Wat willen we bereiken?

Rotterdam is een veilige stad zijn waar iedereen zich welkom en thuis voelt. Dit meten we aan de hand van de Veiligheidsindex dat deel uitmaakt van het Wijkprofiel.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wijkveiligheid

  • In samenwerking met de wijkraad, bewoners en wijkprofessionals, acties uitvoeren die gericht zijn op het vergroten van de wijkveiligheid.
  • Werken aan wijkveiligheid met bijvoorbeeld de pleinenaanpak, stewards, jongerenwerkers, mosquito’s, cameratoezicht, Buurt Preventie en het Veiligheidsloket waar bewoners en ondernemers overlast kunnen melden. Ook zijn er actieprogramma’s, waaronder Geweldig Beverwaard, het Buurtverbeterplan Pupillenbuurt en het actieprogramma ‘werken aan een menswaardig bestaan EU-arbeidsmigranten’.
  • In alle wijken zijn accounthouders Veiligheid actief. In de wijken Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, Tussendijken, Lombardijen en in het Centrum is er extra aandacht voor wijkveiligheid, bijvoorbeeld door de inzet van stadsmariniers.
  • In 2024 wordt de uitvoering van het cameraproject Bloemhof voltooid. Het gaat om een uitbreiding met 9 camera’s. Dit project heeft als doel om de openbare orde te herstellen die – veelal - jongeren met crimineel gedrag veroorzaken. Andere cameraprojecten zijn op dit moment nog niet vastgesteld.

Toezicht en handhaving

  • Een belangrijk aspect van handhaving is de zichtbare aanwezigheid van handhavers in de wijk. Door regelmatig te patrouilleren en op straat aanwezig te zijn, kunnen handhavers direct optreden bij overtredingen en overlast. Bovendien heeft hun aanwezigheid een preventieve werking. Burgers houden zich eerder aan de regels als ze weten dat handhaving in de buurt is. De gemeente zet daarom in op voldoende zichtbare handhavers in alle wijken.
  • Bijdragen aan een veilige stad, een groter veiligheidsgevoel en minderen overlast op straat, door inzet van handhavers op plekken en momenten dat de stad daar om vraagt. (Prestatieindicator: totaal aantal handhavers)
  • Uitbreiding aantal (wijk)handhavers, voornamelijk in de focuswijken. (Prestatieindicator: totaal aantal handhavers)
  • We pakken straatoverlast aan door meer inzet in de nachtelijke uren.
  • Inzet van (wijk)handhavers en jongerenwerkers tegen seksuele straatintimidatie op hotspots, en een sterkere samenwerking met horecaondernemers en de RET.

Ondermijning in de haven en de stad

  • In de Rotterdamse haven is de gemeente met publieke en private partners een langdurige en integrale aanpak gestart: de Uitvoeringsagenda Haven. Doel is de drugscriminaliteit en corruptie te verminderen en te voorkomen, met aandacht voor de economische concurrentiepositie. Dat gebeurt onder andere door drugs tegen te houden bij bron- en doorvoerlanden, de weerbaarheid onder haven- en overheidspersoneel en jongeren te vergroten door voorlichting en training, en uithalers en andere criminelen of criminele bedrijven preventief en repressief aan te pakken. Daarnaast wordt voorkomen dat bedrijven in de haven drugscriminaliteit kunnen faciliteren en dat drugscriminelen fysieke en digitale toegang hebben tot de logistieke keten van de Rotterdamse haven.
  • De gemeente zet met partners in op de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Rotterdam. Het gaat bij de aanpak om signalering om daarmee de informatiepositie te verbeteren, om voorkoming door barrières op te werpen, bewustwording en het creëren van weerbaarheid, en om een concrete bestuursrechtelijke, strafrechtelijke, privaatrechtelijke of fiscaalrechtelijke aanpak. Ook gaat het hierbij om de publiek-private samenwerking en stimulering van positieve ontwikkelingen.
  • Op basis van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) en volgens het gemeentelijke Bibob-beleid onderzoeken van vergunningaanvragen, vastgoedtransacties en subsidieverstrekking. Aan de hand van de onderzoeksresultaten kan de gemeente voorkomen dat ze onbedoeld criminele activiteiten faciliteert.

