Volksgezondheid
Beleidskaders, -monitors en wetgevingGezonde en vitale Rotterdammers.
Waarborgen van de kwaliteit van de kinderopvangvoorzieningen.
Kinderen gezond, veilig en kansrijk op laten groeien tot zelfstandige, zelfredzame en participerende burgers.
Zorgwekkende afname van de vaccinatiegraad voor kinderziektes.
Voortgang 2020
Ga naar vorig P&C-documentGezond010: het akkoord
In januari 2020 heeft de raad Gezond010: het akkoord vastgesteld, de Rotterdamse uitwerking van het landelijk preventieakkoord plus het gezondheidsbeleid 2020-2024.
De maatregelen die zijn getroffen m.b.t. de uitbraak van het COVID-19 hebben een groot effect op de opstart en voortgang van de activiteiten uit Gezond010: het akkoord. Deze bestaan immers voor een groot deel uit het organiseren van bijeenkomsten/activiteiten/ evenementen voor en met partners uit de stad, zoals de masterclasses voor werkgevers over vitaliteit op de werkvloer en het opstarten van nieuwe satellieten binnen het netwerk Gezond010 over mentale gezondheid. Deze evenementen zijn tot nu toe op een alternatieve manier ingevuld (digitaal) of uitgesteld vanwege de genomen maatregelen. Andere activiteiten/interventies uit het akkoord worden uitgevoerd met en/of door niet-vitale beroepsgroepen, die nu weinig/geen klantcontact hebben, bijvoorbeeld de Proeftuin Gezond Gewicht. Onze samenwerkingspartners uit de eerstelijnszorg en andere vitale beroepen hebben op dit moment andere prioriteiten. Dat betekent dat een aantal activiteiten uit Gezond010: het akkoord stagneert.
Tegelijkertijd zijn zowel partners als gemeente volop bezig om in te spelen op wat er nu nodig is in de stad en om alvast voor te bereiden op de fase ná de huidige maatregelen. Op dit moment wordt gewerkt aan:
- Waar mogelijk afspraken zoveel als mogelijk door te laten gaan en verder uit te werken, bijvoorbeeld waar er afspraken gepland stonden met partners over hun bijdrage aan het netwerk Gezond010. Er wordt proactief gezocht naar alternatieve invullingen van (grootschalige/publieke) activiteiten, bijvoorbeeld voor de FitFestivals. Sommige planningen verschuiven, zodat bijvoorbeeld onderzoeken of voorbereidingen vast gestart kunnen worden.
- Er worden volop voorbereidingen getroffen voor activiteiten, zodat deze zo veel en goed mogelijk van start kunnen gaan vanaf het moment dat dit weer mogelijk is. Er zijn nieuwe momenten ingepland en voorbereid voor evenementen die gepland stonden voor de eerste helft van 2020. Inmiddels lijkt ook het najaar een niet haalbare planning, gezien de aanscherping van maatregelen in de regio Rotterdam.
In Q2 is ingezet op de uitwerking van acties uit Gezond010: het akkoord, binnen de randvoorwaarden van de maatregelen als gevolg van COVID-19. Een aantal voorbeelden:
- Voorbereiding DigiDeal010 en organisatie presentatie en online ondertekening op 17 juli met bestuurders van zorg, welzijn en jeugdhulp.
- De Proeftuin Gezond Gewicht is van start gegaan in 4 wijken
- Rookvrije Generatie: na de evaluatie met de pilot rookvrije zone rondom het Erasmus MC is gewerkt aan de voorbereiding van de rookvrije zone op de Wilhelminakade en een rookvrij gemeentelijk concern
- Organisatie webinar Gezond010 in juni 2020. Ruim 45 partners namen deel aan dit webinar over gezondheid en leefstijl in tijden van Corona en wisselden informatie en ervaringen uit
- De podcast ‘Lekker in je vel 010’ over mentale gezondheid ten tijde van Corona is opgenomen
- De voorbereidingen voor het uitwerken van een integraal voedselbeleid, met de clusters MO, SO en SB zijn gestart. Daarnaast is onderzoek gestart naar de juridische en financiele mogelijkheden en consequenties bij het inzetten van beperkende maatregelen t.a.v. ongezond voedselaanbod in de stad (w.o. fastfood).
