Projecten
Hier wordt een korte toelichting gegeven op de belangrijkste projecten die voor dit programma worden uitgevoerd.
Gebiedsontwikkelingen deels in of richting uitvoering
Merwe-Vierhavens M4H
M4H is een gebiedsontwikkeling die komende jaren zorgt voor een bruisend stadsdeel met woningen, bedrijvigheid, horeca, evenementen, onderwijs en cultuur.
Mei 2023 is na goedkeuring door het college het ontwerp bestemmingsplan en de MER M4H ter inzage gelegd. Vaststelling is voorzien in de tweede helft van 2024. In juni 2023 heeft de gemeenteraad het masterplan Merwehaven en de grondexploitatie vastgesteld. Eind juni 2023 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt dat vanuit het Gebiedsbudget bijna € 13 mln ter beschikking is gesteld voor de gebiedsontwikkeling M4H als onderdeel van Oude Lijn Leiden – Dordrecht en NOVEX Zuidelijke Randstad.
Feyenoord City
Het college heeft in april 2024 nieuwe plannen naar de gemeenteraad gestuurd voor Feyenoord City. Daarvoor zijn twee oude plannen herzien: de Gebiedsvisie Stadionpark uit 2018 en het daaronder vallende Masterplan Feyenoord City uit 2019. Nieuwe plannen waren nodig omdat de Raad van State eind 2022 een streep trok door het eerdere bestemmingsplan en de plannen voor een nieuw stadion niet doorgingen. Naast de heziene gebiedsvisie en Masterplan is ook het ambitiedocument Waterkant en de herziene grondexploitatie naar de raad gestuurd. Waterkant is de nieuwe wijk op de plek waar het nieuwe stadion gepland was. Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad de nieuwe plannen in mei 2024.
Op verzoek van de gemeenteraad is er een eindrapportage voor het project voor de Regeling Risicovolle Projecten opgesteld. Zie voor de eindrapportage: Eindrapportage Feyenoord City.
Brainpark
De transformatie van Brainpark gaat voorspoedig. In de eerste vier maanden van 2024 is verder gebouwd aan het project van Greystar aan de K.P. van der Mandelelaan 130 (614 woningen). De ondergrondse garage is gereed en de torenkraan is geplaatst. Fase 1 van Bakkers Hommen (743 woningen) stond onder meer in het teken van behandeling in de welstandscommissie, waar ondertussen een akkoord op is verkregen. Er wordt hard gewerkt om nog dit jaar te starten met de bouw.
Verder is veel energie gestoken in de vaststelling van de plannen Rush van Van der Vorm Vastgoed en Fase 2B van Bakkers Hommen. Beide projecten kennen circa 400 huurwoningen, respectievelijk voor studenten en ouderen. Besluitvorming in de gemeenteraad wordt verwacht in het derde kwartaal van 2024.
Naast voornoemde projecten zijn er meerdere initiatieven van ontwikkelende partijen in voorbereiding.
Rijnhaven
De Rijnhaven is een samenhangende gebiedsontwikkeling die bestaat uit een verstedelijkingsprogramma en de aanleg van het Rijnhavenpark. Het dempen van de haven is in volle gang en het nieuwe land wordt steeds beter zichtbaar. Op dit moment wordt gewerkt aan het Definitief Ontwerp voor het landdeel van het Rijnhavenpark en wordt de aanbesteding van het eerste bouwblok voorbereid.
Het Rijnhavenpark (onderdeel van de gebiedsontwikkeling Rijnhaven) is opgenomen in de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor Grote Projecten.
Hart van Zuid
Hart van Zuid ontwikkelt zich voorspoedig. De herinrichting van de buitenruimte op de Gooilandsingel is in 2023 afgerond. En met de toekenning van het voorbereidingskrediet Stationshal is een eerste stap gezet naar realisatie van de Stationshal. Na toekenning van het investeringskrediet in 2025, kan in tweede helft 2025 gestart worden met de uitvoering.
