Programma NPRZ-Wonen

De inzet van alle professionele partners in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) is gericht op het vergroten van de kansen voor de Zuiderlingen. Binnen het NPRZ wordt daartoe samen met bewoners invulling geven aan de drie hoofdpijlers: school, werk en wonen. Daarnaast zetten we ook aanvullend in op veiligheid en cultuur. 

Hoofdambitie van de pijler wonen is ervoor te zorgen dat de inwoners van Zuid op korte termijn het verschil merken in de kwaliteit van wonen. Dat kan bijvoorbeeld doordat de eigen woning kwalitatief beter wordt. Of omdat er meer mogelijkheden zijn voor een wooncarrière. Of omdat de woonomgeving verbetert (meer groen, meer speelgelegenheid, veilige routes, betere bereikbaarheid). Het samenleven in de wijk verbetert ook (meer verbinding, misstanden voorkomen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid). 

Pijler NPRZ-Wonen 

In het eerste kwartaal van 2023 hebben alle partners in het NPRZ, waaronder de gemeente en de corporaties, het nieuwe Uitvoeringsplan NPRZ 2023-2027 vastgesteld. Ter uitwerking van de ambities uit het Uitvoeringsplan is in het tweede kwartaal een aantal deeltrajecten opgestart gericht op diverse deelopgaven binnen de pijler Wonen. Belangrijke stap in het tweede kwartaal vormt onder meer de start van het traject prestatieafspraken 2024-2025. Daarin wordt de inzet van corporaties in het NPRZ geconcretiseerd ten aanzien van de differentiatie en kwaliteitsverbetering van hun eigen voorraad en de wijze waarop ze zaken als toewijzings-, huurprijs- en verkoopbeleid inzetten ook zal in de prestatieafspraken worden opgenomen hoe de  samenwerking van de gemeente en corporaties in de aanpak van de particuliere voorraad nader vorm krijgt. De prestatieafspraken zullen eind 2023 worden ondertekend.  

Daarnaast is in het tweede kwartaal gestart met het opstellen van de twee deelprogramma's binnen de pijler Wonen, namelijk het programma Grondige Aanpak Particuliere Voorraad en het programma Buitenruimte (incl mobiliteit). Beide programma's zijn kaderstellend voor de besteding van de deelbudgetten voor de aanpak van respectievelijk de woningvoorraad en de buitenruimte (incl mobiliteit) binnen de in het coalitieakkoord Eén Stad reeds gereserveerde 80 mln. euro voor de pijler Wonen. Beide deelprogramma's zullen in de tweede helft van 2023 de besluitvorming in gaan.   

Ook is in het tweede kwartaal door gemeente, de grote corporaties op Zuid en het programmabureau NPRZ een plan van aanpak opgesteld voor de herijking van de handelingsperspectieven. Het wijkgericht werken en bewonersbetrokkenheid vormen hierin belangrijke uitgangspunten. Het voornemen is om op basis van dit plan van aanpak eind 2023 te beginnen met de eerste tranche herijking van de handelingsperspectieven.   

Tevens zijn in het tweede kwartaal de voorbereidingen van de aanvraag gestart in het kader van de tweede tranche Volkshuisvestingsfonds. De aanvraag zal in het derde kwartaal formeel worden ingediend bij het Rijk. Het Rijk zal naar verwachting eind 2023 op de aanvraag besluiten. Vanuit het Rijk is in het tweede kwartaal een positief besluit op de vijfde tranche Woningbouwimpuls aanvraag gekomen voor het project De Kaai in Feijenoord, bestaande uit een Rijksbijdrage van € 3,76 mln. De cofinanciering van de aanvragen in het kader van het Volkshuisvestingsfonds en de Woningbouwimpuls wordt, zoals eerder gecommuniceerd, gedekt uit de € 80 mln. die het college met het coalitieakkoord heeft vrijgemaakt voor de pijler Wonen. 

Belangrijke mijlpalen in projecten waren de start van de sloop van het Dahliablok en het slaan van de eerste paal bij de Mijnkintbuurt. Dat geldt ook voor de start van de verkennende gesprekken met eigenaren en bewoners voor nieuwe projecten in o.a. Carnisse en Oud-Charlois. Doel is niet alleen informeren over het waarom van een aanpak maar ook gevoel krijgen bij de ideeën en wensen van bewoners over hun woning en woonomgeving. Daar komen vaak ook vragen over dagelijkse zaken over schoon, heel en veilig op tafel. Die proberen we ook direct aan te pakken. 

Projecten Vastgoedontwikkeling

Vastgoedontwikkeling draagt bij aan panden met een maximale maatschappelijke en economische impact voor de stad. De maatschappelijke partners, van onderwijs- en cultuurinstellingen tot welzijnspartijen, dragen bij aan de aan het welzijn van de bevolking. Kwalitatief onderwijs, de verduurzaming van de stad en attractieve plekken met hedendaags vastgoed versterken de economie. In de bestuurlijk vastgestelde Integrale Huisvestingsplannen (IHP's) staat de planning voor te vervangen gebouwen. Het gaat om de programma’s Onderwijs (onderwijshuisvesting), Sport (sportvelden en gebouwen), Cultuur (musea, theaters, etc.), Welzijn & Zorg (Huizen in de Wijk, etc.), Concernhuisvesting (huisvesting van de gemeentelijke dienstverlening en ambtenaren, en ook de Wijkhubs) en Parkeren (Parkeergarages, fietsparkeren).

In de gezamenlijke IHP’s is een vernieuwing van ongeveer 25% van de circa 1.100 objecten voor de komende 10 jaar opgenomen. Dit zijn allemaal projecten in de maatschappelijke portefeuille (Kernportefeuille). Het IHP Onderwijs liep al langer waardoor de projecten zich in verschillende projectfasen bevinden. Aan de hand van de voortgangsrapportage van de IHP's, informeert het cluster MO tweemaal per jaar de raad over de stand van zaken van de projecten.

Door de inflatie van de bouwkosten worden de afzonderlijke projecten duurder. Op programmaniveau is een vertraging van de uitgaven te constateren ten opzichte van de voorspellingen in de IHP’s. Oorzaken zijn de beperkte capaciteit bij de gemeente en onze ontwikkelpartners. En door de gestegen bouwprijzen is hernieuwde ambtelijke en soms ook bestuurlijke besluitvorming noodzakelijk. Deze tendens was zichtbaar in 2023 en de verwachting is dat deze zich doorzet in 2024.

  Onderwijs inclusief Gym Sport/recreatie Cultuur Welzijn Zorg CHV Parkeren (inclusief fiets /P+R) Totaal
Initiatieffase 31 15 6 4 5 8 2 76
Ontwerpfase 35 1 4 1 3 3 3 51
Uitvoeringsfase 15 4 0     1 2 22
Totaal 81 20 10 5 8 12 7 149