Verkeer en vervoer - Beheer
Beleidskaders, -monitors en wetgevingBewoners, ondernemers en bezoekers beleven de openbare ruimte als veilig en schoon en de Rotterdamse infrastructuur is optimaal beschikbaar. Bewoners zijn tevreden over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Bij (her)inrichting, beheer en onderhoud van de boven- en ondergrondse infrastructuur wordt bijgedragen aan klimaat- en circulaire doelstellingen.
Voortgang 2020
Ga naar vorig P&C-documentCovid-19
Een aantal projecten die gezamenlijk zijn opgezet met lokale ondernemers of partijen zijn vanwege de financiële impact op de betrokken partijen uitgesteld totdat de maatregelen omtrent covid-19 worden opgeheven. Met uitzondering van deze relatief kleine projecten geldt voor de gemeente Rotterdam dat het uitvoeren van het regulier beheer en onderhoud aan openbare verlichting, civiele kunstwerken en wegen tijdens de corona periode overwegend doorgang heeft kunnen vinden zoals gepland. Hierbij is rekening gehouden met de coronamaatregelen, zoals bijvoorbeeld het houden van minimaal 1,5 meter afstand tussen medewerkers.
Ledtransitie
Begin april 2020 is de ledtransitie gestart met de uitvoeringsfase. Deze staat gepland voor 2020-2025. In 2020 zijn in totaal 15.500 armaturen in de gebieden Prins Alexander en Hoogvliet vervangen. In 2021 gaan de werkzaamheden verder in Charlois, Rozenburg, Hoek van Holland, Pernis en IJsselmonde. Er worden momenteel meer armaturen vervangen dan gepland. De oorspronkelijke verwachting lag op 15.000 armaturen vervangen per jaar. In 2021 worden naar verwachting ongeveer 24.000 armaturen vervangen. Met de ledtransitie draagt de gemeente Rotterdam bij aan de energietransitie. De grootschalige vervanging van armaturen leidt tot meer standaardisering in het aantal typen armaturen dat gebruikt wordt, met als voordeel lagere onderhoudskosten.
Maastunnel
Het project gericht op de ingrijpende renovatie en restauratie van het Rijksmonument Maastunnel is eind 2020 voltooid. De gemeente kijkt terug op een bijzonder succesvol project dat zowel binnen planning als binnen budget is gerealiseerd. Daarmee is de tunnel weer volledig beschikbaar voor gebruikers.
Bij de voorbereiding van het project zijn second opinions uitgevoerd door zowel REBEL als NIMAS en is het budget vastgesteld op € 262 miljoen, rekening houdend met de complexiteit van het project en het daarbij behorende risicoprofiel. Een deel van die risico’s heeft zich niet voorgedaan, in mindere mate of met minder kosten. In combinatie met een strakke projectbeheersing en goede samenwerking met Combinatie Aannemers Maastunnel heeft dit ertoe geleid dat de investering minimaal € 34 miljoen lager uitvalt. Deze lagere investering leidt tot een substantiële daling van de kapitaalslasten vanaf 2021. De financiële afwikkeling zal naar verwachting in het 2e kwartaal 2021 afgerond worden. Hieruit zal blijken of de investering verder verlaagd kan worden.
Een tweetal onderdelen worden uitgevoerd als onderdeel van het eerdere project t.w. vervanging vluchtdeuren en renovatie overige roltrappen. Voor het vervangen van de vluchtdeuren is de goedkeuring ontvangen dat dit door hetzelfde bouwteam mag worden uitgevoerd als de renovatie en restauratie van het Rijksmonument Maastunnel. Eind 2020 zijn de mogelijkheden verkend om de overige onderdelen van het maastunnel complex te renoveren. In 2021 is de gemeente van plan om aan de slag te gaan met de vervanging van de vluchtdeuren in de autotunnels en de renovatie en restauratie van de resterende vier roltrappen.
Eind 2021 moet de nieuwe onderhoudspartij voor de autotunnel en fiets- en voetgangerstunnel gecontracteerd zijn. De voorbereidingen voor het aanbesteden van dit contract zijn in 2020 gestart. Het overgrote deel van het onderhoud van de autotunnel en fiets- en voetgangerstunnel is tot 2023 geborgd in het contract met Combinatie Aanpak Maastunnel (CAM).
