Voortgang 2023

CO2 breed

Collegetarget CO2-reductie: We zetten in op minimaal 25% CO2-reductie voor het stedelijk gebied ten opzichte van 1990.

Realisatie 2022: -18%

Mijlpaal 2023: -15%

Realisatie t/m augustus 2023: bekend najaar 2024

De rapportage van de Milieudienst Rijnmond (DMCR) van september 2023 laat zien dat de totale CO2-uitstoot in Rotterdam 26,0 Mton (megaton) was. De DCMR-doorrekening van de Rotterdamse klimaataanpak (mei 2023) voorziet dat de dalende trend de komende jaren doorgaat tot minimaal 11,4 Mton minder CO2-uitstoot in 2030.

Het aandeel van de stad in de totale Rotterdamse CO2-uitstoot is 2,8 Mton in 2022 voor de directe uitstoot - brandstoffen en aardgas - en indirecte uitstoot: elektriciteit en warmtegebruik. In 1990 was de stedelijke uitstoot nog 3,4 Mton. We kunnen in 2022 dus spreken van een CO2-uitstoot reductie van 18% in de stad ten opzichte van 1990. Deze reductie is hoger dan de verwachte 10%. Een verklaring hiervoor is dat het aardgasverbruik sterk is verminderd door de hoge gasprijzen. Het is nog de vraag in hoeverre deze verminderde afname in stand blijft nu de gasprijzen weer wat zijn gedaald.

De uitgebreide rapportages zijn te vinden op deze website van de DCMR

 

Schoon, duurzaam en robuust energiesysteem

De beschikbaarheid van infrastructuur voor de energie bepaalt steeds meer wat er mogelijk is in en rond Rotterdam. Eind 2022 hebben delen van Rotterdam te maken gekregen met krapte op het elektriciteitsnet. Daarom werken we met netbeheerder Stedin aan een strategische actieagenda en intensiveren we de samenwerking in diverse verbanden zoals de Regionale Energie Strategie (RES), Meerjarenprogramma Infrastructuur en Klimaat (MIEK), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Windenergie

  • Windwinning Hoeksebaan: 2 turbines, 12 megawatt totaal potentieel. Vergunningaanvraag van initiatiefnemer Eneco/FMT wordt in het derde kwartaal 2023 verwacht. Het proces ‘lokaal eigendom’ loopt.
  • Uitbreiding landtong Rozenburg: de ter inzagetermijn van de plannen is op 31 juli 2023 afgerond. De ingediende zienswijzen hebben een antwoord gekregen. Bewoners en andere belanghebbenden hebben de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Raad van State.
  • Charloisse Poort: onderzoek naar haalbaarheid is gaande.
  • Beneluxplein: met klankbordgroepen Albrandswaard, Pernis en Hoogvliet zijn de criteria voor de nieuwe plan-MER (milieu-effectrapportage) opgesteld. Proces plan-MER is van start gegaan.
  • Wind in de haven: 300 megawatt in de haven is gerealiseerd. Met Havenbedrijf Rotterdam loopt een verkenning hoe voor de toekomst in de haven minimaal 300 MW behouden kan blijven (repowering)

Zonne-energie

  • Rotterdam is goed op weg naar de 3,2km2 zonnepanelen in 2026. De analyse van maart 2023 laat zien dat er al 1,1 km2 aan zonnepanelen is gerealiseerd.
  • Servicepunt Zon heeft in 2023 39 bedrijven geholpen met het realiseren van zon op bedrijfsdaken.
  • Energie van Rotterdam heeft van de beoogde 90 coöperatieve zonnedaken eind 2025 naar alle waarschijnlijkheid eind 2023 10 gereed.  Waarschijnlijk is dat de 90 daken deze collegeperiode niet gehaald worden. Met Energie van Rotterdam worden nieuwe afspraken gemaakt voor deze collegeperiode.

 

Energietransitie in de gebouwde omgeving

  • Rotterdam is in volle vaart aan de slag met de verduurzaming van vve's. Voor eigenaar-bewoners starten eind 2023 de eerste gebiedsaanpakken voor isolatie. Met corporaties zijn de nieuwe prestatieafspraken aanstaande. Deze afspraken dragen bij aan verduurzaming van woningen voor huurders.
  • Twee gebiedsaanpakken aardgasvrij zijn in uitvoering. In vier gebiedsaanpakken is vertraging ontstaan door een investeringsstop van de warmtebedrijven. Die zijn veroorzaakt door achtereenvolgens de problemen rond Warmtebedrijf Rotterdam en het voorstel voor de Wet collectieve warmtevoorziening. We werken aan een oplossing. Tegelijkertijd ontstaan nieuwe initiatieven in de stad. Daarnaast is de voorbereiding gestart van het warmteprogramma dat elke gemeente uiterlijk in 2026 moet hebben vastgesteld.
  • Ondernemers in het mkb in de stad krijgen ruime mogelijkheden voor het toekomstbestendig maken van hun bedrijven. De duurzaamheidsvoucher voor ondernemers is een succes. De Klus & Coach-aanpak voor de detailhandel begint in het najaar 2023.

 

Schouders onder de energietransitie in mobiliteit

Voor de invoering van de zero-emissiezone komt er een verkeersbesluit. Publicatie van het ontwerpbesluit is voor eind september 2023 voorzien. Vaststelling vindt naar verwachting plaats in het eerste kwartaal van 2024.

  • In februari 2023 is de eerste elektrische touringcar in gebruik genomen
  • Inmiddels doen 74 werkgevers met meer dan 110.000 werknemers mee aan de werkgeversaanpak met als doel de uitstoot van woon-werk- en werk-werkritten te halveren.
  • In de zomer van 2023 is het 5000e openbare laadpunt geplaatst om elektrische voertuigen te kunnen laden.
Financiële bijstellingen Energietransitie  (x 1.000)  € 1.503 
Technische wijzigingen, taakmutaties, reserves, kasschuiven en kleine bijstellingen  € 1.503 

Een negatief bedrag (met een – ervoor) is een financiële tegenvaller: de gemeente geeft meer geld uit of er komen minder opbrengsten binnen. Een positief bedrag is een financiële meevaller: de gemeente geeft minder geld uit of er komen meer opbrengsten binnen.

Voor een uitgebreide toelichting zie het blokje Financiën onder dit programma.