Voortgang 2023
Huiselijk geweld
Het Verandertraject Huiselijk Geweld is afgerond. Samen met de ketenpartners werkt de gemeente aan voortzetting van onderdelen ervan. Hierbij is aandacht voor de aanbevelingen uit het Evaluatieonderzoek. Het nieuwe beleidskader uit 2023 neemt onderdelen mee uit de opbrengst van het Verandertraject, waaronder werken met ervaringsdeskundigen, de leerwerkplaats Huiselijk Geweld en het plegersperspectief.
Jeugdzorg
Na vaststelling van de landelijke Hervormingsagenda Jeugd (HAJ) is de verwachting dat het najaar 2023 een bijbehorend invoeringsplan tot stand komt. Dit plan geeft richting aan de lokale vertaalslag van de HAJ. In het lokale plan komt een verbinding met de ontwikkelopgaven uit de lokale en regionale contracten voor jeugdhulp en met alle andere landelijke programma’s voor jeugd, zoals het Toekomstscenario Kind en gezinsbescherming.
Daarnaast zijn er thema’s die landelijke en regionaal spelen in de jeugdzorg:
Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming
Het Toekomstscenario beoogt een eenvoudiger en betere keten van veiligheid en bescherming voor de doelgroep 0-100 jaar. De ondersteuning en hulp aan jeugd en gezinnen waar onveiligheid en huiselijk geweld speelt, wordt hiermee geïntegreerd. Begin juli 2023 is het landelijke programmaplan goedgekeurd door de partners: Rijk, VNG/gemeenten, gecertificeerde instellingen, VeiligThuisorganisaties, Raad voor de Kinderbescherming en cliëntvertegenwoordigers. Op regionaal en lokaal niveau is in 2023 het toekomstscenario voorbereid. Eind 2023/begin 2024 moet dit leiden tot een meerjarige ontwikkel- en implementatieproces.
Wachttijden specialistische Jeugdzorg
In april 2023 is de gemeenteraad geïnformeerd over de wachtlijstcijfers van 2022, op basis van het vierde kwartaal 2022. In september 2023 volgt een voortgangsbrief met de wachtlijstcijfers van het 1e en 2e kwartaal 2023. Later dat jaar volgen de cijfers van het 3e kwartaal 2023.
Gecertificeerde Instellingen (GI’s)
De druk op de gecertificeerde instellingen blijft hoog door de krappe arbeidsmarkt, een hoog ziekteverzuim, verloop onder medewerkers en maatschappelijke druk door negatieve bejegening. Daardoor staat de kwaliteit van de hulpverlening aan ouders en gezinnen onder druk. Er zijn maatregelen getroffen (ten aanzien van o.a intensieve(re) werving waaronder zij-instromers, verzuimbeleid en behoud van personeel) om de kwaliteit van hulp door de gecertificeerde instellingen op goed niveau te krijgen. Nu al treden daarin verbeteringen op. De arbeidsmarkt situatie is echter nog steeds complex. Daardoor is de kwaliteit nog niet op het vereiste niveau.
De regionale knelpunten bij de GI’s zijn deels in lijn met wat landelijk speelt. De regio volgt deze ontwikkelingen op de voet en ondersteund de lobby via VNG om de werkdruk van de GI’s naar een acceptabel en werkbaar niveau te krijgen. Ver wacht wordt dat voor eind van dit jaar landelijke besluiten genomen worden op inhoud van de werkzaamheden van de GI’s, de tarieven en bekostiging.
Naar behoefte passende (langdurige) ondersteuning Wmo-arrangementen
Aan het begin van 2023 maakten ruim 33.000 mensen gebruik van een Wmo-arrangement. De prognose is dat het aantal cliënten in 2023 nog groeit, doordat het aantal zelfstandig wonende ouderen stijgt. Vanwege ICT-problemen is de actuele ontwikkeling van de aantallen in de eerste helft van 2023 niet goed vast te stellen.
Rotterdam blijft last houden van de aanzuigende werking door het vaste abonnementstarief Wmo. Ook in Rotterdam maken steeds meer mensen met een hoger inkomen gebruik van schaarse maatschappelijke ondersteuning waardoor deze in combinatie met onze hoge financiële opgave verder onder druk wordt gezet.
In G4- en VNG-verband overlegt Rotterdam over de lobby over het wetsvoorstel Eigen bijdrage Wmo. Duidelijk is dat deze wet op zijn vroegst in 2026 in werking treedt. De Tweede Kamer neemt het wetsvoorstel Resultaatgericht beschikken Wmo niet in behandeling omdat er naar verwachting te weinig politiek draagvlak voor zal bestaan. De verwachting is dat de VNG hierover in het najaar van 2023 met een advies zal komen.
