Bestuurlijke hoofdlijnen 2024-2027

Iedereen is nodig

Rotterdam helpt mensen vooruit richting werk, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau, uitkeringsduur of belemmeringen. Vooruithelpen gebeurt door het bieden van inkomenszekerheid, ontwikkelkansen en werk. Rotterdam helpt mensen te vertrouwen op eigen kunnen, nieuwe vaardigheden op te doen en kwalificaties te behalen om zo een passende stap in hun ontwikkeling te zetten. Rotterdam gelooft in de mogelijkheden van mensen en helpt hen die te verwezenlijken. Dat is de essentie van het werk van de gemeente.

Tegelijkertijd legt de gemeente met een rechtmatige, tijdige en voorspelbare verstrekking van uitkeringen de basis voor inkomens- en bestaanszekerheid. Als er op dit vlak enige stabiliteit en rust is, kunnen we van mensen verwachten dat ze meedoen in de samenleving en dit volhouden. Dat is belangrijk, want een uitkering is niet vrijblijvend: wie een uitkering ontvangt, doet naar vermogen mee, bij voorkeur om zelfstandig aan het werk te gaan. Werk is belangrijk voor iemands inkomen en heeft ook een grote maatschappelijke waarde. Het is goed voor de economie en levert een bijdrage aan de ontwikkeling van Rotterdammers: het hebben van werk versterkt het sociale netwerk en bevordert zelfvertrouwen, eigenwaarde, gezondheid en zelfstandigheid. Betaald werk, waarmee iemand zijn of haar eigen geld verdient en niet afhankelijk is van een uitkering, is waar mogelijk het doel van de gemeentelijke inzet. Het is ook de beste weg uit armoede.

Het is de ambitie van het college om het aantal Rotterdamse huishoudens met een bijstandsuitkering te laten dalen naar 30.000 eind 2025. Dat wil het college bereiken door de uitstroom naar werk te vergroten, deze uitstroom te bestendigen, de instroom naar de bijstand te beperken, de arbeidsmarktpositie van werkzoekenden waar mogelijk te versterken, zorgen voor rechtmatigheid en zoveel mogelijk inkomenszekerheid te bieden.

 

Eens in de vier jaar vindt een herijking plaats van het beleid. Dat is nodig om het beleid goed te laten aansluiten op de economische en sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen en voortschrijdend inzicht uit de uitvoeringspraktijk. Het nieuwe beleidskader Participatie 2023-2026 beschrijft de manier waarop we in Rotterdam de Participatiewet willen uitvoeren in de periode 2023-2026. In het beleidskader wordt ingegaan op onze ambities en de voornaamste beleidsuitgangspunten. Ook wordt aangegeven hoe we ambities praktisch en concreet gaan realiseren. Daarbij wordt uitgegaan van de volgende (vijf) actielijnen:

  • Stimuleren duurzame uitstroom en beperken instroom 
  • Zorgen voor rechtmatige inkomensvoorziening 
  • De ontwikkeling van mensen bevorderen
  • Zorgen voor meer passend werk 
  • Meer focus en samenwerking op de regionale arbeidsmarkt