Radicalisering, extremisme, polarisatie en maatschappelijke onrust

Rotterdam wil radicalisering, extremisme, polarisatie en maatschappelijke onrust tegengaan. Dat gebeurt op basis van de Rotterdamse aanpak Radicalisering, Extremisme en Polarisatie (REP). De aanpak bestaat uit preventieve groepsgerichte interventies, deskundigheidsbevordering, een persoonsgerichte aanpak bij radicalisering en extremisme, alertheid op mogelijke sociale instabiliteit, en advies en inzet bij polarisatie.

Digitale criminaliteit

De komende jaren zet de gemeente in op:

  • deelname aan en organiseren van – al dan niet bestuurlijke - oefeningen met belangrijke partners.
  • samenwerking met FERM; FERM is een stichting die zich inzet voor een sterkere weerbaarheid tegen digitale criminaliteit in het havenindustrieel complex van Rotterdam.
  • het bestrijden van digitale criminaliteit in samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsalliantie Rotterdam.
  • uitvoering van de actielijnen uit het Cyberbeeld Rotterdam 2022.

High Impact Crimes

De gemeente zet in op het voorkomen en terugdringen van overvallen, straatroven en woninginbraken. Dat gebeurt met een integrale persoonsgerichte aanpak van HIC-daders, organisatie van preventieacties – zowel online als in de wijken -, gericht op ondernemers en inwoners van de stad. Slachtoffers van HIC-delicten krijgen de nodige nazorg om hun gevoel van veiligheid te herstellen.

Jeugdoverlast en -criminaliteit

Er komt een nieuw actieprogramma aanpak jeugdcriminaliteit om de ambities uit het coalitieakkoord te realiseren. Inzet is om de kans op strafbaar gedrag te verkleinen en herhaling daarvan te voorkomen door een intensieve ondersteuning van jongeren die in aanraking komen met politie en justitie.

Veilig Openbaar Vervoer

  • Financiering van de volledig risicogestuurde inzet van ov-surveillanten in de metro op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 17.30 uur tot einde dienst.
  • Financiering van de opleiding van ov-surveillanten tot ov-surveillant-plus of junior boa-ov, en financiering van hun daadwerkelijke inzet als ov-surveillant-plus. Deze surveillanten krijgen de bevoegdheid om beperkt te kunnen handhaven, bijvoorbeeld door het uitdelen van boetes. De ov-surveillant-plus kan eventueel doorgroeien tot een volwaardige boa-ov. Op deze manier maakt het college, in nauwe afstemming met de RET, de ambitie waar om toezicht en handhaving in de metro tijdens de avond en het begin van de nacht te versterken om zo de sociale veiligheid op peil te houden.

Woonoverlast

  • Het laten toetreden van meer particuliere verhuurders tot het samenwerkingsverband voor de aanpak van complexe woonoverlast.
  • Nog meer benutten van bestuurlijke gedragsaanwijzingen, op grond van de Wet aanpak woonoverlast, zowel voor overlastgevende huurders als verhuurders die zich niet of onvoldoende inzetten tegen woonoverlast.
  • Vergroting van het vertrouwen van de melder in de samenwerking van de verschillende organisaties die meewerken aan de aanpak van woonoverlast.
  • Betere communicatie met melders over de aanpak van complexe woonoverlast.
  • Meer bekendheid geven aan de aanpak van woonoverlast en het Meldpunt Woonoverlast.

Levendige stad

Inzet van 21 horecastewards in de avond en nacht, niet alleen op vrijdagen en zaterdagen, maar ook op donderdagen.

Actieprogramma EU-arbeidsmigranten 

Sinds 2021 kent Rotterdam met het actieprogramma ‘Werken aan een menswaardig bestaan’ een integrale aanpak op het gebied van arbeidsmigratie. In het aangescherpte actieprogramma ‘Meer grip op arbeidsmigratie’ (medio 2023-medio 2026) gaat Rotterdam onverminderd door met inzet op het gebied van registratie, het bevorderen van zelfredzaamheid en het tegengaan van uitbuiting en overlast. De gemeente versterkt de inzet in de geprioriteerde wijken, start een regionale coalitie met werkgevers en zet druk op het Rijk om wetgeving te realiseren. De doelen en acties per actielijn staan vermeld in het actieprogramma ‘Meer grip op arbeidsmigratie’. De gemeenteraad ontvangt jaarlijks een voortgangsrapportage.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2021

Realisatie

2022

Begroting

2023

Realisatie

2023

Raming

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Collegetarget Veilig:

