Projecten
Lichtmastvervanging project
Het vervangingsprogramma verloopt volgens planning. In 2024 vervangt de gemeente de lichtmasten die een verhoogd risico hebben. In april 2023 is gestart met het vervangen van lichtmasten per gebied. Het gaat om de lichtmasten uit de jaren 70 en 80. Door inflatie, materiaalschaarste en capaciteitsgebrek bij aannemers zijn er hogere kosten dan waarmee rekening is gehouden. Dit is een punt van aandacht. Het project lichtmastenprogramma betaalt de gemeente , naast andere zaken uit het investeringskrediet Assetgroep openbare verlichting 2023-2026.
Vervoer en Materieel 2023-2026
Dit project gaat over de jaarlijkse investering van ca. € 25 mln voor de aanschaf van (duurzame) bedrijfsvoertuigen. De gemeente is verantwoordelijk voor een duurzame mobiliteitskeuze en faciliteert andere duurzame modaliteiten in samenhang met de energietransitie. De keuze voor een (werk)voertuig maakt de gemeente op basis van de grootste bedrijfszekerheid en de schoonste techniek met de meest schone componenten. De meerkosten door de overgang naar emissieloze (werk)voertuigen maken geen onderdeel uit van de ca. € 25 mln, maar voorgesteld is deze in 2023, 2024 en ten dele in 2025 te dekken vanuit het Duurzaamheidstransitiebudget. Vervanging vindt plaats op natuurlijke momenten.
Gemeentelijk rioleringsplan 2021-2025
Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) biedt een overzicht van de ontwikkelingen in het stedelijk watersysteem van Rotterdam. Kortgezegd bestaat dit systeem uit een samenhangend geheel van het rioolstelsel, de buitenruimte en het oppervlaktewatersysteem. Het onderhoud en beheer van dit systeem betaalt de gemeente uit de exploitatiemiddelen. Vervanging en renovatie van dit systeem betaalt de gemeente uit investeringskredieten: het investeringskrediet Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025 en het krediet Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025. Het streven is om in 5 jaar tijd circa 200 km riool te vervangen. De laatste jaren is het erg lastig gebleken om dit streven waar te maken. Het oppakken van rioolwerkzaamheden samen met andere onderhoudsprojecten van de gemeente en andere stakeholders vraagt meer voorbereidingstijd dan gedacht. Hierbij speelt ook de energietransitie een rol.
CO² reductie door versnelde ombouw straatverlichting naar LED
De gemeente streeft naar zuinige en duurzame openbare verlichting. Daarom gaat de straatverlichting volledig over op LED. Er komt een nieuw telemanagementsysteem. Dit systeem stelt de gemeente in staat om storingen zo snel te signaleren, dat hierbij geen burgermelding meer nodig is. Met de overgang naar LED wordt ca. 30% energie bespaard ten opzichte van het huidige verbruik. Hiermee levert de gemeente een bijdrage aan de energietransitie. De vervanging gebeurt in stappen, wijk voor wijk.
Voortgang
Het LED-transitieproject loopt sinds 2020 en duurt tot en met 2025. Het gaat om de vervanging van 92.000 armaturen (totaal ca.106.000) Inmiddels zijn er 80.000 armaturen vervangen. In 2024 vervangt de gemeente 6.800 armaturen vervangen; dat zijn vooral grondspots en specials. Eind 2024 zijn dan de meeste armaturen in de wijken en langs de hoofd- en verzamelwegen omgezet naar LED-armaturen.