- Een aantal onderzoeken is gestart of vervroegd, aangezien deze acties wel mogelijk zijn binnen de beperkende maatregelen. Het gaat dan o.a. om een onderzoek naar de gezondheidseffecten van verruimde openingstijden van casino’s, onderzoek naar de werking en effectiviteit van het netwerk Gezond010, onderzoek/quick-scan naar het gebruik van eHealth toepassingen door Rotterdamse zorg- en welzijnsorganisaties.
- Verdieping samenwerking met zorgverzekeraars – Zilveren Kruis irt wijkpreventieketen en VGZ irt preventie in het Rotterdampakket.
De website en de social mediakanalen van Gezond010 zijn belangrijke communicatiemiddelen om de activiteiten uit het akkoord en de betrokken partners een podium te (blijven) geven.
GGD
In januari werd bekend dat het Coronavirus in China slachtoffers maakte. De GGD heeft een Outbreak Management Team ingesteld en de verspreiding van het virus actief gevolgd. Op 27 februari is de eerste Corona besmetting in Nederland vastgesteld. De eerste Coronapatiënt in een Rotterdams ziekenhuis dateert van 1 maart.
Op12 maart is in de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vanwege het coronavirus opgeschaald naar een GRIP-4 structuur. Hierbij is een Regionaal Beleidsteam (RBT) actief onder voorzitterschap van de burgemeester van Rotterdam. Politie en gemeente kunnen hierdoor makkelijker optreden als een van de maatregelen tegen het virus wordt overtreden. De veiligheidsregio geeft hiermee vorm aan de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor de regio.
Om goed om te kunnen gaan met de grote toename aan werk met het coronavirus, werkt de GGD vanaf 1 juli met een programmaorganisatie corona. De reguliere organisatie heeft haar handen vrij voor niet corona gerelateerde activiteiten zoals medische milieukunde, TBC, infectieziekte uitbraken en -meldingen anders dan corona, reizigerszorg, technische hygiëne zorg en seksuele gezondheid. Inzet van het programma is om tijdens deze pandemie tot en met vaccinatie, de gezondheid en het welzijn van de inwoners van regio Rotterdam-Rijnmond te behouden. De programmaorganisatie besteedt extra aandacht aan kwetsbare groepen, locaties en gebeurtenissen. Dit doen we met de werkzaamheden die we al deden gericht op corona:
- Snel en effectief corona-uitbraken opsporen en bestrijden (testen, traceren, isoleren, rapporteren), onder andere door:
- Testen om zicht te krijgen op het aantal besmettingen.
- Bron- en contactonderzoeken om zicht te krijgen op de verspreiding van het virus en zo verdere verspreiding te voorkomen.
- Monitoring en bewaking van de zorgcontinuïteit binnen het zorgnetwerk. Dit op basis van early warning systems en andere data, verzameld door team coronadata.
- Advies over de corona-aanpak uitbrengen aan diverse stakeholders en samenwerkingspartners.
- Snel kunnen op- en afschalen wanneer de situatie daar om vraagt.
- Governance. In het najaar vindt bestuurlijk overleg plaats met staatssecretaris Blokhuis en minister De Jonge over de complicaties die de ‘dubbele aansturing’ (regionaal bestuur en minister vanuit A-ziekte) geeft voor GGD’en, en hoe daarin een balans kan worden gevonden.