De Veiligheidsindex (VI) binnen het Wijkprofiel heeft in 2026 een gemiddelde score die gelijk of hoger is dan de gemiddelde score op de VI in 2022 (110)

nvt

110

nvt

nvt

110   of hoger

nvt

110 of hoger

 

Collegetarget Veilig:

De 5 laagst scorende wijken op de VI van 2022 (Carnisse, Hillesluis, Tussendijken, Tarweijk, Lombardijen) laten in 2026 een stijging van tenminste 5 punten zien t.o.v. 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

Carnisse

nvt

85

nvt

nvt

87

nvt

90

 

Hillesluis

nvt

88

nvt

nvt

90

nvt

93

 

Tussendijken

nvt

89

nvt

nvt

91

nvt

94

 

Tarwewijk

nvt

89

nvt

nvt

91

nvt

94

 

Lombardijen

nvt

90

nvt

nvt

92

nvt

95

 

Bezetting totaal aantal handhavers

409,9 fte

399,9 fte

385,5 fte

per juli 2023:

426,1 fte

 

 

 

 

 

Aantal HIC-delicten :

 

 

 

 

 

 

 

 

Woninginbraken

1.012 1.150

nvt

per 1 juli 2023:

655

nvt

nvt

nvt

 

Straatroven

265 304

nvt

Per 1 juli 2023:

145

nvt

nvt

nvt

 

Overvallen

80 86

nvt

per 1 juli 2023:

24

nvt

nvt

nvt

 

Toelichting indicatoren

Veiligheidsindex

Over de target veiligheid, veiligheid in de stad en ontwikkelingen die wij in de stad zien, rapporteert het college eens per twee jaar aan de raad aan de hand van het wijkprofiel. Het Wijkprofiel wordt iedere twee jaar samengesteld op basis van data van het voorgaande jaar. Het Wijkprofiel 2022 is dus gebaseerd op data uit 2021. De Veiligheidsindex is een van de drie pijlers van het Wijkprofiel en bestaat uit een subjectieve en een objectieve index.

De 5 laagst scorende wijken *) op de VI van 2022 (Carnisse, Hillesluis, Tussendijken, Tarwewijk, Lombardijen) laten in 2026 een stijging van tenminste 5 punten zien t.o.v. 2022.

*) hierbij worden de atypische wijken (Zuiderpark/Zuidrand, Cool, Zuidplein) buiten beschouwing gelaten. In deze wijken zijn relatief veel bezoekers. De score op de Veiligheidsindex is hierdoor vertekend.

 

Totaal aantal handhavers

Definitie handhavers: boa’s, wijkbeheerders en de taakaccenten jeugd, wonen, drank & horeca, bike, motor, gevaarlijke en hinderlijke honden, markten, ondermijning, schoon en milieu (inclusief inhuur).

 

Aantal HIC-delicten

Resultaten:

Halfjaarcijfers 2023 (januari t/m juni)

Inbraken:          655       stijging van 31% t.o.v. dezelfde periode 2022

                                    daling van 25,9% t.o.v. dezelfde periode 2019 (pre-corona)

 

Straatroven:      145       stijging van 7,4% t.o.v. dezelfde periode 2022

                                    daling van 32,9% t.o.v. dezelfde periode 2019 (pre-corona)

 

Overvallen:       24        daling van 46,7% t.o.v. dezelfde periode 2022

                                    daling van 65,2% t.o.v. dezelfde periode 2019 (pre-corona)

De halfjaarcijfers 2023 laten zien dat het aantal woninginbraken met 31% is gestegen ten opzichte van de dezelfde periode (januari t/m juni) vorig jaar. Deze procentuele stijging zit vooral in de maanden januari, februari en maart, de laatste maanden van het Donkere Dagen Offensief. In 2022 waren in deze maanden nog coronamaatregelen van kracht en werkten veel mensen thuis. In het tweede kwartaal van 2023lag het aantal woninginbraken in Rotterdam onder de 100 per maand. De nieuwe preventiecampagne ‘Houd Boeven Buiten’ richt zich volop op het voorkomen van woninginbraak tijdens het Zomeroffensief en het Donkere Dagen Offensief.

Het aantal straatroven - vooral het aantal overvallen - blijft historisch laag. Met subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat de gemeente een onderzoek uitvoeren naar de samenstelling van de categorie daders en naar eventuele verschuivingen in misdadig gedrag.