Maatwerkdienstverlening 18-
Beleidskaders, -monitors en wetgevingVersterken van next skills en jong leiderschap.
Passende, tijdige en integrale hulp van het lokale wijknetwerk, om het beroep op dure gespecialiseerde jeugdhulp te verminderen (verschuiving van de achterkant naar de voorkant).
Wijkprogrammering is meer en meer sturend voor samenwerking en maatwerk in wijknetwerken.
Voortgang 2021
Ga naar vorig P&C-document- Versterken van next skills en jong leiderschap: de stijgende lijn van investeringen in de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen en jongeren in de stad wordt in 2021 minstens op hetzelfde niveau gehouden. Dit betreft vooral preventieve interventies die effectief zijn om risico’s tegen te gaan, zoals angst, depressie, agressie en probleemgedrag. Door de coronacrisis heeft een groot aantal kinderen en jongeren meer last van angst- en depressieklachten, wat een investering in sociaal emotionele vaardigheden extra belangrijk maakt. De investeringen die afgelopen jaren gedaan zijn, zijn op bepaalde onderdelen uitgebreid, zoals op het gebied van interventies voor de doelgroep jongeren. In dit licht heeft de gemeente Rotterdam ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de GrowIt-app van het Erasmus MC om enerzijds zicht te houden op de mentale ontwikkeling van jongeren en anderzijds ze te helpen met positieve sociaal-emotionele strategieën. Vanwege de coronacrisis heeft het Rotterdamse innovatieplatform Walstroom een informatiepunt opgezet voor leren tijdens en na corona, gericht op de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen omdat deze vaardigheden door de crisis extra onder druk staan: https://www.rotterdam.nl/werken-leren/sociaal-emotioneel-leren/ Met het programma Rotterdam Sterker Door Jongeren is op allerlei manieren gewerkt aan extra aanbod in de wijken en vormen van hulp en ondersteuning voor jongeren die te lijden hebben onder de coronamaatregelen, waaronder de schoolsluitingen.
- Passende, tijdige en integrale hulp van het lokale wijknetwerk, om het beroep op dure gespecialiseerde jeugdhulp te verminderen (verschuiving van de achterkant naar de voorkant). Hoe doen we dat? In alle gebieden organiseren wij met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wijkgerichte bijeenkomsten op het verstevigen van de ketensamenwerking tussen partners die een rol spelen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren. De netwerkregisseurs hebben de afgelopen jaar verschillende initiatieven die in de wijken ontstonden om bewoners in coronatijd extra te ondersteunen in kaart gebracht en gedeeld middels hooggewaardeerde nieuwsbrieven.
- Deze wijkgerichte bijeenkomsten zijn vanwege de coronamaatregelen in het teken komen te staan van het gezamenlijk (met onderwijs en kinderopvang en peuterspeelzalen) in beeld brengen en houden van de kwetsbare kinderen/gezinnen, deze te voorzien van passende ondersteuning en hulp en zo nodig toe te leiden naar het wijkteam. Daarmee is de focus van de inzet van CJG meer komen te liggen op de kwetsbare kinderen/gezinnen en wordt in de wijken en gebieden maatwerk geleverd op basis van de signalen van CJG-professionals en ketenpartners. Naast de inzet op netwerkregie levert CJG ook op andere plaatsen een bijdrage aan het creëren van de neerwaartse beweging in de keten. Een andere doelgroep waar CJG zich op richt is de -9 maanden doelgroep in kader van het programma Stevige Start. De geboortecontactpersonen van CJG halen de contacten met verloskundigen verder aan om samen zo vroeg mogelijk signalen van kwetsbaarheid op te kunnen vangen. Met de inzet op Positive Behavior Support (PBS) in de verschillende wijken wordt gewerkt aan het opvoedklimaat en de ‘bril’ waarmee gekeken wordt naar lastig gedrag van kinderen en jongeren. Ook zijn de orthopedagogen van het CJG beschikbaar voor partners in het wijknetwerk ter consultatie en advisering. Hiermee ondersteunen zij partners in het signaleren van het onderscheid tussen normaal fasegeboden gedrag en een afwijking in de ontwikkeling. Op deze manier wordt voorkomen dat gedrag wordt geproblematiseerd en kinderen en hun gezinnen onnodig verwezen worden naar zwaardere vormen van hulp. Vergelijkbare ondersteuning wordt geboden aan de huisarts door middel van de inzet van de jeugdconsulent. Ook hier is het doel het onderscheiden van normale fase gebonden ontwikkeling en opvoedvraagstukken en problemen die wel om inzet van gespecialiseerde zorg vragen. Door daarnaast alle beschikbare themabijeenkomsten en cursussen (van alle Rotterdamse partners) te ontsluiten via 1 website draagt het CJG bij aan het laagdrempelig beschikbaar hebben van deze vorm van preventie en wordt het opvoedklimaat in de wijk versterkt.
