Samenkracht en burgerparticipatie
Beleidskaders, -monitors en wetgevingRotterdammers zijn zelfredzaam en weten goed hun eigen talenten en die van hun sociale omgeving te benutten.
In Rotterdam vinden we het belangrijk dat mensen meedoen en dat we samen met alle Rotterdammers werken aan een ontspannen samenleving, met de Nederlandse waarden waaronder vrijheid en gelijkwaardigheid als fundament en beheersing en kennis van de Nederlandse taal als fundament.
Een vernieuwde aanpak voor Rotterdamse statushouders.
We streven er naar dat jongeren veiliger, gezonder en kansrijker opgroeien.
Voortgang 2021
Ga naar vorig P&C-documentNieuw Rotterdams Welzijn
De voor 2020 te behalen resultaten voor de Welzijnsopdrachten zijn waar nodig aangepast en aangescherpt op basis van de ervaringen en rapportages 2018 en 2019. Voorbeelden daarvan zijn de doorontwikkeling van de huisbezoeken 75+ en de aansluiting bij de gemeentelijke aanpak schulddienstverlening. Dit met als doel dat de ondersteuning van de Rotterdammers verder verbetert. Voor 2021 zullen waar nodig resultaten verder worden aangescherpt en aangepast. De inzet van Welzijn op het onderdeel financiële ondersteuning en schulddienstverlening wordt afgestemd op de vernieuwde stedelijke aanpak op dit terrein.
Door de coronacrisis zullen de meeste resultaten zoals voor 2020 afgesproken niet worden behaald. Samen met andere partijen en binnen de mogelijkheden die de beperkingen die door het Rijk zijn opgelegd, hebben de welzijnsaanbieders alternatieve dienstverlening opgestart in de vorm van de sociale hulpdienst corona. Aan de andere kant kent de dienstverlening tijdens corona positieve aspecten die vragen om borging. Een voorbeeld daarvan zijn de telefonische hulplijnen die de welzijnspartijen hebben opgezet.
In 2019 is een start gemaakt met het beter en gerichter uitvoeren van de huisbezoeken 75+. Er is meer aandacht voor ouderen die een verhoogd risico lopen op eenzaamheid, zoals verlies van een partner en verhuizing naar een nieuwe wijk. Dit als onderdeel van de pijler 'Ertoe doen' van het uitvoeringsprogramma Rotterdam, Ouder en Wijzer (zie hieronder). Door de coronacrisis konden in 2020 en ook begin dit jaar maar een beperkt aantal huisbezoeken afgelegd worden.
In 2020 hebben de welzijnsaanbieders vanwege Covid-19 een alternatieve werkwijze ontwikkeld; de gesprekken aan de voordeur. De ervaringen met de gesprekken aan de voordeur leren dat Welzijn op deze manier veel meer mensen bereikt, omdat ouderen eerder geneigd zijn een gesprek aan de voordeur te voeren dan een uitgebreid gesprek bij hen thuis. Het gesprek gaat over hoe het met de oudere gaat en of zij hulp en ondersteuning nodig hebben. Ook wordt gevraagd of er behoefte aan een vervolggesprek is. Bij een positief antwoord volgt een ‘regulier’ 75+ huisbezoek. Vanaf 2021 werken alle Welzijnspartijen voor de gesprekken aan de voordeur met een verkorte (5 vragen) vragenlijst. Dit jaar evalueren we de gesprekken aan de deur en de 75+ huisbezoeken.
In 2021 krijgen de beroepskrachten van welzijn en wijkteams training in de typologie van prof. dr. Anja Machielse zodat zij het type eenzaamheid beter kunnen herkennen en beter kunnen bepalen welke interventie daar het beste bij past.
Informele zorg en ondersteuning (IZO)
In 2019 en 2020 vond de inkoop en implementatie van een nieuwe stedelijke ondersteuningsstructuur Informele zorg en ondersteuning (IZO) plaats. De verschillende onderdelen hiervan zijn sinds medio 2020 operationeel. Hierdoor staat een stevige structuur met Zorgzaam010, Advies op Maat, Cursussen en Workshops en Mantelfoon. Over de eerste resultaten is uitgebreid gerapporteerd in een voortgangsbrief in april 2021 (toevoegen kenmerk).
In 2021 en verder wordt ingezet op nog betere vindbaarheid en toegankelijkheid van de stedelijke ondersteuningsstructuur, onder andere door middel van een promotiecampagne en het inzetten van ambassadeurs. Daarbij is (het stimuleren van) samenwerking tussen stedelijke en lokale partners nodig. Mantelfoon werkt dit jaar aan het vergroten van hun bereik van mantelzorgers. Dit doen zij door communicatie richting de mantelzorgers zelf, maar ook door het versterken van de stedelijke verbinding zodat meer partners elkaar en Mantelfoon kennen. Per 1 januari 2021 is het contract voor de Cursussen en Workshops verlengd met een jaar.
Sinds de ingang van de avondklok is een 24-uurs bereikbaarheid van de Sociale Hulpdienst Corona gerealiseerd via de ZorgCentrale (onderdeel van Mantelfoon). Deze dienstverlening is nu de avondklok is gestopt ook beëindigd.
In 2021 en verder gaan we ons nog meer inzetten op sterke netwerken en sterke samenwerking tussen informele en formele zorg, vanuit de stedelijke uitvoeringsagenda Zorgzaam010, maar bijvoorbeeld ook via de nieuwe Inkoop van Welzijn.
De komende jaren willen we (nog meer) inzetten op waardering van mantelzorgers en vrijwilligers. We werken toe naar de vernieuwing van het waarderingsbeleid rond vrijwilligers. Voor dit laatste hebben we een brede enquête afgenomen, zodat dit beleid ook echt aansluit op de wensen van de Rotterdamse vrijwilligers. In ieder geval introduceren we meer keuzemogelijkheid voor mantelzorgers wat betreft hun waardering, en zetten we in op stimuleringsacties zoals NLDoet.
In 2020 is een onderzoek uitgevoerd onder levensbeschouwelijke organisaties (lbo’s) en hun maatschappelijke inzet. In 2021 gaan we samen met de conclusie en handvatten van dit onderzoek aan de slag. Hierin staat ‘erkenning en waardering’ centraal en hoe we hierbij beter kunnen samenwerken rond Informele zorg en ondersteuning. Zo wordt in de nieuwe Inkoop Welzijn nadrukkelijk aandacht gevraagd voor samenwerking met lbo’s. Waar nodig wordt bij Informele zorg en ondersteuning bijgestuurd als corona dit vraagt. Zo zijn bijvoorbeeld de cursussen en workshops momenteel digitaal en fungeerde de ZorgCentrale tijdens de avondklok als 24-uurspunt voor de Sociale Corona hulpdienst.
Opzoomer mee
Het aantal unieke straten dat deelneemt aan de Opzoomercampagne staat nu op 2503 (een toename van 35%). De ongekende scores hebben alles te maken met corona en de corona-acties van Opzoomer Mee. Veel Rotterdammers vinden in deze acties inspiratie om in hun eigen straat aan de slag te gaan. En het is nu -middenin de corona pandemie- nog belangrijker dan gewoonlijk om bewoners op te roepen om als buren aandacht voor elkaar te hebben en elkaar zo nodig te helpen, vanzelfsprekend op een veilige wijze. Vooral voor eenzame ouderen en zieken in de straat kan dat belangrijk zijn. Het gaat dan niet alleen om de eventuele hulp als de nood aan de man is, maar zeker ook om het prettige en veilige besef dat je er niet alleen voor staat, dat er mensen in de straat zijn die een oogje in het zeil houden en kunnen inspringen (doorverwijzen naar formele hulp) als dat nodig is.
