Volksgezondheid
Beleidskaders, -monitors en wetgevingGezonde en vitale Rotterdammers.
Waarborgen van de kwaliteit van de kinderopvangvoorzieningen.
Kinderen gezond, veilig en kansrijk op laten groeien tot zelfstandige, zelfredzame en participerende burgers.
Zorgwekkende afname van de vaccinatiegraad voor kinderziektes.
Voortgang 2020
Ga naar vorig P&C-documentUitvoeren wettelijke taak bestrijding infectieziekten inclusief bestrijding bijzonder resistente micro-organismen
De eerste helft van 2020 werd gekenmerkt door een coronacrisis die de wereld in zijn greep hield. In Nederland is besloten om in eerste instantie in een intelligente lockdown te gaan met maatregelen als anderhalve meter afstand, sluiting van horeca, en sportscholen, verbod op evenementen en zo veel mogelijk thuiswerken. In juni 2020 leek op veel plaatsen in onze samenleving de coronacrisis zijn grootste piek te hebben gehad. Het kabinet heeft maatregelen versoepeld, het sociale leven is op gang gekomen, maar in de zomer nam het aantal besmettingen weer toe en zijn de activiteiten van de GGD/GHOR nog verder opgeschaald. Het gaat dan om:
- Outbreak management: advies aan instellingen/organisaties en bij bijzondere gebeurtenissen.
- Groei in aantal testen en bron- en contactonderzoeken.
- Monitoring zorgcontinuïteit.
Programmaorganisatie corona
De GGD in de regio Rotterdam-Rijnmond werkt vanaf 1 juli met een programmaorganisatie corona met als doel het behoud van gezondheid en welzijn van de inwoners van regio Rotterdam-Rijnmond ten tijde van de corona-pandemie met hierbij speciale aandacht voor kwetsbare groepen, locaties en gebeurtenissen tot en met vaccinatie.
De randvoorwaarde is dat er voldoende capaciteit en kennis beschikbaar wordt gesteld of de bereidheid ruimte beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld teststraten.
De coronaorganisatie/GGD werkt aan de bestrijding en outbreakmanagement van corona door:
- Snel en effectief corona-uitbraken opsporen en bestrijden (testen, traceren, isoleren, rapporteren), onder andere door:
- Advies ter voorkoming van en tijdens corona-uitbraken
- Testen om zicht te krijgen op het aantal besmettingen.
- Bron- en contactonderzoeken (BCO) om zicht te krijgen op de verspreiding van het virus om verdere verspreiding te voorkomen.
- Monitoring en bewaking van de zorgcontinuïteit binnen het zorgnetwerk.
- Deze eerste twee activiteiten op basis van vroegsignalering en andere data.
- Advies over de corona-aanpak uitbrengen.
- Inzicht bieden voor en expertise borgen in toekomstige GGD- en GHOR-organisaties. Dit in afstemming met samenwerkingspartners om toekomstige epidemieën of pandemieën adequaat op te kunnen vangen.
- Snel kunnen op- en afschalen wanneer de situatie daar om vraagt.
Een datateam wordt ingericht om de surveillance op te schalen. Het outbreakmanagement wordt opgeschaald door het opzetten van het team Zorginstellingen, dat adviseert bij corona-uitbraken. De oprichting van het team Onderwijs & Opvang volgde in de aanloop naar de heropening van de scholen. De capaciteit om te testen en traceren (BCO) is versneld opgeschaald. De organisatie is zo ingericht dat deze rekening kan houden met veranderingen in testbeleid, testaanvragen en besmettingsaantallen. Begin april richt de GGD de eerste coronateststraat in voor zorgpersoneel met klachten. Per 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Het virus heeft een onvoorspelbaar verloop waardoor maatregelen in het najaar worden aangescherpt en half december een lockdown volgt. Het antwoord van de GGD is een flinke opschaling in testen en traceren (bron- en contactonderzoek, BCO). Operationele uitdagingen zijn het veranderend testbeleid en mensen die beperkt meewerken aan het BCO.
