Maatwerkdienstverlening 18-
Beleidskaders, -monitors en wetgevingVersterken van next skills en jong leiderschap.
Passende, tijdige en integrale hulp van het lokale wijknetwerk, om het beroep op dure gespecialiseerde jeugdhulp te verminderen (verschuiving van de achterkant naar de voorkant).
Wijkprogrammering is meer en meer sturend voor samenwerking en maatwerk in wijknetwerken.
Voortgang 2020
Ga naar vorig P&C-document- Versterken van next skills en jong leiderschap: de stijgende lijn van investeringen in de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen en jongeren in de stad is in 2020 minstens op hetzelfde niveau gehouden. Dit betreft vooral preventieve interventies die effectief zijn om risico's tegen te gaan zoals angst, depressie, agressie en probleemgedrag. De cijfers uit de Staat van de Jeugd 2020 laten zien dat in 2019 de psychische gezondheid van kinderen op hetzelfde niveau is gebleven. Vanuit een innovatiesubsidie heeft de gemeente geïnvesteerd in het initiatief van het Erasmus MC voor de GrowIt App die de psychische gezondheid van kinderen en jongeren meet en ze helpt met sociaal-emotionele strategieën. Vanwege de coronacrisis heeft het innovatieplatform Walstroom, waarbinnen de gemeente met professionals uit de praktijk en de wetenschap samen werkt aan verbeteringen op het gebied van jeugd, een informatiepunt opgezet voor leren tijdens en na corona, gericht op de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen omdat deze vaardigheden door de crisis extra onder druk staan: https://www.rotterdam.nl/werken-leren/sociaal-emotioneel-leren/
- Ook in 2020 was meer dan 3 miljoen euro beschikbaar voor het vergoeden van kinderopvangkosten voor kinderen van ouders met een sociaal of medische indicatie. Deze ouders hebben forse beperkingen bij de opvoeding van hun kinderen die van verschillende aard kan zijn: het kan gaan om psychische problematiek, maar ook om een somatische aandoening. Deze zogenaamde SMI-indicatie vergoedt een deel van de kinderopvangkosten voor de groep ouders die niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de overheid, omdat zij niet beiden werken of een opleiding volgen. In het belang van ouders, maar vooral ook kinderen, stelt Rotterdam geld beschikbaar, zodat deze kinderen gebruik kunnen maken van een tweede opvoedmilieu. Het betreft jaarlijks meer dan 650 Rotterdamse kinderen. Voor deze kinderen is het eveneens mogelijk om een plusindicatie te krijgen: als er sprake is van zorgen over de ontwikkeling kan het kind geplaatst worden op een kinderopvang plus locatie waar meer aandacht en ook meer expertise beschikbaar is.
- Passende, tijdige en integrale hulp van het lokale wijknetwerk, om het beroep op dure gespecialiseerde jeugdhulp te verminderen (verschuiving van de achterkant naar de voorkant). Hoe doen we dat? In alle gebieden organiseren wij met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wijkgerichte bijeenkomsten op het verstevigen van de ketensamenwerking tussen partners die een rol spelen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren.
- Deze wijkgerichte bijeenkomsten zijn vanwege de Coronamaatregelen in het teken komen te staan van het gezamenlijk (met onderwijs en kinderopvang en peuterspeelzalen) in beeld brengen en houden van de kwetsbare kinderen/gezinnen, deze te voorzien van passende ondersteuning en hulp en zo nodig toe te leiden naar het wijkteam. Daarmee is de focus van de inzet van CJG meer komen te liggen op de kwetsbare kinderen/gezinnen en wordt in de wijken en gebieden maatwerk geleverd op basis van de signalen van CJG professionals en ketenpartners. Een andere doelgroep waar CJG zich nu specifiek op richt is de -9 maanden doelgroep in kader van het programma Stevige Start. De geboortecontactpersonen van CJG halen de contacten met verloskundigen verder aan om samen zo vroeg mogelijk signalen van kwetsbaarheid op te kunnen vangen. Deze situatie is nog altijd actueel gezien de huidige omstandigheden rondom covid-19.