In het voorjaar van 2021 staat de Opzoomercampagne in het teken van de lente en dus vergroening van de straat. Een groene straat is mooi, aangenaam en gezond. Bovendien zorgt het voor koelte bij hittegolven en voor droge voeten bij wolkbreuken. Zo helpt een groene straat ook nog eens mee om Rotterdam klimaatbestendig te maken. Opzoomer Mee helpt met twee acties om dat voor elkaar te krijgen: Meer Groen & Opfleuren Bestaand Groen. Een straat mag voor beide acties een aanvraag doen.
Coronamaatregelen kunnen veranderen. Opzoomer Mee heeft daarom een corona-stoplicht ontwikkeld waar te zien is wat mogelijk is in een straat, volgens de richtlijnen. Het corona-stoplicht kent vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Het stoplicht staat nu op rood. Dat betekent dat de situatie in Rotterdam rond corona ‘zeer ernstig’ is. Straatfeesten en andere bijeenkomsten waar buren elkaar kunnen ontmoeten zijn daarom op dit moment niet mogelijk. Bij het stoplicht is een link opgenomen naar de website van Pharos waar begrijpelijke en anderstalige informatie staat over corona en waar ook flyers in andere talen staan die men eventueel kan gebruiken in de straat.
Programma Rotterdam Ouder en Wijzer
Het uitvoeringsprogramma Rotterdam, Ouder en Wijzer is in juli 2019 door het college vastgesteld. Daarin zijn de ambities voor ouderen zo concreet mogelijk uitgewerkt. Vanuit de pijlers vitaal, ertoe doen, wonen & woonomgeving en zorg & ondersteuning worden in samenwerking met vele partners in de stad activiteiten ontwikkeld die ertoe bijdragen dat ouderen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven, kunnen blijven meedoen en passende zorg en ondersteuning krijgen. 2021 is het laatste volle jaar van dit collegeprogramma.
De coronapandemie raakt onze oudere Rotterdammers enorm. Zowel in de sterftecijfers (de sterfte onder ouderen als gevolg van corona is hoger dan bij andere groepen), maar ook in andere zin: de maatregelen om de uitbraak van corona in te dammen en de social distancing van ouderen die daarbij noodzakelijk is raakt het welzijn van ouderen en de mate waarin zij kunnen participeren. De maatregelen in het kader van de coronacrisis hebben dus onontkoombaar invloed op de activiteiten vanuit het programma Rotterdam, Ouder en Wijzer. Bijeenkomsten met en activiteiten voor ouderen kunnen sinds maart 2020 geen of beperkt doorgang vinden. Er is daarom ingezet op alternatieve inzet om zo toch ouderen te kunnen bereiken.
Dat de crisis impact heeft op de formele target van het programma, het terugdringen van de eenzaamheid onder ouderen, is dan ook onontkoombaar. Hoe groot deze invloed is, is nauwelijks te voorspellen, en hangt ook af van het verloop van de crisis en de snelheid van vaccineren. Rond de zomer verschijnt een eerste meting van de GGD-monitor, waarvoor de data in september van 2020 zijn verzameld. Eind 2021 worden de data voor de eindmeting verzameld en wordt dat effect echt duidelijk.
Tegelijkertijd ontstaan er in de stad ook veel hartverwarmende initiatieven en samenwerkingsverbanden die er eerder niet waren. De coronacrisis biedt dus ook kansen. Bijvoorbeeld voor een beter gebruik van eHealth. Er is veel contact met ouderen op afstand en de bereidheid om digitaal vaardig te worden neemt daarmee ook toe. Vanuit Rotterdam Ouder en Wijzer wordt, samen met partners, zo goed mogelijk gezocht naar manieren om ouderen toch zo goed mogelijk te bereiken en waar mogelijk de nieuwe kansen die de crisis ook biedt te verzilveren.
Er zijn ook onderdelen in het programma die minder te lijden hebben onder de crisis. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ambities in het Langer Thuisakkoord. Op 17 februari 2020 ondertekenden, 42 marktpartijen, corporaties, zorg- en welzijnspartijen, zorgkantoor/zorgverzekeraars, ouderenbonden en de gemeente het Langer Thuis Akkoord. De partners willen met elkaar de schouders zetten onder afspraken over het realiseren en toevoegen van geschikte woningen, woon(zorg) concepten en de ontwikkeling van ouderenhubs. De ambities in het akkoord zijn uitgewerkt in een actieagenda met acties die ervoor zorgen dat het voor Rotterdammers makkelijker en prettiger wordt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen in de eigen wijk. In co-creatie met de aanbieders binnen de Wmo worden er 6 Thuisplusflats ontwikkeld. In de Thuisplusflat worden welzijn en Wmo in één integraal arrangement aangeboden, waarbij één Wmo aanbieder het vaste herkenbare zorg- en ondersteuningsteam organiseert en zorgdraagt voor extra inzet op welzijn. Ook werken we aan vijf ouderenhubs, senior vriendelijke wijken in Prinsenland/Het Lage Land, Hoogvliet, IJsselmonde, Crooswijk en Ommoord. Langs de pijlers wonen, welzijn en zorg werken de partners aan de verschillende opgaven vanuit een gezamenlijke actie-agenda.
Centrale thema’s die terugkomen en waar actief op in wordt gezet zijn: de behoefte aan tussenvoorzieningen, voldoende plekken waar samen kan worden gegeten en waar activiteiten plaatsvinden, de leefbaarheid in seniorencomplexen en de wijkgerichte samenwerking tussen beroepskrachten in zorg en welzijn.
Samenleven
Medio 2019 startte het actieprogramma Integratie & Samenleven: ‘Relax. Dit is Rotterdam’. Dit actieprogramma omvat de visie, doelstellingen en actiepunten waarmee het college de acceptatie van diversiteit stimuleert in de Rotterdamse samenleving en inburgering van nieuwkomers bevordert. De raad ontvangt elk halfjaar een voortgangsrapportage en jaarlijks een monitor statushouders. Nieuw is het voortgangsverslag over de invoering van de nieuwe Wet inburgering.
Hoewel de coronamaatregelen maken dat diverse activiteiten een andere (online) invulling krijgen, heeft het college vol energie uitvoering gegeven aan het actieprogramma Met name scholen moeten zich noodgedwongen richten op het tegengaan van leerachterstanden. Het risico is dat activiteiten gericht op discriminatiebestrijding en inclusiebevordering minder prioriteit krijgen. Met partners zijn alternatieven afgesproken, zodat de doelen van Relax behaald blijven worden.
In 2020 was de demonstratie van Black Lives Matter een belangrijke aanleiding voor het intensiveringsplan Rotterdam Tegen Racisme, dat in het najaar van start is gegaan. In 2021 zijn nieuwe projecten van start gegaan tegen arbeidsmarktdiscriminatie, werkt de Stadsmarinier nauw samen met de stad, wordt intern de expertise op diversiteit en inclusie beter benut voor meerdere beleidsterreinen en is er een Adviesraad Diversiteit & Inclusie in oprichting. Ook is er een zorgvuldig traject in gang gezet waarmee het college zich verdiept in de juiste manier om zich te verhouden tot het koloniale en slavernijverleden van de stad, zoals dat vorig jaar in drie onderzoeken is opgetekend. Over Relax, Rotterdam Tegen Racisme en het proces rond het koloniaal en slavernijverleden spreekt de commissie Werkgelegenheid, Inkomen, Integratie, Schuldenaanpak en Armoedebestrijding (WIISA) op 23 juni 2021 verder.
