Verkeer en vervoer - Ontwikkeling
Beleidskaders, -monitors en wetgevingEen duurzame, op groei van de stad gerichte aanpassing van mobiliteitsinfrastructuur.
We dragen bij aan de verduurzaming van de mobiliteitsmiddelen.
Voortgang 2020
De Rotterdamse Mobiliteitsaanpak (RMA) is op 20 februari door de gemeenteraad vastgesteld. We zijn voortvarend van start gegaan met het eerste RMA-experiment, waarin de verkeerscirculatie in het Oude Westen wordt aangepast. Het doel van het vier maanden durende experiment is het verbeterenvan de verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en kwaliteit voor voetgangers en fietsers o.a. door verkeerskundige aanpassingen te doen op het Kruisplein en Eendrachtsplein.
De coronacrisis vergt een extra maatregelenpakket om mobiliteit in de stad te laten voldoen aan de RIVM-normen. Zo bekijken we maatregelen die we op korte termijn kunnen treffen om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven. We zijn al van start gegaan met het aanpassen van verkeerslichten zodat langzaam verkeer meer groen krijgt en het niet meer nodig is om op de knop te drukken.
In het MIRT-traject gericht op verbetering van de regionale OV-structuur en een nieuwe oeververbinding, wordt toegewerkt naar een voorkeursbeslissing. Hiertoe is in januari gestart met een MER-traject en wordt later dit jaar de Nota Kansrijke Oplossingsrichtingen gepubliceerd.
Wat willen we bereiken
Effect indicatoren
Een duurzame, op groei van de stad gerichte aanpassing van mobiliteitsinfrastructuur.
We faciliteren de groei en verdichting van de stad primair met slimme duurzame en integrale aanpassingen aan het infrastructurele netwerk. Dit betekent nieuwe oeververbindingen, veilige en oversteekbare stadsboulevards, ruime fietspaden, aantrekkelijke OV-knooppunten, toekomstbestendige energie-infrastructuur voor elektrisch rijden en meer stallingsruimte voor de fiets. Dit betekent:
- Uitbreiding en verbeteren van de oeververbindingen voor voetganger, fiets, OV en auto (derde stadsbrug, lightrail, vervoer over water). OV-knopen en transferpunten moeten beter toegankelijk zijn en een hogere belevingswaarde hebben en waar mogelijk meer functionaliteiten combineren (groen, waterberging/hittestress, energieopwekking en -opslag). We willen een betere OV-ontsluiting van economisch belangrijke gebieden (first & last mile). We bouwen voort op de OV-visie van 2018 en zorgen dat de groei en verdichting van de stad (met 18.000 woningen) wordt gedragen door een goed functionerend netwerk openbaar vervoer.
- Een slimmere sturing van het verkeer, met oog voor verschillende modaliteiten en met meer informatie voor de reizigers, door middel van daartoe intelligenter gemaakte verkeersregelinstallaties.
- Een “walkable” en “bikable city” door meer ruimte en prioriteit in de buitenruimte voor voetgangers en fietsers. We werken aan betere bereikbaarheid van voorzieningen en betere toegang tot mobiliteit en de verkeersruimte voor kwetsbare groepen. We hebben aandacht voor bereikbaarheid van voorzieningen voor de woongebieden buiten de Ring.
- Het straatparkeren in het centrumgebied moet verder worden teruggebracht, zodat ruimte wordt gecreëerd voor de bovenstaande ontwikkelingen.
- De energieinfrastructuur moet toereikende oplaadpunten bieden voor elektra en/of H2, opslag en smartgrids die vervoermiddelen en gebouwde omgeving optimaal koppelen.
We dragen bij aan de verduurzaming van de mobiliteitsmiddelen
We willen de mobiliteitsgroei opvangen met modaliteiten en vervoerssystemen die schoner en stiller zijn, minder ruimte claimen en voor iedereen toegankelijk zijn. Dit betekent het bevorderen van: wandelen, fietsen, openbaar vervoer en elektrificatie van motorvoertuigen en schone logistiek in de stad. Dit betekent:
- Actieve inzet op het gebruik van slimme en schone voertuigen en mobiliteitsinnovaties in techniek (smart mobility) en dienstverlening (mobility as a service), met meer keuzevrijheid voor alle Rotterdammers.
- Meer gebruik van schoon, stil en minder ruimte-eisend vervoer. Door met bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderwijs en andere partners afspraken te maken in het Rotterdams Energie- en Klimaatakkoordsturen en het Leer-werk akkoord.
- Ter invulling van de Green Deal Zero Emissie.
