Geëscaleerde zorg 18-
Beleidskaders, -monitors en wetgevingJonge Rotterdammers groeien veilig, gezond en kansrijk op.
Effectieve en efficiënte Jeugdhulp met aandacht voor wachttijden binnen de gestelde normen.
Passende Jeugdhulp voor Rotterdamse jeugdigen en gezinnen dichtbij.
Voortgang 2020
Ga naar vorig P&C-documentJonge Rotterdammers moeten zich optimaal kunnen ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen die bijdragen aan een sterkere stad. Stevige en effectieve preventie, gericht op de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van kinderen, maakt het mogelijk om al vroeg het perspectief te versterken en problematiek te voorkomen en beperken. Dat is beter dan problemen verhelpen of dempen. Hiermee kan de beweging naar voren worden gemaakt, zoals bedoeld met de transformatie van de jeugdhulp: van zware en dure zorg naar lichte en gerichte hulp en zelfs het voorkomen van hulp. Ook in het afgelopen jaar is verder gebouwd aan deze transformatie. We zorgen voor hulp dicht bij de Rotterdamse gezinnen, in scholen en wijken. Ondertussen is de druk op de gespecialiseerde jeugdhulp nog niet minder. Dit beeld wordt door landelijk onderzoek bevestigd.
Vorig jaar werd gedomineerd door de corona crisis. In eerste instantie lijkt het erop dat als gevolg van deze crisis sprake is van een uitgestelde vraag naar Jeugdhulp. Van de gebruikelijke hulpverlening in dagopvang en ambulante zorg werd minder gebruik gemaakt tijdens de plotselinge eerste lockdown. Al snel werden tijdens de crisis alternatieve vormen van jeugdhulp ontwikkeld voor het ambulante deel, bijvoorbeeld meer online contacten. Deze alternatieve vormen worden, waar mogelijk behouden, als ze op een effectieve manier jeugdigen helpen.
In het twee laatste kwartalen is de vraag naar spoedhulp als gevolg van corona toegenomen. Aan de groeiende vraag naar spoedhulp hebben we – ondanks de grote druk – kunnen beantwoorden. Wel zien we dat de reguliere wachttijden hierdoor zijn toegenomen in de loop van het jaar. We zijn met de aanbieders in overleg over een passende aanpak van deze problematiek: vanuit spoedhulp versneld doorzetten naar passend aanbod, sneller afschalen naar lichtere zorg. Ook zijn we met aanbieders gezamenlijk in intensieve onderhandeling met het Rijk over extra budget om de wachtlijsten tot een acceptabel niveau terug te brengen. Als een jongere niet thuis kon blijven is gebruik gemaakt van pleegzorg of opname, liefst zo kort mogelijk. Als jeugdigen moesten worden opgenomen, is dat op gelijk niveau als in 2019 voortgezet.
Wat hebben we bereikt?
Effect indicatoren
Jonge Rotterdammers groeien veilig, gezond en kansrijk op
Jonge Rotterdammers moeten zich optimaal kunnen ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen die bijdragen aan een sterkere stad. Stevige en effectieve preventie, gericht op de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van kinderen, maakt het mogelijk om al vroeg het perspectief te versterken en problematiek te voorkomen en beperken. Dat is beter dan problemen verhelpen of dempen. Hiermee kan de beweging naar voren worden gemaakt, zoals bedoeld met de transformatie van de jeugdhulp: van zware en dure zorg naar lichte en gerichte hulp en zelfs het voorkomen van hulp.
Voor gezinnen en jeugdigen die dat nodig hebben is er professionele ondersteuning en hulp indien nodig. Deze hulp is effectief en efficiënt, met aandacht voor wachttijden binnen de gestelde normen. De hulp wordt zoveel mogelijk rond de jeugdige en/of het gezin georganiseerd.
