Voortgang 2023

Armoede en Schulden

Collegetarget schuldhulpverlening: In deze collegeperiode vergroten we de instroom in de schuldhulpverlening door in totaal 15.750 intakes af te nemen en pakken we schulden aan door in totaal 8.200 schuldregelingen te starten

Mijlpaal 2023: intakes 4.950, gestarte schuldregelingen 2.700

Realisatie t/m juli 2023: intakes 3.285, gestarte schuldregelingen 1.053

Het aantal intakes loopt op schema wat betreft de mijlpaal voor 2023. Het aantal gestarte schuldregelingen loopt nog achter. Dit zien we zowel terug in de doorstroom van intakes (vanuit het Expertise Team Financiën) naar start schuldregeling door de Kredietbank Rotterdam, als bij de rechtstreekse toeleiding door bijvoorbeeld bewindvoerders. Een verklaring is dat de overdracht naar de kredietbank zorgvuldig, met gevoel voor mogelijke stress, gebeurt en daardoor relatief veel tijd vergt. Hierdoor is een stijging van het aantal intakes altijd pas later merkbaar in de stijging van het aantal gestarte schuldregelingen. Meer specifiek geldt voor 2023 dat per 1 juli de aflossingstermijn voor schuldregelingen is verkort van 36 naar 18 maanden. Deze wetswijziging was al eerder bekend. Rotterdammers hebben vermoedelijk gewacht met het aangaan van een schuldregeling tot de datum van 1 juli, omdat dan de termijn van aflossing korter en daarmee aantrekkelijker is. Verder blijft het moeilijk om Rotterdammers te motiveren om een traject aan te gaan bij de KBR.

Taal

Aantal trajecten basisvaardigheden

Realisatie 20227.292 afgeronde taaltrajecten

Streefwaarde 2023: 6.350 gestarte trajecten basisvaardigheden

Realisatie t/m juni 2023: 3.760 gestarte trajecten basisvaardigheden

 

Op 2 februari 2023 stelde de gemeenteraad het beleidskader  Het beleidskader basisvaardigheden 2023-2026 Rotterdam Vaardig Verder, Beter in taal, rekenen en digitale vaardigheden’  vast. Met een realisatie van 59% tot en met juni 2023 ligt de gemeente op koers. De ambitie voor de huidige collegeperiode is 25.000 gestarte trajecten basisvaardigheden. 

Opvang vluchtelingen Oekraïne

Als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne, heeft de gemeente Rotterdam sinds maart 2022 de taakstelling om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Er is een bestuurlijke opgave vanuit het Rijk om 2.000 tijdelijke huisvestingsplekken te bieden. Eind augustus 2023 werden er in Rotterdam ongeveer 2.300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Van hen verblijven er 1.175 in gemeentelijke opvanglocaties en 1.167 bij particulieren. 

De gemeente maakt kosten op het gebied van tijdelijke huisvesting, leefgeld, onderwijs, zorg en werk. De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is voor de gemeente budgetneutraal, omdat het Rijk deze kosten dekt. 

 

Inburgering

Op 1 januari 2022 trad de Wet Inburgering in werking. De gemeente is sindsdien verantwoordelijk voor de begeleiding en biedt inburgeraars een programma inburgering aan op allerlei aspecten, waaronder leren financieel zelfredzaam te zijn, leren van de taal en toeleiding naar werk en of onderwijs. Alle inburgeraars krijgen een inburgeringstraject op maat om te zorgen dat zij mee kunnen doen aan de Rotterdamse samenleving. 

De rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - gemeenten een woning en begeleiding bij de inburgering moeten bieden. Deze taakstelling voor gemeente Rotterdam voor 2023 is 1.795 te huisvesten statushouders. Hiervan waren er tot augustus 815 statushouders gehuisvest. De verwachting is dat we de taakstelling dit jaar gaan halen, mede dankzij de inzet van de doorstroomlocatie. 

Samenleven

In het tweede kwartaal is het concept actieplan Samenleven in één stad aan de raad gestuurd. Dit plan is onder andere tot stand gekomen op basis van stadsgesprekken die eind 2022 en begin 2023 plaatsvonden; 500 Rotterdammers spraken met elkaar en met ambtenaren over discriminatie, gelijkwaardigheid en inburgering. Op 20 juni is het concept actieplan besproken met deelnemers van de stadsgesprekken en aan de volgende adviesraden voorgelegd: de Brede Raad 010, de adviesraad Antiracisme & Inclusie, en Burgerpanel Rotterdam. De collegereactie is in voorbereiding en een geactualiseerde versie van het actieplan wordt in september 2023 naar de gemeenteraad gestuurd. Intussen lopen alle activiteiten door die discriminatie tegengaan en inclusie bevorderen. In maart 2023 is de antidiscriminatie campagne ‘Zie het. Zeg het. Meld het’ intensiever dan voorheen ingezet. Als onderdeel daarvan is de Erasmusbrug blauw aangelicht in het teken van gelijkwaardigheid. 

Financiële bijstellingen Armoede, schuldhulpverlening, inburgering en samenleving (x 1.000) - €  438
Technische wijzigingen, gemeentefondsmutaties, taakmutaties, reserves, kasschuiven en kleine bijstellingen - € 438 

Een negatief bedrag (met een – ervoor) is een financiële tegenvaller: de gemeente geeft meer geld uit of er komen minder opbrengsten binnen. Een positief bedrag is een financiële meevaller: de gemeente geeft minder geld uit of er komen meer opbrengsten binnen.

Voor een uitgebreide toelichting zie het blokje Financiën onder dit programma.