Begin april richt de GGD een corona teststraat in voor zorgpersoneel met klachten. Toen half mei de scholen van start gingen en de test beschikbaar kwam voor docenten en sportbegeleiders, stond de teststraat ook voor hen open. Per 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten, zich zonder verwijzing van een arts laten testen op corona. De GGD heeft de teststraat op Rotterdam-zuid uitgebreid, en in Rotterdam Alexander een teststraat ingericht. Ook in Schiedam, Goeree-Overflakkee en Nissewaard is een teststraat. Een mobiele testunit gaat naar Hoek van Holland en Maassluis.
Het loopt in juni geen storm op de teststraat, maar dat verandert in de loop van juli. Het aantal besmettingen neemt half juli toe met Rotterdam als koploper. De verwachting dat het virus zich zou gedragen als een griepvirus, dat in de zomermaanden minder opspeelt vanwege hogere
temperaturen en omdat mensen meer buiten zijn, wordt de kop ingedrukt.
Het trouw volgen van maatregelen zoals in het voorjaar is niet langer vanzelfsprekend. De bron- en contactopsporing wordt bemoeilijkt doordat mensen niet altijd meewerken. Sommige mensen nemen de telefoon niet op wanneer de GGD belt, positief geteste mensen gaan naar buiten en (nauwe) contacten worden verzwegen. Hierdoor kost de bron- en contactopsporing meer tijd en vraagt meer capaciteit van de GGD.
De reguliere 25 fte voor infectieziekten is inmiddels flink uitgebreid, veelal door tijdelijk inhuur en met inzet van collega’s uit de gemeenten. Dit speelt bij alle GGD’en in Nederland. De GGD-voorzitters hebben de minister gevraagd om de meerkosten ten behoeve van coronabestrijding te dekken vanuit het Rijk.
De minister heeft vergoeding van de kosten die de GGD maakt toegezegd. Onzeker is of dit de gehele rekening vereffent, of dat er een restbedrag voor de GGD overschiet. Daarnaast is de GGD-RR in overleg met de Veiligheidsregio, welk deel van gemaakte koste ten laste zijn van de GGD en welke ten laste van de Veiligheidsregio. Er zijn veel activiteiten gezamenlijk uitgevoerd en opgezet.
Alle gemeenten moeten voor 2020 rekening houden met een naheffing. In het laatste overleg van de wethouders volksgezondheid van de regio in april, is afgesproken dat in de vergadering van september een proces wordt afgesproken over de meerkosten en eventuele dekking.
Waarborgen van de kwaliteit van de kinderopvangvoorzieningen
Door de corona maatregelen zag het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvangvoorzieningen er vanaf 16 maart tot 29 juni anders uit. De reguliere toezicht en handhaving zijn in deze periode vervangen door vinger aan de pols toezicht. Door de coronamaatregelen zijn de jaarlijkse onderzoeken tijdelijk stopgezet en per 29 juni, onder voorwaarden, weer van start gegaan. Dit gaat inhouden dat de 100% norm niet zal worden behaald. Over de consequenties hiervan worden op dit moment gesprekken gevoerd tussen de landelijke partijen. De Inspectie van het Onderwijs heeft aangegeven coulant om te zullen gaan met de jaarverantwoording 2020.
Kinderen gezond, veilig en kansrijk op laten groeien tot zelfstandige, zelfredzame en participerende burgers
De gemeente bewaakt en bevordert de gezondheid van haar bewoners en grijpt, indien nodig, in om de gezondheid te beschermen.
Hoe doen we dat? Rotterdammers werken in de eerste plaats zelf aan hun gezondheid. De gemeente stimuleert, ondersteunt en beschermt hen waar nodig. Voor de bevordering van de gezondheid en het veilig en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren voert CJG Rijnmond de wettelijke basistaak jeugdgezondheidszorg (JGZ) uit.