Een schone buitenruimte
In 2019 stelden we met nota Gewoon Schoon vast dat slimme en efficiënte inzet is nodig om Rotterdam schoon te houden. In 2020 is een koers gevolgd waarbij we hebben ingezet op alle ambities en acties die in de nota zijn beschreven. Een drietal hoogtepunten in 2020 uit de “Gewoon Schoon Aanpak” waren assetmanagement, participatie en educatie. Er is uitgebreid onderzoek gedaan, project- en uitvoeringsplannen zijn geschreven en Schone Stad is gestart met de uitvoering van projecten die ervoor zullen zorgen dat we naar de beschreven ambities toe werken. Aanvullend hierop spelen we ook in op wijkgerichte vragen met de inzet van runners in Charlois en het nietRnaast-team in Delfshaven. Deze teams pakken de naastplaatsingen in de wijken aan.
Halverwege 2020 is het project verduurzaming van de tractie (rollend materieel), de gereedschappen en gereedschapdragers binnen de reiniging gestart om in 2030 emissieloos te werken en in 2025 de werkzaamheden te kunnen uitvoeren binnen de nog vast te stellen zero emissiezone in de stad.
De effecten van de coronacrisis waren ook in dit taakveld merkbaar doordat meer bewoners thuis werkten, meer afval produceerden en anders gebruik maakten van de buitenruimte. In bepaalde gebieden leidde dit tot meer naastplaatsingen en mede daardoor tot meer zwerfvuil. In andere gebieden zagen wij juist dat de gebruiksdruk afnam en daardoor ook de hoeveelheid zwerfafval. Met het versoepelen van de coronamaatregelen voor de zomer is de drukte in de parken en op de stranden enorm toegenomen. Het zomerprotocol werd om die reden geïntensiveerd. Het aantal inzamelmiddelen in de parken werd fors uitgebreid met maxi- en minicontainers, afvaleilanden en containers voor hete kooltjes na het barbecueën. De capaciteit van bestaande afvalpunten werd verhoogd door meer en grotere afvalbakken te plaatsen op plekken waar deze snel vol raakten. Afvalbakken werden vaker per dag geleegd en er werd langer doorgewerkt in de avond. Er was extra inzet van reinigers in de parken en publieksvoorlichters deelden afvalzakjes uit.
Gladheidsbestrijding
In 2020 is een nieuw beleidsplan gladheidsbestrijding 2020 - 2025 vastgesteld. Periodiek wordt een beleidsplan opgesteld en geactualiseerd. In het beleidsplan wordt ingegaan op de wijze van besluitvorming om te komen tot daadwerkelijke inzet, de prioritering van de inzet over het Rotterdamse wegennet en op hoofdlijnen wordt de wijze van uitvoering toegelicht.
Wat hebben we bereikt?
Een beschikbare, bruikbare en comfortabele infrastructuur.
Door beheer en onderhoud houden we de wegen, fiets- en voetpaden, straatmeubilair, openbare verlichtingen, civiele kunstwerken beschikbaar, bruikbaar en comfortabel voor de rotterdammers en bezoekers.
Een duurzame (ondergrondse) infrastructuur die veilig is
Beheren en onderhouden van de infrastructuur is niet alleen een doel om de buitenruimte veilig en netjes te houden, maar ook een middel om de openbare ruimte toekomstbestendig te maken. De energietransitie kan niet zonder goed beheer van de ondergrond en regie op de werkzaamheden. De onder- en bovengrond komen hierbij samen.
Een schone buitenruimte
Als gevolg van verstedelijking, eisen van bewoners, toenemend toerisme en de 24-uurseconomie, wordt een continu en intensief beheer gevraagd. Het schoonniveau van de rotterdamse wijken bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het werk en de beleving en waardering die bewoners geven aan de inzet van onze medewerkers.
Een veilige buitenruimte
Bij een (grootschalig) incident is een snelle en doeltreffende afhandeling van belang. Afhankelijk van het “aandachtspunt” in de openbare ruimte wordt de inzet van de gemeente bepaald. Dit kan variëren van verwijderen van een accu of asbest na brand tot het plaatsen van roadblocks bij evenementen en ondersteuning bij dreigend hoog water.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Prestatie indicatoren
Een beschikbare, bruikbare en comfortabele infrastructuur.
- Schouwen, inspecties, risico-inventarisaties, stabiliteitsmetingen, conditiemetingen, peilingen en deformatiemetingen, de toets constructieve veiligheid en overige specialistische inspecties geven de gemeente inzicht in de kwaliteit van het areaal. Aan de hand hiervan zijn adequate beheer- en onderhoudsmaatregelen opgesteld en uitgevoerd.
