Wat willen we bereiken?

Alle Rotterdammers hun leven lang met plezier aan het sporten krijgen en in beweging houden.

Wat gaan we daarvoor doen?

Onderzoek en kennisdeling

In kaart brengen van de behoefte van wijkbewoners en het aanbod aan sporten en bewegen. De gemeente stimuleert dat het aanbod in de wijk aansluit op de vraag.

Samenwerken sportpartners

De gemeente stimuleert tot sportdeelname en begeleidt naar structureel sporten bij een sportaanbieder. Door onder andere inzet van schoolsportclinics, programma’s op Cruijff Courts en Krajicek Playground, verenigingen vitaal, toekomstbestendig en toegankelijk te maken en houden, starten van de ‘living lab’ voor mensen met een licht verstandelijke beperking, inzet van combinatiefunctionarissen, schoolsportverenigingen, swapgym en e-sports activiteiten. Dit doet de gemeente in het bijzonder voor jeugd, mensen met een beperking of achterstand, en ouderen.

Samenwerken niet-sportpartners

De basisschool is de vindplaats bij uitstek om de Rotterdamse jeugd vroegtijdig kennis te laten maken met sporten en bewegen. Het beleid is erop gericht basisschoolleerlingen structureel meer te laten bewegen, en hen meer te leren over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. De inzet is om hierbij samen te werken met diverse uitvoeringspartners.

Via de subsidieregeling ‘Rotterdam Lekker Fit! primair onderwijs 2023-2024’ komen Lekker Fit!- basisscholen voor het schooljaar 2023-2024 in aanmerking voor subsidie voor Lekker Fit!-activiteiten. Het gaat om ongeveer de helft van alle Rotterdamse basisscholen. Niet-Lekker Fit!-scholen kunnen subsidie aanvragen voor losse onderdelen. Voor het nieuwe schooljaar wordt gewerkt aan een herijking van Lekker Fit!.

De gemeente zet erop in dat meer ouderen deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten door deze, bijvoorbeeld gericht op valpreventie, goed op elkaar te laten aansluiten.

De drempels voor Rotterdammers met een beperking om te gaan sporten of bewegen, moeten lager. Deze Rotterdammers krijgen via SportMee de mogelijkheid voor begeleiding naar een passend sport- of beweegaanbod.

Met financiering van het Rijk initieert de gemeente van 2023-2026 een ‘living lab‘. Het doel is samen met betrokken organisaties en met mensen met een licht verstandelijke beperking te experimenteren of betere ondersteuning en sterkere stimulans een positief effect heeft op sporten en bewegen binnen deze doelgroep.

Toegankelijkheid

De toegankelijkheid van sporten en bewegen moet nog beter voor mensen met een beperking. Hiervoor is samen met partners in de stad het plan Rotterdam Sport Onbeperkt opgesteld. Aanleiding hiervoor zijn de aanbevelingen uit het onderzoek van Mulier Instituut naar de ervaringen en belemmeringen van Rotterdammers met een beperking om te sporten.

De toegankelijkheid wordt verbeterd door:

  • Betere informatietoegankelijkheid door inzet en promotie van de landelijke website Uniek Sporten met het sportaanbod voor mensen met een beperking, nieuwsberichten en evenementen.
  • Sportverenigingen stimuleren nieuwe sporten aan te bieden via en met ondersteuning van Rotterdam Sportsupport.
  • In kaart brengen van de toegankelijkheid van onze bestaande sportaccommodaties en hoe dit verbeterd kan worden.
  • Nadrukkelijker opnemen van de toegankelijkheid binnen het IHP voor borging binnen huidige beleid en programma’s.
  • Verbeteren van het zwemaanbod en zwemles voor kinderen met een beperking. Bijvoorbeeld door deskundigheidsbevordering van de zwemdocenten van onze exploitanten voor het geven van zwemles voor kinderen met een beperking en de ontwikkeling en start van zwemlessen voor kinderen met een beperking.
  • Uit de geleerde lessen van het actieprogramma speeltuinverenigingen is er specifieke aandacht voor het verbeteren van de fysieke en sociale toegankelijkheid.
  • Uitvoeren van een pilot om speeltuinen toegankelijker te maken en samen spelen tussen kinderen met en zonder beperking te stimuleren. Rotterdam werkt hierbij samen met onder de Stichting Buurt- en Speelwerk Rotterdam (BSW), SportMee en Stichting het Gehandicapte Kind (SGK). 

Subsidies
De gemeente voert enkele subsidieregelingen uit voor diverse levensfasen en doelgroepen, zoals mensen met een beperking, kinderen, sport, scouting en speeltuinverenigingen, urban sport en kleine initiatieven.

Impact van sport/Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
Rotterdam werkt samen met verschillende partijen, uit verschillende domeinen, in de stad. Die samenwerking moet leiden tot motivering van groepen die weinig bewegen om meer te gaan sporten en bewegen. Het zijn vooral volwassenen, tieners/jongeren en mensen met een beperking. Sport kan bijdragen aan het behalen van doelen voor gezondheid, participatie en tegengaan van eenzaamheid. Dit past ook binnen het landelijke Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Sportorganisaties geven hieraan invulling, samen met organisaties uit andere domeinen. Met de SPUK-rijksgelden, die gekoppeld zijn aan het GALA, kunnen zogenaamde combinatiefunctionarissen zich inzetten voor de genoemde doelgroepen. Zij richten zich op sport en bewegen, in combinatie met doelen als eenzaamheidsbestrijding, betere gezondheid, minder overgewicht, meer participatie en zo meer. Hiervoor stelt de gemeente met de partners in de andere domeinen vooraf doelen vast. Zo ontstaat een helder beeld waar de gemeente en partners naartoe werken en welke expertise en inzet vanuit het programma sport nodig zijn.

Openbare ruimte

Steeds meer Rotterdammers sporten en bewegen in de openbare ruimte. Door de openbare ruimte niet alleen prettig in te richten voor functionele verplaatsingen, maar ook voor recreatieve en sportieve activiteiten, nodigt de stad uit tot sporten en bewegen. Er loopt een verkenning van de rol van sport in de openbare ruimte. Onder andere door, net als voor binnen- en buitensport, een passende norm voor sporten in de openbare ruimte op te stellen. En het maken van een nieuwe uitvoeringsagenda voor urban sports. Presentatie van deze uitvoeringsagenda aan de gemeenteraad is voorzien in het tweede kwartaal van 2024.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

seizoen '21-'22

Begroting

seizoen '22-'23

Realisatie

seizoen '22-'23

Begroting

seizoen '23-'24

Raming

seizoen '24-'25

Raming

seizoen '25-'26

Raming

seizoen '26-'27

Collegetarget toename sportdeelname: We realiseren in de periode 2022-2026 een 10% relatieve toename in de wekelijkse sportdeelname inclusief urban sports. De wekelijkse sportdeelname zal toenemen van 62% in 2022 naar 68% in 2026.

             

Wekelijkse sporters

62% 63% 63% 64% 68% 68% 68%

Toelichting indicatoren

Target toename sportdeelname

Rotterdam realiseert in de periode 2022-2026 een toename van 10% in de wekelijkse sportdeelname (inclusief urban sports). De wekelijkse sportdeelname neemt toe van 62% in 2021 naar 68% in 2026.