Door de sloop van woningen aan de Goereesestraat en de Van Swietenlaan is een rechtstreekse wandel- en fietsverbinding met de wijk Carnisse gerealiseerd. Verder wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van diverse woningbouwontwikkelingen, onder andere de ABN-Amro-locatie en bij Parnassia. Voor het veiliger oversteken van de Zuiderparkweg komt bij Ahoy binnenkort een verkeerslicht voor voetgangers. De eerste werkzaamheden voor de aanleg van de Urban Water Buffer starten eind mei 2024. Dit project valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor Grote Projecten.
Diverse Gebiedsuitwerkingen in de Omgevingsvisie
Oostflank
Tussen de Alexanderknoop en Zuidplein komen diverse ontwikkelingen samen:
- De grootste verstedelijkingsopgave van Rotterdam.
- Een nieuwe stadsbrug met een verbinding voor hoogwaardig openbaar vervoer (hov).
- Een nieuw station Stadionpark.
- Een rivieroeverpark aan beide zijden van de Nieuwe Maas.
- Sociaalmaatschappelijke kansen.
De gemeente heeft de gebiedskeuzes uit de Omgevingvisie uitgewerkt, inclusief de inpassing van hoogwaardig openbaar vervoer (hov), het station en de oeververbinding. Dit leidde eind 2023 tot de eerste partiële herziening van de Omgevingsvisie voor dit gebied. Vervolgens krijgt een programma Oostflank vorm, waarbinnen verschillende gebiedsontwikkelingen en projecten, waaronder de planvorming voor de stadsbrug, in samenhang worden uitgewerkt.
Binnenstad op twee oevers
In 2023 is invulling gegeven aan de in 2021 vastgestelde Koers Binnenstad. In deze koers is de inzet gericht op een groene en vitale binnenstad op twee oevers, voor iedereen in 2040. Hiervoor is gewerkt aan diverse activiteiten en projecten om tot concrete resultaten te komen binnen deze collegeperiode en het dichterbij brengen van de ambities uit de Koers Binnenstad. Hiervoor is ook het product Uitvoering Koers Binnenstad 2024 – 2026 opgesteld, dat overzicht geeft van de voornaamste lopende werkzaamheden vanuit verschillende portefeuilles. Dit stelt ons in staat om effectiever en gerichter te sturen op samenhang en goede groei in de binnenstad. Zo kunnen we bijsturen en inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad van morgen en zorgen we dat ontwikkelingen van meerwaarde zijn voor de bestaande stad. Hiervoor zijn ook de verschillende wijkraden in het gebied Binnenstad geïnformeerd en is aansluiting gezocht met de prioriteiten tussen de Uitvoering Koers Binnenstad en de Jaaractieplannen. Meer informatie: Binnenstad.
Koers op Zuid
Op 5 december 2023 heeft het college de gebiedsgerichte uitwerking voor Zuid vastgesteld: Koers op Zuid. Deze integrale ruimtelijk-economische koers agendeert nieuwe opgaven, geeft randvoorwaarden mee aan bestaande ontwikkelingen en brengt samenhang in de ambities voor Zuid. In de Koers op Zuid kijkt de gemeente naar de samenhang van wonen, openbaar vervoer, werken en leren, groen en klimaat. Hoe de balans blijft tussen nieuwe ontwikkelingen en de huidige kwaliteiten van Zuid, zodat iedereen zich er thuis voelt. Veranderen en toch jezelf blijven. Raadsbehandeling en vaststelling is gepland voor het voorjaar 2024. Meer informatie: Koers op Zuid.