- Voor de assets wegen, openbare verlichting, civiele kunstwerken, kademuren en beeldende kunst zijn er beheer- en onderhoudsplannen opgesteld en uitgevoerd. Hierbij is de balans tussen prestaties, risico’s en kosten optimaal afgewogen. Veiligheid, beschikbaarheid, milieu- en gezondheid, kwaliteit leefomgeving, imago en economie zijn hierbij de kernwaarde.
- Er is storingsonderhoud gepleegd aan verhardingen, civiele kunstwerken, openbare verlichting en straatmeubilair. Spoedeisende situaties zijn veiliggesteld binnen 24 uur. Voor beweegbare bruggen geldt dat storingen verholpen zijn binnen 2 uur. Overige, niet spoedeisende meldingen van gebruikers van de buitenruimte zijn, indien mogelijk, met inzet van serviceploegen verholpen.
- Van verschillende assetgroepen zijn vervangingsopgaven op elkaar afgestemd en zo veel mogelijk integraal opgepakt.
- Werkzaamheden zijn tijdig afgestemd met de omgeving en partners en zo mogelijk integraal uitgevoerd. Op deze manier is overlast voor bewoners en gebruikers zo veel mogelijk te beperkt om een bereikbare stad te zijn en te blijven.
- De Rotterdamse Stijl (vastgesteld in 2008) is toegepast voor zoveel mogelijk uniformiteit in de buitenruimte. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen. Door de aanleg van ‘stil’ asfalt zet de gemeente in op het verminderen van het aantal inwoners die geluidshinder ondervinden.
- Veelgebruikte looproutes voor ouderen en gehandicapten zijn vaker geïnspecteerd en hersteld. Ouderenroutes zijn routes waar extra beheer en onderhoud plaatsvindt zodat ouderen en Rotterdammers in bijvoorbeeld een rolstoel gemakkelijker naar de huisarts, de winkel, de bibliotheek of het ov kunnen.
- Tegelfietspaden zijn omgevormd naar asfaltfietspaden (vanuit comfort voor de fietser). En de onderhoudsprogrammering van de fietspaden is verbeterd door naast de technische kwaliteit (visuele inspectie) ook periodiek het fietscomfort te meten.
- Er zijn fysieke maatregelen genomen om geluid van het wegverkeer te beperken. Hiervoor hebben we in 2020 17000 m2 stil asfalt nieuw aangelegd en bestaand onderhouden.
- Innoveren om te zorgen dat verhardingsprojecten toekomstbestendig zijn. Dit doen we door studies naar het toepassen van andere typen asfaltmengsels (bv. wit asfalt, biobased) en het toepassen en onderhouden van waterpasserende verharding.
- Inspelen op ontwikkelingen op het gebied van smart city door bijvoorbeeld de ontwikkeling van de CENT-R. De CENT-R is een modulaire circulaire toepassing voor gecombineerde laad-, Smart City en openbare verlichtingstoepassingen. De pilot onderzoekt welke rol de CENT-R kan spelen in de energietransitie, test het toepassen van verschillende modules (bijv. laden) en brengt kansen en uitdagingen in kaart: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/cent-r/
- Er is voor 100 ha groot onderhoud gepleegd aan wegen (voornamelijk trottoirs en fietspaden) waarvan de kwaliteit matig of onvoldoende is. Dit doen we op een circulaire manier, door hergebruik van materiaal.
- Er heeft een reductie plaatsgevonden van het aantal verschillende typen armaturen, met als gevolg meer eenduidigheid. Dit draagt bij aan de verbetering van beeldkwaliteit, standaardisering en onderhoudskosten. De positieve effecten van standaardisering zijn direct merkbaar bij het vervangen van armaturen tijdens de ledtransitie waardoor de reductie de komende jaren wordt doorgezet.
- Onderhouden van de openbare verlichting en vervanging, waar nodig, door duurzame lichtmasten, voorzien van led, telemanagement en veilige elektrische installaties. Telemanagement voorziet de gemeente van een sneller en beter overzicht van storingen. Dit maakt proactief acteren op storingen mogelijk. Het uitrusten van openbare verlichting met telemanagement maakt onderdeel uit van de voorbereidingen op het inrichten van het nieuw onderhoudsmanagementsysteem.
- Om de afhankelijkheid van derde partijen te verlagen is in 2020 een pilot gestart met eigen LORA-netwerk. LORA is een relatief goedkope en zuinige manier voor het versturen van een beperkte hoeveelheid data. Het doel van het opzetten van een eigen LORA-netwerk is om te zorgen dat de gemeente meer grip krijgt op datastromen en connectiviteit.