Wat gaan we daar voor doen
Prestatie indicatoren
Een duurzame, op groei van de stad gerichte aanpassing van mobiliteitsinfrastructuur.
-
We werken programmatisch aan het creëren van meer ruimte op bestaande fietspaden en het aanleggen van nieuwe metropolitane- en snelfietsroutes en weten ons hierin gesteund door de MRDH en het Rijk. We breiden stallingsmogelijkheden uit, met name bij stations en hebben oog voor deelsystemen.
- We stellen in 2019 een multimodale netwerkvisie op. Deze biedt het afweegkader om beter te sturen op de prioriteiten voor voetgangers, fietsers, OV en auto in verkeersregelingen. We stellen ook in 2019 een verkeerscirculatieplan op dat aangeeft hoe de overlast door autoverkeer in met name de binnenstad kan worden beperkt en hoe doorgaand verkeer naar de Ring kan worden geleid. Beide documenten geven ons een kader om te sturen op meer autoluwheid en een hogere prioriteit voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer.
- We werken met het Rijk, MRDH en andere partijen aan een samenhangend programma van gezamenlijke investeringen in de infrastructuur voor openbaar vervoer, fiets en auto voor de gehele metropoolregio. We voeren hiertoe de noodzakelijke studies uit leidend tot uitvoeringsbesluiten:
- In de huidige bestuursperiode nemen we een uitvoeringsbesluit over een derde stadsbrug, met als doel het verbeteren van de OV- en fietsverbinding en het beter spreiden van het autoverkeer in de stad.
- We nemen uitvoeringsbesluiten over nieuwe hoogwaardige OV-verbindingen, waaronder op de lijn Kralingse Zoom – Feijenoord City – Zuidplein en de spoorlijn Dordrecht-Den Haag. We bepalen waar first & last mile-voorzieningen wenselijk zijn en welke rol autonome voertuigen hierin kunnen spelen. We maken afspraken over de inzet van personenvervoer over water in de ontwikkeling van de stad.
- We bepalen met de MRDH en andere partijen hoe (het gebruik van) P+R op korte termijn kan worden bevorderd. Bij fysieke aanpassingen aan P+R-voorzieningen of OV-knopen zoeken we naar meervoudige functionaliteiten (groen, waterberging / hittestress, energieopwekking en –opslag, i.c.m. de bouwopgave).
- Met verkeersmanagement en operationele verkeersregie ‘managen’ we de stedelijke bereikbaarheid door het informeren, adviseren, accommoderen en instrueren van reizigers en het optimaal benutten van de beschikbare capaciteit, afhankelijk van de actuele verkeerssituatie op het netwerk. We zetten hierop in door verdere doorontwikkeling van slimme verkeersregelinstallaties die beter detecteren en hiermee de verkeersstromen van fietsers, auto’s, openbaar vervoer en voetgangers beter kunnen aansturen.
- We gaan door met de stelselmatige aanpak van black spots, locaties waar slachtoffers vallen.
- We bouwen aan bredere en prettig gelegen trottoirs en voetpaden en veilige en mooie oversteeksituaties, met name in routes naar OV-haltes en andere voorzieningen. We organiseren in 2019 de conferentie Walk21 met als doelen kennisontwikkeling, agenderen van voetgangersbeleid en het opzetten van een Rotterdamse werkwijze.
- We zetten in op de realisatie van laadinfrastructuren om zo de omslag naar emissievrije mobiliteit te bevorderen. Elektrisch rijden faciliteren we maximaal, zowel op straat als in garages en voor alle vervoermiddelen. We werken naar een slimme koppeling van laadinfra aan energie-infrastructuur (Smart Grid).
- Het aantal parkeerplaatsen in het openbaar gebied in het centrum brengen we verder terug met 1200. In de wijken, Blijdorp Bergpolder en de Provenierswijk verlagen we de parkeerdruk structureel.
We dragen bij aan de verduurzaming van de mobiliteitsmiddelen
- We ondersteunen nieuwe mobiliteitsdiensten (waaronder deelsystemen en mobility as a service: MaaS) die de Rotterdammer meer keuzevrijheid geven en helpen slimmer te reizen. We doen dat door het wegnemen van barrières, goede regulering (marktmeesterschap), promotie, delen van verkeersdata en gebruiksstimulering.
- We zetten fietsbeschikbaarheid in in de strijd tegen vervoersarmoede en vóór mobiliteitsgeluk.
- We starten met een programma gericht op het bevorderen van lopen en wandelen in binnenstad en wijken.
