Bestuurlijke hoofdlijnen

Perspectief voor Rotterdammers in financieel lastige tijden

De gemeente Rotterdam staat voor grote opgaven en wordt geconfronteerd met flinke, vooral incidentele, financiële tegenvallers. Verminderde rijksbijdragen voor bijstand en zorg, stijgende zorgkosten en een toegenomen vraag naar zorg zetten de gemeentebegroting met name in 2024 en 2025 onder druk. Desondanks zorgt het college met deze voorjaarsnota ervoor dat de voorzieningen op peil blijven. De Rotterdammers die hulp en zorg echt nodig hebben, krijgen deze ook. Daarnaast blijven we investeren in betaalbare woningen en een groene, schone en veilige stad en gaan de lasten voor de Rotterdammers niet omhoog.

 

Financiële uitdagingen en oplossingen

De jaren 2024 en 2025 brengen incidentele financiële opgaven met zich mee die om incidentele oplossingen vragen. Daarom kiest het college ervoor om Eneco-gelden en erfpachtbaten in te zetten in plaats van de lasten van Rotterdammers te verhogen. Door het verantwoord inzetten van deze middelen blijft de gemeentebegroting sluitend en blijven essentiële voorzieningen op peil. De incidenteel ingezette middelen worden met rente in 2027 en 2028 teruggestort in het investeringsfonds.

Vanaf 2026 draagt de Rijksoverheid jaarlijks miljarden minder bij aan gemeenten, wat ook in Rotterdam tot structurele tekorten kan leiden. Het college gaat dan ook in gesprek met het nieuwe kabinet over de houdbaarheid van de gemeentefinanciën op langere termijn. Want zonder extra geld vanuit het Rijk dreigt op termijn na 2026 de zorg te verschralen en komt leefbaarheid en veiligheid in Rotterdam flink onder druk te staan.

 

Eén stad: koershouden en samenwerken

Ondanks de financiële uitdagingen blijven we investeren in Rotterdam en de bestaanszekerheid van Rotterdammers. Zo ondersteunen we inwoners door essentiële diensten toegankelijk en betaalbaar te houden. Rotterdammers die vanuit de uitkering aan het werk willen en kunnen, bieden we intensiever hulp bij het vinden van een baan. We gaan door met Grip op Geldzaken. We verbeteren de financiële redzaamheid en verminderen armoede en schuldenstress door preventieve aanpak en samenwerking met lokale partners.

Met het actieplan buitenslapers verminderen we de overlast voor Rotterdammers. Daarnaast komen er meer plekken voor bankslapers. We blijven ons inzetten om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, met kritische evaluaties om de toegenomen zorgvraag te beheersen. Ook gaan we door met initiatieven zoals zorgrestaurants.

Met schoolzorgteams bieden we snelle en effectieve ondersteuning aan kinderen met zorgvragen door een team van diverse experts binnen en buiten de school. Nu de middelen vanuit Nationaal Programma Onderwijs (NPO) stoppen, zet de gemeente eigen middelen in om de inzet van schoolzorgteams voort te zetten en uit te breiden.

 

Dicht bij de Rotterdammer

Met het investeren in lokale voorzieningen en toeristische ontwikkeling vanuit het Programma Kleine Kernen houden we dorpen zoals Rozenburg en Hoek van Holland levendig. Tegelijkertijd werkt de gemeente aan het behoud van voldoende bedrijfsruimte via het Actieplan Bedrijfsruimte, dat de maakindustrie ondersteunt en bijdraagt aan werkgelegenheid en de circulaire economie. Investeringen in leefbaarheid en mobiliteit blijven cruciaal. We versterken de bemensing van onze wijkhubs om de dienstverlening aan burgers te verbeteren en als overheid aanwezig te zijn in alle wijken

De gemeente blijft zich inzetten op het verbinden van Rotterdammers, kansengelijkheid en het tegengaan van discriminatie. We zorgen voor gelijke kansen en digitale inclusie voor alle inwoners. Het Wmo preventiebudget wordt herzien en we optimaliseren de inzet van vrijwilligersmatching via Zorgzaam010. Sportvoorzieningen blijven behouden door het realiseren van duurzame besparingen.

 

Investeren in de stad

Verduurzamingsprojecten worden gesteund door het Duurzaamheidstransitiebudget, wat de transitie versnelt en kennis en vaardigheden in de stad opbouwt. Met het Plan van Aanpak Duurzaam Doorbouwen stimuleren we, samen met corporaties en marktpartijen de CO2-reductie in de bouwsector om duurzaam en betaalbaar te bouwen.

We investeren fors in extra groen op Zuid, met de aanleg van het Nelson Mandelapark. Ook treffen we maatregelen tegen overlast, zoals die van verkeersaso’s, en investeren we in de (verkeers)veiligheid in de stad, Bijvoorbeeld voor infrastructuur voor lopen en fietsen en het verlagen van de snelheid in 115 straten.

We nodigen alle partners in de stad uit om samen te blijven werken aan een toekomst waarin Rotterdam veilig, leefbaar en betaalbaar blijft. Samen zorgen we ervoor dat Rotterdam een geweldige plek blijft om te leven, zowel vandaag als morgen. Samen zijn we Eén Stad.