Openbaar groen en (openlucht) recreatie - Landschap
Beleidskaders, -monitors en wetgevingEen aantrekkelijke en leefbare stad voor iedereen, nu en in de toekomst.
Meer gezonde Rotterdammers die bewegen, spelen, sporten, ontmoeten, ontspannen en recreëren.
Een investering in de doorontwikkeling van de klimaatadaptieve deltastad.
Samenwerking met Rotterdammers en gedeeld eigenaarschap.
Voortgang 2021
Ga naar vorig P&C-documentBewoners zijn door Covid-19 nog steeds vooral thuis en daardoor nadrukkelijker in hun woonomgeving aanwezig. Zij maken tot 70% vaker een ommetje in de wijk of buurt. Dit leidt tot grotere druk op de openbare ruimte, parken en parkjes in de stad, zeker in relatie tot de 1,5 meter afstand tot elkaar. Bewoners waarderen en gebruiken het groen in hun woonomgeving beter en meer.
Op 8 april 2021 is de Visie op de Openbare Ruimte vastgesteld door de raad. Daarmee is een nieuw kader met 3 doelen en focus op vijf speerpunten vastgesteld voor de openbare ruimte de komende jaren. De Uitvoeringsagenda Biodiversiteit in Rotterdam, een uitwerking van de Visie op de Openbare Ruimte is besproken in de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte.
Eind december 2020 is bekend geworden dat tot en met 2020 al op 12,8 hectare extra groen kan worden gerekend. Die extra hectare groen zijn al gerealiseerd op daken, in openbaar gebied en dicht bij huis. Een deel ervan wordt in 2021 en 2022 uitgevoerd. Vooralsnog leiden de genomen maatregelen tegen corona niet tot vertraging in de aanpak.
De planvorming en/of start uitvoering van de 3 ecologische verbindingszones vordert. Het gaat om deze verbindingen: langs de Heemraadsingel naar Vroesenpark. De Steilrand (van de Rotte naar de Schie en Landgoed De Tempel) en als derde langs het Zuiddiepje, tussen Eiland van Brienenoord en Park De Twee Heuvels (als onderdeel van het Rondje Satdionpark). De uitvoering van deze laatste ecologische verbinding loopt mee met Eiland van Brienenoord, de uitvoering is gestart in 2020 en wordt in 2022 afgerond. Voor de andere twee ecologische verbindingen is een apart planproces opgestart in 2020 en is uitvoering voorzien vanaf 2021. Het zal daarbij gaan om een combinatie van eenvoudig uit te voeren maatregelen en langere termijnprojecten.
In 2020 heeft het college een principebesluit genomen over een investering in de 7 stadsprojecten. Alle stadsprojecten dragen bij aan de verbreding van stadsecologie en biodiversiteit: Hofbogen vormt een verbinding vanaf het Hofplein naar de A20 zone, en het getijdenpark Feijenoord is een vergroting van de riviernatuur vanaf het Eiland van Brienenoord. De nieuwe stadsparken in Rijn- en Maashaven vergroten de (onder-) waternatuur en het rivierenlandschap.
Ontwikkelingen 2022-2025
De jaren 2021-2022 staan nog in het licht van uitvoering van de coalitiedoelstellingen met de opgave 20 hectare groen toe te voegen, 3 ecologische verbindingen te realiseren en het programma Rivieroevers met onder andere het toegankelijk maken van de oevers van de rivieren voor groen, langzaam verkeer en verblijf. Daarnaast is onlangs de visie Openbare Ruimte vastgesteld in de raad. De komende jaren zal steeds meer nadruk komen te liggen op het realiseren van de vijf speerpunten uit de visie.
Bij de voorjaarsnota 2020 is ingestemd om zeven majeure, integrale stadsprojecten te realiseren. De komende jaren zal hier veel inzet op gepleegd worden, met als doel om de stad niet alleen mooier, beter en groener te maken, maar ook meer ruimte te creëren voor cultuur en buiten spelen, een vliegwiel voor woningbouw en gebiedsontwikkeling en het stimuleren van de lokale economie. De investeringen zullen bovendien leiden tot werkgelegenheid die een bijdrage levert aan het herstel van Rotterdam na de Coronacrisis.