- Beheer en noodzakelijk onderhoud van de verlichting van stadsiconen (beeldbepalende gebouwen of bruggen) hebben in 2020 volgens planning plaatsgevonden. Vanwege covid-19 zijn er in 2020 geen nieuwe stadsiconen aangelicht. Een aantal projecten die door de gemeente samen met andere partijen worden gefinancierd zijn doorgeschoven naar 2021.
- Er is een stap gemaakt om een beter bereikbare stad te realiseren door het moderniseren van bruginstallaties naar een uniforme standaard. Lokaal bediende bruggen en sluizen waar het mogelijk is om op afstand te bedienen zijn omgebouwd naar op afstand bediende bruggen.
- Om corrosie te voorkomen en de goede conditie van kademuren te behouden is corrosiebescherming aangebracht op alle kademuren.
Een duurzame (ondergrondse) infrastructuur die veilig is
- Wegen zijn bestand gemaakt tegen veranderde klimaatinvloeden zoals hitte en langdurige regenval. Voor de asfaltwegen betekent dit dat er een studie gedaan is naar het koelen van asfalt of het toepassen van andere type mengsels (bv. lichter van kleur). Bij de elementverhardingen betekent dit dat er onderhoud is gepleegd aan waterpasserende verharding.
- Bij vervanging van conventionele verlichting kiest de gemeente voor energiezuinige ledverlichting met telemanagement en aandacht voor hergebruik en recycling van materialen. Zo worden conventionele armaturen van aluminium die nog vele jaren mee kunnen niet vervangen, maar omgebouwd naar ledarmaturen met telemanagement.
- Samen met andere partijen (eigenaren van ondergrondse infrastructuur) beheer afstemmen en vooruitkijken naar toekomstig gebruik van de ondergrond, afgestemd met bovengrondse activiteiten en ambities.
- Vergunningverlening en actueel houden van de leidingenverzamelkaart, om het gebruik van de ondergrond te reguleren en graafschade te voorkomen. Alle vergunde werkzaamheden vinden plaats onder toezicht van de gemeente. Bij calamiteiten aan leidingen wordt vanuit de gemeente geadviseerd aan leidingeigenaren en hulpdiensten. Hiervoor is een beschikbaarheidsdienst 24/7 inzetbaar.
- Strooien tijdens het gladheidseizoen, van 1 november tot 1 april. Ook Rotterdammers en kleine ondernemers en scholen kunnen meehelpen door de stoep voor hun huis, bedrijf of school begaanbaar te houden. Zo zorgen we samen voor een veilige omgeving. Op 14 locaties in Rotterdam kunnen bewoners in de periode oktober tot maart gratis strooizout afhalen om de stoep voor hun eigen deur te strooien.
Een schone buitenruimte
Assetmanagement
In 2020 hebben we een mooie start gemaakt met de positionering van assetmanagement in de reinigingsorganisatie. Hernieuwde plaatsingscriteria, beheerprocessen en registratiesystemen van afvalbakken zullen in Rotterdam leiden tot een onbewust betere beleving van de buitenruimte. Het komende jaar focussen we op een verdere uitrol en evaluatie van de processen.
Participatie
De betrokkenheid van burgers en ambtenaren bij initiatieven uit de samenleving is cruciaal voor het realiseren van een schone stad. In 2020 hebben wij door middel van onderzoek inzicht gekregen in hoe wij als gemeente de initiatieven gericht op een schone stad, zo goed mogelijk kunnen stimuleren en ondersteunen. Deze inzichten zijn gebruikt voor het schrijven van een participatieplan. Het komende jaar gaan we werken aan de uitvoering van dit plan. Participatie wordt gepositioneerd als kennisdomein binnen onze organisatie met bijbehorende capaciteit. We gaan werken aan een online platform, vernieuwen onze communicatie en verbeteren materiële ondersteuning voor participanten.
Educatie
In 2020 is onderzocht hoe we bij Stadsbeheer binnen de verschillende programma’s en afdelingen omgaan met educatie. Een integrale aanpak op dit onderwerp was een logische keuze; in alle opgeleverde nota’s speelt educatie immers een belangrijke rol. Daarnaast liggen de onderwerpen van de verschillende nota’s in elkaars verlengde. Het afgelopen jaar is het educatieplan Stadsbeheer Schone Stad opgeleverd. Hierin wordt advies gegeven over het creëren van een integrale en structurele aanpak die breed inzetbaar is op alle doelgroepen en leerdoelen die uit de ambities in de nota’s voortkomen. Begin 2021 wordt de uitvoeringsagenda educatie opgeleverd en wordt een start gemaakt met verschillende initiatieven op het gebied van educatie.
