Wat willen we bereiken?

  • Minder kinderen groeien op in armoede; ieder kind dat opgroeit in armoede is er één te veel. We willen met effectief en preventief beleid de intergenerationele 'vicieuze armoedecirkel' doorbreken en eraan bijdragen dat deze kinderen en jongeren een beter perspectief krijgen om zich gezond, veilig, kansrijk en als actieve participant aan de samenleving te ontwikkelen. 

  • Minder Rotterdammers hebben financiële problemen. Deze ambitie bestaat uit de volgende onderdelen: 

    • We zorgen ervoor dat minder Rotterdammers – en dus ook minder kinderen – leven in armoede. 
    • We helpen meer Rotterdammers uit de problematische schulden. 

    • We beperken de gevolgen van het leven met financiële problemen. 

Wat gaan we daarvoor doen?

We zetten onder andere in op vroegsignalering van Rotterdammers met schulden en het vergroten van het bereik van inkomensondersteunende voorzieningen. 

Op deze onderwerpen willen we aan het einde van deze collegeperiode de volgende resultaten behalen: 

Effectieve vroegsignalering meten we door: 

  1. Een stijging van het aantal partijen dat zich aansluit bij ons convenant vroegsignalering en daarmee datasignalen vroegsignalering met ons deelt 

  1. Een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen van het hulpteam geldzaken bij het ETF 

  1. Een daling van de mediane schuld van Rotterdammers die ondersteuning voor hun financiële problemen van de gemeente krijgen 


Bereik van inkomensondersteunende regelingen 

  • Voor de regelingen die al een bereik van 100% of bijna 100% hebben, is het doel dit maximaal te behouden. Dit geldt voor: 

    • Kindtegoed 
    • Jeugdtegoed 

    • Kwijtschelding afvalstoffenheffing

  • Voor de regelingen die een lager bereik hebben, is het doel een minimaal bereik van 80 procent te realiseren. Dit geldt voor:
     
    • AOW-tegoed 
    • Individuele Inkomenstoeslag. 

Naast deze concrete acties, waarvan we de resultaten jaarlijks meten, zetten we allerlei andere acties in, bijvoorbeeld:  

  • Het betrekken van grote werkgevers in Rotterdam bij de aanpak van armoede en schulden. Voor het voorjaar van 2024 zijn de eerste 5 grote bedrijven gesproken 

  • Door het instellen van een crisisfonds kunnen Rotterdammers met acute nood geholpen worden 

  • We hebben een aanbod van verschillende energiebesparende maatregelen, zoals energieklussers en collectieve energiecoaching, om de energierekening van Rotterdammers te verlagen. We hebben hierbij specifieke aandacht voor werkende armen.

 

De verantwoording van bovenstaande resultaten treft u aan in de jaarlijkse armoede- en schulden monitor en de voortgangsrapportage op het beleidsplan: "Rotterdam voor iedereen. Samen sterk tegen armoede en schulden. Armoede en schuldenbeleid 2023-2026"

Hoe meten we dat?

Over al deze resultaten vindt jaarlijks in het voorjaar rapportage plaats in de voortgangsrapportage van het beleidskader armoede en schulden. Voor resultaten waar het cijfers betreft, wordt de Monitor Armoede en Schulden op hetzelfde moment meegestuurd. 

Indicatoren

Realisatie

2021

Realisatie

2022

Begroting

2023

Realisatie 2023

Raming

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming 2027

Collegetarget: In deze collegeperiode vergroten we de instroom in de schuldhulpverlening door in totaal 15.750 intakes af te nemen en pakken we schulden aan door in totaal 8.200 schuldregelingen te starten

n.v.t. Nulmeting         Eindwaarde cumulatief vanaf 2023  
a) Intakes   4.459 4.950

Januari t/m juli:

3.285

5.250 5.550 15.750  
b) Gestarte schuldregelingen   1.886 2.700

Januari t/m juli:

1.053

2.800 2.700 8.200  

Toelichting indicatoren

Collegetarget: Het aantal intakes van Rotterdammers die hulp zoeken voor hun geldproblemen neemt toe

Het aantal intakes van Rotterdammers die hulp zoeken voor hun geldproblemen neemt toe door samenwerking met partijen in de stad, onder meer met partijen die het vertrouwen hebben van  Rotterdammers, en door vroegsignalering van problematische schulden en communicatie over  ondersteuningsaanbod.