Effectieve en efficiënte Jeugdhulp met aandacht voor wachttijden binnen de gestelde normen
Jeugdigen en gezinnen met complexe hulpvragen hebben effectieve en efficiënte hulp nodig. Hierdoor worden zij beschermd tegen veiligheidsrisico’s en kan zwaardere zorg soms worden voorkomen. Hierbij wordt getracht om uithuisplaatsing, dwangmaatregel of een langdurig zorgtraject voor Rotterdamse jeugdigen en gezinnen zo veel mogelijk te voorkomen. Deze uitdaging vraagt versterking van de voorkant, zodat hulp eerder gebonden wordt. Ook de keten van Jeugdbescherming en jeugdstrafrecht en de inzet van het Jeugdbeschermingsplein dragen bij aan deze doelen (nog geen cijfers bekend). De gemiddelde wachttijd specialistische jeugdhulp is opgelopen van 4,9 weken in de eerste helft van 2019 naar 7,3 weken in eerste helft van 2020. We zien een stabilisatie van dit cijfer in het derde kwartaal van 2020. Deze cijfers zijn waarschijnlijk het gevolg van de corona-pandemie. Het is logisch dat zeker aan het begin van de pandemie processen een langere doorlooptijd hadden dan normaal en dat minder urgente zorg in sommige gevallen iets uitgesteld is. Het aantal gestarte jeugdigen met hulp blijft ongeveer stabiel ten opzichte van 2019.
Passende Jeugdhulp voor Rotterdamse jeugdigen en gezinnen dichtbij
Jeugdigen dienen zoveel als mogelijk thuis, of in een thuissetting, op te groeien en passende hulp te ontvangen. Rotterdamse jeugdigen en gezinnen dienen via passende jeugdhulp thuis steeds meer in hun eigen kracht te komen. Het beroep op dure specialistische zorg in verblijf is niet gedaald in absolute zin sinds de overgang van jeugdhulp naar de gemeenten. Wel is ons aanbod in ambulante hulp dichtbij gezinnen in wijken en scholen toegenomen.
Wat hebben daarvoor gedaan?
Prestatie indicatoren
Jonge Rotterdammers groeien veilig, gezond en kansrijk op.
We werken gezamenlijk met de aanbieders aan de transformatie van de jeugdhulp langs 3 lijnen. Passende hulp dichtbij: Voorkomen van crisissituatie en uithuisplaatsing. Opgroeien in veilige opvoedsituaties: bescherming tegen veiligheidsrisico’s. Jeugdhulp door capabele, efficiënte en effectieve hulpverleners.
Effectieve en efficiënte Jeugdhulp met aandacht voor wachttijden binnen de gestelde normen
- De in 2019 vastgestelde samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR) en wijkteams zijn in 2020 geëvalueerd en bijgesteld. Een goede samenwerking tussen alle partijen heeft continue de aandacht en bij onduidelijkheden wordt direct onderling geschakeld.
In de jeugdbeschermingsketen is een begin gemaakt met de overgang van de voormalige drangtaken van de Gecertificeerde Instellingen (GI’s)/jeugdbeschermingsinstellingen naar het lokale veld. Rotterdam vindt dat de wijkteams de casusregierol in vrijwillig kader stapsgewijs meer kan gaan invullen en ziet de verschuiving van inzet in vrijwillig kader (drang) naar het lokale veld als het wenselijke toekomstperspectief.
In 2020 zijn de wijkteams gestart met Zorg voor veilig opgroeien (ZvVO). Dit is een intensieve werkwijze van regie en hulp, waarbij de regierol voorheen als “drang” werd uitgevoerd door de GI’s. Wijkteammedewerkers kunnen tijdens de uitvoering van ZvVO gebruik maken van het aanbod van ‘consult en advies’ door de medewerkers van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR). Hiervoor is een aantal jeugdbeschermers een aantal uren per week fysiek (ivm covid-maatregelen digitaal) aanwezig op een werklocatie van de wijkteams. In 2020 is ook besloten om geleidelijk ook ZvVO in combinatie met een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming in het lokale veld te gaan uitvoeren. Dit past in de visie van jeugdhulp dichterbij, maar vraagt wel een zorgvuldig proces.
Nauwe samenwerking met de GI’s op basis van goede afspraken blijft belangrijk bij het verschuiven van de taken.
De Gecertificeerde instellingen zijn in 2020 beter in staat gebleken om de afgesproken KPI’s voor de tijdige start en inzet van Dwangtaken te realiseren.