Voor Het Park wordt een renovatieplan met een nieuwe beheerconstructie uitgewerkt. Het Museumpark ondergaat een metamorfose in aansluiting op de ontwikkeling van het Depotgebouw met een nieuw Voorplein en de renovatie van museum Boijmans Van Beuningen.
Het grootschalig onderhoud in de tuinsteden zoals Prins Alexander en Lombardijen wordt integraal aangepakt. Hier speelt een meervoudige problematiek met onder andere verzakkingen in relatie tot Rotterdams WeerWoord en de diverse transities. Deze grootschalige onderhoudsopgaven bieden gelegenheid om ook kansen voor verbetering van het landschap en groen op te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van groeiomstandigheden van bomen bij ophoging, de aanleg van meer plantvakken en aansluiting van woningen op het op te hogen maaiveld.
Bij zowel de stadprojecten als uitvoering van de visie openbare ruimte wordt nadrukkelijk de samenwerking opgezocht met andere majeure ontwikkelingen en transities, zoals de Groei van de Stad, energietransitie, klimaatadaptatie (Rotterdams WeerWoord) en circulair.
Wat willen we bereiken
We werken aan een robuuste groene, gezonde en duurzame leefomgeving voor alle Rotterdammers die uitnodigt tot ontmoeten, sporten en recreëren en bijdraagt aan een aantrekkelijk werk- en leefklimaat.
Een meer uitgebreide, beter aaneengesloten groenstructuur in de stad die bijdraagt aan een meer robuuste én veerkrachtige openbare ruimte met betere biodiversiteit.
Een robuuste en veerkrachtige openbare ruimte die ontwikkelingen die op de stad afkomen kan opvangen: stedelijke verdichting, energietransitie, klimaatadaptatie, veranderende mobiliteit, netwerksamenleving, circulaire economie en die daarbij ook voldoende (openbare) ruimte biedt aan alle inwoners.
Wat gaan we daar voor doen
We werken aan een robuuste groene, gezonde en duurzame leefomgeving voor alle Rotterdammers die uitnodigt tot ontmoeten, sporten en recreëren en bijdraagt aan een aantrekkelijk werk- en leefklimaat.
Deze collegeperiode staat in het teken van uitvoering van het plan van aanpak Rotterdam gaat voor groen! Met alle partners in de stad het Rotterdamse groenareaal groter, beter en aantrekkelijker maken. Dat doen we met bedrijven, instellingen, corporaties, ondernemers, natuurorganisaties, terreinbeheerders, groene initiatiefnemers en bewoners. Bij de begroting van 2019 heeft het college als collegetarget de ambitie geformuleerd om deze periode 20 hectare groen toe te voegen. Inmiddels is bekend dat in 2019 in totaal 8,9 hectare groen is gerealiseerd binnen de vier onderdelen:
- Groene daken
- Groene werklocaties
- Groen in de openbare ruimte
- Groen dicht bij huis
Het programma Rotterdam gaat voor Groen loopt tot en met 2022, maar daarna is de opgave voor het vergroenen van de stad niet afgerond. De conceptvisie Openbare Ruimte biedt een doorkijk voor de komende 10 jaar. De visie schetst het belang van verdere vergroening van de stad en goede verbindingen met de groene landschappen om de stad. Dit is noodzakelijk om een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat te blijven bieden en verder te ontwikkelen in relatie tot de binnenstedelijke verdichting, klimaat, energie en mobiliteit. Daarnaast moeten de noodzakelijke maatregelen tegen corona doorgevoerd worden. Extra inzet wordt gepleegd op:
- Het realiseren van drie slimme, ecologische verbindingen tussen groene plekken, parken en de stad uit via drie ecologische verbindingen: van het park Twee Heuvels naar het Eiland van Brienenoord, de Steilrand van Schie naar Rottemeren en via de Heemraadsingel naar het Vroesenpark.