- Om de samenwerking binnen de wijknetwerken te optimaliseren is in 2019 per gebied een ‘Lokale verbeteragenda’ gemaakt. Omdat de zwaarte van de opgaven en de netwerken per gebied of wijk verschillend zijn is gekozen voor lokaal maatwerk. In het ene gebied is de agenda het verbeteren van op- en afschaling van het wijkteam en in het andere gebied de kennis over vroegsignalering. De contacten en de netwerksamenwerking in de wijken worden met de Wijkprogrammering als de spin-in-het-web steeds steviger. Deze manier van werken wordt meer en meer leidend, bevordert de samenwerking en maakt gedeelde belangen op een gezamenlijke preventie aanpak voor iedereen zichtbaar. De bijeenkomsten van de wijknetwerken worden door de veiligheidsmaatregelen rond de corona-crisis bemoeilijkt. Zoveel mogelijk worden de contacten met de wijknetwerkpartners in de gebieden onderhouden en wordt hun inzet en samenwerking door gebiedsadviseurs Jeugd met MS Teams en andere digitale communicatiemiddelen geïnventariseerd, gecoördineerd en onderling uitgewisseld. Veiligheidsrisico’s in buurten worden in kaart gebracht en waar mogelijk gedeeld. Professionals in wijken zoals het jongerenwerk spelen hierin een belangrijk rol. Het belang van goed partnerschap, presentie en samenwerking in wijken wordt met deze crisis extra onderstreept. De methodiek Wijkprogrammering heeft een sturend effect op de gezamenlijke inzet. De wijknetwerken werken hierdoor met elkaar aan de gestelde doelen/maatschappelijk resultaten, maar ook hier zien we dat er veel creativiteit en extra inzet nodig is om de jeugd te bereiken en te kunnen ondersteunen in deze coronatijd.
- Op 11 december 2020 heeft de Jongerentop010, in verband met de coronamaatregelen, online en in kleiner verband op locatie plaatsgevonden. Ter voorbereiding op de Jongerentop010 hebben wijkgesprekken plaatsgevonden om op te halen welke thema’s momenteel onder jongeren leven. Hiertoe is als overkoepeld thema ‘Het effect van de coronacrisis op jongeren’ voortgekomen en 5 deelthema’s.
Wat hebben we bereikt?
Jeugdhulp
Elke jonge Rotterdammer moet gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. We stimuleren elke jongere in Rotterdam actief mee te doen in de stad, bieden lichte ondersteuning als dat zelfstandig of als gezin niet voldoende lukt en wanneer de omgeving dat zelf niet kan bieden. In die gevallen bieden we samenhangende hulp aan kwetsbare jongeren en/of hun gezin.
Hier richten we ons met name op het bevorderen van een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen door o.a. het verbeteren van de opvoedvaardigheden van ouders met psychische problematiek en ouders met een licht verstandelijke beperking. Daarbij zitten we in op (vroeg)signalering, screening en aanpak van deze ouder-risicofactoren.
Preventie
Het signaleren van mogelijk risico’s bij jonge en grotere kinderen is een belangrijk onderdeel van het preventiebeleid. Dit vindt grotendeels plaats in de wijken, op de kinderdagverblijven en op de scholen. Door de gemeente bekostigd schoolmaatschappelijk werk, maar ook de centra voor jeugd en gezin en uiteraard het jongerenwerk. We zorgen voor een palet van passende vormen van ondersteuning van de allerjongsten tot de oudere jongeren.