Integratie
Per januari 2019 is de Rotterdamse Aanpak Statushouders 2.0 van start gegaan. De Rotterdamse Aanpak Statushouders 2.0 (2019–2022) omvat alle basiscomponenten voor actieve deelname aan de samenleving: huisvesting, zorg, leren, taal, (waar nodig) opleiding en toeleiding naar werk. Sindsdien daalde het aantal bijstandsuitkeringen voor statushouders. Echter, het aantal bijstandsgerechtigden is sinds de coronapandemie weer toegenomen. We blijven de succesvolle intensieve aanpak voortzetten en gaan komend jaar extra dedicated jobhunters en jobcoaches inzetten.
Het percentage dat tijdig start met inburgering (binnen een half jaar na toekenning bijstandsuitkering) is nog niet op het beoogde niveau van 80%, maar lag begin 2020 op 59% en in december op 43%. Dit komt mede door het coronavirus wat de start van trajecten (bijvoorbeeld in groepsverband) heeft bemoeilijkt. Daarnaast is de nieuwe Wet inburgering weer uitgesteld. De statushouder is onder het huidige stelsel zelf verantwoordelijk om zich op tijd in te schrijven voor een inburgeringscursus. De gemeente kan dit nu nog niet afdwingen. Vanaf inwerkingtreding van de nieuwe wet (2022) krijgt de gemeente regie op het inburgeringtraject. De wet komt inmiddels anderhalf jaar later dan oorspronkelijk aangekondigd. Regie vergroot de sturingskracht en daarmee de kans op realisatie van het collegetarget. Intussen werken we hard om registratie en coaching van inburgeraars op dit punt te versterken.
Ook is inmiddels de ELIP-aanpak verder in werking (voorkomen van uitval en schulden bij de groep inburgeraars die aan het einde van hun lening zijn, maar nog niet ingeburgerd) en is eind 2020 het Kwaliteitsconvenant ondertekend door gemeenten en taalaanbieders om tot betere kwaliteit en transparantie in het inburgeringsaanbod te komen. In 2021 wordt verder gewerkt aan de voorbereiding op de nieuwe wet.
Minderjarige Rotterdammers
Rotterdam Groeit
Op basis van het wetenschappelijk onderbouwd jeugdbeleid van Rotterdam Groeit wordt steeds meer geïnvesteerd in de meest relevante factoren voor het kansrijk, veilig en gezond opgroeien van kinderen en jongeren. Mede daarmee ambieert Rotterdam dat de positieve trend van afnemende problematiek (zoals criminaliteit, slechte geboorte-uitkomsten, en schooluitval) zich doorzet. Einde van het jaar verschijnt de nieuwe Staat van de Jeugd (editie 2021) waarin inzichtelijk gemaakt is hoe het gaat met de Rotterdamse kinderen en jongeren. Omdat hier veelal cijfers uit een jaar eerder in verzameld zijn, geeft het mogelijk een eerste voorzichtig inzicht in effecten van de coronacrisis en de lockdown. De verzameling van gegevens zal voor deze editie een extra grote uitdaging zijn, omdat veel van onze uitvoerende partners hun manier van werken wegens de sluiting van scholen etc. hebben moeten veranderen. Dit heeft gevolgen voor de dataverzameling. We vinden het wel heel belangrijk om ook in 2021 een Staat van de Jeugd uit te brengen. De inzichten bieden aanknopingspunten voor beleid en uitvoering, onder meer voor de keuzes in het subsidiëren van preventieve interventies, maar ook in de Wijkprogrammering waar op wijkniveau deze interventies worden gericht.
Ontwikkelingen 2022-2025
Nieuw Rotterdams Welzijn
Het Nieuw Rotterdams Welzijn is niet meer het beleidskader dat leidend voor het Welzijnswerk. Met de vaststelling van het Beleidsplan Heel de Stad is dit beleidsplan ook het kader voor het Welzijnsbeleid. Om daaraan invulling te geven is een inkoopproces voor Welzijn gestart dat moet leiden tot nieuwe Welzijnsaanbieders per 1 april 2022. Uitgangspunt voor de nieuwe opdracht is de inzet op de in het beleidskader genoemde prioritaire doelgroepen: generatie zonder achterstanden, Langer thuis wonende Ouderen en Kwetsbare Rotterdammers.
Medio december 2021 is de gunning van de nieuwe welzijnsaanbieders voorzien. Het beleidsplan Heel de Stad is ook aanleiding om alle structurele subsidierelaties (Couleur Locale en Stedelijk Welzijn) te herzien. Het formele proces van het opzeggen van de structurele subsidierelatie is in gang gezet, Nieuwe subsidieregelingen gebaseerd op de uitgangspunten van Heel de Stad worden voorbereid, zodat organisatie op grond van de nieuwe regelingen subsidie kunnen aanvragen voor 2022.
Opzoomer mee
Prioriteiten de komende jaren blijven de sociale samenhang en veiligheid, leefbaarheid, het delen van lief en leed (burenhulp), activering van ouderen en een schone en groene straat. Daarnaast wil Opzoomer Mee een duurzame samenwerking bewerkstelligen met wijkpartners zoals de welzijnsaanbieders. Hierdoor kunnen straten een grotere rol spelen op het gebied van vroegsignalering en preventie en een betere doorverwijzing en samenwerking realiseren tussen informele en formele welzijn/zorg.
Rotterdam Ouder en wijzer
2021 is het laatste volle jaar van dit collegeprogramma waarin gewerkt wordt aan een nieuw op de toekomst toegesneden voorzieningenpakket voor ouderen. In dit jaar zullen, voor zover de coronapandemie het ons toestaat, steeds meer resultaten van het programma zichtbaar worden. Dit is ook het jaar waarin een aantal belangrijke aanbestedingen worden gedaan, w.o. Zorg en Welzijn, Daarin krijgen de onderdelen van het programma een plek zodat ze worden geborgd en ook op meer plaatsen in de stad worden gerealiseerd. De inzet op valpreventie, vitale woongemeenschappen, samen dementie vriendelijk, niet-geïndiceerde dagbesteding, fitfestivals, ondervoeding, digitale inclusie, zingeving, 75+ huisbezoeken en samen eten vindt vanuit de inkoop stadsbreed plaats. Ook wordt breder ingezet op Sociaal Vitaal in Kleur en volgt er na positieve evaluatie een tweede inkoop ronde van de Thuisplusflats. Verder zetten we vanuit de inkoop stevig in op een goede samenwerking rond de cliënt, in de zorgketen en in het gebied. Ook borgen we de gebiedscoalities die in de ouderenhubs zijn gevormd en vragen we de aanbieders om in andere gebieden bij te dragen aan de senior vriendelijke wijk. In 2022 ontwikkelen we interventies als vitale woongemeenschappen en samen eten samen met de partners door. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat we er op een aantal onderdelen van het programma nog niet zijn. Zo heeft het Langer Thuisakkoord niet voor niets een doorlooptijd tot 2025, omdat we weten dat bouwprocessen nu eenmaal enige jaren vergen. Dat betekent dat er ook voor onze opvolgers nog een uitdaging ligt, willen we in 2030, als de vergrijzing op haar hoogtepunt is, de stad zijn waar ouderen, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunnen worden en waar, als het niet meer zelf gaat, passende zorg en ondersteuning is.
Samenleven
In de afgelopen jaren zien we een toename van maatschappelijk debat over racisme en discriminatie. Van het uiterlijk van zwarte- of roetveegpieten, Black Lives Matter, de toeslagenaffaire, vragen over representatie op hoge posities of in de media en ook het koloniaal- en slavernijverleden: een groter deel van de maatschappij wordt bewust van discriminatie en racisme, ook groeit het aantal mensen dat zich ertegen uitspreekt. Dit kan een noodzakelijke fase zijn in een breder emancipatieproces, maar leidt in de tussentijd ook tot grotere tegenstellingen in opvattingen en een (tijdelijke) toename van ervaringen van discriminatie. In de komende periode zal dit proces en daaropvolgend het (gemeentelijke) inzet op dit punt alleen maar van groter belang worden.