Naast deze hoofddoelen anticiperen we ook op nieuwe inzichten. Hiermee wil de GGD de bestrijding van het coronavirus efficiënter maken en verbeteren. Zo is een proef gestart om risicogericht grootschalig te testen; bewoners van een aantal wijken wordt de mogelijkheid geboden om zich laagdrempelig te testen dicht bij huis. Hierbij wordt gebruik gemaakt van mobiele testlocaties. De coronaorganisatie werkt aan een verbeterde ICT en bereidt grootschalige vaccinatie voor.
De impact van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) per 1 december 2020 voor de taken van GGD-GHOR zijn beperkt. De voorzitter Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) blijft het besluitvormende orgaan als het gaat om de infectieziektebestrijding. Covid-19 is een A-ziekte conform de Wet publieke gezondheid (Wpg). Governance vraagt om een balans in de ‘dubbele aansturing’ (regionaal bestuur en minister vanuit A-ziekte) die werkbaar is voor GGD’en.
De minister heeft vergoeding van de kosten die de GGD maakt voor de coronabestrijding toegezegd. Onzeker is of dit de gehele rekening vereffent, of dat er een restbedrag voor de GGD of gemeenten overschiet.
Programma Gezond010: het akkoord
In januari 2020 heeft de raad ‘Gezond010: het akkoord’ vastgesteld, de Rotterdamse uitwerking van het landelijk preventieakkoord plus het gezondheidsbeleid 2020-2024.
De maatregelen die zijn getroffen m.b.t. de uitbraak van covid-19 hebben een groot effect gehad op de opstart en voortgang van de activiteiten uit ‘Gezond010: het akkoord’. Deze activiteiten bestaan immers voor een groot deel uit het organiseren van bijeenkomsten, activiteiten en evenementen voor en met partners uit de stad, bijvoorbeeld de masterclasses voor werkgevers over vitaliteit op de werkvloer, het opstarten van nieuwe satellieten binnen het netwerk Gezond010 over mentale gezondheid of het organiseren van FitFestivals voor 55-plussers. Deze evenementen zijn tot nu toe op een alternatieve manier (digitaal) ingevuld of uitgesteld vanwege de genomen maatregelen. Onze samenwerkingspartners uit de eerstelijnszorg en andere vitale beroepen hadden begrijpelijkerwijs in 2020 andere prioriteiten.
Gedurende 2020 zijn door partners en gemeente volop voorbereidingen getroffen voor een herstart van geplande activiteiten, zodat deze zo veel en goed mogelijk van start konden gaan vanaf het moment dat dit weer mogelijk was. De website en de social mediakanalen van ‘Gezond010: het akkoord’ zijn belangrijke communicatiemiddelen gebleken om de activiteiten uit het akkoord en de betrokken partners een podium te (blijven) geven.
Kinderen gezond, veilig en kansrijk op laten groeien tot zelfstandige, zelfredzame en participerende burgers
De gemeente bewaakt en bevordert de gezondheid van haar bewoners en grijpt, indien nodig, in om de gezondheid te beschermen.
Hoe doen we dat? Rotterdammers werken in de eerste plaats zelf aan hun gezondheid. De gemeente stimuleert, ondersteunt en beschermt hen waar nodig. Voor de bevordering van de gezondheid en het veilig en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren voert Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond de wettelijke basistaak jeugdgezondheidszorg (JGZ) uit.
Vanwege de coronamaatregelen staan de afspraken over de uitvoering van deze basistaak JGZ onder druk. CJG Rijnmond heeft in afstemming met de gemeente prioriteit gelegd bij de doelgroep 0-4 jaar en alle kinderen en hun gezinnen die door CJG of netwerkpartners worden aangemerkt als aandachtkinderen en risicokinderen (in deze uitsnede zit ook de doelgroep kwetsbare kinderen in het kader van de coronamaatregelen). Dit betekent dat de meeste consulten 0-4 jaar doorgaan, echter vinden deze (gedeeltelijk) via videobellen of telefonisch plaats. De consulten 4-18 (groep 2 en VO 2) vinden digitaal of telefonisch plaats, waarbij het CJG vooral ervaart dat de doelgroep VO2 soms lastig digitaal te bereiken is voor het CJG. Nu de scholen opnieuw gesloten zijn heeft het CJG regelmatig contact met de scholen om zorgleerlingen te bespreken. Ook informeert het CJG de scholen proactief over het aanbod voor leerlingen waar zorgen over zijn, waar naast het eigen aanbod (PATS, jouwGGD en @ease) ook het aanbod van netwerkpartners wordt belicht. Voor het contactmoment groep 7 basisonderwijs is het initiatief tijdelijk bij de ouders gelegd om hier gebruik van te maken (dit contactmoment wordt momenteel nieuw ontwikkeld in samenspraak met de doelgroep).