Vanwege de coronamaatregelen staan de afspraken over de uitvoering van deze basistaak JGZ onder druk. CJG Rijnmond heeft in afstemming met de gemeente prioriteit gelegd bij de doelgroep 0-4 jaar en alle kinderen en hun gezinnen die door CJG worden aangemerkt als aandachtkinderen en risicokinderen (in deze uitsnede zit ook de doelgroep kwetsbare kinderen ikv de coronamaatregelen). Dit betekent dat de meeste consulten 0-4 jaar gewoon doorgaan en de consulten 4-18 plaatsvinden aan de hand van risicosignalen van ouders zelf, scholen en netwerkpartners. Nu de scholen weer open kan het bereik van de doelgroep 4-18 jaar weer gerealiseerd worden via de aanwezigheid van de JGZ op scholen en de reguliere contactmomenten JGZ voor groep 2, groep 7 en VO2. Voor het contactmoment groep 7 basisonderwijs is het initiatief tijdelijk bij de ouders gelegd om hier gebruik van te maken (dit contactmoment wordt momenteel nieuw ontwikkeld in samenspraak met de doelgroep). Nu de belasting van het thuisonderwijs afneemt is de verwachting dat ouders weer meer initiatief zullen nemen voor een contactmoment voor hun kind in de (leeftijd van) groep 7.
Vaccinatiegraad voor kinderziektes
De vaccinatiedagen voor de vaccinaties vanaf 9 jaar zijn afgezegd en vooralsnog verplaatst naar het najaar. Vanwege een uitbraakmaatregel van het RIVM wordt voor de meningokokken vaccinatie voor 14 jarigen een plan gemaakt voor nieuwe vaccinatiemomenten vóór 1 juli 2020.
De prognose is dat het bereik op de doelgroep 4-18 door de coronamaatregelen beneden het afgesproken minimum van 95% zal komen te liggen. De verwachting is dat weliswaar niet alle kinderen in beeld zullen zijn gebracht maar wel de meest kwetsbare.
Ontwikkelingen 2021-2024
Gezond010: het akkoord
Eind 2020 wordt een jaarlijkse voortgang opgesteld van de bereikte resultaten van de activiteiten van Gezond010: het akkoord plus een doorkijk naar de activiteiten uit het akkoord die voorzien zijn voor komende periode. Hierover wordt aan de gemeenteraad gerapporteerd. Belangrijkste risicofactor is het aanblijven van de Corona-maatregelen waardoor bijeenkomsten/activiteiten/evenementen niet of beperkt mogelijk zijn. De kracht van het akkoord zit immers in het versterken van het netwerk van partners om vanuit hun doelstellingen een bijdrage te leveren aan een gezond en vitaal Rotterdam. De komende periode wordt verder bekeken welke alternatieven er mogelijk zijn, waar er evenementen toch nog in de oorspronkelijk geplande vorm door kunnen gaan.
GGD
Door het oprichten van de coronaorganisatie is het reguliere GGD-werk veiliggesteld. Het is niet verantwoord TBC-bestrijding en bevordering seksuele gezondheid tijdens de pandemie op de waakvlam te zetten. Ook de reguliere meldingen en uitbraken infectieziekten (hepatitis B, schurft, meningokokken) vragen aandacht.
De ervaringen uit de corona programmaorganisatie biedt inzichten voor het adequaat opvangen van toekomstige epidemieën of pandemieën. GGD- en GHOR-organisaties in Rotterdam Rijnmond en samenwerkingspartners nemen deze mee in de reguliere organisaties.
Er worden door de GGD veel extra kosten gemaakt om het coronavirus in te dammen. Omdat het aantal infecties in juli en augustus toeneemt, is afbouw van de coronaorganisatie verre van in zicht. Of er in het najaar een 2e golf corona komt vergelijkbaar met die van het voorjaar, valt niet te zeggen. Dit maakt het moeilijk voorspellingen te doen voor 2021-2024.
Of er structurele kosten bijkomen voor 2021 en verder, is nog niet helder. Dat is afhankelijk van de conclusies die getrokken worden uit de evaluaties die na de corona crisis plaatsvinden. Maar de verwachting is dat er landelijk een versteviging van de infectieziektebestrijding zal worden voorgesteld.