Integratie
Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe Wet inburgering in werking. De regie op de inburgering komt bij de gemeenten te liggen. Huidige elementen van onze aanpak, zoals de Rotterdamse Aanpak Statushouders en Inburgering010, liepen al grotendeels vooruit op de nieuwe wettelijke taken. Met de Rotterdamse Opgave Inburgering werken we toe naar een samenhangende aanpak die alle inburgeraars optimaal ondersteunt en begeleidt naar een snelle en volwaardige participatie in de samenleving. De aanpak omvat niet alleen het nieuwe stelsel (vanaf 1 januari 2022), maar ook het huidige- (2013-2021) en het oude stelsel (voor 2013).
Met betrekking tot de nieuwe wet heeft de minister beoogd dat het een ‘adaptief systeem’ is, waarbij geleerde lessen kunnen leiden tot het aanpassen van onderdelen (in lagere wetgeving).
Ondertussen is Rotterdam in volle vaart bezig met de voorbereiding op de nieuwe wet. In de afgelopen maanden heeft de gemeente grote stappen gezet rondom de voorbereidingen op de uitvoering van de nieuwe wettelijke taken. De aanbestedingen zijn gepubliceerd en vanaf september aanstaande willen we starten met het aanbieden van bepaalde diensten in de geest van de nieuwe Wet. Het doel is: inburgeraars zo goed mogelijk te ondersteunen en te begeleiden in hun inburgeringstraject zodat ze geen tijd verliezen door het uitstel van de nieuwe Wet.
Drugs en Alcohol
Het programma Drugs en Alcohol 2019-2022 zal in 2022 worden afgerond. De resultaten van het huidige programma worden in beeld gebracht en gedeeld met de gemeenteraad. Er zullen ook in de komende jaren weer nieuwe uitdagingen blijven op het gebied van middelengebruik. Mogelijk is lachgas al op de opiumlijst geplaatst en zijn er landelijke maatregelen getroffen op het verminderen beschikbaarheid van alcohol. In ieder geval mogen verkopers van alcohol niet meer stunten met alcoholaanbod met meer dan 25% korting.
Steeds blijven nieuwe synthetische drugs op de markt verschijnen. Ook hierbij geldt dat de landelijke Opiumwet wordt gewijzigd zodat het onmogelijk wordt om steeds de Opiumwet te omzeilen door de chemische samenstelling van een bestaande drugs aan te passen. We houden dat natuurlijk goed in de gaten en nemen voortdurend deze wijzigingen mee in onze preventieactiviteiten. Het nieuw in te richten, verplichte preventie- en handhavingsplan zal in 2023 worden opgesteld. Hierin zullen nieuwe of te verwachten (landelijke) ontwikkelingen natuurlijk worden meegenomen. En ook weer ambitieuze doelstellingen worden opgenomen. In de aansluiting met Gezond010; het akkoord, zal nog meer integrale aandacht kunnen komen voor alcoholpreventie onder de gehele samenleving. Als daar bij volwassenen een vermindering van alcoholgebruik kan worden gerealiseerd heeft dat ook een positieve invloed op het alcoholgebruik onder jongeren. Als de norm verschuift wordt het drinken van alcohol voor jongeren ook minder ‘normaal’.
Wijkprogrammering
In de komende jaren zal Wijkprogrammering in de rest van de wijken van Rotterdam worden uitgerold. Deze uitrol is niet alleen op Jeugd gericht, we werken komende periode ook toe naar uitrol van de wijkprogrammering naar de doelgroep volwassenen. Hierdoor ontstaat een wijkprogrammering van 0-100. Dit is een grote inhoudelijke uitbreiding van de werkwijze, waarvoor de uitbreiding van het factorenmodel Jeugd naar het factorenmodel 0-100 een eerste essentiële stap is. Met deze inhoudelijke en methodische uitbreiding wordt de inzet op jeugd en volwassenen (ouders) meer in samenhang gebracht.
Zoals eerder aangegeven heeft coronacrisis een behoorlijke impact op de voortgang van de wijkprogrammering. Dat geldt voor de uitvoerbaarheid van de geplande interventies, dus ook voor het bereiken van sommige van de gewenste resultaten. Om daar toch aan te werken worden alternatieve interventies ingezet, bijvoorbeeld online. Het geldt voor het tempo van de wijkprogrammering en voor het aantal nieuwe wijken. Het geldt voor de wijze van bijeenkomen van de wijknetwerken en werkgroepen. Daarnaast hebben we oog voor de ontwikkelingen en kansen die in deze coronaperiode zijn ontstaan. Al met al zal een evaluatie van wat coronacrisis betekent voor de wijkprogrammering een continue reflectie vergen.
Een tweede factor die impact kan hebben op de voortgang van de wijkprogrammering is de nieuwe aanbestedingsronde. Een nieuwe welzijnspartij die zijn intrede doet in de gebieden heeft impact op de bestaande wijknetwerken en samenwerkingsrelaties. De nieuwe partijen zullen ook kennis van hun nieuwe gebieden moeten opbouwen. In de beginperiode kan enige vertraging opgelopen worden in de wijkprogrammering. Aan de andere kant kan de structuur van de wijkprogrammering een nieuwe partij ook houvast bieden en helpen bij een snellere start.
In 2021 zal er een plan ‘Wijkprogrammering Coronaproof’ ontwikkeld worden.
De aansluiting van wijkprogrammering bij de diverse inkoopsporen binnen het sociaal domein gaan we verder versterken. Dat geldt voor het inkoopspoor Welzijn, het subsidiekader Jeugdpreventie, Jeugdhulp en Jeugdbescherming.
Vanuit Impact in de Wijk (vervolg op Kansrijk Opgroeien) worden ook in 2021 opleidingen, trainingen, communicatie gefinancierd.
In 2022 levert het leeronderzoek Promising Neighbourhoods, dat in 3 wijken voor 3 jaar meeloopt met wijkprogrammering, haar resultaten op.
In 2021 wordt gezamenlijk met het NJI en 4 andere gemeenten Wijkprogrammering in 4 proeftuinen neergezet. Dit in de vorm van een leertraject met het oog op uitbreiding naar meer gemeenten in Nederland.
Op basis van het nieuw ontwikkelde dashboard WijkFocus kan voor iedere wijk worden vastgesteld welke risicofactoren en beschermende factoren een belangrijke rol spelen en op welke problematiek zal worden ingezet. Dit dashboard is rechtstreeks gekoppeld aan het Factorenmodel, waar in het sociaal domein mee gewerkt wordt. WijkFocus 1.0 is in 2020 opgeleverd en in gebruik genomen. De Wijkfocus wordt gevuld met de data van de Staat van de Jeugd (zie eerder onder het kopje Rotterdam Groeit).
Het dashboard zal in 2021 doorontwikkeld worden naar WijkFocus 2.0. De gestelde doelen als ook het monitoringssysteem hierop zullen erin opgenomen worden.
In het najaar van 2021 gaan we met de bouw van WijkFocus 3.0 het gebruik van dit dashboard uitbreiden naar de doelgroep volwassenen.
Wat willen we bereiken
Effect indicatorenNieuw Rotterdams Welzijn
- De ondersteuning van de Rotterdammers verbeteren door instellingen (welzijnsinstellingen en partijen Couleur Locale) in staat te stellen hun taken zo optimaal mogelijk uit te voeren.