Vaccinatiegraad voor kinderziektes
De vaccinaties voor de 9-jarigen, hpv en MenACWY konden niet op de gebruikelijke grootschalige wijze doorgang vinden. Een dergelijke grootschalige vaccinatie is niet passend binnen de maatregelen rondom covid.
Om de doelgroep wel te vaccineren zijn de kinderen en jongeren uitgenodigd voor een individueel vaccinatiemoment op hun lokale CJG. Ondanks dat deze werkwijze zeer arbeidsintensief is, is het gelukt in 2020 alle kinderen en jongeren die in aanmerking kwamen voor een vaccinatie hier ook voor uit te nodigen op het CJG.
Wat hebben we bereikt?
Programma Gezond010: het akkoord
In 2020 is de uitvoering/uitwerking van ‘Gezond010: het akkoord’ - binnen de randvoorwaarden van de maatregelen als gevolg van covid-19 - van start gegaan. Proeftuin Gezond Gewicht kende een goede start, waardoor er veel aanmeldingen binnen kwamen. Op het gebied van rookvrij zijn belangrijke stappen gezet, zoals ook bij het thema mentale gezondheid. In het afgelopen jaar kreeg dit onderwerp steeds meer aandacht, omdat door de pandemie mensen sociale contacten misten. De subsidieregeling Digideal werd gelanceerd en er werden verschillende onderzoeken opgezet met uiteenlopende thema’s. Naast ‘Gezond010: het akkoord’ kende ook ‘Gezond010: het netwerk’ een mooi jaar. Er werden verschillende informatieve Webinars georganiseerd en nieuwe satellieten opgericht. Allemaal met als doel om te werken aan de gezamenlijke ambitie; dat Rotterdammers gezond en vitaal zijn, passend bij hun situatie en vermogen. In onderstaande alinea’s staan een aantal belangrijke mijlpalen uit 2020 uit ‘Gezond010: het akkoord’, maar ook het netwerk opgesomd.
Toezicht Kinderopvang
Goede kinderopvang die voor de jongste inwoners van de stad een belangrijke basis is voor hun verdere ontwikkeling door toezicht op en handhaving van de kwaliteit van kinderopvangvoorzieningen in Rotterdam.
Voorkomen en versterken
- Een positief opvoed- en opgroeiklimaat in de Rotterdamse wijken waardoor de voorwaarden aanwezig zijn om kinderen gezond, veilig en kansrijk op te laten groeien.
- Het monitoren van de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.
- Voorkomen dat gewone alledaagse opgroei- en opvoedhobbels uitgroeien tot ernstige problemen (zie de verbinding met de taakvelden Wijkteams en Wmo-loketten en Samenkracht en burgerparticipatie).
- Het voorkomen van uitbraken van kinderziekten.
Uitvoeren wettelijke taak bestrijding infectieziekten inclusief bestrijding bijzonder resistente micro-organismen
Eind 2020 heeft de GGD negen operationele testlocaties en twee XL-locaties. De landelijk gestelde doelstellingen voor test- en BCO-capaciteit in roadmap 1.0 zijn door de GGD behaald. De GGD heeft 444.381 coronatesten uitgevoerd.
De GGD heeft gewerkt aan gezondheid en milieu. Vanuit haar reguliere taak werkt de GGD aan het voorkomen, signaleren en bestrijden van infectieziekten (inclusief TBC en seksueel overdraagbare aandoeningen) die vanwege hun verspreidingskans een risico kunnen vormen voor de volksgezondheid. Extra aandacht heeft de GGD besteed aan kwetsbare mensen en aan het tegengaan van de verspreiding van infectieziekten als gevolg van overplaatsingen tussen ziekenhuizen en zorginstellingen. Bij deze groep heeft de infectie relatief vaak ernstige complicaties tot gevolg. Daarnaast is de inzet gericht op het tegengaan van resistentie tegen antibiotica bij micro-organismen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Prestatie indicatorenProgramma Gezond010: het akkoord
Proeftuin Gezond Gewicht:
- Vanaf september 2020 zijn er vier proeftuinen Gezond Gewicht gestart in vier wijken: Oude Westen/Delfshaven, Kralingen/Crooswijk, Oude Noorden en Beverwaard.