- Daarnaast wordt gewerkt aan een visie op de biodiversiteit in Rotterdam.
- Impuls in het stedelijke groene netwerk voor sport, recreatie en verblijf.
- Realiseren van een groene kwaliteitsimpuls, bijvoorbeeld groene wandelroutes in de buurt en wijk mogelijk maken.
- Voortzetten van de vergroening in de binnenstad.
- Blijven investeren in de buitenruimte van met name de focuswijken op Zuid, gekoppeld aan het brede maatregelenpakket van NPRZ.
- Inzetten op het versterken van het regionale landschap, de bereikbaarheid en de toegankelijkheid via deelname aan Recreatieschap Rottemeren en regionale Landschapstafels als Hof van Delfland en IJsselmonde. De provincie werkt ook aan groenblauwe verbindingen tussen stad-regio, waaronder de Nieuwe Maas, Rotte en de Schie als verbinding met omliggende groene landschappen.
- Het groenblauwe netwerk in buurten en wijken in en om de stad uitbreiden voor langzaam verkeer (voetganger en fiets), zowel functioneel (werk) als recreatief.
- Meer wateropvang en recreatienatuur binnen en buiten de stad (onder andere samen met het programma Rotterdams WeerWoord).
- Kleine kwaliteitsingrepen toepassen bij herbestrating die bijdragen aan de functionaliteit, vergroening en duurzaamheid (functionele wijzigingen) en inzet op structureel integrale aanpak bij vervangings- en onderhoudswerkzaamheden in de openbare ruimte.
- Bijdragen aan het opstellen en realiseren van een integraal plan voor de klimaataanpak (grond)water voor wateroverlast, waterveiligheid en hittestress (Rotterdams Weerwoord). De uitwerking in een uitvoeringsstrategie heeft brede consequenties voor de inrichting van de openbare ruimte. Denk aan inrichtingsprincipes (bijvoorbeeld groene infiltratie greppels of rioolscheiding) en materiaalgebruik (bijvoorbeeld waterdoorlatende bestrating).
Een vergroening van de buitenruimte die bijdraagt aan de gezondheid en levensplezier van alle Rotterdammers en die uitnodigt tot ontmoeten, sporten en recreëren.
- Waar mogelijk en voor Rotterdammers van alle leeftijden in de openbare ruimte voorzieningen realiseren die leiden tot spelen, bewegen, sporten en ontmoeten (onder andere toegankelijk maken en vergroenen schoolpleinen);
- Waar mogelijk in lokale woonstraten en stadsstraten zorgen voor vergroening (meer en grotere bomen en meer groen), verbeteren van verbindingen en balans in gebruik, onder andere door mee te liften met onderhoudsprojecten en functionele wijzigingen. Het doel is 20 (clusters van) straten aan te pakken in de periode tot en met 2022;
- Vergroenen van circa tien stenige pleinen in de periode tot en met 2022;
- Doorontwikkelen van Programma Rivieroevers Rotterdam door o.a. uitvoeren van het Uitvoeringsprogramma Rivieroevers Rotterdam 2019-2022;
- Onderzoeken hoe en met welke mogelijkheden we de rivieroevers levendiger, aantrekkelijker en groener maken, de beleving van de rivier versterken en meer op en langs de oevers van de Maas kunnen recreëren, conform het Toekomstperspectief binnenstedelijke Nieuwe Maas. Een voorbeeld zijn de nieuwe stadsparken voor alle Rotterdammers in de Maashaven, de Rijnhaven en aan de rivier bij Feijenoord City. Ook wordt het getijdenpark Eiland van Brienenoord en getijdenoever Keilehaven aangelegd en wordt de buitenruimte van Blue City heringericht;
- De Rotte ontwikkelen tot een aantrekkelijke groene openbare ruimte met meer recreatie- en verblijfsmogelijkheden. Een aantal groene plekken en aantrekkelijke routes langs de Rotte is al gerealiseerd, zoals de trappen en steiger bij het Grotekerkplein, herinrichting Linker Rottekade en de waterinlaat Leuvekolk. Daarnaast kijken we terug op een mooie start van de viering van 750 jaar Dam in de Rotte in het najaar van 2020 met onder andere een (online) cultuurhistorische lezing, tentoonstellingen in Museum Rotterdam en het Timmerhuis, landschapsopera Signaal aan de Rotte en de Waterwerken in de Crooswijksebocht.