- We werken naar stadsdistributie met emissieloze voertuigen en een effectief systeem: in het kader van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek werken we met het bedrijfsleven naar nul emissie logistiek per 2025. We bevorderen efficiëntere en emissievrije bouwlogistiek via opdrachtverstrekking, vergunningen en het creëren van logistieke hubs.
- We geven het goede voorbeeld: op de natuurlijke vervangmomenten worden gemeentelijke voertuigen vervangen door emissieloze voertuigen. Bij het taakveld 'Overige baten en lasten - Lease' staat meer informatie over het verduurzamen van het gemeentelijk wagenpark.
- We sturen op een optimale invulling van de afspraken in het Rotterdams Energie- en Klimaatakkoord over het gebruik van schoon, stil en minder ruimte-eisend vervoer.
- Sturen op een optimaler inzet van maatschappelijk en commercieel vastgoed voor versterking en verandering van de mobiliteitsnetwerken. (zie link met taakveld 0.3 overige gebouwen en gronden: gemeente bezit 50 plekken waar bezinestations staan)
Effectindicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Relatieve aandeel schone verplaatsingen van en naar de binnenstad* | Streefwaarde | 61,7% | 62,4% | 63% | 63,7% | 64,3% | |
Realisatie | 61,3% | 61,7% | 63,4% | ||||
* Weergegeven is het aandeel verplaatsingen per fiets, openbaar vervoer, lopend en met schone motorvoertuigen, afgezet tegen het total aantal verplaatsingen inclusief vuile motorvoertuigen en brommers en scooters. Over 2017 bedroeg dit aandeel 61,3%. Het aandeel schone verplaatsingen neemt al jaren langzaam maar gestaag toe. De streefwaarden tot en met 2022 bevatten een ambitie van 50% ten opzichte van de verschoningstrend in de afgelopen collegeperiode. |
Prestatie-indicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Extra capaciteit fietsparkeren in de binnenstad | Streefwaarde | 1.000 | 2.000 | 3.000 | 4.000 | ||
Realisatie | 1.298 | nnb | |||||
Aantal gerealiseerde fietsvriendelijke verkeersregelinstallaties | Streefwaarde | 25 | 50 | 75 | 100 | ||
Realisatie | 35 | nnb | |||||
Realisatie 3 ecologische verbindingen | Streefwaarde | 1 | 1 | 1 | |||
Realisatie | nnb |
Toelichting indicatoren
Het aandeel schone verplaatsingen is in 2019 gestegen van 61,7% naar 63,4%. Dat is royaal boven de streefwaarde voor 2019 van 62,4%. De streefwaarde is 50% hoger gesteld dan de historische trend. De cijfers voor 2020 zijn nog niet bekend.
Wat kost het
Overzicht van baten en lasten Verkeer en vervoer - Ontwikkeling | Realisatie 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Raming 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 2.923 | 2.635 | 2.909 | 2.909 | 2.909 | 2.909 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 729 | 652 | 113 | 113 | 113 | 113 | |
Overige opbrengsten derden | 2.319 | 1.983 | 2.796 | 2.796 | 2.796 | 2.796 | |
Overige baten | -124 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Lasten exclusief reserves | 27.435 | 34.395 | 25.199 | 24.795 | 20.094 | 20.094 |
|
Apparaatslasten | 8.562 | 10.078 | 9.246 | 9.197 | 9.497 | 9.497 | |
Inhuur | 496 | 449 | 1.231 | 1.947 | 2.247 | 0 | |
Overige apparaatslasten | 226 | 186 | 167 | 162 | 162 | 0 | |
Personeel | 7.839 | 9.443 | 7.849 | 7.088 | 7.088 | 0 | |
Intern resultaat | -642 | -1.567 | -1.747 | -1.768 | -1.768 | -1.768 | |
Intern resultaat | -642 | -1.567 | -1.747 | -1.768 | -1.768 | 0 | |
Programmalasten | 19.515 | 25.884 | 17.700 | 17.366 | 12.365 | 12.365 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 10.756 | 17.566 | 9.089 | 9.208 | 4.744 | 0 | |
Kapitaallasten | 8.697 | 8.318 | 8.611 | 8.158 | 7.622 | 0 | |
Overige programmalasten | 56 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Salariskosten WSW en WIW | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -24.512 | -31.760 | -22.290 | -21.886 | -17.185 | -17.185 | |
Saldo voor reserveringen | -24.512 | -31.760 | -22.290 | -21.886 | -17.185 | -17.185 | |
Reserves | 10.529 | 16.905 | 3.621 | 3.105 | 2.964 | 2.964 |
|
Onttrekking reserves | 11.326 | 17.304 | 3.621 | 3.105 | 2.964 | 2.964 | |
Toevoeging reserves | 797 | 399 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -13.983 | -14.855 | -18.669 | -18.780 | -14.221 | -14.221 |
Financiële bijstellingen
Bijstellingen Verkeer en vervoer - Ontwikkeling | Begroting 2020 | |
---|---|---|
Oorspronkelijke begroting 2020 | -15.565 | |
Bijstellingen Eerste Herziening 2020 | 710 | |
Actualisatie kapitaallasten | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 |
Beheer verkeersmanagement | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | -540 |
Bestemmingsreserve Actieplan Luchtkwaliteit | Reserves | 0 |
Bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling | Reserves | 0 |
Bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam | Reserves | 0 |
Bestemmingsreserve Taakmutaties Gemeentefonds | Reserves | 0 |
Technische wijzigingen | Technische wijzigingen | 1.250 |
Begroting na wijzigingen | -14.855 |
Toelichting financiële bijstellingen
Actualisatie kapitaallasten
De kapitaallasten zijn aangepast als gevolg van bijgestelde investeringskredieten alsmede geactualiseerde ramingen per jaarschijf. In de paragraaf Investeringen is een gedetailleerd is een gedetailleerd overzicht opgenomen van deze aanpassingen. Dit is een saldo neutrale bijstelling omdat het effect binnen het taakveld wordt opgevangen.