In de jeugdbeschermingsketen is regionaal en landelijk in 2020 een aantal ontwikkelingen in gang gezet. Regionaal hebben JBRR, VTRR en RvdK ingezet op het intensiveren van de samenwerking in crisissituaties. Deze inzet was gericht op het vereenvoudigen, versnellen en verduidelijken van de werkprocessen bij crisissituaties. De partners voeren dit werkproces nu gezamenlijk en integraal uit. Deze regionale ontwikkeling is input geweest voor een landelijk traject dat tot doel heeft om de jeugdbeschermingsketen te vereenvoudigen. In december 2020 is een ontwikkelscenario opgeleverd. In 2021 zal deze ontwikkeling naar verwachting verder gestalte gaan krijgen.
- Uitgangspunt bij de daling van het aantal jeugdigen met een crisisinterventie is dat er minder kinderen uit huis geplaatst zouden moeten worden bij crisissituaties en residentiele crisis- capaciteit omgebouwd zou moeten worden naar ambulant: hulp IN het gezin en daar de crisis stabiliseren en kijken wat er nodig is.
Het aantal crisisinterventies bij jeugdigen waren er in 2020 518 (dit aantal betreft het aantal trajecten, een aantal jeugdigen komen meer dan één keer voor). Van deze 518 trajecten ging het om 257 crisis- ambulante trajecten; 101 crisis- pleegzorg- trajecten; 3 bedden in de crisis-opvang JGGZ en om 157 plaatsingen in de crisisgroep open. In 2020 is een verschuiving zichtbaar van plaatsingen op crisisbedden ten gunste van ambulante crisistrajecten. Er komen minder jeugdigen op de crisisbedden terecht, maar wel is zichtbaar dat de hulpvraag zwaarder wordt: meer en meer kindfactoren en een overbelast netwerk waardoor overbruggen in het gezin steeds minder vaak een optie is.
Naast het ambulantiseren van crisisinterventies, is de ambitie uitgesproken om de doorlooptijd van crisishulp te verminderen: residentiele plaatsingen terugbrengen naar de vastgestelde norm van gemiddeld 4 weken.
De ambitie is om de doorlooptijd van crisishulp te verminderen: residentiele plaatsingen terugbrengen naar de vastgestelde norm van gemiddeld 4 weken. De gemiddelde plaatsingsduur bij de residentiele crisishulp open is in 2020 43,5 dagen. In 2019 was dit 38,5 dagen. De lengte van het verblijf is gestegen met vijf dagen, dit komt vooral doordat doorplaatsing naar vervolghulp (verblijf met behandeling en langdurig verblijf) zeer moeizaam verliep.
Wel zien we in 2020 een daling van ambulante crisishulp. Mogelijk is door corona langer dan anders gewacht met een crisismelding.
Passende Jeugdhulp voor Rotterdamse jeugdigen en gezinnen dichtbij
Om meer jeugdigen thuis te helpen en passend te helpen wordt een andere werkwijze in de Jeugdhulpketen gevraagd (transformatie). Hiervoor worden innovatieve vormen van jeugdhulp ingezet, zoals onderwijszorgarrangementen op scholen, lichte GGZ hulp bij de huisartsen en ambulante teams rondom de wijken, SPAN (specialistische ambulante netwerk), opname voorkomende hulp en het versterken van pleegzorg. Samen met de wijkteams werken de SPAN medewerkers aan voorkomen van crisis en uithuisplaatsing. In 2020 is naast het reeds draaiende SPAN team op zuid, ook op de noordoever een SPAN team gestart. Daarnaast is ook in 2020 door de inverbindingteams en IHT/IBT hulp van GGZ aanbieders opnames voorkomen. Dankzij extra ondersteuning op maat in een pleeggezin (pleegzorg+) groeien jeugdigen op in een huissetting en wordt opname voorkomen.
Effectindicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Collegetarget 9: Van 2018 naar 2021 wordt ingezet op een daling van 10% jeugdigen in instellingen* | Streefwaarde | 245 | 237 | ||||
Realisatie | 245 | 245 | |||||
Daling aantal jongeren met jeugdbeschermings-maatregel OTS** | Streefwaarde | 1.333 | 1.305 | 1.285 | 1.262 | 1.248 | |
Realisatie | 1.285 | 1.204 | 1180 | ||||
Daling verblijfsduur jeugdigen in gesloten jeugdzorg (in maanden)*** | Streefwaarde | < 8 | 7 | 7 | 6 | 6 | |
Realisatie | 7 | 7 | <8 | ||||
Daling aantal delicten gepleegd door R’damse jeugdigen per 1.000 inwoners**** | Streefwaarde | 21 | 20 | 19 | 18 | 17 | |
Realisatie | 21 | 24 | 25 |
Prestatie-indicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Terugbrengen wachttijden jeugdbescherming (bij toewijzing casusregie aan jeugdbescherming binnen 5 werkdagen face-to-face contact)***** | Streefwaarde | 50% | 75% | 90% | 95% | 95% | |
Realisatie | 53% | 24% |
81% Heel 2020,
Q4 2020 93% |
||||
Doorlooptijden verminderen crisishulp: residentiele plaatsingen terugbrengen naar de vastgestelde norm van gemiddeld 4 weken****** | Streefwaarde | 8-10 wkn | 5-7 wkn | 0-4 wkn | 0-4 wkn | 0-4 wkn | |
Realisatie | 8,5 wkn |
38,5 dagen (5,5 week) |
6,5 wkn 43,5 dagen |
||||
Verminderen totale duur ondertoezichtstelling (OTS) (in maanden)******* | Streefwaarde | 27,6 | 27,4 | 27,2 | 27,0 | 26,8 | |
Realisatie | 20,04 | 22,5 | 22,6 |
Toelichting indicatoren
* Voor deze collegetarget wordt de nulmeting en daarbij de overige streefwaarden herzien, om er zeker van te zijn dat de target alleen het aantal cliënten in verblijf meetelt. In de administratie van aanbieders is niet gespecificeerd of kinderen in een instelling verblijven of gebruik maken van de nieuwe en/of ambulante zorgvormen. De herziene waarden gaan binnenkort naar de rekenkamer. Voor het jaar 2020 is nog geen gespecificeerde data ontvangen van de GRJR.
** We constateren dat er minder jeugdigen een maatregel opgelegd krijgen. We gaan ervan uit dat dit samenhangt met de verzwaring van het voorveld, waardoor jeugdigen en gezinnen zonder maatregel zo worden geholpen dat een maatregel voorkomen kan worden.
***De effectindicator is niet gehaald. Er is geen sprake van daling van de verblijfsduur voor jeugdigen in gesloten jeugdzorg. Waarschijnlijk is de verblijfsduur door corona in 2020 juist toegenomen naar 7,8 maanden. We rekenen dit jaar met een andere rekenmethode. Als we het hele traject rekenen inclusief overplaatsingen en interne doorplaatsingen van begindatum tot einddatum, ontstaat een zuiverder beeld over de verblijfsduur van de jongere dan genoemd cijfer van 7,8 maanden. Tot nu toe werd elke overplaatsing als een nieuw traject geteld. Met de nieuwe rekenmethode is de gemiddelde plaatsingsduur van 8,9 maanden voor de in 2020 uitgestroomde jeugdigen. Omdat de effectiviteit van een intensief behandeltraject na 6 maanden afneemt, is in december 2020 in de bovenregionale stuurgroep jeugdhulp+ afgesproken dat jeugdigen maximaal 6 maanden gesloten zitten en dat er vervolgens passend aanbod beschikbaar is.
**** Streefwaarden en realisatie zijn op deze indicator bijgesteld. Sinds 2020 worden deze data op een nieuwe manier gegenereerd. Hierdoor wijken nieuwe cijfers voor deze indicator af van cijfers zoals eerder gerapporteerd in de collegeverantwoording en tevens wijken de cijfers af van de laatste rapportage in de Staat van de Jeugd, editie 2020 (waarin cijfers over 2019).
Gezien de ontwikkeling op deze indicator moeten we er rekening mee houden dat de streefwaarde op deze effectindicator niet gehaald zal worden in 2022. De stijging van het aantal delicten laat ons nogmaals zien dat we ons onverminderd hard moeten blijven inzetten op de aanpak van jeugdcriminaliteit.
***** T.a.v. de indicator wachttijd Jeugdbescherming: In 2019 werd slechts 24% van de aanmeldingen voor jeugdbescherming voorzien van een jeugdbeschermer. Dit is in 2020 enorm verbeterd, over het hele jaar is 81%. Wanneer we kijken naar Q4 dan wordt zelfs meer dan de streefwaarde behaald, nl. 93%.
