Projecten

Hier wordt een korte toelichting gegeven op de belangrijkste projecten die ten behoeve van dit programma worden uitgevoerd.

Sorga

Met Sorga worden de Wmo en Jw processen in de backoffice vergaand geautomatiseerd, waarbij de gebruikers op een zo gebruiksvriendelijke manier worden ondersteund. Met als uiteindelijke doel dat de burger met zorgbehoefte zo snel mogelijk deze zorg geleverd krijgt. Rotterdam zal daarnaast deze software, inclusief bijbehorende ontwikkelaars overnemen van Wigo4it en in eigen beheer verder door ontwikkelen.  
   
Helaas hebben we door diverse technische problemen bij de implementatie van Sorga op dit moment beperkte informatie beschikbaar en zijn er in Q2 technische problemen geweest bij het toekennen van indicaties. Deze laatste zijn inmiddels verholpen. In Q3 en Q4 wordt hard gewerkt om ons informatiemanagement beter op orde te krijgen, waardoor richting het einde van het jaar weer meer informatie beschikbaar komt.

Dit project maakt onderdeel uit van de Monitor ICT Projecten (MIP). De meest recente MIP is op de website van de gemeenteraad te vinden.

 

Integraal Huisvestingsplan (IHP) Zorg

De gemeente heeft 16 panden in bezit voor maatschappelijke opvang: beschermd wonen en 24 uurs/nachtopvang. Op dit moment wordt het IHP vernieuwd. Het IHP Zorg geeft een investeringsagenda voor de vervanging en renovatie van deze maatschappelijke opvangvoorzieningen. De horizon wordt 4 jaar, met een doorkijk naar 10 jaar. Op hoofdlijnen geeft het inzicht in benodigde kredieten voor vervanging en verbouwing van objecten, waarbij de uitvoering start in de periode 2024 - 2034. Daarnaast geeft het een doorkijk op ontwikkelingen in vervanging, verkoop of aankoop van panden. 

De panden worden gefinancierd doordat de zorgaanbieder een kostendekkende huur betaalt waarmee de gemeente de kapitaallasten dekt. Bij een onrendabele top kan een aanvraag worden gedaan vanuit de Rotterdamse Investeringsmotor de (RIM). Dit is een bestemmingsreserve waarin we investeringen onderbrengen. Het doel hiervan is het dekken van de kapitaallasten (afschrijvingen en rente) die voortvloeien uit investeringen. De RIM maakt hiermee investeringen mogelijk. We vragen daarmee feitelijk akkoord om toekomstige lasten die op de begroting drukken te mogen veroorzaken. Het is immers niet het investeringsbedrag dat direct ten laste van de begroting komt, maar de afschrijvings- en de rentelasten (kapitaallasten).
 

Onderhoud en vervanging bestaande locaties in IHP  

In totaal is voor de komende 10 jaar een investeringsbedrag van € 9.179.000, - nodig om de bestaande panden in de vastgoedportefeuille Zorg te renoveren en te vervangen. Het gaat om de renovatie en vervanging van beschermde woonlocaties aan de Slinge en de Nassaukade, de renovatie van de opvanglocatie aan de Heer Vrankestraat en renovatie van de dagbestedingslocatie aan de Boszoom.

  • Voor de verbouwing van de Heer Vrankestraat, een opvangvoorziening in de Agniesebuurt, wordt na de zomer van 2023 de haalbaarheidsstudie opgeleverd
  • Van het haalbaarheidsonderzoek naar een aanbouw aan de Snelfilterweg dat Fier, de organisatie voor opvang slachtoffers huiselijk geweld, huurt, volgt oplevering in het najaar van 2023
  • Voorafgaand aan de vervanging van de Slinge wordt gekoerst op verlenging van de vergunning met een minimale verbouwing
  • Voor de vervanging van de Nassaukade loopt een haalbaarheidsstudie naar een andere locatie.

Nieuwe locaties, nog niet in IHP   

Naast werken aan de panden in het IHP heeft de gemeente gewerkt aan nieuwe panden voor de portefeuille Zorg. Het gaat om onderstaande locaties, die worden meegenomen in de herijking van het IHP:

  • In 2022 heeft de gemeente het pand voor maatschappelijke opvang van het Centrum Voor Dienstverlening aan de Lange Hilleweg 256 aangekocht. Antes, voormalig eigenaar van het pand, wilde het afstoten. De gemeente heeft het pand door haar aankoop kunnen behouden voor opvang, vanuit het uitgangspunt in het IHP dat opvang tot de kernportefeuille van de gemeente behoort
  • De gemeente gaat de oude jeugdgevangenis aan de Kralingse Plaslaan omzetten in een voorziening voor kwetsbare jongvolwassenen. De bouw start naar verwachting in 2026
  • Voor een verouderd schoolgebouw aan de Oude Watering in de Beverwaard heeft de gemeente de verbouwing voorbereid. Het pand wordt in 2023 omgebouwd tot beschermde woonvoorziening voor kwetsbare jongvolwassenen. Het pand wordt geëxploiteerd door de Nico Adriaan Stichting
  • De gemeente werkt aan een nog te bouwen multifunctionele opvanglocatie op de huidige locatie van het Leger des Heils bij de Capelse Brug. De haalbaarheidsstudie is in 2023 gestart.

Voor diverse percelen en panden lopen haalbaarheidsstudies waarover nog geen concrete informatie te delen is.
 

Integraal Huisvestingsplan (IHP) Welzijn

Het Integraal Huisvestingsplan Welzijn geeft een investeringsagenda voor de vervanging en renovatie van bestaande welzijnsvoorzieningen voor 10 jaar, gerekend vanaf de start in 2021 en een doorkijk naar 20 tot 25 jaar.

Voortgang lopende projecten: 
Vanuit het IHP zijn er 6 panden in de initiatieffase. Van deze 6 panden moeten er 5 vervangen worden: 

  1. Huis van de Wijk Oud-Mathenesse 
  2. Huis van de Wijk Schiebroek-Zuid 
  3. Huis van de Wijk Irene 
  4. Huis van de Wijk de Hoekstee 
  5. Huis van de Wijk Riederkwartier 

Voor het zesde pand, het Huis van de Wijk de Banier, loopt een traject om te beoordelen of het vervangen of gerenoveerd moet worden.