In het tweede kwartaal 2023 is gewerkt aan een andere invulling van de raadsmonitor Wmo en jeugdhulp. Deze wordt in Q4 verwacht.
Er is stevig ingezet op uitwerking van de landelijke zorgakkoorden Integraal Zorgakkoord (IZA) en het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). De voorbereiding op het regiobeeld IZA verliep volgens planning. Dit IZA-regiobeeld vormt het vertrekpunt van het regioplan dat in de tweede helft van 2023 binnen de zorgkantoorregio met Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel, de regionale zorgaanbieders en de zorgverzekeraar Zilveren Kruis wordt opgesteld.
Wat betreft de gemeentelijke middelen vanuit het IZA heeft de op 18 juli 2023 gepubliceerde IZA-SPUK – regeling duidelijkheid gegeven. Vanwege het programma WOZO vond overleg plaats met de VNG over de Stimuleringsregeling Zorggeschikte woningen die het Rijk voorbereidt. Daarnaast wordt met partners in het Langer Thuis Akkoord gewerkt om de landelijke opgave op wonen en zorg om te zetten in de opgave in Rotterdam.
Inkoop Wmo
In de eerste helft van dit jaar is de voorbereiding voor de nieuwe Wmo inkoop gestart, die gericht is op de ingangsdatum van 1 januari 2025. In deze nieuwe inkoop moeten de ambities uit het beleidsplan Heel de Stad en de doelstellingen uit de Bestuursopdracht Zorg worden verwerkt. Het doel is om zorg beschikbaar te houden voor Rotterdammers die dat het hardst nodig hebben.
Bestuurlijke Opdracht Zorg (BOZ)
De vraag naar zorg blijft groeien. Door de stijgende hulpvraag groeit de druk op zorgmedewerkers en stijgen de zorguitgaven voor de gemeente. Houdbaarheid, uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van de zorg staan daardoor onder een toenemende druk. De bestuursopdracht zorg is bedoeld om oplossingen te bedenken om de groeiende vraag en daarbij oplopende zorguitgaven te remmen.
In januari en in juli zijn aanpassingen doorgevoerd. Deze zijn gericht op de interne sturing en het doorbreken van automatismen bij de Wmo en Jeugdhulp. Binnen de gemeentelijke organisatie is er een verandering gaande in de manier waarop naar zorg en ondersteuning wordt gekeken. Niet elke hulpvraag is een zorgvraag. Er is sprake van het begin van een cultuuromslag: met elkaar wordt kritisch gekeken naar de omvang van de uitgaven.
Wij doen dit niet alleen, maar samen met zorg- en welzijnsaanbieders. Zij onderschrijven de problematiek. In bijna alle gesprekken met hen kwam naar voren dat de grote uitdagingen, op alle aspecten van de zorg, een probleem zijn van de hele samenleving. Er is een andere blik op zorg van de samenleving nodig; een mentaliteitsverandering waar iedereen aan kan bijdragen. De aanbieders is gevraagd om voorstellen voor de toekomstbestendigheid van het zorgstelstel te formuleren. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met huisartsen, sociaal ondernemers en cliëntorganisaties. Dit leverde een lange lijst op met ideeën. De ideeën krijgen een nadere concretisering en er wordt onderzocht of de ideeën daadwerkelijk te realiseren zijn en bijdragen aan terugdringing van de zorgvraag.
Kwetsbare Rotterdammers doen mee
Het plan van aanpak ‘Op weg naar herstel en een thuis‘ is in augustus 2023 besproken in de commissie Zorg, Welzijn, Cultuur & Sport (ZWCS). Dit plan richt zich op de brede groep Rotterdammers die (dreigend) dakloos zijn en/of met psychische/psychosociale problematiek kampen. Het gaat om dakloze personen (jongvolwassenen 18-23 jaar, volwassenen 23+ en gezinnen), bankslapers en Rotterdammers met een extramurale of intramurale ggz-indicatie vanuit de Wmo 2015. Met het nieuwe plan willen wij deze mensen perspectief bieden op herstel en een thuis. Dit plan kent vier speerpunten:
1. Huisvesting: met aandacht voor een passend woon-zorglandschap en voldoende (innovatieve) woonoplossingen voor de doelgroep.
2. Opvang: verbetering van de kwaliteit van de opvang en bevorderen uitstroom uit de opvang.
3. Preventie en hulp: specifiek aandacht voor bankslapers en andere groepen zoals jongeren, ex-gedetineerden en dakloze EU-migranten om te voorkomen dat zwaardere zorg ingezet moet worden.