Tegelijkertijd investeren we ook in jongeren waarmee het wel goed gaat. We versterken beschermende factoren als sociaal-emotionele vaardigheden en scheppen goede voorwaarden op basis waarvan zij zich nog beter kunnen ontwikkelen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Prestatie indicatorenJeugdhulp
Jeugdhulp
- We werken gezamenlijk met de aanbieders aan de transformatie van de jeugdhulp langs 3 lijnen. Passende hulp dichtbij: voorkomen van crisis en uithuisplaatsing. Opgroeien in veilige opvoedsituaties: bescherming tegen veiligheidsrisico’s. Jeugdhulp door capabele, efficiënte en effectieve hulpverleners. Aanbieders zetten innovatieve zorgvormen in gericht op het voorkomen of verkorten van opname, zoals InVerbinding, IHT, IBT, School2care. Opgroeien in de thuissituatie wordt bevorderd door waar nodig van pleegzorggezinnen te verstevigen met extra ondersteuning. Met aanbieders van gesloten Jeugdhulp is een plan opgezet om voor 2030 de grote locatie voor gesloten Jeugdhulp af te bouwen en kinderen in kleinschalige zorgvormen op te vangen.
Door nieuwe vormen van samenwerking kunnen jeugdigen en gezinnen eerder of beter passende hulp krijgen. Via de pilot omgangsbegeleiding bij complexe scheidingsproblematiek kan een mix van expertises ingezet worden. Vanuit het SPAN-team werken specialistische jeugdhulpaanbieders samen met wijkteammedewerkers ter voorkoming van crisis en uithuisplaatsing. Aan de forensische zorgtafel en de ambulante spoedtafel werken aanbieders samen om snel passende hulp te realiseren voor de meest kwetsbare jeugdigen.
- Praktijkondersteuners Jeugd & Gezin (POH Jeugd & Gezin) gaan in de praktijk van de huisarts aan de slag met kinderen en gezinnen waar zorgen over zijn. Voor betrokkenen is dit laagdrempelig en binnen de eigen wijk. Met name kwetsbare gezinnen waar bijvoorbeeld sprake is van lvb-, psychiatrische en/of verslavingsproblematiek worden hierdoor makkelijk bereikt en geholpen. De POH Jeugd & Gezin werkt onder regie van de huisarts en kan de jeugdige/gezin kortdurend begeleiden. Waar mogelijk volgt doorverwijzing naar; het wijkteam, het CJG, basis ggz, andere wijknetwerkpartijen en lokale voorzieningen waardoor tijdige en passende hulp geleverd kan worden. Waar nodig volgt doorverwijzing naar de gespecialiseerde jeugdhulp (J-GGZ). In 2016 is deze aanpak in een pilot gestart en vanaf 2019 geïntensiveerd in het NPRZ-gebied. In 2020 is dit uitgerold in andere wijken van Rotterdam en zijn op 34 locaties POH-ers Jeugd & Gezin beschikbaar. Hiermee is de streefwaarde ruimschoots behaald. Daarmee worden meer dan 40.000 ingeschreven kinderen en jongeren onder de 18 jaar bereikt via hun huisarts. Dat is ongeveer 32% van de jeugd in Rotterdam. Voor 2021 streven we naar een verdere toename in het aantal deelnemende huisartsen. Huisartsen hebben covid-19 maatregelen getroffen in hun praktijken en deze gelden ook voor de inzet van de POH J&G.
- Onderwijs-zorgarrangementen (OZA) worden ingezet om de integratie van onderwijs en jeugdhulp op school te verbeteren. Zo wordt het voor meer kinderen mogelijk om onderwijs te blijven volgen en zijn er minder leerlingen die thuis komen te zitten.
In het schooljaar 2019-2020 zijn zo’n 350 individuele trajecten en nog eens enkele honderden leerlingen geholpen met een vorm van collectieve ondersteuning. De bekendheid van OZA is toegenomen, wat blijkt uit een groter aantal Rotterdamse scholen dat een beroep doet op OZA. Naast de inzet op scholen in de stad, zijn samen met de samenwerkingsverbanden en de zorgonderwijsspecialisten in 2020 ook de mogelijkheden verkend voor collectieve ondersteuning op scholen buiten Rotterdam waar relatief veel Rotterdamse kinderen zitten.