Grote opgaven randvoorwaardelijk voor grote gebiedsontwikkelingen
Oeververbinding tussen Kralingen en Feijenoord/IJsselmonde
Op basis van onder andere de besluitvorming in de gemeenteraad van 22 december 2023 is op 18 januari 2024 de Bestuursovereenkomst Stadsbrug, hov en Station Stadionpark ondertekend door de initiatiefnemers; ministers IenW, BZK en Metropoolregio Rotterdam Den Haag en gemeente Rotterdam. De Planning- en Studiefase is daarmee definitief gestart.
De eerste maanden is gewerkt aan de inrichting van de gezamenlijke projectorganisatie en de uitwerking van de eerste werkzaamheden.
P+R Meijersplein en P+R Kralingse Zoom
Voor P+R Meijersplein loopt de aanbesteding voor de ontwerppartij; 5 partijen zijn geselecteerd en maken nu een schetsontwerp. Het voorbereidingskrediet is voor deze aanbesteding opgehoogd.
Voor P+R Kralingse Zoom is uit de 4 geselecteerde partijen inmiddels een winnaar geselecteerd. Na definitieve gunning kan deze partij aan de slag met het ontwerp. Het voorbereidingskrediet is voor deze aanbesteding opgehoogd.
Roseknoop
De werkzaamheden van project Roseknoop verlopen voortvarend. De verwachting is dat het stadsplein (Laan op Zuid-Beijerlandselaan-2e Rosestraat-Hilledijk-Putselaan) medio juli wordt opgeleverd, twee maanden eerder dan gepland. Deze versnelling is mogelijk vanwege onder andere goede samenwerking met de aannemer, de RET en andere partijen; het sneller inklinken van de grond op de 2e Rosestraat; de versnelde opening van de Laan op Zuid en de milde winter waardoor er goed kon worden doorgewerkt. Vanaf vrijdag 12 juli kan het autoverkeer weer rijden. Op zaterdag 13 juli rijden de tram en bus ook weer.
Dit project valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor Grote Projecten.
A16 Rotterdam
Met de aanleg van de A16 Rotterdam zorgt Rijkswaterstaat aan de noordrand van Rotterdam voor een nieuwe snelwegverbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij de Doenkade. Dit leidt eind 2025 tot een betere doorstroming en bereikbaarheid van stad en regio.
Langs het vliegveld is een deel van de nieuwe snelweg in gebruik genomen als vervanging van de Doenkade. In het Lage Bergse Bos is de tunnel in ruwbouw gereed gekomen en worden de tunnelinstallaties aangebracht, zodat op maaiveldniveau het park weer heringericht kan gaan worden. Voor de vervanging van het bestaande viaduct in de A16 boven de Hoofdweg is de tijdelijke bypass aan de westzijde gerealiseerd, waar het snelwegverkeer richting het zuiden vanaf eind april overheen rijdt. Ook is toerit 27 afgesloten en wordt het verkeer omgeleid naar toerit 28 bij de Jacques Dutilhweg. Via optimalisaties van verkeerslichten wordt de doorstroming zoveel mogelijk verbeterd.
Dit project valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor Grote Projecten.
Stadsprojecten
De Stadsprojecten zijn investeringen in de buitenruimte, met een veel breder effect dan alleen een aantrekkelijke buitenruimte. Ze dragen bij aan de mobiliteitstransitie en klimaatadaptatie, aan de economie van de stad en aan werkgelegenheid. Ze zorgen er ook voor dat er ruimte voor nieuwe woningen ontstaat Rotterdam. Het Definitief Ontwerp (DO) voor de Stadsprojecten Hofplein en Hofbogenpark is inmiddels vastgesteld en ook een aantal andere Stadsprojecten is ver gevorderd met het ontwerp. Eind 2024 en begin 2025 gaan de eerste Stadsprojecten in uitvoering. Middelen worden aangevraagd op basis van de projecten waarvan verwacht wordt dat ze het komende jaar een definitief ontwerp vast kunnen stellen; de hoogte van het krediet is daarom elk jaar anders.
De projecten Hofbogenpark, Hofplein en Rijnhavenpark vallen onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor Grote Projecten.