Bestuurlijke hoofdlijnen 2024-2027

Stimuleren sport en bewegen

Sporten en bewegen zijn belangrijk. Daarom stimuleert de gemeente op verschillende manieren dat iedereen sport of beweegt. Jong of oud, met of zonder beperking. Zo verbetert hun gezondheid, is er sprake van een bijdrage aan sterke, sociale wijken en doen mensen uiteindelijk minder vaak een beroep op zorg.

De collegetarget Sport is: 'We realiseren in de periode 2022-2026 een 10% relatieve toename in de wekelijkse sportdeelname (inclusief urban sports)'. De wekelijkse sportdeelname zal toenemen van 62% in seizoen 2021-2022 naar 68% in seizoen 2024-2025.’

Deze collegeperiode is er extra aandacht voor het stimuleren van sporten en bewegen door kwetsbare Rotterdammers, en voor sport- en beweegmogelijkheden in de openbare ruimte.

 

Inspirerende topsport

Rotterdam biedt jonge sporttalenten de kans zich te ontplooien tot topsporters. Van straat via sportvereniging tot de top. Het college is trots op de Rotterdamse topsporters en geeft hun een podium als sportambassadeurs. Hoogwaardige topsportevenementen inspireren Rotterdammers om meer te bewegen, te sporten en het beste uit zichzelf te halen. Daarmee wil Rotterdam internationale bekendheid, en positieve economische en maatschappelijke effecten realiseren.

 

Toekomstbestendige verenigingen

Rotterdam stimuleert sporten en bewegen voor iedereen. Sport-, speeltuin- en scoutingverenigingen zijn van groot belang. Naast een fijne plek om met plezier te sporten en te bewegen, vormt een vereniging een plek voor ontmoeting. Daarmee is de vereniging als het sociaal cement in onze wijken. Daarom stimuleert en koestert het college een vitaal en toekomstbestendig verenigingsleven. De afgelopen jaren is met het Actieprogramma Verenigingen 2019-2022 hierop ingezet. De komende jaren werken de geleerde lessen door in de reguliere opdrachten aan Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam. 

Goede sportaccommodaties

Rotterdam zet in op hoogwaardige en duurzame sportvoorzieningen, voor iedereen goed bereikbaar en toegankelijk voor mensen met een beperking. Het streven is dat er voldoende sportvoorzieningen zijn die stuk voor stuk goed gebruikt worden en aansluiten op de sport- en beweegbehoeften. Op een groot aantal veldsportcomplexen worden de clubgebouwen vervangen, kunstgrasvelden aangelegd, ledverlichting aangebracht en beregeningsinstallaties geplaatst. Bij renovatie en nieuwbouw van gemeentelijke sportaccommodaties past de gemeente de beleidsregel ‘Basiseisen toegankelijkheid gemeentelijke binnensportaccommodaties’ (2014) toe. Voor sportverenigingen past Rotterdam de investeringsregeling (de 1/3 regeling’) aan, zodat verenigingen deze nog vaker en beter gebruiken. Binnen de nieuwe regeling gaat extra aandacht uit naar renovatie en de toegankelijkheid van clubgebouwen. De regeling wordt aantrekkelijker voor kleine aanvragers en aanvragen voor kleine initiatieven. Verder stimuleert de gemeente via Sportbedrijf Rotterdam het gebruik van voorzieningen op de buitensportcomplexen: structurele en incidentele huur en medegebruik wordt makkelijker, waarbij de hoofdgebruikers - de verenigingen - meewerken én profiteren. Ook zet Sportbedrijf Rotterdam in op meer gebruik van gymzalen en sporthallen.

 

Natuur- en milieueducatie

Educatie vormt een belangrijke vorm van preventie. Dat geldt voor veel grotere opgaven in de stad. Natuur- en milieueducatie maakt Rotterdammers bewuster van het belang van een goede gezondheid, klimaat, duurzaamheid, circulariteit, dierenwelzijn en een schone stad.