Bestuurlijke hoofdlijnen 2024-2027
Wijkveiligheid
Op basis van de voorjaarsnota 2023 is er budget voor de aanpak in kwetsbare wijken. Dit budget is voor 2024 lager dan voorgaande jaren. Ondanks deze verlaging blijft de aanpak veiligheidsbeleving bijzondere aandacht krijgen. Met hulp van de bewoners en wijkprofessionals is of wordt in een aantal wijken een aanpak bedacht en uitgevoerd om het gevoel van onveiligheid te verminderen of zelfs weg te nemen.
De samenwerking met de wijkraad en het wijknetwerk blijft belangrijk om wijkveiligheid te vergroten. Ook in 2024 verwachten wij acties uit te voeren die de wijkveiligheid vergroten en die de samenwerking met de Rotterdammer verbetert.
In het eerste kwartaal 2024 wordt het nieuwe Wijkprofiel aan de gemeenteraad aangeboden. Het is de eerste tussentijdse monitor die inzicht geeft hoe het gesteld is met de objectieve en subjectieve veiligheid in de focuswijken.
Toezicht en handhaving
Vanuit het coalitieakkoord zijn middelen toegekend om extra (wijk)handhavers te werven. Er wordt volop ingezet op de werving van extra handhavers, om deze voornamelijk in de kwetsbare wijken in te zetten.
Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is naast de werving van ervaren handhavers een maatwerk BBL-traject (zgn. traineeship) ontwikkeld, in samenwerking met de onderwijsinstellingen Zadkine en Albeda en het interne opleidingscentrum van de gemeente. Vanaf januari 2023 wordt vanuit Toezicht en Handhaving een één-jarig leerwerktraject (beroepsbegeleidende leerweg) aangeboden met als afronding een diploma richting MBO-3 Handhaving, Toezicht & Veiligheid.
Het college heeft grote waardering voor onze boa’s en heeft daarom de inschaling van de huidige boa’s in het salarishuis van de gemeente verhoogd. Ook wordt het daardoor aantrekkelijker om als boa in Rotterdam te werken.
De Fietskoers 2025 en de Fietsparkeerstrategie Binnenstad zijn gericht op uitbreiding van de fietsparkeervoorzieningen. Het fietsgebruik blijft de komende jaren toenemen. Fietsparkeren kan tot overlast leiden. De handhavingscapaciteit op fietsparkeren moet daarom toenemen tot 2030, wanneer de fietsparkeercapaciteit op orde is.
Ondermijning in haven en de stad
De Rotterdamse haven is een van de belangrijkste logistieke knooppunten en de grootste haven van Europa. Daarmee is de haven aantrekkelijk voor de invoer en doorvoer van verdovende middelen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid financiert in 2024 de aanpak van drugscriminaliteit in de haven met jaarlijks € 16 mln. Vanaf 2025 stelt het Rijk jaarlijks € 16.5 mln. beschikbaar. Dit leidt tot een stevigere repressieve en preventieve aanpak. De publieke partners en het bedrijfsleven werken de komende jaren samen aan een veilige, weerbare en integere haven.
In de stad versterkt de gemeente samen met partners de vastgoedaanpak vanuit de brede aanpak van ondermijning.