- Het verbeteren van oversteekbaarheid van stadsstraten (en boulevards) en het meer ruimte maken voor voet- en fietspaden en vergroening (zoals Schiedamsedijk, Leuvehavenzijde, Pleinweg, Zuiderparkweg).
- Het creëren van essentiële wandel- en fietsroutes voor de stad die scholen, tal van groen en diverse voorzieningen verbinden. Hierbij samen optrekken met de Rotterdamse Mobiliteitsaanpak en de experimenten die in dit kader worden opgestart; Actualisatie van de Rotterdamse Stijl met inzet op meer gebruik van groen en circulair materiaal (inclusief een innovatiebudget voor nieuw en circulair materiaal);
- Opstellen van een onderzoeksagenda voor het gebruik van de openbare ruimte in het kader van de visie Openbare Ruimte.
Een robuuste en veerkrachtige openbare ruimte die ontwikkelingen die op de stad afkomen kan opvangen: energietransitie, klimaatadaptatie, veranderende mobiliteit, netwerksamenleving, circulaire economie.
We zetten structureel in op integrale aanpak en meeliftkansen bij activiteiten op het gebied van energietransitie, klimaat adaptatie, mobiliteit, circulaire economie en gezondheid.
De testversie omgevingsvisie gebruiken we om het werken met een integrale visie op de stad te borgen en de kwaliteit van de ontwikkelingen te vergroten.
Effectindicatoren |
|
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
Collegetarget 11: 20 ha groen erbij in 2022 t.o.v. 2018 |
Streefwaarde |
|
|
+ 5 ha |
+ 10 ha |
+ 15 ha |
+ 20 ha |
Realisatie |
|
|
+ 8,9 ha |
+12,8 ha |
|
|
|
% Tevredenheid van bezoekers stadsparken (rapportcijfer) |
Streefwaarde |
|
>7,4 |
>7,4 |
>7,4 |
>7,4 |
>7,4 |
Realisatie |
7,4 |
7,1 |
7,3 |
|
|
|
|
% Tevredenheid bewoners over groen in de wijken/buurten |
Streefwaarde |
|
>6,9 |
> 6,9 |
>6,9 |
>6,9 |
>6,9 |
|
Realisatie |
6,9 |
6,2 |
6,4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toelichting indicatoren
*De ecologische verbinding 'Rondje Eiland van Brienenoord - Park de Twee Heuvels' is in uitvoering.
Wat kost het
Eerste Herziening | Voorjaarsnota | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Overzicht van baten en lasten Openbaar groen en (openlucht) recreatie - Landschap | Realisatie 2020 | Begroting 2021 | Raming 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 | |
Baten exclusief reserves | 795 | 3.333 | 1.083 | 23 | 23 | 23 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 730 | 3.333 | 1.083 | 23 | 23 | 23 | |
Overige opbrengsten derden | 65 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige baten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Lasten exclusief reserves | 9.492 | 17.331 | 14.083 | 7.136 | 7.131 | 7.129 |
|
Apparaatslasten | 0 | 674 | 707 | 619 | 619 | 619 | |
Inhuur | 0 | 58 | 89 | 1 | 1 | 1 | |
Overige apparaatslasten | 0 | 9 | 10 | 10 | 10 | 10 | |
Personeel | 0 | 608 | 608 | 608 | 608 | 608 | |
Intern resultaat | 3.178 | 2.150 | 1.934 | 1.934 | 1.934 | 1.934 | |
Intern resultaat | 3.178 | 2.150 | 1.934 | 1.934 | 1.934 | 1.934 | |
Programmalasten | 6.314 | 14.507 | 11.442 | 4.584 | 4.578 | 4.576 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 1.485 | 9.831 | 6.697 | -160 | -162 | -162 | |
Kapitaallasten | 0 | 0 | 70 | 67 | 65 | 62 | |
Overige programmalasten | 56 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 4.773 | 4.676 | 4.676 | 4.676 | 4.676 | 4.676 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -8.698 | -13.998 | -13.000 | -7.114 | -7.109 | -7.106 | |