- De Huizen van de Wijk zijn nog meer de centrale ontmoetingsplek voor de bewoners van de wijk.
- In ieder gebied is een aanbod van laagdrempelige preventieve dagbesteding in het Huis van de Wijk plus.
- Er zijn voldoende faciliteiten voor vrijwilligers en mantelzorgers om hun taak uit te kunnen voeren. De inzet van de gemeente is er mede op gericht het aantal overbelaste mantelzorgers te verminderen.
- Een aanvang is gemaakt met de uitvoering van het uitvoeringsplan Ouder en Wijzer, waarbij in relatie tot Welzijn het vooral gaat om aanpak eenzaamheid bij ouderen en inzet op vitaliteit en gezondheid. Inzet van het gehele masterplan ouderen is een daling van het percentage eenzame Rotterdamse ouderen naar 50%. De afgelopen jaren hebben we geleerd dat ouderen niet graag aangesproken worden op hun eenzaamheid of kwetsbaarheid. Zij willen er toe doen. Ambitie is, dat meer ouderen hun talenten blijven benutten en versterken en hun talenten blijven inzetten voor de samenleving.
- Er is een beter functionerend wijknetwerk in alle wijken van Rotterdam, waarbij alle relevante partijen betrokken zijn (welzijn, zorg, onderwijs, VraagWijzer, Wijkteam, vrijwilligersorganisaties, sociaal ondernemers en levensbeschouwelijke organisaties).
- De impact van vrijwilligerswerk door religieuze en levensbeschouwelijke organisaties in de stad is in kaart gebracht.
- Meer bewoners zijn actief voor hun eigen straat/wijk door het faciliteren van bewonersinitiatieven en via Opzoomer Mee. Opzoomer Mee wordt meer gericht ingezet voor meerdere beleidsterreinen.
- De pilot ‘Welzijn op recept’ is in 2019 gestart.
Integratie en Samenleven
De Rotterdamse samenleving is in 2022 toleranter geworden. Er is aantoonbaar meer acceptatie van (seksuele) diversiteit. Afkomst, huidskleur, seksualiteit, sekse of levensovertuiging horen er niet toe te doen voor de kansen in het leven.
Samenleven
Iedere Rotterdammer kan rekenen op een sociaal veilige omgeving en kan en mag meedoen. Binnen de grenzen van de rechtsstaat mag iedereen zichzelf zijn en dit uitdragen. Rotterdammers erkennen dat de grote diversiteit in de stad betekent dat er verschillen zijn die soms ongemak geven. We gaan hier op een opbouwende manier mee om. Groepen die nu nog een kwetsbare positie hebben in onze samenleving zijn assertiever geworden en laten zichzelf op een positieve manier horen en zien.
In 2022 is er aantoonbaar meer acceptatie van de diversiteit die onze stad kenmerkt. Daarbij horen de volgende doelen:
-
Rotterdammers gaan meer ontspannen om met de verscheidenheid in de stad.
-
Meer kennis en bewustwording van vooroordelen en discriminatie in de stad. Hierbij besteden we aandacht aan alle gronden, op alle terreinen. Gelijke kansen en inclusiviteit worden vergroot, in het algemeen en op de arbeidsmarkt en de woningmarkt in het bijzonder.
-
Meer kennis en bewustzijn over het belang van gelijk-waardigheid en gelijke behandeling van mannen, vrouwen en LHBTI’s binnen de diverse maatschappelijke domeinen.
-
Verbetering van de sociale veiligheid van kwetsbare Rotterdammers, zoals meisjes/vrouwen en LHBTI’s.
-
Kwetsbare Rotterdammers zijn assertiever en veerkrachtiger. Hierdoor zijn zij beter in staat om de kansen die zij krijgen te benutten en actief deel te nemen aan de samenleving.
-
Bezorgde Rotterdammers ervaren meer vertrouwen in de toekomst van onze diverse stad, door strenge handhaving van regels.
Integratie
Nieuwe Rotterdammers die vanuit het buitenland naar onze stad komen, vinden hun weg in de Rotterdamse samenleving en spreken zo snel mogelijk Nederlands. Ze nemen de regie over hun eigen leven en nemen naar vermogen deel aan de samenleving. Ook zijn ze bekend met de rechten en plichten die de Nederlandse rechtsstaat met zich meebrengt en handelen daarnaar. Hierdoor leveren zij zo snel mogelijk een bijdrage aan een ontspannen stad, waarin mensen elkaar ontmoeten en elkaar kunnen verstaan. Door hun actieve participatie worden ze bovendien zelfredzamer, waardoor een beroep op publieke middelen voorkomen of beperkt kan worden.
Naast de doelen van de Rotterdamse Aanpak Statushouders 2.0 horen daarbij de volgende doelen:
-
80% van de inburgeringsplichtige gezinsmigranten is binnen 6 maanden na start van de inburgeringsplicht gestart met een inburgeringstraject.
-
90% van de inburgeringsplichtige statushouders en gezinsmigranten tekent binnen één jaar de participatieverklaring.
Rotterdamse aanpak statushouders
De gemeente zet in op succesvolle participatie van statushouders in de samenleving, opleiding en werk. Via een jaarlijkse monitor worden voortgang en realisatie in beeld gebracht.
Minderjarige Rotterdammers
- Kinderen groeien kansrijker, veiliger en gezonder op. Met het beleidskader Jeugd ‘Rotterdam Groeit’ zetten we in op het kansrijk, veilig en gezond opgroeien van jonge Rotterdammers. Zo kunnen zij zich optimaal ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen die bijdragen aan een sterkere stad. In de Staat van de Jeugd wordt hierover jaarlijks gerapporteerd over de relevante factoren.
- Het gebruik van drugs en alcohol onder minderjarigen wordt voorkomen en onder risicogroepen teruggedrongen, met speciale aandacht voor leerlingen in het speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en de laagste niveaus van het MBO. Opvoeders kunnen de juiste voorbeeldfunctie vervullen en nemen verantwoordelijkheid op dit thema. We gaan voor een vermindering van drugs- en alcoholgebruik onder jongeren. De doelstellingen zullen worden opgenomen in het nog door de raad vast te stellen preventie en handhavingsplan dat rond de zomer wordt aangeboden.
- Meer kinderen komen gezond ter wereld komen en kunnen zich optimaal ontwikkelen. De geboorte-uitkomsten verbeteren. Professionals zijn daarbij in staat om risico’s te signaleren nog voor dat er problemen ontstaan.
- Kinderen met wie het goed gaat ontwikkelen zich nog beter en er is aandacht voor kinderen met wie het niet goed gaat.
- Bij de groep risicojongeren pakken we de meest prangende kwesties aan.
Wat gaan we daar voor doen
Prestatie indicatorenNieuw Rotterdams Welzijn
-
In de 14 gebieden zijn voor de periode 2018-2020 via inkoop Gebiedsopdrachten gegund aan de Welzijnspartijen. Deze gebiedsopdrachten zijn met een jaar verlengd, zodat ze ook voor 2021 gelden. 2019 is het tweede jaar van de contractperiode. In de opdracht zijn stedelijke uitvoeringsdoelen opgenomen op het terrein van: huisbezoeken 75+, Schulddienstverlening, Voortijdig Schoolverlaters, Tegenprestatie en Taalverwijzers. Op basis van de ervaringen van 2018 en 2019 worden deze uitvoeringsdoelen voor 2020 waar nodig aangescherpt, zodat nog duidelijker gestuurd kan worden op de te behalen resultaten.
-
Continuering van de subsidies aan Couleur Locale organisaties, waarbij een belangrijke focus ligt op rol die deze organisaties spelen in het wijknetwerk.
