Projecten
Hier wordt een korte toelichting gegeven op de belangrijkste projecten die voor dit programma worden uitgevoerd.
Sorga
Met Sorga automatiseert de gemeente de Wmo- en Jeugdwetprocessen. De gebruikers krijgen een zo gebruiksvriendelijke ondersteuning. Het uiteindelijke doel is dat Rotterdammers met zorgbehoefte zo snel mogelijk de zorg krijgen. De gemeente neemt deze software, inclusief bijbehorende ontwikkelaars, over van Wigo4it en ontwikkelt het verder in eigen beheer.
Het programma Sorga is 30 juni jl. overgedragen aan de lijn en daarmee opgehouden te bestaan.
Vanuit de lijn wordt gewerkt aan verdere verbeteringen waaronder de betrouwbaarheid van de data die van invloed zijn op de cijfers die gebruikt worden om te monitoren en sturen. Ook worden Dashboards ontwikkeld zodat informatie sneller beschikbaar is. Daarnaast wordt er werk gemaakt van de automatisering van het proces ten behoeve van FA/jaarrekening controle.
Op dit moment is het applicatielandschap in het zorgdomein stabiel. De komende jaren komen er echter veel veranderingen op dit domein af die in van invloed kunnen zijn op de stabiliteit van de informatievoorziening (onder meer de noodzakelijke vervanging van applicaties in de keten en verdere digitalisering als gevolg van bijvoorbeeld het Integraal Zorgakkoord).
Integraal Huisvestingsplan (IHP) Zorg
Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) Zorg: Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang is een programma voor renovatie en vervanging van gemeentelijk vastgoed, inclusief de daarvoor benodigde middelen en dekking. Hiermee zorgen we ervoor dat de kwaliteit van onze panden op orde blijft en dat ze gebruikt kunnen worden voor het doel waarvoor ze dienen, het opvangen en huisvesten van kwetsbare Rotterdammers. Het IHP zorgt ervoor dat de accommodaties blijven voldoen aan de gebruikers en duurzaamheidseisen en dat ze aan het einde van hun levensduur kunnen worden gerenoveerd of vervangen. Ook zorgt het IHP ervoor dat de benodigde middelen voor de uitvoering van dit programma in de meerjarenraming van de gemeentebegroting worden opgenomen.
Een klein deel van deze voorzieningen voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang – te weten 18 panden - is in eigendom van de gemeente. Bezit van dat vastgoed is geen doel, maar een middel om onze beleidsdoelstellingen te realiseren. Onderstaande planning is indicatief.
Vervanging/Renovatie IHP 2024-2034
- Heer Vrankestraat: het pand wordt vanaf 2024 gerenoveerd om het weer langdurig geschikt te maken voor nachtopvang, mogelijk met een aanvullende doorstroomvoorziening, danwel in later stadium om te klappen naar een doorstroomvoorziening.
- Noorderkanaalweg: we onderzoeken mogelijkheden tot renovatie of vervanging met ombouw naar vier persoonskamers. Na de initiatieffase volgt een definitief plan.
- Volkelstraat: het pand voor winteropvang aan de Volkelstraat verkeert in matige staat, is slecht geïsoleerd en voldoet niet aan de eisen van de DCMR. Vanaf 2024 wordt dit pand verbouwd om het weer langdurig geschikt te maken voor opvang.
- Vervangende locatie van de voormalige locatie op Nassaukade als onderdeel van de Antes Carrousel voor beschermd wonen.
- Slinge 5: Slinge 5 wordt op de langere termijn vervangen maar moet zo snel mogelijk worden onderhouden voor verlengd gebruik.
- Kapershoekseweg 24: onderzoek naar verbouwing/vervanging van de doorstroomvoorziening van de NAS.
- Boszoom: vervanging dagbestedingslocatie van REAKT (Parnassia)
Renovatie 20 jaar aanpak
Onderstaande panden worden toekomstbestendig gemaakt en verduurzaamd voor de komende 20 jaar:
- Bredestraat
- Snelfilterweg
- Lange Hilleweg 256
- Snelfilterweg 270
- Petristraat 245
- Wollefoppenweg 41
- Pastoriestraat 26
Nieuwe panden
- Kralingse Plaslaan 108: de opvang voor jongeren gaat van meerdere locaties naar één locatie. Deze nieuwe locatie brengt een kwaliteitsverbetering met zich mee en komt de efficiëntie ten goede. Aanbesteding voor de bouw wordt voorbereid. Vooronderzoek naar een nieuwe multifunctionele opvanglocatie met o.a. de beoogde permanente winteropvang wordt dit jaar afgerond/
- Roer en Meerpaal: aan de Carnissesingel bevindt zich een verouderde opvanglocatie van het Leger des Heils. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden tot sloop/nieuwbouw voor deze panden.
- Oude Watering Beverwaard: In mei 2024 is de nieuwe beschermde woonvoorziening voor 26 jongeren van de NAS geopend..
- Vijverhofstraat: aan de Vijverhofstraat in het nieuwe ZOHO (gebiedsontwikkeling) komt de NAS terug met een nieuwe locatie. Verwachting is oplevering rond 2030.
Voor diverse percelen en panden lopen haalbaarheidsstudies waarover nog geen concrete informatie te delen is.
Integraal Huisvestingsplan (IHP) Welzijn
Het Integraal Huisvestingsplan Welzijn geeft een investeringsagenda voor de vervanging en renovatie van bestaande welzijnsvoorzieningen voor 10 jaar, gerekend vanaf de start in 2021 en een doorkijk naar 20 tot 25 jaar.
Voortgang lopende projecten
Vanuit het IHP zijn er 6 panden in de initiatieffase. Van deze 6 panden moeten er 5 vervangen worden:
- Huis van de Wijk Oud-Mathenesse
- Huis van de Wijk Schiebroek-Zuid
- Huis van de Wijk Irene
- Huis van de Wijk de Hoekstee
- Huis van de Wijk Riederkwartier
Voor het zesde pand, het Huis van de Wijk de Banier, loopt een traject om te beoordelen of het vervangen of gerenoveerd moet worden.