CJG
Door de Coronamaatregelen is CJG Next in een versnelling geraakt en is er ervaring opgedaan met een gewijzigde dienstverlening en het bijzonder op maat aanbieden van dienstverlening. De laatste periode gaf inzicht in voor welke activiteiten fysiek contact nodig is en welke activiteiten (ook) op een andere manier of op een ander moment aangeboden kunnen worden. De gewijzigde dienstverlening wordt nog geëvalueerd en de ervaringen en resultaten van de evaluatie zullen meegenomen worden in de verdere ontwikkeling van CJG Next. Om het bereik JGZ ondanks Corona te kunnen blijven realiseren (weliswaar met extra inzet) zullen een aantal prestaties uit het aanvullende pakket niet of beperkt worden uitgevoerd in 2020. CJG is bezig met een plan voor een ‘Corona proof’ gewijzigde inzet in 2021. De focus in 2021 zal onverminderd komen te liggen op de contactmomenten en vaccinaties voor de doelgroep 0-4 jaar en de extra consulten voor alle kinderen en hun gezinnen die door CJG worden aangemerkt als aandachts- en risicokinderen én de kinderen en gezinnen waarover risicosignalen zijn van ouders, scholen en netwerkpartners.
De verwachting is dat door de Coronamaatregelen de kosten van de (regionale) wettelijke basistaak JGZ zullen toenemen. Om de huidige preventieve rol van het CJG te behouden zijn aanvullende investeringen in de meerjarenbegroting noodzakelijk gezien de stijgende kosten van de wettelijke taken. Deze investeringen zijn nodig voor de rol van de JGZ in het preventieve wijknetwerk en de prenatale keten, zodat de doelstellingen rond Kansrijk Opgroeien en het versterken van de wijken worden gerealiseerd.
Wat willen we bereiken
Uitvoeringsprogramma Rotterdam Vitale stad 2016-2020.
De gemeente werkt aan een vitaler Rotterdam: de gemeente bewaakt en bevordert de gezondheid van haar bewoners en grijpt, indien nodig, actief in om de gezondheid te beschermen
De nota Publieke Gezondheid, Rotterdam Vitale Stad 2016-2020 loopt eind 2019 af. Eind 2019, begin 2020 ligt er een nieuwe nota Publieke Gezondheid, waar Gezond010: het akkoord deel van uit maakt. Het Rotterdams Gezond010 akkoord sluit aan op de ambities van het landelijke Preventieakkoord en wordt in 2019 uitgewerkt samen met partners in de stad. Voor het zomerreces is een uitgangspuntennotitie over de inhoud van dat akkoord naar de gemeenteraad verstuurd.
Toezicht Kinderopvang
Goede kwaliteit van de kinderopvangvoorzieningen en een goede, actuele registratie van deze voorzieningen.
Voorkomen en versterken
- Een positief opvoed- en opgroeiklimaat in de Rotterdamse wijken waardoor de voorwaarden aanwezig zijn om kinderen gezond, veilig en kansrijk op te laten groeien.
- Het monitoren van de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.
- Voorkomen dat gewone alledaagse opgroei- en opvoedhobbels uitgroeien tot ernstige problemen (zie de verbinding met de taakvelden Wijkteams en Wmo-loketten en Samenkracht en burgerparticipatie).
- Het voorkomen van uitbraken van kinderziekten.
Uitvoeren wettelijke taak bestrijding infectieziekten inclusief bestrijding bijzonder resistente micro-organismen
Het bestrijden van infectieziekten bij kwetsbare mensen door verspreiding als gevolg van overplaatsingen tussen ziekenhuizen en
zorginstellingen. Bij deze groep heeft de infectie relatief vaak ernstige complicaties tot gevolg. Daarnaast is de inzet gericht op het tegengaan van resistentie tegen antibiotica bij micro-organismen.
Wat gaan we daar voor doen
Prestatie indicatorenUitvoering programma Rotterdam Vitale stad
De gemeente werkt met partners uit de stad aan een vitaler Rotterdam. Voorbeelden van programma’s die bijdragen aan een gezonder en vitaler Rotterdam zijn:
- Lekker Fit!