Beheer Verkeersmanagement
Als gevolg van complexere en dus duurdere leverancierscontracten, toevoeging van slimmere technologie en door een toename in het aantal verkeerslichten, wordt het budget voor Beheer Verkeersmanagement verhoogd met € 540.
Bestemmingsreserve Actieplan Luchtkwaliteit
Voor werkzaamheden met betrekking tot de uitbreiding van fietsparkeervoorzieningen aan de Provenierssingel en de Conradstraat is het lastenbudget en de bijhorende onttrekking aan de bestemmingsreserve Actieplan Luchtkwaliteit met € 1,5 mln verhoogd.
Bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling
Voor de intensivering van de aanpak parkeerproblematiek en vergroening Noord is het lastenbudget en de financiering uit de bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling voor 2020 met € 116 verhoogd.
Bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam
De onderstaande wijzigingen hebben betrekking op de bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam:
- Bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam – Oeververbinding
In het najaar van 2018 is samen met het Rijk, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de gemeente Rotterdam het besluit genomen om een MIRT-verkenning te starten naar een nieuwe oeververbinding. De kosten van de MIRT-Verkenning Oeververbinding waren voor alle opdrachtgevers gezamenlijk ingeschat op € 3 mln. voor de komende twee jaar. De Rotterdamse bijdrage hieraan werd ingeschat op circa € 250 per jaar (in 2019 en 2020). Inmiddels is gebleken dat de kosten van de MIRT-verkenning Oeververbinding voor alle opdrachtgevers zijn gestegen. In 2020 is daarom het budget verhoogd naar € 800.
- Bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam - A16 Rotterdam
Uit een nieuwe kostenraming voor het project A16 Rotterdam is gebleken dat er meer budget nodig is voor de voorbereiding van dit project. Naar aanleiding hiervan wordt het lastenbudget en de financiering vanuit de bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam met € 141 verhoogd.
- Bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam – Kapitaallasten
De kapitaallasten zijn aangepast als gevolg van nieuwe en bijgestelde investeringskredieten alsmede geactualiseerde ramingen per jaarschijf. Naar aanleiding hiervan wordt de financiële dekking bijgesteld met € 43.
Bestemmingsreserve Taakmutaties Gemeentefonds
De bijdrage van het Rijk van € 75 wordt toegevoegd aan de bestemmingsreserve Investeringsfonds Rotterdam - Oeververbinding zodat deze middelen beschikbaar blijven voor het project MIRT-Oeververbinding.
Technische wijzigingen
Op taakveld Verkeer en Vervoer - Ontwikkeling zijn er diverse technische wijzigingen geweest. Direct achter de technische wijziging is het effect op het saldo weergegeven. De grootste wijzigingen zijn een administratieve overheveling van budget naar het taakveld Openbaar Vervoer (€ 1.035) en diverse kleine technische wijzigingen (€ 215).
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
Omschrijving taakveld
Dit taakveld betreft het opstellen en uitvoeren van verkeersbeleid, het nemen van verkeersbesluiten (waaronder vergunningverlening) ten behoeve van de inrichting van de openbare verkeersinfrastructuur, het verrichten van investeringen in de verkeersinfrastructuur, het nemen van verkeersmaatregelen ten behoeve van verkeersregulering en het beïnvloeden van verkeersgedrag met het oog op verkeersveiligheid en verduurzaming van mobiliteit.