- Na de uitzending van Nieuwsuur over dit thema en de Kick-Off van de proeftuinen op 21 september blijft het aantal aanmeldingen binnenkomen. In Beverwaard gaat het om 40 aanmeldingen, Oude Noorden tussen de 20 en 25 aanmeldingen, Oude West/Delfshaven ook 20 tot 25 aanmeldingen en Kralingen Crooswijk ook 20 tot 25 aanmeldingen.
Rookvrije zones:
- Op basis van de succesvolle pilot Rookvrije Zone heeft de gemeente de Buitenruimte Richtlijn rookvrije zone vastgesteld en opgenomen in de Buitenruimte ABC. Dit betekent dat er in de loop van 2021 een aanvraagportal voor rookvrije zones komt.
- Medio september 2020 is gestart met de inrichting van de Rookvrije Zone op de Wilhelminakade rond het gemeentekantoor De Rotterdam en het KPN-gebouw.
- De GGD-locatie (Schiedamsedijk 95) is binnen en buiten rookvrij. Na de zomer is besloten om ook binnen de gemeente stappen te zetten op weg naar een rookvrij concern. Dat betekent dat de stadshuistuin en andere plekken in de gemeentekantoren, waar nu nog gerookt kan worden w.o. Librijesteeg en stadhuis, volledig rookvrij worden.
- De satelliet Rotterdam Rookvrij is gelanceerd tijdens het Webinar Gezond010: het akkoord – 1 jaar later op 11 december 2020
Onderzoek:
- Een aantal onderzoeken is gestart of vervroegd, aangezien deze acties wel mogelijk zijn binnen de beperkende maatregelen. Het gaat dan o.a. om een onderzoek naar de gezondheidseffecten van verruimde openingstijden van casino’s, onderzoek naar de werking en effectiviteit van het netwerk Gezond010, onderzoek/quick-scan naar het gebruik van eHealth toepassingen door Rotterdamse zorg- en welzijnsorganisaties en een onderzoek van G4 + Ede ‘gemeentelijk instrumentarium voor gezonde voedselomgeving.
- Healthy’R heeft het onderzoek Grip en Gezondheid afgerond, waarbij de interventie effectief bleek in het verminderen van stress en nicotineafhankelijkheid. 8 nieuwe groepen kunnen in 2021 aan de slag met Grip en Gezondheid en verdiepend onderzoek wordt hieraan gekoppeld (wanneer de groepen starten is afhankelijk van corona-maatregelen). In 2020 is het onderzoek Huisartsenzorg op afstand gestart: een eerste meting naar hoe huisartsen (Delfshaven/Centrum) door kunnen gaan met het verlenen van zorg op afstand. En welke invloed dit heeft op het hulpzoekgedrag en de tevredenheid van de diverse patiëntenpopulatie. Adviezen zijn gegeven in relatie tot een gezondere voedselomgeving. Een aantal onderzoeken zijn ‘on hold’ gezet vanwege de corona maatregelen.
Webinars:
- Op de website van Gezond010 staat een evenementenkalender waar evenementen op staan die door Gezond010 worden georganiseerd én evenementen van partners of evenementen die te maken hebben met gezondheid. In 2020 stonden de volgende Webinars op de agenda:
- 7 juli 2020: Webinar Gezond010: het netwerk in tijden van corona.
- 29 september 2020: Webinar Vitale Werkvloer.
- 8 oktober 2020: Webinar Gezond Verkoopt: Productkennis.
- 11 december 2020: Webinar Gezond010: het akkoord – 1 jaar later.
- Gezond010: het netwerk was ook op de volgende evenementen vertegenwoordigd:
- 17 september 2020: ‘de hamvraag #5: Hap-slik-weg?!’.