- De methodiek Wijkprogrammering heeft steeds meer een sturend effect op de gezamenlijke inzet. De wijknetwerken werken hierin met elkaar aan de gestelde doelen/maatschappelijk resultaten. Hier zien we dat er veel creativiteit en extra inzet nodig is om de jeugd te bereiken en te kunnen ondersteunen in deze coronatijd. Vanwege de coronamaatregelen hebben de bijeenkomsten van de wijknetwerken zich voornamelijk digitaal afgespeeld. Zoveel mogelijk worden de contacten met de wijknetwerkpartners in de gebieden onderhouden en wordt hun inzet en samenwerking met MS Teams en andere digitale communicatiemiddelen geïnventariseerd, gecoördineerd en onderling uitgewisseld. Professionals in wijken zoals jongerenwerkers spelen hierin een belangrijk rol. Het belang van goed partnerschap, presentie en samenwerking in wijken wordt met deze coronacrisis extra onderstreept. Met behulp van de Wijkprogrammering, creatieve inzet van de professionals in de wijken en aansluiting bij ‘Rotterdam. Sterker door Jongeren’ hebben we zo goed als mogelijk aan kunnen sluiten bij de behoeften van kwetsbare jongeren. 2021 stond ook in het teken van de voorbereidingen voor Wijk Aan Zet en de inkoop Welzijn. Beide trajecten zullen bijdragen aan versterking van het (preventieve) wijknetwerk, zowel tussen professionals, met de gemeente en met bewoners.
Wat hebben we bereikt?
Effect indicatorenJeugdhulp
Elke jonge Rotterdammer moet gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. We stimuleren elke jongere in Rotterdam actief mee te doen in de stad, bieden lichte ondersteuning als dat zelfstandig of als gezin niet voldoende lukt en wanneer de omgeving dat zelf niet kan bieden. In die gevallen bieden we samenhangende hulp aan kwetsbare jongeren en/of hun gezin.
Hier richten we ons met name op het bevorderen van een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen door o.a. het verbeteren van de opvoedvaardigheden van ouders met psychische problematiek en ouders met een licht verstandelijke beperking. Daarbij zitten we in op (vroeg)signalering, screening en aanpak van deze ouder-risicofactoren.
Preventie
We hebben een breed palet aan preventieve interventies beschikbaar gesteld voor kinderen, jongeren en hun ouders, op onder andere voorkomen van psychische problematiek, ondersteuning bij echtscheidingssituaties, opvoedondersteuning en voorkomen van middelengebruik. Ook zijn alle voorbereidingen getroffen voor de opening van een opvoedloket dat per 1 januari 2022 operationeel is.
Het actieplan Mentale Gezondheid Jongeren is gepresenteerd. Hiermee wil de gemeente structureel aandacht en ondersteuning wil hebben voor de mentale gezondheid van jonge Rotterdammers. Dit is dus aanvullend op het tijdelijke programma Rotterdam Sterker Door Jongeren en richt zich op het herkennen, erkennen en verminderen van psychische klachten van jongeren op het voortgezet onderwijs en het MBO. Hiervoor wordt samengewerkt met de betreffende scholen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Prestatie indicatorenJeugdhulp
Het leven van veel jongeren heeft door corona behoorlijk op z’n kop gestaan. Ook naar aanleiding van de aangekondigde versoepelingen zal inzet op het herstellen van de effecten van de coronacrisis op jongeren noodzakelijk blijven. De grootste pijnpunten van Rotterdammers tussen 13 en 23 jaar zijn door middel van de Jongerentop010, de Young010 on Tour wijkgesprekken en gesprekken met onze samenwerkingspartners inzichtelijk geworden. De adviezen en aanbevelingen hebben wij zoveel als mogelijk reeds verwerkt in ons beleid en hebben we tevens tot uitvoering laten brengen bijvoorbeeld via de herstelaanpak ‘Rotterdam sterker door jongeren’. Een voorbeeld hiervan zijn de jongerenhubs, waarbij jongeren laagdrempelig binnen kunnen lopen met hun hulpvragen en/of werken aan het ontwikkelen van hun talenten.