Saldo voor reserveringen | -8.698 | -13.998 | -13.000 | -7.114 | -7.109 | -7.106 | |
Reserves | 3.171 | 7.701 | 5.729 | 202 | 199 | 199 |
|
Onttrekking reserves | 3.461 | 8.413 | 6.316 | 202 | 199 | 199 | |
Toevoeging reserves | 890 | 712 | 587 | 0 | 0 | 0 | |
Vrijval reserves | 600 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -5.526 | -6.297 | -7.271 | -6.912 | -6.909 | -6.907 |
Financiële bijstellingen
Eerste Herziening | Voorjaarsnota | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bijstellingen Openbaar groen en (openlucht) recreatie - Landschap | Begroting 2021 | Raming 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 |
||
Oorspronkelijke begroting 2021 | -6.569 | -6.690 | -6.419 | -6.419 | -6.419 | ||
Bijstellingen Eerste Herziening / Voorjaarsnota 2021 | 272 | -582 | -493 | -490 | -488 | ||
Koers van de stad: Een upgrade voor de skate! | Intensiveringen | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Ruimtelijke programmatische impact Energietransitie | Intensiveringen | -57 | -88 | 0 | 0 | 0 | |
Actualisatie kapitaallasten | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | |
Groenoffensief | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onderbesteding dienstreizen en opleidingen | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Programma Rivieroevers | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Programma Rivieroevers | Ramingsbijstellingen onvermijdelijk | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling | Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Technische wijzigingen | Technische wijzigingen | 328 | -494 | -493 | -490 | -490 | |
Begroting na wijzigingen | -6.297 | -7.271 | -6.912 | -6.909 | -6.907 |
Toelichting financiële bijstellingen
Ruimtelijke programmatische impact Energietransitie
De ruimtelijke gevolgen van de energietransitie nemen steeds duidelijkere vormen aan en worden steeds meer zichtbaar en voelbaar in onze directe leef- en werkomgeving. Omdat zoveel verschillende functies een beroep doen op de toch al schaarse ruimte in de stad, dwingt het ons de ruimte slimmer in te delen om toch plaats te kunnen bieden voor alle ambities die de groeiende stad heeft. Met de ruimtelijke impact van de energietransitie erbij, zoals met de 14 verkenningen aardgasvrije wijken, raakt het ambtelijk apparaat aan de grenzen van wat het aan kan. Hiervoor is in de Voorjaarsnota 2021 € 490 in 2021 en € 926 in 2022 aan middelen beschikbaar gesteld, waarvan € 57 in 2021 en € 88 in 2022 specifiek voor dit taakveld.
Actualisatie kapitaallasten
De kapitaallasten zijn aangepast op basis van daadwerkelijke activeringen in 2020, bijgestelde investeringskredieten alsmede geactualiseerde ramingen, omslagrente en bouwrente van de jaarschijven. Een volledig beeld van de kredieten is opgenomen in de paragraaf Investeringen.
Groenoffensief
In het kader van de collegetarget Rotterdam gaat voor groen-20 ha groen erbij, werkt de gemeente samen met Stichting De Verre Bergen aan de vergroening van de Kokerstraat in Hillesluis. Vanuit de stichting De Verre Bergen wordt hier financieel aan bijgedragen. De begroting wordt hierop bijgesteld. De bijdrage derden en lasten worden met € 360 naar boven bijgesteld.
Onderbesteding opleidingen en dienstreizen
Vanwege corona wordt er in 2021 minder gebruik gemaakt van het budget voor opleidingen en dienstreizen. De begroting is hierop aangepast.