NietRnaast teams in Delfshaven, het Oude Westen en Charlois
Afgelopen jaar was er sprake van een fors grote hoeveelheid vuil op straat door de coronacrisis. De milieuparken konden de hoeveelheid bezoekers soms niet aan en wat men daar niet kwijt kon, werd op straat naast de container gezet door de bewoners. Om de toename van afval beheersbaar te houden zijn teams geformeerd om voordat afval zwerfvuil kan worden, voorafgaand aan de dagelijkse routine van inzamelen, dit in de vroege ochtend al op te halen. Hier zijn in meerdere proefgebieden goede resultaten geboekt. Deze aanpak krijgt in 2021 een vervolg.
Parkenaanpak
Na het uitbreken van de Coronacrisis was er een enorme toeloop op de parken, stranden en andere mooie plekken ontstaan in Rotterdam en is het gebruik van de buitenruimte zeer intensief geworden. Het zomerprotocol parken en stranden werd om die reden geïntensiveerd en is een plus op de reguliere inzet georganiseerd, zowel in capaciteit van inzamelmiddelen als in menskracht. Met de uitbreiding van het aantal inzamelmiddelen en het vergroten van de capaciteit van bestaande afvalpunten werd ingespeeld op die drukte. Ook is er extra inzet van reinigers en publieksvoorlichters geweest. Afvalbakken werden vaker per dag geleegd en er werd langer doorgewerkt in de avond.
Legale muur Schuttersveld
Rotterdam profileert zich meer en meer als streetartstad. Wij zullen de verdere ontwikkeling van Street art in de stad ook de komende járen blijven stimuleren. Daar hoort een legale oefenmuur als voorziening bij. Hoewel de kosten van graffitiverwijdering niet zijn afgenomen is de overlast beheersbaarder geworden door het aanbrengen van coating op belendende percelen en muren. Hiermee neemt de overlast voor de buurt af en is de verwachting dat de kosten ook gaan afnemen. Onder de huidige omstandigheden wordt nog niet overgegaan tot een volgende legale muur in een ander gebied. Voorts worden de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een centraal meldpunt graffiti.
Beleving
De relatie tussen de gemeente en bewoners verandert: waar vroeger de gemeente bepaalde wat ‘goed beheer’ was, worden bewoners nu steeds deskundiger en willen zij meer meedenken en beheren. Ook zien wij dat ons beheer van de openbare ruimte soms niet overeenkomt met de verwachting van bewoners. Dit zien we bijvoorbeeld aan klachten die we ontvangen uit wijken waar de technische staat van de openbare ruimte volgens de CROW-methode ‘in orde’ is, namelijk een B (90%) of hoger. Hierom onderzoeken we of we ook de (subjectieve) beleving van bewoners mee kunnen wegen in het beheer van de openbare ruimte. Hiermee is een start gemaakt om een belevingsmonitor te ontwikkelen als tegenhanger van objectieve metingen zoals de CROW-methode. Deze ontwikkeling sluit aan bij waarde gestuurd, wijk gestuurd en opgave gestuurd werken.
Een veilige buitenruimte
- Het beschikbaar hebben van een calamiteitenplan en bijbehorende organisatie.
- Het plaatsen van statische en dynamische roadblocks, in overleg met Politie en VRR, afhankelijk van de omvang en locatie van een evenement.
Beeldsystematiek Heel en Schoon
In 2019 is de gemeente Rotterdam voor het monitoren van de kwaliteit van de openbare ruimte definitief overgestapt van de Rotterdamse productnormering naar de landelijke CROW-Beeldsystematiek. Voor Schoon en Heel (wegen en groen) wordt de komende jaren gemeten conform de standaardset beeldmeetlatten en meetmethode uit de landelijke CROW-Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte. Ook ten aanzien van meetlocaties en gebiedsindeling wordt zoveel mogelijk aangesloten bij deze landelijke standaard. Hierdoor is het mogelijk om naast monitoring voor Rotterdam de gegevens ook landelijk te vergelijken. Naast deze standaardset beeldmeetlatten worden er ook een aantal extra beeldmeetlatten voor Rotterdam gemeten.