-
Uitvoering van stedelijk welzijn via opdrachten en subsidies op het terrein van vrijwilligersondersteuning en mantelzorg. Aansluiting wordt gezocht op de uitkomsten van het visietraject Informele Zorg en Ondersteuning.
-
Het maken van een uitvoeringsagenda van de visie Informele Zorg en Ondersteuning.
-
Het opzetten en uitvoeren van de pilot ‘Welzijn op recept.
-
Start van de uitvoering van het uitvoeringsprogramma Rotterdam, Ouder en Wijzer. We dagen ouderen uit hun talenten in te zetten voor de samenwerking. Tegelijkertijd vragen we organisaties, bedrijven en netwerken ouderen een volwaardige plek te geven in het Rotterdamse leven van alledag. Om de eenzaamheid tegen te gaan zetten we in op een beter bereik van (potentieel) eenzame ouderen door de effectiviteit van de huisbezoeken te vergroten. We zetten in op zingeving en betekenisvolle activiteiten tussen ouderen onderling, maar ook tussen jong en oud.
Integratie en samenleving
In Relax. Dit is Rotterdam zijn de volgende actiepunten benoemd:
- We verhogen de sociale veiligheid van kwetsbare Rotterdammers.
- We bevorderen gelijke kansen op de arbeids- en woningmarkt en gelijke behandeling in het uitgaansleven.
- We faciliteren ontmoeting en dialoog tussen Rotterdammers over het omgaan met diversiteit, ongemak, sociale normen en dergelijke.
- We ondersteunen scholen in Rotterdam met voorlichting en training over het omgaan met (seksuele- en gender) diversiteit, inclusiviteit en uitsluiting.
- We bevorderen de deskundigheid van professionals in de stad op de onderwerpen winclusiviteit en diversiteit.
- We bevorderen gelijke kansen en gelijke behandeling voor alle Rotterdammers.
- We vergroten de kennis over de mogelijkheden tot het melden van discriminatie.
- We bevorderen de sociale acceptatie door middel van positieve zichtbaarheid van diversiteit en verscheidenheid in de stad.
- We faciliteren ontmoetingsplekken en trainingen voor kwetsbare Rotterdammers, gericht op het vergroten van assertiviteit en veerkracht.
- We gemeente geeft het goede voorbeeld.
- Rotterdamse Aanpak Statushouders 2018-2022.
- Workshops participatieverklaring voor statushouders en gezinsmigranten.
- Maatschappelijke begeleiding voor gezinsmigranten.
- Instelling centraal punt voor inburgeringntensieve aanpak onvoltooide inburgering.
Rotterdamse aanpak statushouders
-
De taakstelling statushouders die het Rijk jaarlijks oplegt om hen huisvesting realiseren.
-
Statushouders zijn in beeld bij zorgprofessionals of schuldhulpverleners.
-
Tachtig procent van alle Rotterdamse statushouders met een bijstandsuitkering is binnen 6 maanden na toekenning van de uitkering gestart met het inburgeringstraject.
-
Het aantal bijstandsuitkeringen voor statushouders daalt van 1.950 naar 1.540 (nieuw target is 1929-1507 ivm aangepast collegetarget).
Minderjarige Rotterdammers
- Met het beleidskader Jeugd ‘Rotterdam Groeit’ zetten we in op het voorkomen van problematiek en het versterken van perspectief. Dit doen we door stevige preventie in te zetten: gericht op de meest relevante factoren (beschermende factoren en risicofactoren) die bijdragen aan een kansrijke, veilige en gezonde ontwikkeling van jeugdigen. Daarbij verbeteren we de kwaliteit van deze inzet door gebruik te maken van effectieve en goed onderbouwde interventies.
- We gaan door met het preventieprogramma Drugs & Alcohol, gericht op het verminderen van het gebruik onder jongeren onder de 23 jaar. Binnen de voorlichting is er ook aandacht voor het problematisch gamen en het social media gebruik onder deze jongeren. Daarnaast treedt in 2019 de opvolger van het programma Blijf Helder in werking, waarmee voldaan wordt aan de wettelijke eisen vastgelegd in artikel 43a van de Drank en Horecawet. Hierin is vastgelegd dat een gemeente een preventie- en handhavingsplan moet hebben waarin helder wordt hoe gebruik onder jongeren wordt ontmoedigd. In samenwerking met YOUZ, sportverenigingen en Rotterdam Sportsupport wordt de ondersteuning voor naleving NIX18 en het ‘niet doorschenken’ verstevigd. In samenwerking met de scholen voor Speciaal Onderwijs en YOUZ wordt de aanpak op deze scholen geïntensiveerd. Met het Trimbos en de studentenorganisaties komt een plan van aanpak om alcoholproblematiek en drugsproblematiek terug te dringen bij studenten. Verder worden professionals, ouders, en jongeren op het VSO, PrO, ROC en het regulier VO via verschillende wegen getraind, geïnformeerd over hoe om te gaan met verleidingen van alcohol en drugs waar jongeren mee te dealen hebben.
- In coalitie Stevige Start werkt het medisch en sociaal domein samen aan het beter bereiken van (potentieel) kwetsbare zwangeren en ouders. Ook werken we gezamenlijk aan het bieden van eerdere, snellere en beter passende ondersteuning en zorg. Hiertoe wordt gewerkt aan goed gebruik van instrumentarium, betere overdrachten, goede ondersteuning voor professionals en effectieve interventies. Hiermee pakken we risico’s vroegtijdig aan en voorkomen we latere problemen. De samenwerking krijgt vorm binnen het kader van het programmaplan Stevige Start. Er is een gezamenlijke werkagenda met actiepunten 2019 en 2020 opgesteld.
- Met het gebiedsgerichte programma Kansrijk Opgroeien leggen we een krachtige, duurzame, preventieve basis in de wijken. Dat doen we in nauwe samenwerking met partners in de wijken (ouders, CJG, politie, welzijn, jeugdwerkers, scholen en wijkteam). We maken daarbij gericht gebruik van informatie over beschermende factoren én risicofactoren in het opgroeien van kinderen en jongeren.
- Met het Programma Rotterdamse Risicojongeren 2016-2020 – Elke jongere telt – richten we ons op de 7.000 Rotterdamse jongeren die door een opeenstapeling van problemen extra hulp nodig hebben. Daarbij nemen we maatregelen over de gebieden school, werk, zorg en veiligheid heen.
Effectindicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Collegetarget 4a: 80% van alle Rotterdamse statushouders met een bijstandsuitkering is binnen 6 maanden na toekenning van de uitkering gestart met een inburgeringstraject | Streefwaarde | 80% | 80% | 80% | |||
Realisatie | startjaar | 59% | 42% | 42%* | |||
Collegetarget 4b: In deze collegeperiode daalt het aantal bijstandsuitkeringen voor statushouders in Rotterdam naar 1.507**. | Streefwaarde | 1.900 | 1.769 | 1.638 | 1.507** | ||
Realisatie | 1.893 | 1.765 | 1.989 | 2.030*** | |||
Collegetarget 7: De eenzaamheid onder ouderen (65+) daalt 3% punt**** | Streefwaarde | 51% | 50% | ||||
Realisatie | |||||||
Drugs & Alcohol: Vermindering van drugs- en alcoholgebruik onder jongeren | |||||||
14/15 jarigen ooit alcohol gebruikt*** | Streefwaarde | - | - | - | - | 28% | |
Realisatie | |||||||
Bingedrinken 14/15 jarigen*** | Streefwaarde | - | - | - | - | 6% | |
Realisatie | |||||||
VSO leerlingen blowen*** | Streefwaarde | - | - | - | - | 25% | |
Realisatie | |||||||
PrO leerlingen blowen*** | Streefwaarde | - | - | - | - | 6% | |
Realisatie | |||||||
ROC leerlingen blowen*** | Streefwaarde | - | - | - | - | 20% | |
Realisatie |
|
|
|
|
|
|
|
* Peildatum april 2021. |
|||||||
** Peildatum april 2021: De doelgroep statushouders wordt bepaald aan de hand van de verblijfsvergunningen. Door het achteraf toekennen en intrekken van verblijfsstatussen, wordt er met terugwerkende kracht bijgesteld. Dit zorgt voor een dynamisch bestand en is direct van invloed op de nulmeting. De Rekenkamer adviseert om de mijlpalen van de target als percentage te volgen in plaats van als statisch aantal. Op 01-01-22 dient het bestand dan ook ten opzichte van de meest actuele nulmeting met 21,5% gedaald te zijn. |
|||||||
*** Peildatum december 2020. |
|||||||
**** Doel is om het percentage ouderen (65+) in Rotterdam dat aangeeft matig tot ernstig eenzaam te zijn met 3%-punt te laten afnemen van 53% tot 50%. Eenzaamheid is een gevoel, dat zich niet eenvoudig laat meten. Sinds jaar en dag is de eenzaamheidsschaal van prof. dr. De Jong-Gierveld het instrument om eenzaamheid in Nederland te meten. Dit meetinstrument wordt in Nederland gebruikt in de landelijke GGD-gezondheidsmonitor. Met dit instrument wordt eens per vier jaar o.a. gemeten hoe eenzaam Nederland is. Op basis van deze survey kan ook een rapportage voor Rotterdam worden samengesteld. In 2021 komt de volgende gezondheidsmonitor uit. |
|||||||
*** De laatste meting is in 2017 geweest. De voortgang wordt op deze scholen middels onderzoek pas in 2021/2022 gemonitord. |
Prestatie-indicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Percentage 75-+ers waarbij het huisbezoek heeft geleid tot een vervolgactie (doorverwijzing, wijkteam, wijknetwerk e.d.) | Streefwaarde | 25% | 25% | 25% | 25% | 25% | |
Realisatie | 21% | 32% | |||||
Aantal Opzoomerstraten | Streefwaarde | 1.900 | 1.900 | 1.900 | 1.900 | 1.900 | |
Realisatie | 1.824 | 1.837 | 2.503** | ||||
*Kansrijk opgroeien: Aantal wijken waarin wijkprogrammering wordt toegepast | Streefwaarde | 25 | 34 | 38 | 44 | 44 | |
Realisatie | 25 | 30 | 38 | nnb |
Toelichting indicatoren
* We verwachten dat we de prestatie-indicator ‘6 nieuwe wijken’ in 2021 niet gaan halen vanwege de gevolgen en beperkingen van de coronamaatregelen op de uitvoering van de Wijkprogrammering. Dit geldt zowel voor bestaande wijken als voor nieuwe wijken. We merken dat onze wijknetwerkpartners door Corona andere focus en prioriteiten hebben dan blijven meedoen of starten met de Wijkprogrammering (denk hierbij bijv. aan basisscholen die door lockdown in digitaal onderwijs moeten voorzien en digitaal contact moeten houden met kwetsbare kinderen/gezinnen). Daardoor behoeven de bestaande WP-wijken extra aandacht waardoor we pas na de zomer aan de slag kunnen gaan met de beoogde “nieuwe wijken”. Daarbij geven we nadrukkelijk een winstwaarschuwing mee dat we hopen dat de wijknetwerkpartners in die wijken daar ondanks Corona-beperkingen al aan toe zijn. Kortom, we verwachten in 4 nieuwe wijken de Wijkprogrammering te kunnen starten.
** Meting 31 december 2020.
Wat kost het
Eerste Herziening | Voorjaarsnota | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Overzicht van baten en lasten Samenkracht en burgerparticipatie | Realisatie 2020 | Begroting 2021 | Raming 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 | |
Baten exclusief reserves | 2.140 | 2.578 | 933 | 898 | 825 | 759 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 1.395 | 1.500 | 331 | 296 | 223 | 157 | |
Overige opbrengsten derden | 745 | 1.078 | 602 | 602 | 602 | 602 | |
Lasten exclusief reserves | 94.469 | 106.096 | 95.759 | 90.312 | 90.083 | 89.992 |
|
Apparaatslasten | 11.852 | 12.627 | 10.565 | 10.186 | 10.214 | 10.215 | |
Inhuur | 957 | 523 | -129 | -190 | -190 | -190 | |
Overige apparaatslasten | 167 | 180 | 184 | 184 | 184 | 186 | |
Personeel | 10.727 | 11.924 | 10.510 | 10.192 | 10.220 | 10.220 | |
Intern resultaat | 872 | 802 | 260 | 260 | 260 | 260 | |
Intern resultaat | 872 | 802 | 260 | 260 | 260 | 260 | |
Programmalasten | 81.746 | 92.667 | 84.934 | 79.866 | 79.609 | 79.517 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 44.538 | 52.945 | 49.575 | 46.298 | 46.107 | 46.015 | |
Kapitaallasten | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Overige programmalasten | 66 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Sociale uitkeringen | 49 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 37.092 | 39.722 | 35.359 | 33.568 | 33.502 | 33.502 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -92.329 | -103.518 | -94.826 | -89.414 | -89.258 | -89.233 | |
Saldo voor reserveringen | -92.329 | -103.518 | -94.826 | -89.414 | -89.258 | -89.233 | |
Reserves | 321 | 2.168 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|
Onttrekking reserves | 321 | 2.168 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -92.008 | -101.350 | -94.826 | -89.414 | -89.258 | -89.233 |
Financiële bijstellingen
Eerste Herziening | Voorjaarsnota | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bijstellingen Samenkracht en burgerparticipatie | Begroting 2021 | Raming 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | Raming 2025 |
||
Oorspronkelijke begroting 2021 | -95.968 | -93.301 | -88.088 | -88.051 | -88.051 | ||
Bijstellingen Eerste Herziening / Voorjaarsnota 2021 | -5.382 | -1.525 | -1.326 | -1.208 | -1.183 | ||
Masterplan Ouderen | Bezuinigingen/Taakstellingen | 0 | 0 | 0 | 65 | 65 | |
Integraal programma EU-arbeidsmigranten | Intensiveringen | -53 | -106 | -106 | -106 | -106 | |
Koers van de stad: helpt hospices | Intensiveringen | -70 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdhulp | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 299 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Externe bijdragen (onderzoeken) jeugd(hulp) | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Indexatie 2021 | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 0 | -607 | -584 | -585 | -585 | |
Koers van de stad - Afvalligheidscampagne | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | -80 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Koers van de stad, een dagje op zijn Rotterdams | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | -41 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Onderbesteding opleidingen en dienstreizen | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Stijgende zorgvraag | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | -299 | -300 | 0 | 0 | 0 | |
Uitbreiding formatie internationale betrekkingen | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 187 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Zomercampus | Ramingsbijstellingen onvermijdbaar | 50 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bestemmingsreserve Asielakkoord | Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bestemmingsreserve Faciliteitenbesluit opvangcentra | Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bestemmingsreserve Maatschappelijke Participatie gebieden | Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bestemmingsreserve Masterplan Ouderen | Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Herstelaanpak Jongeren | Taakmutaties | -4.846 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Inburgering | Taakmutaties | 0 | -7 | -7 | -7 | -7 | |
Inburgering (IU) | Taakmutaties | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Jeugd aan Zet (DU) (Corona) | Taakmutaties | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Rijksbijdrage bestrijding eenzaamheid bij ouderen | Taakmutaties | -1.083 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Versterking gemeentelijke antidiscriminatievoorziening | Taakmutaties | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Technische wijzigingen | Technische wijzigingen | 545 | -506 | -629 | -574 | -549 | |
Begroting na wijzigingen | -101.350 | -94.826 | -89.414 | -89.258 | -89.233 |
Toelichting financiële bijstellingen
Masterplan Ouderen
De begroting van Masterplan Ouderen wordt vanaf 2024 en verder met € 65 verlaagd.