- Ontwikkelen van een stadsbreed preventief aanbod.
- We werken gezamenlijk met de aanbieders aan de transformatie van de jeugdhulp langs 3 lijnen. Passende hulp dichtbij: voorkomen van crisis en uithuisplaatsing. Opgroeien in veilige opvoedsituaties: bescherming tegen veiligheidsrisico’s. Jeugdhulp door capabele, efficiënte en effectieve hulpverleners.
- Praktijkondersteuners Jeugd & Gezin (POH J & G) gaan in de praktijk van de huisarts aan de slag met kinderen en gezinnen waar zorgen over zijn. Voor betrokkenen is dit laagdrempelig en binnen de eigen wijk. Met name kwetsbare gezinnen waar bijvoorbeeld sprake is van lvb-, psychiatrische en/of verslavingsproblematiek worden hierdoor makkelijk bereikt en geholpen. De POH J&G werkt onder regie van de huisarts en kan de jeugdige/gezin kortdurend begeleiden. Waar mogelijk volgt doorverwijzing naar; het wijkteam, het CJG, basis ggz, andere wijknetwerkpartijen en lokale voorzieningen waardoor tijdige en passende hulp geleverd kan worden. Waar nodig volgt doorverwijzing naar de gespecialiseerde jeugdhulp (J-GGZ). In 2016 is deze aanpak in een pilot gestart en vanaf 2019 geïntensiveerd aanvankelijk in het NPRZ-gebied en later in andere wijken van Rotterdam. In 2021 rapporteren betrokken huisartsen en POH J & G een toename in de vraag naar hulp. Als oorzaak noemt met de corona epidemie. Waar mogelijk is voorzien in uitbreiding van uren. In 2021 zijn meer huisartsenpraktijken gaan deelnemen, de oorspronkelijke prognose over 2021(35 deelnemende praktijken) is ruimschoots behaald. Eind 2021 zijn 48 huisartsenlocaties aangesloten, zijn er 26 POH J&G aan het werk en bereiken we daarmee ongeveer 45% van de Rotterdamse jongeren (18-) die bij een huisarts staan ingeschreven. Voor de inhoudelijke ontwikkeling van deze functie is in 2021 een intensief opleidingsprogramma gestart. Ter ondersteuning van huisartsen en POH J&G is in 2020 gestart met een project om snel psychiatrische consultatie mogelijk te maken. In 2021 is deze aanpak versterkt en zijn er meer Rotterdamse huisartspraktijken aangesloten. Tot slot is begin 2021 een eerste evaluatie van de POH J&G inzet gepubliceerd en is het effectonderzoek verder opgezet.
- We willen voorloper zijn in de aanpak van de toenemende problematiek van depressies, burn-out en eenzaamheid onder jongeren. Daarvoor werken we samen met onderwijsinstellingen. Met het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) kijken we welke beschikbare methodieken hiervoor toepasbaar zijn. Vanuit het subsidiekader Versterken & Voorkomen faciliteren we en moedigen we aanbieders aan om met deze werkzame aanpakken kinderen en jongeren te bereiken. We hebben in 2021 op kleine schaal interventies ingezet als pilot; bij gebleken effectiviteit werken we aan continuering. In opdracht van de gemeente werkt de Coalitie Erbij Rotterdam (een Rotterdams samenwerkingsverband op het gebied van zorg en welzijn) aan meer grip op het thema eenzaamheid. Samen met partners, scholen en jongeren zelf, werken zij aan tools om eenzaamheid meer bespreekbaar te maken. Deze opdracht is gestart in september. Daarnaast hebben we – mede gefinancierd vanuit de herstelaanpak – geïnvesteerd in het programma Join Us (landelijk programma, uitgevoerd in Rotterdam door WMO Radar). In 2021 zijn 3 groepen gestart, waaraan 49 jongeren deelnemen (gemiddelde deelname is 30 weken).