- Kom op naar Buiten!
- Beleidskader Jeugd 2015-2020 Rotterdam Groeit
Het Masterplan Ouderen bevat activiteiten gericht op vitaliteit van Rotterdammers in de leeftijd van 55+.
De GGD zet in op haar wettelijke beschermingstaken zoals infectieziektebestrijding, een betere luchtkwaliteit en het tegengaan van gehoorschade bij jongeren. De GGD zet daarnaast in op excellente uitvoering van haar wettelijke basistaken.
De gemeente legt dwarsverbanden met taakvelden die (in)direct bijdragen aan een vitaler Rotterdam. Zij investeert met partners in gezondheidsvaardigheden, in het opleidingsniveau en de inkomenspositie van Rotterdammers.
Vanaf 2021 treedt de landelijke Omgevingswet in werking. Deze wet vereenvoudigt en bundelt 26 wetten en 120 AMVB’s (algemene maatregelen van bestuur) op het gebied van de leefomgeving. Dit geeft de gemeente meer eigen afwegingsruimte voor een gezonde inrichting van de stad. Hier werkt de gemeente integraal aan zodat de woningbouwopgave geen slechter leefklimaat veroorzaakt maar zo mogelijk een gezondere leefomgeving.
Toezicht Kinderopvang
- De gemeente ziet toe en handhaaft en houdt het register op orde, haar wettelijke verantwoordelijkheid.
- De gemeente Rotterdam inspecteert jaarlijks alle locaties kinderopvang in de regio Rotterdam-Rijnmond in opdracht van de gemeente Rotterdam en op basis van inkoop van de regio Rotterdam Rijnmond. De gemeente verricht overige inspecties, waaronder inspecties bij nieuwe voorzieningen. Jaarlijks rapporteert de gemeente voor 1 juli aan de gemeenteraad. Deze doelstelling wordt voor 2020 aangepast; de gemeente verricht de jaarlijks reguliere onderzoeken bij alle locaties met een oranje en rood risicoprofiel. Daarnaast zullen ook zoveel mogelijk locaties met een groen en geel risicoprofiel geinspecteerd worden
- De GGD Rotterdam Rijnmond heeft afspraken gemaakt met de gemeenten in de regio over de resterende inzet van de toezichtscapaciteit voor 2020. Ook in de regio gemeenten worden alle locaties met een oranje en rood risicoprofiel bezocht. Daarnaast worden ook in deze gemeenten zoveel mogelijk locaties met een groen en geel risicoprofiel geinspecteerd. De gemeenten hebben hun voorkeur voor te bezoeken locaties aangegeven.
- Om het effect van inspecties op de wettelijke kwaliteit van de opvang inzichtelijk te maken, streeft de gemeente er naar om het aantal rapporten met overtredingen te laten dalen.
Voorkomen en versterken
Met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) legt de gemeente een sterke basis. Het CJG heeft alle kinderen in beeld om tijdig afwijkingen te signaleren. Het CJG onderzoekt, monitort, adviseert en vaccineert en voert hiermee haar wettelijke taak uit. De CJG kerntaken begeleiden, adviseren en voorlichten, afstemmen van zorg, het aansluiten van de formele netwerken en beleidsadvisering, ondersteunen hierbij.
Met CJG Next ontwikkelt het CJG een gedifferentieerd en gepersonaliseerd aanbod waarmee zij aansluit bij de wensen en behoeften van kinderen en hun ouders. Met het basispakket plus, met interventies en als expertisecentrum opvoeden en opgroeien in de wijken regisseert, coördineert en faciliteert het CJG een wijkgericht ondersteuningsaanbod.