****** De ambitie is om de doorlooptijd van crisishulp te verminderen: residentiele plaatsingen terugbrengen naar de vastgestelde norm van gemiddeld 4 weken. De gemiddelde plaatsingsduur bij de residentiele crisishulp open is in 2020 43,5 dagen. In 2019 was dit 38,5 dagen. De lengte van het verblijf is gestegen met vijf dagen, dit komt vooral doordat doorplaatsing naar vervolghulp (verblijf met behandeling en langdurig verblijf) zeer moeizaam verliep.
Wel zien we in 2020 een daling van ambulante crisishulp. Mogelijk is door corona langer dan anders gewacht met een crisismelding.
******* Het aantal weken is in 2020 verminderd tot onder de streefwaarde, dus de duur van de OTS is meer dan verwacht gedaald.
Wat heeft het gekost?
Overzicht van baten en lasten Geëscaleerde zorg 18- | Oorspr. Begroting 2020 | Bijgestelde Begroting 2020 | Realisatie 2020 | Afwijking | |
---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 1.567 | 3.094 | 3.186 | 92 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 1.567 | 3.094 | 3.186 | 92 | |
Lasten exclusief reserves | 120.824 | 133.458 | 133.611 | 153 |
|
Apparaatslasten | 2.460 | 1.987 | 2.125 | 139 | |
Inhuur | 389 | 687 | 825 | 138 | |
Overige apparaatslasten | 25 | -1 | 24 | 25 | |
Personeel | 2.047 | 1.301 | 1.277 | -24 | |
Intern resultaat | 0 | 15 | 13 | -3 | |
Intern resultaat | 0 | 15 | 13 | -3 | |
Programmalasten | 118.364 | 131.456 | 131.473 | 17 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 0 | 7 | 119 | 112 | |
Sociale uitkeringen | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 118.364 | 131.449 | 131.354 | -95 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -119.257 | -130.364 | -130.426 | -62 | |
Saldo voor reserveringen | -119.257 | -130.364 | -130.426 | -62 | |
Reserves | 11.135 | 16.457 | 13.620 | -2.837 |
|
Onttrekking reserves | 11.135 | 16.457 | 13.620 | -2.837 | |
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -108.122 | -113.907 | -116.806 | -2.898 |
Overzicht afwijkingen
Toelichting overzicht afwijkingen
1. Jeugdhulp regionaal (Bijdrage GR Jeugdhulp Rijnmond)
De druk op de regionale budgetten voor de meer complexe jeugdhulp is evenals vorig jaar hoog. De bijdrage aan de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond voor 2020 bedroeg dit jaar € 123,8 mln. De afrekening over 2019 viel dit jaar met € 7,6 mln fors hoger uit.
Financiering van deze fors hogere kosten kon dit jaar worden gevonden uit:
- Bij 1e herziening voor 2020 en 2021 toegevoegde budgetten in verband met stijgende zorgvraag
- Bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdhulp; de begrote onttrekking was € 16,5 mln. De werkelijke onttrekking is € 2,8 mln lager en komt uit op € 13,7 mln.
Voor Wmo en Jeugdhulp is € 4,5 mln minder aan de bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdhulp onttrokken dan begroot, Hiervan heeft € 2,8 mln betrekking op dit taakveld. De tekorten jeugdhulp op dit taakveld Geëscaleerde zorg 18- konden binnen het programma Volksgezondheid en zorg voor dit bedrag worden opgevangen door overschotten (meevallende tekorten) op de taakvelden Maatwerkdienstverlening 18-, Wijkteams en Wmo-loketten en Geëscaleerde zorg 18+.
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
Beleidskaders
Beleidsmonitor
Wet- en regelgeving
Omschrijving taakveld
Binnen het taakveld Geëscaleerde zorg 18- gaat het om situaties waarbij de sociale en/of fysieke veiligheid van een jeugdige in het geding kan zijn. In die gevallen kan het nodig zijn effectieve en efficiënte jeugdhulp te bieden en/of samenhangende hulp te organiseren rond de jeugdige en/of het gezin. In sommige situaties is het zelfs noodzakelijk dat de jeugdige naar een residentieel verblijf (24-uurs verblijf + jeugdhulp) gaat.
Vormen van jeugdhulp die onder dit taakveld vallen worden uitgevoerd binnen het samenwerkingsverband Jeugdhulp Rijnmond. Het gaat dan om o.a. Jeugdbescherming, Veilig Thuis, crisishulp, gesloten Jeugdzorg, jeugd-GGZ.