Prestatie
A+ = Zeer goed
A = Goed
B = Voldoende
C = Matig/onvoldoende
D = Onvoldoende/achterstallig
Prestatie-indicator
Als voorbeeld: De prestatie-indicator 90%/B voor Schoon geeft aan dat 90% van de metingen van de beeldmeetlatten behorend bij Schoon gemiddeld een B of hoger moeten scoren voor de hele stad. Deze gemiddelde scores worden volgens afspraak op CBS-buurtniveau twee keer per jaar gepubliceerd op de gemeentelijk website.
Monitoring
Het is met deze methodiek mogelijk om, bij voldoende metingen, ook op beeldmeetlatniveau of gebiedstype te monitoren en te analyseren.
Technische kwaliteit verhardingen
De inspectie van de technische kwaliteit is met name bedoeld om de kwaliteit van de weg te meten zodat werkzaamheden voor groot onderhoud ingepland en uitgevoerd kunnen worden. Dit is nodig om te voorkomen dat daarmee de beschikbaarheid van de weg en de veiligheid van personen in gevaar komen.
In 2020 is de technische kwaliteit voor de helft van het areaal (ca. 70.000 inspectievakken) visueel geïnspecteerd. De andere helft wordt in 2021 gemeten. Door jaarlijks de helft van het areaal te inspecteren zijn er elk jaar recente data over de kwaliteit van het wegenareaal beschikbaar. Hierdoor is het beter mogelijk om sneller een trend te voorspellen en daarop in te zetten.
Volgens de systematiek komt elk wegvakonderdeel dat scoort op niveau B t/m D in aanmerking voor een onderhoudsmaatregel in de komende 5 jaar. De gemeente Rotterdam hanteert daarbij de volgende richtlijn:
- Minimaal 85% van de wegen op niveau A+, A en B; en
- Maximaal 15% op niveau C en D.
Prestatie indicatoren | 2019 | 2020* | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Beeldkwaliteit Heel | Streefwaarde | 90% niveau B of hoger | 90% niveau B of hoger | 90% niveau B of hoger | 90% niveau B of hoger | 90% niveau B of hoger |
Realisatie |
Norm gerealiseerd | Norm niet gerealiseerd | ||||
Beeldkwaliteit Schoon | Streefwaarde | 90% niveau B of hoger | 90% niveau B of hoger | 90% niveau B of hoger | 90% niveau B of hoger | 90% niveau B of hoger |
Realisatie | Norm gerealiseerd | Norm gerealiseerd | ||||
Technische kwaliteit verharding | Streefwaarde | 85% > niveau B |
85% > niveau B | 85% > niveau B |
85% > niveau B |
85% > niveau B |
Realisatie | Norm gerealiseerd | Norm niet gerealiseerd |
Beeldsystematiek Heel en Schoon
Toelichting indicatoren
* De realisatie betreft het gemiddelde van alle meetresultaten over de periode 1e kwartaal 2020 t/m 4e kwartaal 2020
Beeldkwaliteit Heel
Om te komen tot de beeldkwaliteit Heel worden verschillende beeldlatten gemeten volgens de landelijke methodiek voor onderhoud verharding en onderhoud groen. De score voor beeldkwaliteit voor Heel (Groen en Verharding) voldoet voor 2020 niet aan de CROW-norm. Voor 2020 is het percentage op beeldkwaliteit Heel 86% niveau B of hoger.
Hiermee is het gewenste ambitieniveau niet gehaald. Dit komt in belangrijke mate door de bewust gemaakte beleidskeuze om robuuster en klimaatbestendiger gras in de stad te realiseren. De maaifrequentie van gras is op sommige specifieke locaties gewijzigd. Gevolg hiervan is dat op deze plekken het gras hoger is komen te staan. Tot 7 cm grashoogte geeft niveau A en meer dan 10 cm grashoogte geeft niveau D. Dit betekent dat niet altijd voldaan wordt aan de CROW-norm van de grashoogte op o.a. de grasvelden, zoals die nu is vastgesteld in de beeldmeetlat voor gras. Echter, het Rotterdamse doel ten aanzien van deze grasvelden is niet de grashoogte, maar het klimaatbestendiger maken van het grasareaal. Zo blijft het gras langer groen tijdens de steeds langere droge periodes. Laten we deze beeldmaatlat buiten beschouwing, dan zou het percentage voor beeldkwaliteit Heel 2020 wel op 90% uitkomen en daarmee voldoen aan de norm.