- 21 september t/m 25 september: Arts en Leefstijl congres.
- 10-17 oktober: Dutch Food Week.
eHealth:
- Ruim 40 aanbieders van zorg, welzijn en jeugdhulp ondertekenden op 17 juli 2020 de DigiDeal010 en gaven daarmee aan een impuls te willen geven aan het gebruik van eHealth toepassingen binnen hun organisatie.
- Op 18 november 2020 is de subsidieregeling DigiDeal010 gelanceerd, waarmee er in 2021 een bedrag van €2 mln beschikbaar komt voor deze impuls aan de inzet van eHealth binnen zorg, welzijn en jeugdhulp.
- De Rotterdam eHealth Agenda verbindt partijen rond eHealth, stimuleert verbetering van digitale vaardigheden van Rotterdammers en professionals (samen met bibliotheken en welzijnspartijen) en stimuleert deelname aan landelijke subsidieregelingen.
Omgaan met druk in dagelijks leven (mentale gezondheid):
- Op 22 april is een eerste podcast opgenomen over jong zijn in coronatijd en wat dat met je doet en op 9 november een tweede podcast.
- De eerste digitale bijeenkomst van de nieuwe satelliet ‘Mentaal gezond’ vond plaats op 24 november met als onderwerp studentenwelzijn voor studenten van HBO’s en de EUR.
- Indigo voerde (online) trainingen ‘Met Kennis van Mentale Gezondheid’. Avant Sanare had voor 2020 trainingen ‘Mental Health First Aid’ op het programma staan.
- De expositie over depressie, getiteld “Alles Goed tour”, die startte in de hal van het Timmerhuis, werd in de laatste maanden van 2020 in Huizen van de Wijk in aangepaste vorm vertoond in Rotterdam. Doel van de expositie is bewustwording van depressie en het bespreekbaar maken ervan.
Toezicht Kinderopvang
De gemeentelijke taken op grond van de wet Kinderopvang zijn:
- Het uitvoeren van de registertaak van het Landelijk Register Kinderopvang.
- Het tijdig afhandelen van aanvragen voor toestemming tot exploitatie en registratie van nieuwe voorzieningen.
- Het laten uitvoeren van de verplichte onderzoeken door de toezichthouder, i.c. de GGD Rotterdam-Rijnmond. De gemeente heeft de wettelijke plicht om jaarlijks 100% van de kinderdagverblijven, BSO’s en gastouderbureaus te inspecteren, en minimaal 5% van de gastouders.
- Handhaven of actie ondernemen om geconstateerde tekortkomingen op te lossen.
Bovenstaande taken zijn in 2020 uitgevoerd, met dien verstande dat de GGD in verband met de getroffen coronamaatregelen waarbij de kinderopvang was gesloten voor reguliere opvang, in de periode van half maart tot begin juni 2020, in oktober en vanaf 15 december 2020 geen inspectiebezoeken heeft kunnen uitvoeren. Dit betekent dat aan de wettelijke verplichting van de gemeente om jaarlijks alle locaties te laten bezoeken, in 2020 niet is voldaan. De Inspectie van het Onderwijs die als interbestuurlijke toezichthouder voor kinderopvang optreedt, zal hiermee rekening houden bij het beoordelen van het gemeentelijk jaarverslag kinderopvang over 2020 (dat vóór 1 juli 2021 moet worden ingediend).
Voorkomen en versterken
- Aan signalering en ondersteuning in de wijk wordt door alle partners van de gemeente bijgedragen. Een bijzondere rol speelt de onderwijsomgeving: de scholen vormen een belangrijk speerpunt bij de inzet van preventie, immers vrijwel alle kinderen en jongeren gaan naar school. Daarom hebben we samen met het onderwijs een zorgstructuur ingericht waarbij meer dan 15 aanbieders van schoolmaatschappelijk werk en het CJG een signalerende en toeleidende rol vervullen. Ondanks de sluiting van de scholen, hebben wij vernomen dat het de ondersteuners is gelukt om in deze corona-periode digitaal contact te leggen en houden met jongeren en hun hulpvragen adequaat op te pakken.