De JGZ uitgevoerd door het CJG is een belangrijke pijler voor het preventieve jeugdbeleid. De JGZ heeft alle kinderen in beeld, zodat afwijkingen in de normale ontwikkeling tijdig kunnen worden gesignaleerd. . Afhankelijk van de ernst van het signaal (mede bepaald op basis van een taxatie van de eigen kracht van het kind en het gezin) ontvangen kinderen en hun ouders extra begeleiding en advies. Dit is een voorziening die door de professionals van het CJG in het wijknetwerk wordt geleverd, nabij en op maat. Wanneer er een ander type ondersteuning nodig is, of zorg, vindt daarover afstemming plaats in het netwerk en vindt - indien er sprake is van problematiek op verschillende leefdomeinen – een doorverwijzing plaats naar het wijkteam..
Naast de basisvoorziening JGZ (signalering en monitoring, informatie en voorlichting, begeleiding en advies) is CJG vanuit haar expertiserol m.b.t. jeugdgezondheid en opvoeden en opgroeien het aanspreekpunt voor preventieve partners opvoeden en opgroeien in het wijknetwerk Daarnaast heeft zij een belangrijke rol in het bevorderen van het pedagogisch klimaat in de wijk en het samen met de gemeente tot stand brengen van een sluitend en passend aanbod opvoedondersteuning in de gebieden. Hiervoor wordt de beleidsadviesfunctie van de JGZ en de specifiek voor Rotterdam ontwikkelde netwerkregiefunctie ingezet.
Rijksvaccinatieprogramma: Het realiseren van een dekkingsgraad van 95% op de vaccinaties opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma
De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma is sinds 2019 bij de gemeenten neergelegd. Het Rijksvaccinatieprogramma wordt integraal uitgevoerd door de uitvoeringsorganisaties JGZ. CJG Rijnmond is de uitvoeringsorganisatie JGZ in de regio. De vaccinaties maken onderdeel uit van het kader verantwoorde zorg (het vroegere contactmomentenschema) en het bereik van de JGZ. Net als bij het basispakket JGZ wordt de uitvoering van het RVP gezamenlijk gefinancierd door de gemeenten die deel uitmaken van de Raad voor het Publiek Belang van het CJG (deze regio gelijk aan de GGD regio minus Capelle a/d IJssel). Met de middelen die vanaf 2019 zijn overgekomen van het Rijk kan CJG Rijnmond in 2019 in de regio een gemiddelde vaccinatiegraad van 93,7% realiseren. Voor een bescherming tegen infectieziektes wordt uitgegaan van een minimale vaccinatiegraad van 95%. Samen met het ministerie en RIVM wordt door de gemeenten maatregelen ingezet om de vaccinatiegraad op peil te houden.
Bestrijding bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)
De regio Rotterdam Rijnmond draagt bij aan landelijk onderzoek naar resistente bacteriën in verpleeghuizen.
Rotterdam-Rijnmond vormt met de regio’s Zuid-Holland Zuid en Zeeland een regionaal zorgnetwerk om aan de hand van 11 VWS doelstellingen te werken aan bestrijding van antibioticaresistentie. Er is van dit netwerk subsidie ontvangen om MUIZ door te ontwikkelen, en meer doelgroepen zoals gehandicaptenzorg en thuiszorg, aan te laten sluiten.
Er is belangstelling bij de een aantal andere GGD’en in Nederland om aan te sluiten op MUIZ. De GGD Rotterdam-Rijnmond ondersteunt dit, tegen betaling. Voordat andere regio’s kunnen aansluiten wordt de governance van MUIZ hiervoor geschikt gemaakt.
Prestatie-indicatoren | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Inspectie kinderopvanglocaties / tijdig besluiten aanvragen register/ handhaving op rapporten met overtredingen | Streefwaarde | 100% | 100% | 100% | 100% | 100% | |
Realisatie | 97% | 100% | |||||
Aantal rapporten inspectie kinderopvanglocaties met overtredingen | Streefwaarde | 45% | 45% | 40% | 35% | 30% | |
Realisatie | 27% | 22% | |||||
Toelichting indicatoren
- de gemeente inspecteert alle locaties kinderopvang met een jaarlijks onderzoek. Door de coronamaatregelen waren de kinderopvanglocaties alleen voor noodopvang geopend en is landelijk afgesproken geen jaarlijkse onderzoeken uit te voeren. Naar verwachting zal de 100% dit jaar niet gehaald worden.