Beeldkwaliteit schoon
De effecten van de coronacrisis zijn onder meer merkbaar doordat meer bewoners thuis werken, meer afval produceren en anders gebruik maken van de buitenruimte. In bepaalde gebieden leidt dit tot meer naastplaatsingen en mede daardoor meer zwerfvuil. In andere gebieden zien wij juist dat de gebruiksdruk afneemt en daardoor ook de hoeveelheid zwerfafval. Aan de stadsbrede CROW-schoonnorm (90% B-niveau) wordt nog steeds voldaan. Op onderliggende thema's (zwerfafval en hondenpoep) staat de norm wel onder druk en dat is zichtbaar in het straatbeeld.
Technische kwaliteit verhardingen
De technische kwaliteit verhardingen scoort over de hele stad 83% niveau B of beter (dit is een gemiddelde van 2018 en van 2020). Hiermee voldoet het areaal net niet aan de Rotterdamse norm van minimaal 85% niveau B of beter.
Deze lagere uitkomst is niet verrassend, omdat het areaal met niveau B (kwaliteit matig) sterk is toegenomen in 2018. Dit areaal zou naar verwachting slechter worden binnen 5 jaar. Na de eerste inspectie is dit zichtbaar geworden in de normpercentages van 2020. Een percentage van het areaal ‘matig’ is dus gezakt naar ‘slecht’.
De extra beschikbare middelen vanuit de Nota Onderhoud Kapitaalgoederen 2019-2022 zijn voor een deel ingezet op de meest slechte wegen (niveau C en D). En door het plegen van dit groot onderhoud zijn de slechte wegen juist verbeterd. Dit heeft geresulteerd dat het areaal met niveau A+ en A is gestegen. Wanneer deze extra inzet niet was uitgevoerd had de wegenkwaliteit er slechter uitgezien.
In de bestuursopdracht ‘Vervangingsinvesteringen kapitaalgoederen openbare ruimte’ staat beschreven dat de gemiddelde levensduur van kapitaalgoederen 40 jaar is, uitgaande van de opgenomen levensduren in financiële verordeningen. De behoefte voor onderhoud wordt mede sterk bepaald door de ouderdom van de assets. Grote delen van de stad zijn in de naoorlogse periode gebouwd en dus vele assets, waaronder ook de verharding naderen het einde van de levensduur. Daarnaast heeft de bodemdaling in veel (naoorlogse) wijken een negatief effect op de staat van de verharding. Er is dus sprake van een boeggolf van noodzakelijke inzet op de Rotterdamse assets. Ook dit speelt een rol in de technische kwaliteit van de verharding.
In de volgende jaren zetten we bij groot onderhoud de beschikbare middelen in om de slechte wegen (niveau C en D) te verbeteren. Ook zal door de combinatie van groot onderhoud aan de verhardingen, voornamelijk in voetpaden en groeiplaatsverbeteringen van de bomen, de oneffenheden vanwege wortelopdruk langer wegblijven. Door al deze inspanningen blijft Rotterdam beschikken over veilige en beschikbare verhardingen.
Wat heeft het gekost?
Overzicht van baten en lasten Verkeer en vervoer - Beheer | Oorspr. Begroting 2020 | Bijgestelde Begroting 2020 | Realisatie 2020 | Afwijking | |
---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 8.414 | 11.512 | 12.015 | 503 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 0 | 7 | 1.691 | 1.684 | |
Overige opbrengsten derden | 7.849 | 9.893 | 9.613 | -280 | |
Overige baten | 565 | 1.612 | 712 | -900 | |
Lasten exclusief reserves | 132.210 | 132.374 | 130.648 | -1.726 |
|
Apparaatslasten | 75.784 | 79.023 | 80.541 | 1.518 | |
Inhuur | 1.933 | 1.964 | 1.334 | -629 | |
Overige apparaatslasten | -661 | 2.825 | 2.747 | -78 | |
Personeel | 74.512 | 74.234 | 76.460 | 2.226 | |
Intern resultaat | -12.356 | -9.330 | -7.213 | 2.117 | |
Intern resultaat | -12.356 | -9.330 | -7.213 | 2.117 | |
Programmalasten | 68.782 | 62.681 | 57.320 | -5.361 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 54.335 | 48.339 | 44.423 | -3.916 | |
Kapitaallasten | 14.336 | 13.398 | 13.398 | 1 | |
Overige programmalasten | 0 | 944 | -418 | -1.362 | |
