Bestuurlijke hoofdlijnen 2025-2028

Beheren en onderhouden van de openbare ruimte

We gaan mee met de ritmes van de stad. Elke dag halen we afval op, houden we toezicht en zorgen we ervoor dat het water afgevoerd wordt, riolen werken, bomen groeien en de straten er goed bij liggen. Elk weekend zorgen we ervoor dat de stad na het uitgaan en het feesten weer snel schoon en veilig is. We pieken in de seizoenen. ’s Zomers zijn we op de stranden en de parken, in de herfst ruimen we blad en ’s winters strooien we op tijd. Als het nodig is staan we paraat na stormschade, overstromingen of rellen. Als het areaal groeit of verandert groeien de exploitatiemiddelen. We zorgen met goed beheer dat onze assets hun levensduur halen en op tijd worden vervangen. Elk vervangingsmoment is daarbij een kans voor vernieuwing. Circulair werken draagt bij aan de transitie naar een groener, duurzamer en veerkrachtiger Rotterdam. Bij het uitvoeren van deze werkzaamheden wordt steeds meer gebruik gemaakt van emissieloze (werk)voertuigen.

 

Schoonhouden

De gemeente zorgt voor schone buurten. Een schone buurt zonder vuil op straat, is een fijne buurt. Een schone en groene omgeving bevordert de verbinding met de wijk en draagt bij aan een veilige, diverse en toekomstbestendige leefomgeving. Twee van de grootste ergernissen van Rotterdammers zijn afval naast containers (naastplaatsingen) en zwerfafval. De gemeente:

  • Neemt meer preventieve maatregelen neen om de stad schoon te houden.
  • Pakt bewoners harder aan die er een rotzooi van maken.
  • Investeert meer in het opruimen en ophalen van (zwerf)afval.

De aandacht ligt daarbij op de 20 wijken die het slechtst scoren op de beeldmeetlat van naastplaatsingen (de CROW-methodiek). Deze wijken moeten op deze meetlat gemiddeld een 5 procentpunt betere score laten zien in 2026.

Nota Onderhoud Kapitaal Goederen

In de nieuw vastgestelde Nota Onderhoud Kapitaalgoederen 2023-2027 is voor alle objecten in de openbare buitenruimte berekend hoeveel geld er nodig is om de bestaande openbare ruimte veilig en beschikbaar te beheren en te onderhouden. Er zijn stapsgewijs extra exploitatiemiddelen toegekend omdat de Rotterdamse wegen en voetpaden, groen en parken en speelplekken extra aandacht nodig hebben.   Echter, in de periode van 2025-2027 is er niet genoeg budget om al het benodigde onderhoud uit te voeren. Dit vereist dat er keuzes worden gemaakt om sommige onderhoud niet te doen of uit te stellen, wat mogelijk zichtbaar zal zijn in bepaalde delen van de stad.

 

Rotterdams WeerWoord

In juni 2023 is het programmakader Rotterdams WeerWoord 2030 vastgesteld. In het Programmakader en de bijbehorende Uitvoeringsagenda 2023-2026 zijn de inspanningen beschreven die nodig zijn om Rotterdam aan te passen aan de effecten van klimaatverandering. Daarnaast biedt het programmakader praktische richtlijnen en oplossingen voor de klimaatuitdagingen, opgedeeld per wijk. De inspanningen richten zich voornamelijk op meekoppelen van klimaatmaatregelen met al lopende ingrepen en projecten in Rotterdam. In 2024 en 2025 werkt de gemeente aan de integratie van het Gemeentelijk Rioleringsplan en het Rotterdams WeerWoord tot een waterklimaatadaptatieprogramma. De ondersteuning van Rotterdammers om zelf klimaatadaptief te kunnen handelen met bijvoorbeeld de subsidieregeling klimaatadaptatie en de Tegeltaxi zijn ook dit jaar weer beschikbaar. De huidige wijkaanpak om in de wijken waar dat hard nodig is een actief netwerk op te bouwen dat klimaatadaptief handelt, ontwikkelt de gemeente verder tot een Groen en Gezonde Wijkaanpak. Dit is onderdeel van de Groen Agenda met nog meer deelnemende partners. 

 

Samen

We beheren de stad niet alleen. Samen met bewoners en ondernemers houden we buurten, pleinen en parken nog schoner. In de wijken werken we samen met bewoners en wijkraden. In de hoofdstructuren werken we samen met diverse partners zoals de waterschappen, Evides en Stedin.