- de gemeente besluit tijdig op alle aanvragen voor registratie; door de coronamaatregelen waren de kinderopvanglocaties alleen voor noodopvang geopend en is landelijk afgesproken de besluiten op te schorten. De pandemie is een geldige reden voor deze opschorting. Nu de kinderopvang weer regulier geopend is (per 11 mei) worden de onderzoeken voor registratie onder voorwaarden weer uitgevoerd.
- de gemeente voert een handhavingsactie uit op alle rapporten met een overtreding
- de gemeente streeft naar een daling van het aantal rapporten met overtredingen
Wat kost het
Overzicht van baten en lasten Volksgezondheid | Realisatie 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Raming 2022 | Raming 2023 | Raming 2024 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten exclusief reserves | 13.331 | 95.007 | 13.314 | 13.253 | 13.285 | 13.285 |
|
Bijdragen rijk en medeoverheden | 9.868 | 92.641 | 9.787 | 9.725 | 9.757 | 9.757 | |
Overige opbrengsten derden | 3.463 | 2.366 | 3.528 | 3.528 | 3.528 | 3.528 | |
Lasten exclusief reserves | 47.717 | 125.888 | 46.252 | 44.740 | 44.774 | 44.746 |
|
Apparaatslasten | 16.924 | 52.771 | 16.167 | 15.875 | 15.850 | 15.822 | |
Inhuur | 1.797 | 30.961 | 363 | 379 | 382 | 382 | |
Overige apparaatslasten | 457 | 524 | 581 | 578 | 578 | 578 | |
Personeel | 14.670 | 21.286 | 15.222 | 14.918 | 14.891 | 14.863 | |
Intern resultaat | 112 | 525 | 121 | 119 | 119 | 119 | |
Intern resultaat | 112 | 525 | 121 | 119 | 119 | 119 | |
Programmalasten | 30.681 | 72.592 | 29.964 | 28.746 | 28.804 | 28.804 | |
Inkopen en uitbestede werkzaamheden | 3.732 | 47.825 | 4.631 | 4.126 | 4.185 | 4.185 | |
Kapitaallasten | 431 | 19 | 19 | 18 | 18 | 18 | |
Overige programmalasten | 17 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Sociale uitkeringen | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Subsidies en inkomensoverdrachten | 26.501 | 24.748 | 25.315 | 24.601 | 24.601 | 24.601 | |
Saldo voor vpb en reserveringen | -34.386 | -30.881 | -32.938 | -31.487 | -31.489 | -31.461 | |
Saldo voor reserveringen | -34.386 | -30.881 | -32.938 | -31.487 | -31.489 | -31.461 | |
Reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|
Onttrekking reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -34.386 | -30.881 | -32.938 | -31.487 | -31.489 | -31.461 |
Omschrijving taakveld
De gemeente bewaakt en bevordert de gezondheid van haar bewoners en grijpt, indien nodig, in om de gezondheid te beschermen.
Rotterdammers werken in de eerste plaats zelf aan hun gezondheid. De gemeente stimuleert, ondersteunt en beschermt hen waar nodig. Dit doet de gemeente samen met tal van partners. Onder dit taakveld vallen de taken van de GGD op het gebied van gezondheidsbescherming, de jeugdgezondheidszorg van de Centra Jeugd en Gezin, en de gemeentelijke gezondheidspreventie.
Het taakveld omvat de taken waarvoor de gemeente verantwoordelijk is met betrekking tot de uitvoering van de wettelijke taken op het gebied van gezondheidsbescherming, de jeugdgezondheidszorg en de gezondheidsbevordering.