- Met de inzet van Onderwijs-zorgarrangementen (OZA) wordt jeugdhulp op alle vormen van onderwijs aangeboden in aansluiting op de onderwijsondersteuning, die door de scholen en samenwerkingsverbanden geboden wordt. De jeugdhulp richt zich zowel op de leerlingen (individueel of groepsgewijs) als op de leerkracht, met als doel kennis en vaardigheden te trainen die bijdragen aan het kunnen volgen van onderwijs. Zo is het voor meer kinderen mogelijk onderwijs te blijven volgen en wordt thuiszitten voorkomen.
- In NPRZ-gebied werd de afgelopen drie jaar geëxperimenteerd met diverse vormen van ondersteuning aan scholen. Als onderdeel van de dagprogrammering moeten scholen zoveel mogelijk ontzorgd worden, daarom richten we de passende schoolondersteuningsstructuur in. Deze opdracht is een gezamenlijke opdracht van cluster MO, NPRZ en de schoolbesturen en betreft de basisscholen in de 7 focuswijken van het NPRZ. Het doel van deze opdracht is om op schoolniveau de samenwerking in de zorgstructuur te verbeteren en waar nodig vastgelopen of uitzonderlijk complexe casuïstiek te faciliteren met advies, ondersteuning en eventueel doorzettingskracht. De ervaringen die afgelopen jaren hiermee zijn opgedaan, zijn meegenomen in het plan ‘schoolzorgteams’. Zie de toelichting hierop in de brief van wethouder Kasmi (21bb11845).
Preventie
- In alle wijken van Rotterdam zijn honderden preventieve interventies ingezet om kinderen en jongeren met ondersteuningsbehoefte op sociaal-emotioneel vlak, opvoedvaardigheden van ouders, met moeilijkheden in hun thuissituatie vanwege echtscheiding, psychische of lvb problematiek bij de ouders, en problemen met middelengebruik, te ondersteunen.
- We willen voorloper zijn in de aanpak van de toenemende problematiek van depressies, burn-out en eenzaamheid onder jongeren. Daarvoor werken we onder andere samen met onderwijsinstellingen. We zetten de lijn van 2018 door met het inzetten van effectieve interventies op psychosociale problematiek en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Vanuit het subsidiekader Versterken & Voorkomen faciliteren we en moedigen we aanbieders aan om met deze werkzame aanpakken kinderen en jongeren te bereiken. Ook trainen we docenten en geven we voorlichting om psychische problematiek bespreekbaar te maken, een eerste voorwaarde om ondersteuning te kunnen aanbieden.
Effectindicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Doelrealisatie Jeugdhulp* | Streefwaarde | nvt | zie toelichting | zie toelichting | in ontwikkeling | in ontwikkeling | in ontwikkeling |
Realisatie | zie toelichting | zie toelichting | |||||
Uitval Jeugdhulp** | Streefwaarde | in ontwikkeling | in ontwikkeling | ||||
Realisatie | |||||||
* Regionaal is aangesloten op de landelijke outcome indicatoren voor het meten van outcome. Deze indicatoren en de levering hier van zijn nog in ontwikkeling. Het betreft de volgende indicatoren:
1. Reden beëindiging jeugdhulp
2. Cliënttevredenheid
3. Doelrealisatie
3.1 De mate waarin cliënten na jeugdhulp zonder hulp verder kunnen;
3.2 De mate waarin er na beëindiging van de jeugdhulp geen nieuwe start hulp is;
3.3 De mate waarin er sprake is van afname problematiek / toename zelfredzaamheid / toename participatie;
3.4 De mate waarin de overeengekomen doelen zijn gerealiseerd.
Recent zijn de indicatoren 1 t/m 3.2 uitgevraagd voor de regionaal ingekochte specialistische jeugdhulp in het jaar 2020. De respons was nog onvoldoende om over te rapporteren. Dit is in lijn met de landelijke trend. De GRJR is in gesprek met aanbieders over kwantiteit en kwaliteit van deze gegevens.
|
|||||||
** De indicatoren 3.3 en 3.4 zijn nog niet opgenomen in het landelijk protocol beleidsinformatie Jeugd omdat de ontwikkeling van deze indicatoren op landelijk niveau nog niet is afgerond. Deze indicatoren zijn om die reden nog niet uitgevraagd. |
Toelichting indicatoren
* Het gaat hier niet om het absolute aantal huisartsen maar de locaties. Op één locatie werken in de regel meerdere huisartsen (vaak ook parttimers).