Integraal programma EU-arbeidsmigranten
De portefeuille EU-arbeidsmigranten is in 2020 in het leven geroepen. Voor de programmatische aanpak EU-arbeidsmigranten 2021-2025 zijn aanvullende middelen toegekend. (€ 53 in 2021 en € 106 in 2022 en verder).
Bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdhulp
In 2021 bedraagt het verschil tussen verwachte uitgaven voor zorg en beschikbare middelen (Wmo, Jeugd, Welzijn) € 19,5 mln. Dit wordt volledig gedekt uit de bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdhulp. Op dit taakveld gaat het om € 299.
Het verschil bedraagt in 2022 € 71,2 mln. Hiervan wordt € 6,3 mln gedekt uit genoemde bestemmingsreserve. Van dat laatste bedrag is overigens niets nodig voor dit taakveld
Externe bijdragen (onderzoeken) jeugd(hulp)
Op dit taakveld worden in 2021 bijdragen ontvangen voor: Participatie van jongeren met psychische problemen: € 30; Werkplaatsen Jeugd: € 194; Dagprogrammering Nationaal Programma Rotterdam Zuid: € 47; Wijkgericht werken: € 72 en Maatschappelijke diensttijd: € 115. De lasten en de baten stijgen met hetzelfde bedrag.
Amendement Koers van de stad
Betreft de verwerking van het aangenomen amendement "Help de hospices!"
Indexatie 2021
De overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling in de zorg (OVA) is bij de begroting 2021 slechts voor 75% verwerkt in de meerjarenbegroting. Dit terwijl de afspraak is zorgaanbieders jaarlijks voor 100% hiervoor te compenseren. In totaal bedraagt deze correctie € 4,0 mln. Voor dit taakveld gaat het om € 607 in 2022 aflopend tot € 585 vanaf 2024.
Koers van de stad - Afvalligheidscampagne
Vanuit de Koers van de Stad wordt € 80 beschikbaar gesteld voor de afvalligheidscampagne Actieprogramma integratie en samenleven.
Koers van de stad, een dagje op zijn Rotterdams
Vanuit de Koers van de Stad wordt € 41 beschikbaar gesteld voor oer-Rotterdamse middagen voor Rotterdamse ouderen.
Onderbesteding opleidingen en dienstreizen
Vanwege corona wordt er in 2021 minder gebruik gemaakt van het budget voor opleidingen en dienstreizen. De begroting is hier met €10 op aangepast.
Stijgende zorgvraag
Met de groei van Rotterdamse bevolking en de toenemende vergrijzing stijgt ook de vraag naar zorg. In 2021 bedraagt het verschil tussen verwachte uitgaven voor zorg en beschikbare middelen (Wmo, Jeugd, Welzijn) € 19,5 mln. Dit wordt volledig gedekt uit de bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdhulp. Voor dit taakveld gaat het om € 299
Het verschil bedraagt in 2022 € 71,2 mln. Dit wordt voor € 6,3 mln gedekt uit de bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdhulp. Voor het restant zijn door het college middelen ter beschikking gesteld. Hiervan heeft € 300 betrekking op dit taakveld.
Uitbreiding formatie internationale betrekkingen
Er heeft een uitbreiding van formatie plaatsgevonden voor werkzaamheden met betrekking tot nationale en internationale regelingen. Deze uitbreiding wordt gedekt vanuit internationale subsidies.
Zomercampus
Dit betreft budgetoverheveling van € 50 naar Programma Onderwijs voor de Zomercampus.
Bestemmingsreserve Asielakkoord
Aan de bestemmingsreserve Asielakkoord is een onttrekking begroot van € 1 mln. Door het Rijk zijn extra middelen toegekend voor de voorbereiding op de nieuwe inburgeringswet. Met deze extra middelen wordt beoogd dat gemeenten zich oriënteren op de regierol inburgering, zodat een soepele overgang naar het nieuwe stelsel wordt bevorderd.
Bestemmingsreserve faciliteitenbesluit opvangcentra
Uit de Bestemmingsreserve faciliteitenbesluit opvangcentra is een onttrekking van € 86 geraamd. Dit bedrag wordt ingezet voor de kosten van de Landelijke vreemdelingen voorzieningen.
Bestemmingsreserve Maatschappelijke Participatie gebieden
Uit de Bestemmingsreserve Maatschappelijke Participatie gebieden is een onttrekking van € 245 geraamd. Dit bedrag wordt ingezet voor maatschappelijke participatie in verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld voor het Buurtbedrijf Schiebroek en de Huizen van de wijk.
Bestemmingsreserve Masterplan Ouderen
Uit de Bestemmingsreserve Masterplan Ouderen is een onttrekking van € 340 geraamd. Dit bedrag wordt ingezet voor de uitvoering van projecten uit het programma Ouder en Wijzer.
Herstelaanpak Jongeren
Het Rijk heeft middelen vrijgemaakt ter ondersteuning van jongeren in tijd van corona. Het budget van € 4,8 mln voor 2021 is bedoeld voor jongerenwerk, om de dialoog met jongeren te starten, activiteiten te organiseren en om extra aandacht te geven aan de mentale weerbaarheid van jongeren.
Inburgering
Het Rijk past het budget voor inburgering aan. De begroting is vanaf 2022 meerjarig verhoogd met € 7.
Rijksbijdrage bestrijding van eenzaamheid bij ouderen
Voor de bestrijding van eenzaamheid bij ouderen wordt voor 2021 eenmalig € 1,1 mln beschikbaar gesteld.
Technische wijzigingen
Op het taakveld Samenkracht en burgerparticipatie zijn diverse technische wijzigingen geweest. Direct achter de technische wijziging is het effect op het saldo weergegeven.
- Diverse kleine technische wijzigingen (€ 545 in 2021 tot € -549 in 2025).
Beleidskaders, beleidsmonitoren en wet- en regelgeving
- Beleidskader Wmo en doorontwikkelplan zorg, welzijn en jeugdhulp 2018
- Beleidskader Nieuw Rotterdams Welzijn 2016-2019
- Rotterdamse aanpak statushouders 2016-2020
- Preventie- handhavingsplan Alcohol & Drugs 2019-2022
- Beleidskader Jeugd 2015 – 2020 Rotterdam Groeit
- Programmaplan Stevige Start 2016-2020
- Actieprogramma Integratie & Samenleven
- Raadsmonitor welzijn, zorg en jeugdhulp
- Verordening maatschappelijke ondersteuning Rotterdam
- Wmo 2015
- Jeugdwet
- Drank- en Horecawet
Omschrijving taakveld
De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen naar vermogen bijdraagt aan de samenleving. Rotterdammers zijn zelfredzaam en weten goed hun eigen talenten en die van hun sociale omgeving te benutten.
In dit taakveld staat de inzet op het stimuleren van zelfredzaamheid centraal. De gemeente stimuleert de actieve betrokkenheid van bewoners. Samen bouwen we aan een stad waar mensen elkaar verstaan en waar mensen niet langs elkaar heen leven. Aandacht is er voor het delen van waarden, discriminatiebestrijding en gelijke behandeling. Ook goede basis ondersteuning aan statushouders en het bieden van kansen aan minderjarige Rotterdammers maken onderdeel uit van dit taakveld.