Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)

Hier wordt aangegeven aan welke duurzame ontwikkelingsdoelstellingen dit programma bijdraagt.

image
image

Doelstelling is een transitie naar een nieuwe economie voor Rotterdam: digitaal, circulair en gebruik makend van duurzaam opgewekte energie. De vijf transitiepaden uit de Roadmap Next Economy (RNE) geven richting aan een aantal samenhangende en elkaar versterkende (systeem)doorbraken op het gebied van digitalisering, energietransitie, circulaire economie en onderwijs en inclusieve samenleving.

In de beleidsnota “Van Zooi naar Mooi” en de grondstoffennota worden maatregelen benoemd waarmee Rotterdam de transitie naar de circulaire economie gaat maken.  De Grondstoffennota 2023-2026 is in 2023 vastgesteld. Hierin worden nieuwe maatregelen vastgelegd en nieuwe doelstellingen geformuleerd. Reductie van de hoeveelheid restafval (naar uiteindelijk 240 kg per inwoner) is opnieuw het uitgangspunt.

In 2050 wil Rotterdam volledig circulair zijn. Circulaire economie is een middel om de negatieve effecten van onze manier van produceren en consumeren terug te dringen en meer waarde toe te voegen voor mens, milieu en economie. Het programma Rotterdam Circulair focust zich ook hierop.

Door de inzet op een circulair havenindustrieel complex (HIC) en op de circulaire en duurzame economie wordt verantwoorde productie bevorderd.

De samenwerking met partijen in de stad door verschillende subsidieregelingen, regionale afspraken en akkoorden met de industrie (klimaatakkoord, klimaatdeals) leidt tot meer verantwoorde productie en consumptie.

Begrotingsprogramma’s:

Indicator: omvang huishoudelijk afval

Het target voor restafval per inwoner is op verzoek van de gemeenteraad bijgesteld van 249 kg naar 240 kg per jaar in 2026. Er zijn geen tussentijdse targets vastgesteld. Jaarlijks rapporteren we in de voortgangsrapportage van de Grondstoffennota 2023-2026 de realisatie van het voorgaande jaar. Voor 2022 was dat 264 kg; voor 2023 verwachten we een kleine daling.

image
image
image
image

Het programma Beheer van de stad draagt bij aan Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: 6. Schoon water en sanitiair , 9. Industrie, innovatie en infrastructuur, 12. Verantwoorde consumptie en productie, 13. Klimaatactie, 14. Leven in het water en 15. Leven op het land.

Voor een uitgebreide toelichting zie de paragraaf Sustainable development goals.