Sociale uitkeringen | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 112 | 0 | -84 | -84 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -123.796 | -120.862 | -118.633 | 2.229 | |
Saldo voor reserveringen | -123.796 | -120.862 | -118.633 | 2.229 | |
Reserves | 348 | 2.219 | 2.143 | -76 |
|
Onttrekking reserves | 6.930 | 4.072 | 3.996 | -76 | |
Toevoeging reserves | 6.582 | 1.853 | 1.853 | 0 | |
Vrijval reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -123.448 | -118.642 | -116.489 | 2.153 |
Overzicht afwijkingen
Overzicht afwijkingen | Afwijking baten | Afwijking lasten | Afwijking reserves | Afwijking saldo |
---|---|---|---|---|
1. Aanpak zwerfafval | 1.250 | 1.250 | 0 | 0 |
2. Corona - schone buitenruimte | 0 | 720 | 0 | -720 |
3. Schaderegeling Ingravingen Rotterdam (SIR) opbrengsten | -600 | 0 | 0 | -600 |
4. Beheer buitenruimte | 0 | -2.000 | 0 | 2.000 |
5. Vrijval voorziening dubieuze debiteuren | 0 | -1.000 | 0 | 1.000 |
6. Diverse afwijkingen | -147 | -696 | -76 | 473 |
Totaal afwijkingen | 503 | -1.726 | -76 | 2.153 |
Toelichting overzicht afwijkingen
1. Aanpak zwerfafval
De gemeente Rotterdam heeft extra inzet gepleegd op de preventie en aanpak van zwerfafval door inzet op onder andere gedragsbeïnvloeding, slimmere voorzieningen en participatie van burgers en stakeholders. Hiervoor is circa € 1,3 mln aan bijdragen ontvangen van derden.
2. Corona - schone buitenruimte
Als gevolg van het coronavirus is een enorme toename geweest van het gebruik van parken, stranden, kades en andere mooie plekken in Rotterdam. Hierdoor is extra capaciteit ingezet op het gebied van reiniging van deze plekken. Als gevolg van de RIVM-maatregelen bleek het nodig om meer voertuigen in te zetten om reinigingsmedewerkers te vervoeren. Deze extra voertuigen moesten worden gehuurd. Dit allemaal heeft geleid tot meerkosten van € 720 op taakveld Verkeer en vervoer - Beheer. Een deel van de extra inzet a € 220 is verantwoord onder programma Overhead.
3. Schaderegeling Ingravingen Rotterdam (SIR) opbrengsten
Facturering in het kader van de schaderegeling ingravingen Rotterdam vindt plaats nadat meldingen volledig zijn afgewikkeld. Doordat de afhandeling van diverse meldingen doorloopt in 2021 vindt facturering in 2021 plaats. In 2020 resulteert dit in € 600 lagere baten.
Op diverse budgetten zijn kleine afwijkingen.
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
- Lichtplan Rotterdam
- Nota Onderhoud Kapitaalgoederen 2019 - 2022
- Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels (Warvw)
- NEN-normen civiele kunstwerken
- Constructieve Veiligheid van de Stadsbruggen
- Verordening Beheer Ondergrond Rotterdam
- Telecomverordening Rotterdam
- Handboek Beheer Ondergrond Rotterdam
- Schaderegeling Ingravingen
- Nota Straatafval 2019 - 2022 'Gewoon schoon'
- Beleidsplan gladheidsbestrijding 2020-2025
- Beleidsplan hondenpoep
- Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden
Omschrijving taakveld
Bij (her)inrichting, beheer en onderhoud van de boven- en ondergrondse infrastructuur, wordt bijgedragen aan klimaat- en circuliere doelstellingen:
- een beschikbare, bruikbare en comfortabele infrastructuur
- een duurzame (ondergrondse) infrastructuur die veilig is
- een schone buitenruimte
- een veilige buitenruimte
Dit doen we door:
- aanleg, reconstructie en onderhoud van verharde openbare ruimte: wegen, pleinen, fietspaden, voetpaden en overige verhardingen
- civiel technische kunstwerken: inspectie, beheer en onderhoud (bruggen, tunnels spoorwegovergangen en dergelijke) waaronder begrepen infrastructuur ten behoeve van luchthavens
- verlichting wegen: aanleg, beheer en onderhoud
- gladheidbestrijding: sneeuwruimen en strooien
- straatreiniging: schoonmaken en (toezien op) schoonhouden van de openbare ruimte van veeg-en zwerfafval