- In NPRZ-gebied experimenteren we met diverse vormen van ondersteuning aan scholen. Als onderdeel van de dagprogrammering moeten scholen zoveel mogelijk ontzorgd worden, daarom richten we een passende schoolondersteuningsstructuur in. Deze opdracht is een gezamenlijke opdracht van gemeente, NPRZ en de schoolbesturen en betreft de basisscholen in de 7 focuswijken van het NPRZ. Het doel van deze opdracht is om op schoolniveau de samenwerking in de zorgstructuur te verbeteren en waar nodig vastgelopen of uitzonderlijk complexe casuïstiek te faciliteren met advies, ondersteuning en eventueel doorzettingskracht.
Preventie
- Signalering en ondersteuning in de onderwijsomgeving is een belangrijk speerpunt bij de inzet van preventie, immers vrijwel alle kinderen en jongeren gaan naar school. Daarom hebben we samen met het onderwijs een zorgstructuur ingericht waarbij meer dan 15 aanbieders van schoolmaatschappelijk werk en het CJG een signalerende en toeleidende rol vervullen. Ondanks de sluiting van de scholen, hebben wij vernomen dat het de ondersteuners is gelukt om in deze corona-periode digitaal contact te leggen en houden met jongeren en hun hulpvragen adequaat op te pakken.
Ook het CJG heeft deze taak, maar niet alleen in het onderwijs. Met name voor de jongste doelgroep heeft zij als doelstelling om alle kinderen in beeld te hebben en dat is afgelopen jaar met fikse aanpassingen in de contactmomenten, gelukt. Het CJG heeft zoveel mogelijk ouders op een digitale manier gecontacteerd, naast de vaccinatiespreekuren die op een aangepaste manier wel gewoon doorgang vonden. Naast de reguliere dienstverlening van het CJG, is het CJG gestart met ondersteuning voor jongeren tussen 12-25 jaar die met vragen lopen of niet goed in hun vel zitten door middel van @ease. Jongeren kunnen laagdrempelig bij @ease terecht voor een gesprek via de chat of (afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen) in de nieuwe centrum locatie in de Centrale Bibliotheek.
Voor de jongste kinderen zet het college, naast het CJG en het programma Stevige Start, in op een goede ondersteuningsstructuur in de kinderopvang. Voorschools maatschappelijk werkers vervullen een belangrijke signalerende rol bij kinderen die mogelijk problemen ervaren in hun ontwikkeling. Het team Vroeghulp kan helpen bij het duiden van deze problemen en het kiezen van passende ondersteuning. Voor ruim 650 kinderen werd een kinderopvang vergoeding verstrekt door het college, zodat zij vanwege medische of sociale problematiek in het gezin, gebruik konden maken van een gezond 2de leefmilieu, namelijk de kinderopvang. Ook was voor enkele honderden kinderen met een geindiceerde ontwikkelingsachterstand een plaats beschikbaar op de door de gemeente bekostigde kinderopvangplus of BSO-plusplekken. Deze gespecialiseerde vormen van kinderopvang begeleiden en stimuleren kinderen op een dusdanige manier dat zij hun ontwikkelingsachterstand waar mogelijk kunnen inlopen en een veel grotere kans maken om door te stromen naar het regulier onderwijs.
- Tot slot zet het college sinds 2015 meer van het preventiebudget in op interventies die bewezen effecten hebben op 4 thema’s: opvoedondersteuning, middelengebruik, sociaal emotionele ontwikkeling en psychische problematiek en de ondersteuning van kinderen van ouders met psychische problematiek, verslaving of een licht verstandelijke beperking. In totaal is aan meer dan 50 professionele partijen, die de strenge toets op effectiviteit, kwaliteit en samenwerking hebben doorstaan, subsidie verstrekt voor het bieden van ondersteuning/interventies op één of meerdere van deze thema’s. Ook is er ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe interventies, door middel van een speciale innovatie aanvraag.