Programma Rivieroevers
Vanuit de recreatieschappen, provincie, waterschappen, Havenbedrijf en Rijkswaterstaat wordt bijgedragen aan de uitvoering van het programma Rivieroevers. Dit betreft met name de projecten Crooswijkse bocht en Leuvekolk. De begroting wordt hierop bijgesteld. De bijdrage derden en lasten worden met € 1,4 mln in 2021 tot € 910 in 2022 naar boven bijgesteld.
Bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling
Bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling - Programma Extra Vergroening en Vergroening bestaande parkeerplaatsen
Vanuit het programma Groenoffensief (Rotterdam gaat voor groen) wordt er geld beschikbaar gesteld voor allerlei projecten binnen de gemeente Rotterdam waar groen wordt toegevoegd. Het programma heeft een doorloop in 2021 en 2022. In die periode krijgen naast kleinere projecten ook de grotere en icoonprojecten een bijdrage. Op basis van de huidige planning wordt de begroting bijgesteld. De lasten en de dekking uit de bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling - Programma Extra Vergroening worden met € 1,7 mln naar boven bijgesteld. De lasten en de dekking uit de bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling - Vergroeningsbudget vanuit Parkeervoorzieningen worden met € 491 naar boven bijgesteld.
Bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling – Uitvoeringsprogramma Rivieroevers 2019-2022
In 2020 was er een onderbesteding op het lastenbudget voor het programma Rivieroevers in verband met de maatregelen rondom covid-19 en een vertraging in het project Leuvekolk (€ 357). Dit budget wordt in 2021 besteed aan de uitvoering van het programma. De begroting wordt hierop bijgesteld. De lasten en de dekking uit de bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling – Uitvoeringsprogramma Rivieroevers 2019-2022 worden met € 357 naar boven bijgesteld.
Bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling - Koppelen lokale groene plekken en initiatieven (Ecologische verbindingen)
De uitvoering van het plan Koppelen lokale groene plekken (Ecologische verbindingen) heeft een doorloop in 2021 en 2022. De uitvoering voor de verbinding 'Rondje Stadionpark' is gestart. Voor de andere twee routes 'Langs de Heemraadsingel naar Vroesenpark’ en ‘De Steilrand’ zijn de plannen in de maak. Op basis van de huidige planning wordt de begroting aangepast. De lasten en de dekking uit de bestemmingsreserve Gebiedsontwikkeling - Koppelen lokale groene plekken en initiatieven worden met € 286 naar boven bijgesteld.
Technische wijzigingen
Op het taakveld Openbaar groen en (openlucht) recreatie - Landschap zijn er diverse technische wijzigingen geweest (€ 328 in 2021 tot - € 490 in 2025). Direct achter de technische wijziging is het effect op het saldo weergegeven.
De grootste wijzigingen zijn een actualisatie van het personele budget binnen het programma Stedelijke inrichting en ontwikkeling (van - € 675 in 2021 tot - € 619 in 2025), een budgetoverheveling binnen het programma Stedelijke inrichting en ontwikkeling vanuit het taakveld Openbaar groen en (openlucht) recreatie - Landschap naar het taakveld Wonen en bouwen (€ 868 in 2021 en € 42 in 2022 tot en met 2025) en diverse kleine technische wijzigingen in 2021 tot en met 2025 (van € 135 in 2021 tot € 87 in 2025).