- Ook het CJG heeft deze taak, maar niet alleen in het onderwijs. Met name voor de jongste doelgroep heeft zij als doelstelling om alle kinderen in beeld te hebben en dat is afgelopen jaar met fikse aanpassingen in de contactmomenten, gelukt. Het CJG heeft zoveel mogelijk ouders op een digitale manier gecontacteerd, naast de vaccinatiespreekuren die op een aangepaste manier wel gewoon doorgang vonden. Naast de reguliere dienstverlening van het CJG, is het CJG gestart met ondersteuning voor jongeren tussen 12-25 jaar die met vragen lopen of niet goed in hun vel zitten door middel van @ease. Jongeren kunnen laagdrempelig bij @ease terecht voor een gesprek via de chat of (afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen) in de nieuwe centrum locatie in de Centrale Bibliotheek
Uitvoeren wettelijke taak bestrijding infectieziekten inclusief bestrijding bijzonder resistente micro-organismen
Door het coronavirus is de samenleving, maar ook de GGD flink opgeschud. Het team Infectieziektebestrijding in Rotterdam-Rijnmond groeide van een team van ongeveer 25 mensen naar een volledige corona-organisatie met ruim 1.800 mensen. De corona-organisatie informeert professionals en burgers, weet tijdig uitbraken te detecteren en deze te bestrijden en biedt de partners, die de zorgcontinuïteit binnen onze regio waarborgen, zo nodig ondersteuning door afstemming, overleg, verdeling van eventuele schaarste. Ook adviseert de coronaorganisatie professionals en burgers.
Vanaf maart 2020 is het mogelijk om uitbraken van covid-19 te melden in Meldpunt voor Uitbraken Infectieziekten & BRMO (MUIZ). De wens was om uitbraken uniform te registreren en overzicht op de regio te houden in actuele (dag)cijfers en het verloop van covid-19 uitbraken. In de Covid-19 periode zijn 130 nieuwe gebruikers aangesloten bij MUIZ in Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Zeeland. Gebruikers ervaren meerwaarde van het melden en raadplegen van covid-19 uitbraken in de regio, door de mogelijkheid om uitbraakinformatie met elkaar te delen en te vergelijken. MUIZ is de projectfase voorbij en onderdeel van de staande organisatie.
De regio Rotterdam Rijnmond draagt bij aan landelijk onderzoek naar resistente bacteriën in verpleeghuizen. Rotterdam-Rijnmond vormt met de regio’s Zuid-Holland Zuid en Zeeland een regionaal zorgnetwerk en werkt aan de hand van VWS doelstellingen aan bestrijding van antibioticaresistentie. De gehandicaptenzorg en thuiszorg zijn ook aangesloten.
Met subsidie ontwikkelt de GGD het Meldpunt voor Uitbraken Infectieziekten & BRMO (MUIZ) door.
Prestatie-indicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Inspectie kinderopvanglocaties / tijdig besluiten aanvragen register/ handhaving op rapporten met overtredingen | Streefwaarde | 100% | 100% | 100% | 100% | 100% | |
Realisatie | 97% | 100% | 60% | ||||
Aantal rapporten inspectie kinderopvanglocaties met overtredingen | Streefwaarde | 45% | 45% | 40% | 35% | 30% | |
Realisatie | 27% | 22% | n.b. | ||||
Door de coronamaatregelen waren de kinderopvanglocaties een deel van het jaar alleen voor noodopvang geopend; er zijn door de GGD in die periode geen jaarlijkse onderzoeken uitgevoerd. Het exacte percentage van in 2020 uitgevoerde inspecties wordt in het tweede kwartaal van 2021 bekend. Dat geldt ook voor het percentage inspectierapporten met overtredingen. |
Toelichting indicatoren
- de gemeente inspecteert alle locaties kinderopvang met een jaarlijks onderzoek. Door de coronamaatregelen waren de kinderopvanglocaties alleen voor noodopvang geopend en is landelijk afgesproken geen jaarlijkse onderzoeken uit te voeren. Naar verwachting zal de 100% dit jaar niet gehaald worden.
- de gemeente besluit tijdig op alle aanvragen voor registratie; door de coronamaatregelen waren de kinderopvanglocaties alleen voor noodopvang geopend en is landelijk afgesproken de besluiten op te schorten. De pandemie is een geldige reden voor deze opschorting. Nu de kinderopvang weer regulier geopend is (per 11 mei) worden de onderzoeken voor registratie onder voorwaarden weer uitgevoerd.