- Vanuit het preventie- en handhavingsprogramma Alcohol en drugs 2019-2022 zijn er gezondheidscoaches op Praktijkonderwijsscholen, Voortgezet speciaal onderwijsscholen en op alle mbo-niveau 1 en 2 locaties ingezet. Ook afgelopen jaar waren zij in staat om signalen rondom risicovol middelengebruik onder deze jongeren snel op te pakken. Tijdens de gesprekken die gezondheidscoaches met jongeren over zorgelijk middelengebruik hebben, wordt ook mogelijk onderliggende problematiek besproken en doorgeleid waar nodig. Zie voor verdere cijfers van het bereik van onder andere de pillentestservice, begeleiding en voorlichting bij problematisch middelengebruik de voortgangsrapportages van het programma alcohol en drugs.
- Vanuit de Griffie heeft Stichting Lokaal een opdracht gekregen ad. €100.000 ten behoeve van de organisatie van de Jongerentop010;
- De beleidsadviezen van de Jongerentop010 zullen 18 februari 2021 worden gepresenteerd aan de gemeenteraad;
- Vooruitlopend op de officiële adviezen hebben we de top 10 punten al zoveel als mogelijk geprobeerd tot uitvoering te brengen binnen het Herstelplan ‘Help jongeren de crisis door’. Dit door middel van de Rijksmiddelen ‘Jongeren in coronatijd’ onder andere ten behoeve van de uitbreiding van de jongerenbijbanen van Thuis op Straat en de aanvullende programmering van activiteiten vanuit de welzijnsaanbieders in de komende maanden. Tevens zijn we momenteel de mogelijkheid aan het onderzoeken om jongerenhubs in de stad in te richten en hebben we vooruitlopend hierop vanuit de Couleur Locale regeling een Talent house concept mogelijk gemaakt; zijnde Cult North op de grens van de wijken Bergpolder en Liskwartier.
Effectindicatoren |
|
|
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
Doelrealisatie Jeugdhulp* |
|
Realisatie |
Nvt |
nvt |
nnb |
|
|
|
Uitval Jeugdhulp** |
|
Realisatie |
Nvt |
nvt |
nnb |
|
|
|
* Regionaal is aangesloten op de landelijke outcome indicatoren voor het meten van outcome. Deze indicatoren en de levering hier van zijn nog in ontwikkeling. Het betreft de volgende indicatoren:
Voor 2019 zijn de indicatoren doelrealisatie 1 t/m 3.2 uitgevraagd voor de regionaal ingekochte specialistische jeugdhulp. De respons was nog onvoldoende om over te rapporteren. Dit is in lijn met de landelijke trend: CBS heeft in 2019 een vergelijkbare uitvraag gedaan, de respons was zeer laag. Er wordt regionaal gestuurd op een betere registratie en levering van deze indicatoren. Lopende 2020 is er een toename in registraties te zien. De GRJR is in gesprek met aanbieders over kwantiteit en kwaliteit van deze gegevens. Voor het jaar 2020 heeft de GRJR nog geen cijfers gepubliceerd, daarom ontbreken deze nog in bovenstaande tabel. |
||||||||
** De indicatoren 3.3 en 3.4 zijn nog niet opgenomen in het landelijk protocol beleidsinformatie Jeugd omdat de ontwikkeling van deze indicatoren op landelijk niveau nog niet is afgerond. Deze indicatoren zijn om die reden nog niet uitgevraagd.
|
Toelichting indicatoren
*2020 Door het coronavirus worden huisartsen minder bezocht, het is denkbaar dat de inzet van POH daardoor ook lager is dan we hadden verwacht en begroot.
Wat heeft het gekost?