Wat heeft het gekost?
Overzicht van baten en lasten Maatwerkdienstverlening 18- | Oorspronkelijke begroting 2021 | Bijgestelde begroting 2021 | Realisatie 2021 | Afwijking | |
---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 201 | 279 | 277 | -2 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 201 | 272 | 239 | -33 | |
Overige opbrengsten derden | 0 | 7 | 38 | 30 | |
Lasten exclusief reserves | 53.465 | 55.113 | 51.911 | -3.202 |
|
Apparaatslasten | 1.437 | 2.133 | 1.980 | -153 | |
Inhuur | 0 | 0 | 15 | 15 | |
Overige apparaatslasten | 28 | 40 | 34 | -6 | |
Personeel | 1.409 | 2.094 | 1.932 | -162 | |
Intern resultaat | 441 | 454 | 515 | 60 | |
Intern resultaat | 441 | 454 | 515 | 60 | |
Programmalasten | 51.587 | 52.525 | 49.417 | -3.109 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 8.446 | 5.884 | 5.050 | -834 | |
Overige programmalasten | 0 | 1.468 | -102 | -1.570 | |
Sociale uitkeringen | 36.541 | 38.941 | 38.784 | -156 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 6.600 | 6.232 | 5.684 | -548 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -53.264 | -54.834 | -51.634 | 3.199 | |
Saldo voor reserveringen | -53.264 | -54.834 | -51.634 | 3.199 | |
Reserves | 0 | 162 | 0 | -162 |
|
Onttrekking reserves | 0 | 162 | 0 | -162 | |
Toevoeging reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -53.264 | -54.672 | -51.634 | 3.038 |
Toelichting overzicht baten en lasten
Het saldo van dit taakveld bedraagt € 3,0 mln voordelig. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:
1. Aanpak problematiek jeugdzorg
Het Rijk heeft voor 2021 € 23,5 mln beschikbaar gesteld voor aanpak problematiek jeugdzorg. Bijna negentig procent van dit bedrag kon met de nodige inspanning in 2021 worden ingezet. Het werd besteed aan wegwerken wachtlijsten, meer inzet in wijkteams, voor praktijkondersteuners huisartsen en voor een klein deel aan preventie (vallend onder programma Maatschappelijke ondersteuning). Voor een ruime tien procent van deze impulsgelden - € 3,2 mln - was de tijd in 2021 te kort om dit volledig doeltreffend te besteden. Dit had ook te maken met het gegeven dat het tot en met september onzeker was of het Rijk het toegezegde, maar nog niet ontvangen bedrag (€ 2,5 mln) daadwerkelijk zou uitkeren.
2. Bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdhulp
Op het programma Volksgezondheid en zorg is € 21,4 mln minder onttrokken dan begroot. Het aandeel van deze lagere onttrekking bedraagt € 162 op dit taakveld.
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
Beleidskaders
- Heel de Stad - Beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdhulp 2021-2026 (raadsinformatie.nl)
- Doorontwikkelplan Zorg voor Elkaar
Beleidsmonitor
Wet- en regelgeving
Omschrijving taakveld
Elke jonge Rotterdammer moet gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. Dit doen we door stevige preventie in te zetten: gericht op de meest relevante factoren (beschermende factoren en risicofactoren) die bijdragen aan een kansrijke, veilige en gezonde ontwikkeling van jeugdigen. Met het beleidskader Jeugd ‘Rotterdam Groeit’ zetten we in op het voorkomen van problematiek en het versterken van perspectief. We stimuleren jonge Rotterdammers daarom mee te doen in de stad, bieden lichte ondersteuning als dat zelfstandig of als gezin niet voldoende lukt en wanneer de omgeving dat zelf niet kan bieden. Als het noodzakelijk is, zetten we jeugdhulp in. Vormen van jeugdhulp die onder dit taakveld vallen zijn doelgroepenvervoer jeugd, jeugdhulp in gezinsarrangementen, PGB Jeugd, Kinderopvang Sociaal Medische Indicatie en Onderwijs Zorg arrangementen.
Tegelijkertijd scheppen we de juiste voorwaarden voor jeugdigen waarmee het wel goed gaat, zodat zij zich nog beter kunnen ontwikkelen.