4. Meedoen: met als doel om een goede daginvulling te bevorderen, zowel vanuit het gefinancierde zorgaanbod als het aanbod gericht op werk.
Ouderen
De met samenwerkingspartners opgestelde actieagenda voor ouderen gaat in het najaar van 2023 naar de gemeenteraad. Met de meeste uitvoerende partners zijn afspraken gemaakt voor de uitwerking en uitvoering in de komende jaren.
Dit college vindt zorg- en wijkrestaurants belangrijk omdat ouderen elkaar daar kunnen ontmoeten en samen een betaalbare, gezonde maaltijd kunnen nuttigen. Samen eten is immers gezellig en voorkomt eenzaamheid. Daarom is de komende jaren ruim 2 miljoen euro beschikbaar gesteld met een subsidieregeling om de komst van nieuwe zorg- en wijkrestaurants te ondersteunen en bestaande restaurants te stimuleren om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.
Een ander onderdeel van de actieagenda voor ouderen is om, in samenwerking met de wooncorporaties, in te zetten op extra huismeesters met een sociale rol in de seniorencomplexen.
De motie Stadsbreed uitrollen van huismeesters is in juli 2023 aangenomen, evenals het amendement dat hiervoor nog eens € 500.000 beschikbaar stelt. Samen met de corporaties komt er een plan van aanpak. (Document RotterdamRaad - [23bb004848] Stadsbreed uitrollen huismeesters - iBabs RIS)
Tenslotte heeft Rotterdam de ambitie om de meest dementievriendelijke stad van Nederland te worden. Onderdeel van de actieagenda voor ouderen is het actieplan dementie, waarin de concrete inzet op deze ambitie is opgenomen.
Er is budget beschikbaar voor valpreventie uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Met dit geld kunnen de gemeente en de partners in de stad de landelijke ketenaanpak ook in Rotterdam invoeren. We hebben het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten NOOM betrokken als samenwerkingspartner zodat we ook migrantenouderen bereiken. Uit het GALA financieren we ook het programma Beter Thuis met Dementie, inclusief een uitbreiding waarmee om meer migrantenouderen en hun mantelzorgers te bereiken met psycho-educatie over dementie.
Er is een training ontwikkeld. Daarin staan de signalering van dementie en ondersteuning en inclusie van dementerenden en mantelzorgers centraal. De training is afgestemd met en goedgekeurd door Alzheimer NL. Dit najaar gaan in vier gebieden trainingen van welzijnspersoneel van start.
Hieronder gaan we per collegetarget verder in op de voortgang 2023 en verwachtingen 2024.
Collegetarget woon(zorg)concepten: In de collegeperiode 2022-2026 realiseren we minimaal 14 Thuisplusflats voor ouderen en starten we met de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen voor ouderen, zodat in totaal 24 voorzieningen beschikbaar komen.
Realisatie 2022: 1
Mijlpaal 2023: 3
Realisatie augustus 2023: 1
De collegetarget heeft als doel ouderen in Rotterdam zo prettig mogelijk oud te laten worden. De collegetarget bestaat uit twee onderdelen: de uitbreiding van het aantal Thuisplusflats en de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen. In 2022 is gestart met de nieuwbouw van Simeon en Anna. We hadden verwacht dat we in 2023 konden starten met de bouw van twee (cumulatief met Simeon en Anna drie) complexen, maar omdat voorbereidingen en planontwikkelingen langer duren ligt de startbouw waarschijnlijk in 2024.
Om te komen tot een uitbreiding naar 20 Thuisplusflats in de stad, zijn we een aanbesteding gestart. We kunnen de aanbestedingsstukken naar verwachting in het najaar van 2023 publiceren. Het streven is dat de nieuwe contracten in 2024 ingaan.
Heel de stad: Welzijn
Voor 2024 is de subsidieregeling Couleur Locale herijkt. Deze herijking geeft meer organisaties uit de wijken de mogelijkheid subsidie aan te vragen. Om dat te bereiken is het aantal voorwaarden aan de subsidieaanvraag flink verminderd. Ook is de maximaal per aanvraag toe te kennen subsidie verhoogd naar € 35.000.
Jongerenhubs gericht op talentontwikkeling
Het college wil jongeren meer ruimte geven. Daarom heeft dit college ingezet op hubs als ontmoetingsplekken voor jongeren. Het college wil daarom dat er in 2026, het eind van de huidige collegeperiode, niet 20, maar 33 jongerenhubs in Rotterdam zijn. Om dit te bereiken, heeft het college in de voorjaarsnota hiervoor extra geld vrijgemaakt.