Overzicht van baten en lasten Maatwerkdienstverlening 18- | Oorspr. Begroting 2020 | Bijgestelde Begroting 2020 | Realisatie 2020 | Afwijking | |
---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 201 | 594 | 566 | -27 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 201 | 594 | 559 | -35 | |
Overige opbrengsten derden | 0 | 0 | 8 | 8 | |
Lasten exclusief reserves | 49.298 | 49.550 | 45.350 | -4.200 |
|
Apparaatslasten | 675 | 1.366 | 1.430 | 64 | |
Inhuur | 97 | 29 | 29 | 0 | |
Overige apparaatslasten | 8 | 16 | 11 | -5 | |
Personeel | 570 | 1.320 | 1.389 | 69 | |
Intern resultaat | 707 | 485 | 494 | 9 | |
Intern resultaat | 707 | 485 | 494 | 9 | |
Programmalasten | 47.916 | 47.700 | 43.426 | -4.273 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 15.023 | 5.138 | 4.439 | -699 | |
Overige programmalasten | 0 | 0 | 188 | 188 | |
Sociale uitkeringen | 28.512 | 36.053 | 33.550 | -2.503 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 4.382 | 6.510 | 5.250 | -1.260 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -49.097 | -48.956 | -44.784 | 4.173 | |
Saldo voor reserveringen | -49.097 | -48.956 | -44.784 | 4.173 | |
Reserves | 2.582 | -2.739 | -4.384 | -1.644 |
|
Onttrekking reserves | 6.966 | 1.644 | 0 | -1.644 | |
Toevoeging reserves | 4.384 | 4.384 | 4.384 | 0 | |
Saldo | -46.515 | -51.696 | -49.167 | 2.528 |
Overzicht afwijkingen
Toelichting overzicht afwijkingen
1. Jeugdhulp lokaal
De druk op het budget jeugdhulp lokaal is groot. Deze budgetten zijn gedurende 2020 daarom fors naar boven bijgesteld. Financiering hiervoor kon dit jaar worden gevonden uit bij 1e herziening voor 2020 (en 2021) toegevoegde budgetten in verband met stijgende zorgvraag.
Ten opzichte van het opgehoogde budget is dit jaar een overschot van € 4,2 mln zichtbaar. Oorzaken hiervan:
- Terugvorderingen over 2019 van (zorg)aanbieders, met name op het aandachtsveld Jeugd met een Beperking en Onderwijszorgarrangementen.
- Voor Sociaal Medische Indicatie waren extra lasten voorzien: de locaties kinderdagopvang waren dicht tijdens de 1e coronagolf dit voorjaar. Een inhaalslag voor afgeven nieuwe indicaties leek zich pas tegen het einde van het jaar voor te doen. Extra lasten zijn daarom niet in 2020 gerealiseerd.
De bestemmingsreserve Wmo en Jeugdhulp is gevormd voor schommelingen in de zorg op te vangen bij de Wmo en de Jeugdhulp. Er is aan deze bestemmingsreserve € 4,5 mln minder onttrokken dan begroot. Hiervan heeft (de begrote) € 1,6 mln betrekking op dit taakveld. De tekorten jeugdhulp op taakveld Geëscaleerde zorg 18- konden binnen het programma Volksgezondheid en zorg worden opgevangen door overschotten (meevallende tekorten) op dit taakveld, het taakveld Wijkteams en Wmo-loketten en het taakveld Geëscaleerde zorg 18+.
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
Beleidskaders
Beleidsmonitor
Wet- en regelgeving
Omschrijving taakveld
Elke jonge Rotterdammer moet gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. Dit doen we door stevige preventie in te zetten: gericht op de meest relevante factoren (beschermende factoren en risicofactoren) die bijdragen aan een kansrijke, veilige en gezonde ontwikkeling van jeugdigen. Met het beleidskader Jeugd ‘Rotterdam Groeit’ zetten we in op het voorkomen van problematiek en het versterken van perspectief. We stimuleren jonge Rotterdammers daarom mee te doen in de stad, bieden lichte ondersteuning als dat zelfstandig of als gezin niet voldoende lukt en wanneer de omgeving dat zelf niet kan bieden. Als het noodzakelijk is, zetten we jeugdhulp in. Vormen van jeugdhulp die onder dit taakveld vallen zijn doelgroepenvervoer jeugd, jeugdhulp in gezinsarrangementen, PGB Jeugd, Kinderopvang Sociaal Medische Indicatie en Onderwijs Zorg arrangementen.
Tegelijkertijd scheppen we de juiste voorwaarden voor jeugdigen waarmee het wel goed gaat, zodat zij zich nog beter kunnen ontwikkelen.