Voorwoord
‘Eén stad’: het belang van eenheid in de stad kan niet genoeg benadrukt worden in deze onzekere tijd waarin we gesteld staan voor grote opgaven. Veel Rotterdammers kampen met de enorme stijging van onder meer energiekosten en kosten van de dagelijkse boodschappen. Rotterdammers met een laag of zelfs modaal inkomen hebben grote moeite om rond te komen. Naast stijgende energie- en grondstofprijzen, schaarste aan brandstof en materialen zien we ook personeelstekorten, is er een woningtekort en ligt er een grote opgave rondom de klimaatverandering. Dit alles heeft gevolgen voor de lokale economie en het welzijn van Rotterdammers.
Dit alles stelt bewoners, ondernemers en organisaties voor fundamentele vraagstukken: hoe houden we elkaar als Rotterdammers overeind, hoe blijven bewoners meedoen en perspectief houden? Er is opnieuw veerkracht nodig en die vinden we door het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld actief te betrekken bij het vinden van oplossingen.
Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Rotterdam opnieuw laten zien snel in actie te kunnen komen. In beperkte tijd is er opvang en financiële en medische begeleiding geboden aan Oekraïense vluchtelingen. Het is nu belangrijk om koers te houden in het realiseren van onze ambities: stimulering van investeringen in de werkgelegenheid met toekomstperspectief, vernieuwing van de economie, klimaataanpak en verruiming van het woningaanbod. Dit doen we samen met de gemeenteraad. Maar bovenal gaat het ons om te investeren in het meest waardevolle van onze stad: de Rotterdammers zelf. Om te zorgen dat we één stad blijven, elkaar vasthouden. We staan als stadsbestuur voor belangrijke keuzes om de komende jaren de uitdagingen voor Rotterdam aan te gaan. Dat doen wij met het vertrouwen in de veerkracht, saamhorigheid en wendbaarheid van de Rotterdammers.
Maarten Struijvenberg, waarnemend Wethouder Financiën, Organisatie en Dienstverlening