- de gemeente voert een handhavingsactie uit op alle rapporten met een overtreding
- de gemeente streeft naar een daling van het aantal rapporten met overtredingen
Wat heeft het gekost?
Overzicht van baten en lasten Volksgezondheid | Oorspr. Begroting 2020 | Bijgestelde Begroting 2020 | Realisatie 2020 | Afwijking | |
---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 13.394 | 95.007 | 82.594 | -12.413 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 9.765 | 92.641 | 80.421 | -12.221 | |
Overige opbrengsten derden | 3.629 | 2.366 | 2.174 | -192 | |
Lasten exclusief reserves | 45.690 | 125.888 | 111.041 | -14.848 |
|
Apparaatslasten | 15.875 | 52.771 | 46.898 | -5.872 | |
Inhuur | 354 | 30.961 | 28.045 | -2.915 | |
Overige apparaatslasten | 448 | 524 | 353 | -171 | |
Personeel | 15.073 | 21.286 | 18.500 | -2.786 | |
Intern resultaat | 179 | 525 | 1.534 | 1.008 | |
Intern resultaat | 179 | 525 | 1.534 | 1.008 | |
Programmalasten | 29.636 | 72.592 | 62.608 | -9.984 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 4.660 | 47.825 | 37.715 | -10.110 | |
Kapitaallasten | 19 | 19 | 19 | 0 | |
Overige programmalasten | 0 | 0 | -8 | -8 | |
Sociale uitkeringen | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 24.957 | 24.748 | 24.882 | 134 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -32.295 | -30.881 | -28.446 | 2.435 | |
Saldo voor reserveringen | -32.295 | -30.881 | -28.446 | 2.435 | |
Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 |
|
Onttrekking reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -32.295 | -30.881 | -28.446 | 2.435 |
Overzicht afwijkingen
Toelichting overzicht afwijkingen
1. Publieke gezondheid
Dienstverlening van de reguliere taken is afgeschaald, daar waar mogelijk. De strikt noodzakelijke zorg heeft wel plaatsgevonden, hierdoor is een voordeel ontstaan op de personeelslasten. Het voordeel is verder te verklaren door onderbesteding op materieel budget, waaronder minder vaccins voor Reizigerszorg en afgelaste activiteiten in verband met de uitbraak van corona. In totaal is er een voordeel van € 2,6 mln.
2. Programma corona
De Programmaorganisatie corona is in 2020 snel opgetuigd. De budgetten zijn in de loop van 2020 bijgesteld. Ten opzichte van deze bijgestelde budgetten zijn er lagere lasten. De lasten zijn lager als gevolg van het uitvoeren van minder testen, door de lagere testbereidheid en het later beschikbaar hebben van de testcapaciteit dan aan het begin van de pandemie verwacht werd. Ook is er een goedkopere test ontwikkeld in de loop van het jaar. Daarnaast is later in het jaar een landelijk Bron- en Contactonderzoek (BCO) team opgericht, waardoor niet alle onderzoeken meer door de Gemeente Rotterdam uitgevoerd werden. Doordat de lasten lager zijn, is er ook minder gedeclareerd bij het Rijk met als gevolg lagere baten. Per saldo is er sprake van een nadeel van € 125.
Omschrijving taakveld
De gemeente bewaakt en bevordert de gezondheid van haar bewoners en grijpt, indien nodig, in om de gezondheid te beschermen.
Rotterdammers werken in de eerste plaats zelf aan hun gezondheid. De gemeente stimuleert, ondersteunt en beschermt hen waar nodig. Dit doet de gemeente samen met tal van partners. Onder dit taakveld vallen de taken van de GGD op het gebied van gezondheidsbescherming, de jeugdgezondheidszorg van de Centra Jeugd en Gezin, en de gemeentelijke gezondheidspreventie.
Het taakveld omvat de taken waarvoor de gemeente verantwoordelijk is met betrekking tot de uitvoering van de wettelijke taken op het gebied van gezondheidsbescherming, de jeugdgezondheidszorg en de gezondheidsbevordering.