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
- Archeologische waarden- en beleidskaart Rotterdam
- Architectuurnota Rotterdam Architectuurstad 2019
- Atlas Stedelijke Havens - De havens in kaart
- Rotterdamse Mobiliteitsaanpak 2019
- Beleidsregeling Parkeernormen auto en fiets gemeente Rotterdam 2018
- Bouwverordening 2010
- De Rivier als getijdenpark - groeidocument 2018
- Programma Rivieroevers met:
- Focus Document City Lounge/ Binnenstadsplan 2014-2018
- Urgentiedocumtent Rotterdams WeerWoord
- Gebiedskoersen detailhandel 2017-2020
- Gebiedsvisie Hoboken 2030
- Gebiedsvisie Hoek van Holland 2011-2020
- Gebiedsvisie Nieuw Kralingen
- Gebiedsvisie Rotterdam Central District
- Gebiedsvisie Stadionpark
- Binnenstad als City Lounge - Binnenstadplan 2008-2020
- Handboek Rotterdamse Stijl
- Havenvisie 2030
- Havenvisie 2030: Voortgangsrapportage 2017 Havenvisie 2030
- Hoogbouwvisie 2019
- Horecagebiedsplan 2017-2019
- Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2015-2019 Rotterdam
- Kader oplaadinfrastructuur auto's
- Kader Stedelijke Ontwikkeling
- Meerjarenplan Bouw en Woningtoezicht 2018-2021
- Milieuzone kaart
- Natuurkaart Rotterdam
- Nieuwe energie voor Rotterdam (Drift rapport)
- NPRZ Uitvoeringsplannen
- OV-visie Rotterdam 2018-2040
- Plintenstrategie voor de Rotterdamse binnenstad
- Programma Rivieroevers
- Roadmap Next Economy
- Rotterdam Kaart van de Stad - Verkenning ontwikkelkansen lange termijn
- Rotterdamse Mobiliteitsagenda 2015 - 2018: Stedelijk Verkeersplan Rotterdam 2016 - 2030+
- Rotterdamse Stijl
- Rotterdamse Welstandsnota
- Stadsvisie
- Havenvisie
- Structuurvisie Hart van Zuid
- Verbonden stad - visie openbare ruimte binnenstad Rotterdam - Ruimtelijke ontwikkelingsstrategie 2030
- Verhaal van de stad
- Verkeer- en vervoersplan Rotterdam 2003-2020
- Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Rotterdam 2015
- Visie en strategie Rotterdam Makers District
- Recreatiekader Rottemeren “Ruimte voor een groenblauwe toekomst, Kader en koers voorrecreatief landschapspark Rottemeren” 2019
Omschrijving taakveld
Ons doel is het realiseren van mooi, divers en uitnodigend openbaar groen en stedelijk water. Het groen en water in Rotterdam heeft daarbij landschappelijke en ecologische waarde, is goed verspreid, divers en biedt ruimte aan toegankelijke recreatie, houdt de mensen en de stad gezond, leefbaar en aantrekkelijk. Juist in de verdichtende omgeving wordt gezorgd voor een eveneens groeiende aanwezigheid van openbaar groen en stedelijk water. Onze kenmerkende rivieren, parken, singels, plantsoenen, groen en recreatiegebieden hebben iedere Rotterdammer iets te bieden. Samen met bewoners en partners pakken we kansen die bijdragen aan een circulaire economie en uitdagingen rondom klimaatverandering en gezonde groei in relatie tot de stedelijke verdichtingsopgave.
Tot dit Rotterdamse taakveld behoren:
- Aanleg van openbaar groen inclusief het plaatsen van kunstwerken in de openbare ruimte
- Aanleg van openbaar water: vijvers en kleine watergangen
- Aanleg van speelvoorzieningen
Al deze opgaven vragen om creatieve en innovatieve oplossingen en andere samenwerkingsvormen met (deels nieuwe) partners. Alleen door samen op te trekken met oog voor de brede doelstellingen van de stad en het effect van onze aanpak op de Rotterdammer zorgen we voor maximaal resultaat, ook op de lange termijn. Daarbij maken we gebruik van de vijf perspectieven uit de concept Omgevingsvisie:
- Circulaire stad
- Compacte stad
- Productieve stad
- Inclusieve stad
- Gezonde stad
Deze perspectieven sluiten goed aan bij onze ambities.
Met de bovengenoemde doelen beogen we de volgende effecten in de stad te bereiken:
- Tevredenheid van bewoners vergroten over de openbare ruimte, waaronder het groen, water en speelvoorzieningen
- Groei van gebruikers en bezoekersaantallen van stadsparken en wijkvoorzieningen faciliteren van de bevordering van een duurzame en gezonde leefstijl
- Weerbaarheid van de stad versterken waar het gaat om klimaatverandering