In de eerste helft van 2023 is opdracht gegeven voor de verbouwing van 2 hubs: de Focus in IJsselmonde en Antes in Feijenoord.
Gemeente, welzijnsinstellingen en ook de jongeren zelf hebben geleerd van de ervaringen van het programma ‘Rotterdam. Sterker door’. Op basis van die ervaringen hebben zij een programma van eisen voor de jongerenhubs opgesteld. Dit programma van eisen vormt de leidraad voor de vormgeving en inrichting van de jongerenhubs.
De vraag wat een jongerenhub is en moet kunnen, levert verschillende signalen op. Daarom is in het voorjaar en begin van de zomer 2023 tijdens diverse bijeenkomsten aan jongeren gevraagd naar hun ideeën. De opbrengst van deze gesprekken komt in een visiedocument. Daaraan worden de kennis en ervaringen van partnerorganisaties en andere steden toegevoegd. Dit moet leiden tot heldere verwachtingen van de jongerenhubs: wat is een jongerenhub precies – en wat is het juist niet, welke doelen helpen jongerenhubs realiseren en wanneer is een jongerenhub een succes.
Jeugdpreventie
Collegetarget Jeugdpreventie: Vanaf 2023 ronden jaarlijks gemiddeld 5.000 kinderen en jongeren (en/of hun ouders/verzorgers) een goed onderbouwde of bewezen effectieve preventieve jeugdinterventie af.
Mijlpaal 2023: 5.000
Realisatie t/m juni 2023: minimaal 933
In 2023 waren tot 1 september voor 6.300 deelnemers dergelijke preventieve jeugdinterventies gesubsidieerd. Minimaal 2.115 deelnemers zijn gestart met een goed onderbouwde of bewezen effectieve interventie. Van de jeugdpreventie-aanbieders moest 69% volgens de Subsidieverordening Rotterdam (SVR) een tussentijdse rapportage aanleveren, omdat ze meer dan € 100.000 subsidie ontvingen. Over welke periode gerapporteerd is, verschilt, maar in het algemeen is over de eerste 4 tot 6 maanden van 2023 gerapporteerd. De realisatiecijfers zijn de minimale aantallen omdat niet alle jeugdpreventie-aanbieders een tussentijdse rapportage hoeven aan te leveren.
De gerealiseerde aantallen blijven iets achter bij de verwachting. Volgens de jeugdpreventie-aanbieders komt dit vooral door een tekort aan trainers in combinatie met de krappe arbeidsmarkt. Zij hebben nieuwe trainers ingewerkt en verwachten de achterstand grotendeels in te halen in de resterende maanden in 2023.
Bij de opvoedinterventies Pittige Jaren en Stevig Ouderschap, en bij de Happy-lessen en Helder op School-lessen lijkt het lastiger om de achterstand in te halen. Dit komt doordat het moeilijk blijkt voldoende ouders of scholen te bewegen om deel te nemen. Acties om dit probleem op te lossen, zijn:
- een leersessie met de aanbieders van Pittige Jaren.
- met de aanbieder van Stevig Ouderschap is een plan gemaakt voor verbetering van het bereik. De gemeente werkt in het programma Stevige Start ook samen met de partners in de geboortezorg aan een betere signalering van en toeleiding naar Stevig Ouderschap.
- De aanbieders en de gemeente brengen de mogelijkheden rondom de Happy-lessen en Helder op Schoollessen opnieuw onder de aandacht bij scholen. Dit gebeurt onder meer via het schoolmaatschappelijk werk.
Met de subsidies via het Subsidiekader Jeugdpreventie: ‘Versterken en Voorkomen’ is er inzet op kwalitatief hoogwaardige preventieve jeugdinterventies. Dit zijn individuele trajecten en groepstrainingen voor Rotterdamse kinderen, jongeren en ouders om te helpen gezond, veilig en kansrijk te kunnen opgroeien.
De indicatoren en doelen die onder het programma Drugs & Alcohol zijn gericht op jeugd zijn onderdeel van de indicator Jeugdpreventie.
Financiële bijstellingen Zorg, welzijn en wijkteams (x 1.000) | - € 5.961 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Opvang vluchtelingen Oekraïners | € 1.220 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Technische wijzigingen, gemeentefondsmutaties, taakmutaties, reserves, kasschuiven en kleine bijstellingen | - € 7.181 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Een negatief bedrag (met een – ervoor) is een financiële tegenvaller: de gemeente geeft meer geld uit of er komen minder opbrengsten binnen. Een positief bedrag is een financiële meevaller: de gemeente geeft minder geld uit of er komen meer opbrengsten binnen. Voor een uitgebreide toelichting zie het blokje Financiën onder dit programma. |