, zodat het rijke verenigingsleven een beter onderdak in Rozenburg krijgt. In Hoek van Holland knappen we de buitenruimte in het dorpscentrum en langs de strandboulevard op en ontwikkelen we de Oranjebuitenpolder en Bonnenpolder tot een agrarisch-recreatief gebied. In Pernis maken we het metroplein groener en maken we de waterkant voor wandelaars en recreanten aantrekkelijk. In Heijplaat vervangen we de riolering en realiseren we tegelijkertijd meer groen voor extra waterberging en tegen hittestress.

 

We maken in totaal 8 miljoen euro vrij voor 33 jongerenhubs in onze wijken en investeren fors in de zorgrestaurants en 14 nieuwe Thuisplusflats, zodat onze ouderen elkaar kunnen blijven ontmoeten en samen gezond en betaalbaar kunnen eten. Voor de plekken waar de meeste verkeersongelukken gebeuren trekken we 5 miljoen euro extra uit om de verkeersveiligheid te verbeteren.

 

Extra geld voor kansengelijkheid

Voor het jaar 2024 maken we ruim 35 miljoen euro extra vrij voor de kansengelijkheid in onze stad, bijvoorbeeld voor het aanpakken van de schuldenproblematiek. We willen dat Rotterdammers met schulden sneller in beeld zijn, zodat we kunnen voorkomen dat ze dieper in de schuldenproblematiek terecht komen en vervolgens intensieve schuldhulpverlening nodig hebben. Ook is er geld vrijgemaakt om te voldoen aan de extra opgave vanuit de wet Inburgering en Huisvesting Statushouders. Wel met de boodschap aan het kabinet dat zij komende jaren (ook) met extra geld over de brug moet komen. Als stad pakken wij onze verantwoordelijkheid en dat verwachten we ook van hen.

 

Meer geld voor buitenruimte

De komende jaren trekken we meer geld uit voor het onderhoud van onze buitenruimte. Hiermee maken we de noodzakelijke inhaalslag in het onderhoud van onze bruggen, wegen en fietspaden. Ook zorgen we met deze extra gelden dat in 2024 alle speeltuinen weer veilig open zijn voor spelende kinderen.

 

Betaalbaar doorbouwen

We maken in 2024 25 miljoen euro extra vrij om met de huidige financiële tegenwind op tempo te blijven met het bouwen van ruim 2000 betaalbare woningen in onze stad. Ook gaan we door met het aansluiten van 10.000 woningen op een duurzame energiebron en helpen we bewoners, eigenaren en VvE’s met het isoleren van woningen en het aanleggen van zonnepanelen.

 

Cultuur dichtbij Rotterdammers

Cultuur zet de stad op de kaart, brengt wijken in beweging en mensen bij elkaar. Maar de culturele sector heeft het zwaar. We maken daarom geld vrij om   cultuurinstellingen, de bibliotheek en niet-commerciële festivals te ondersteunen die door de inflatie en de energiecrisis in de problemen zijn gekomen. Samen met de wijken realiseren we meer voorzieningen, ruimte en programmering voor cultuur in de wijken.

 

Voor alle Rotterdammers

We starten met het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP). Hiermee helpen we werkgevers en ondernemers in de maatschappelijk cruciale sectoren hun personeelstekorten te reduceren. Tegelijkertijd helpen we zo duizenden Rotterdammers met een stap naar duurzaam werk. Het gaat om werk in het openbaar vervoer, de zorg, de kinderopvang, het onderwijs, de bouw en techniek, de veiligheidsketen, de haven en logistiek, en bijvoorbeeld de energietransities.

 

Besparing op organisatiekosten om te blijven investeren in de stad

Hogere salarislasten, voortvloeiend uit de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren, de stijgende rente en bijvoorbeeld een toenemende vraag naar financiële ondersteuning van Rotterdammers door de hoge inflatie, leggen een enorme extra claim op de gemeentelijke begroting. Daarom grijpen we nu stevig in door de kosten van de gemeentelijke organisatie fors te verlagen. Het college wil op deze kosten de komende 4 jaar opgeteld een extra besparing van 150 miljoen euro realiseren. De besparing moet zo min mogelijk ten koste gaan van de uitvoering en onze dienstverlening aan de Rotterdammers.

 

Gericht investeren en uitvoeren

Naast besparing op de organisatiekosten sturen we de komende jaar scherp op financiële haalbaarheid van gebiedsontwikkelingen. In het huidige financiële klimaat moet met name de focus op het realiseren van lopende en kansrijke gebiedsontwikkelingen en bestaande hoogbouwplannen zorgen voor meer betaalbare woningen. Zo blijven we realistisch werk maken van de groei van onze stad. Ook temporiseren we de stadsprojecten en zetten we het stadsproject Schouwburgplein voorlopig stop.

 

Met al deze maatregelen werken we door aan Eén stad en houden we de gemeentelijke financiën meerjarig op orde.