Voortgang 2024

Huiselijk geweld

Het Verandertraject Huiselijk Geweld is afgerond. Het in januari vastgestelde nieuwe beleidskader Samen naar een toekomst zonder geweld (2024-2027) neemt onderdelen mee uit het Verandertraject. Het gaat hierbij onder andere om het werken met ervaringsdeskundigen, het plegerperspectief en het bieden van passende hulp door middel van het huiselijk geweld arrangement. Daarnaast is er meer aandacht voor (het voorkomen van) femicide. We werken hierbij samen met de Beschermpartners en leren met en van elkaar in de Huiselijk Geweld leerwerkplaats.  Een belangrijk speerpunt is het inzetten op preventie: het vergroten van kennis over huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld zodat signalen eerder worden opgepakt en gemeld en tijdig de juiste hulp kan worden ingezet.

 

Jeugdzorg

Hervormingsagenda en regionale opdracht kostenbeheersing

De kosten voor de jeugdzorg binnen de gemeente Rotterdam zijn het afgelopen jaar fors toegenomen. Daarom is behalve de Rotterdamse Bestuursopdracht Zorg (BOZ), ook een Regionale Bestuursopdracht Kostenbeheersing (RBOK) gestart. Samen met regiogemeenten en de jeugdzorgaanbieders werkt de gemeente Rotterdam aan het terugdringen van de kostenstijging. In het eerste kwartaal van 2024 heeft het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdzorg Rijnmond (GRJR) hiervoor een maatregelenpakket vastgesteld. De uitvoering is in het tweede kwartaal van 2024 gestart. 

Veel van de acties uit de landelijke Hervormingsagenda Jeugd komen terug in de maatregelen van de BOZ of de RBOK. De acties hebben ook een verband met de ontwikkelopgaven uit de lokale en regionale contracten voor jeugdhulp en met andere landelijke programma’s voor jeugd, zoals het Toekomstscenario Kind en gezinsbescherming en Passend Onderwijs. 

 

Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming

Het doel van het Toekomstscenario is een samenhangend systeem- en mensgerichte keten voor waarbij sprake is van onveiligheid en/of huiselijk geweld. Een wijkteam biedt hulp en ondersteuning aan kinderen, volwassenen, huishoudens en gezinnen. Een regionaal veiligheidsteam ondersteunt zo nodig het wijkteam. Het regionaal veiligheidsteam bestaat uit professionals met expertise over en bevoegdheden voor veiligheid in de thuissituatie. 

Vanuit het landelijk programmaplan werken Rijk, VNG, Gecertificeerde Instellingen, Veilig Thuis organisaties, Raad voor de Kinderbescherming en cliëntvertegenwoordigers samen aan de uitwerking van het Toekomstscenario. Gemeente Rotterdam is aangesloten bij het uitvoeren van het landelijke programmaplan. 

Op regionaal niveau is met de partners een governance structuur ingericht met aandacht voor een goede verbinding met de Hervormingsagenda Jeugd. De analyse/verkenningsfase is begin 2024 afgerond wat leidt tot een meerjarig ontwikkel- en implementatieproces op regionaal en lokaal niveau. 

De gemeente Rotterdam werkt in 2024 (opnieuw) actief mee aan de proeftuin en werkt zo mee aan het Toekomstscenario. De proeftuin betekent: ervaringen uit de praktijk gebruiken voor (door)ontwikkeling, uitwerking en versteviging van beleid en uitvoering binnen de kind- en gezinsbeschermingsketen op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau. 

 

Gecertificeerde Instellingen (GI’s) 

De gecertificeerde instellingen ervaren blijvend last door de krappe arbeidsmarkt, hoog ziekteverzuim en verloop. Hierdoor blijft het voor hen een uitdaging om de kwaliteit van hulp te bieden aan gezinnen die te maken hebben met een jeugdbeschermingsmaatregel. Ondanks intensieve werving lukt het nog onvoldoende om het tij te keren. GI’s in de regio Rijnmond maken daarom afspraken over een goede verdeling van de instroom. De landelijke tarieven en caseloadnorm voor de GI’s zijn vastgesteld, waardoor zij kunnen inzetten op het verlagen van de caseload. De verwachting is dat zo de werkdruk en het hoge verloop en verzuim omlaag gaat. Maar dit blijft onzeker vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. De wijkteams zetten steeds meer in op intensievere en specialistische hulp en op specialisten om jeugdbeschermingsmaatregelen te voorkomen, waardoor een dalende trend is ingezet. Het lastige is dat de krapte op de arbeidsmarkt ook invloed heeft op de capaciteit en werkdruk bij de wijkteams.

 

Naar behoefte passende (langdurige) ondersteuning Wmo-arrangementen

In 2024 geldt nog steeds het vaste abonnementstarief voor de eigen bijdragen in de Wmo. Daardoor kunnen ook mensen met een hoger inkomen gebruikmaken van schaarse Wmo-voorzieningen. Dit helpt niet voor de houdbaarheid van de ondersteuning. In G4- en VNG-verband heeft de gemeente Rotterdam overlegd over het wetsvoorstel Eigen bijdrage Wmo. Deze wet treedt op zijn vroegst in 2026 in werking en dat is later dan voorzien. Het onlangs afgesloten hoofdlijnenakkoord maakt geen melding van het doorzetten van het wetsvoorstel.

 De Tweede Kamer heeft vorig jaar het wetsvoorstel Resultaatgericht beschikken Wmo niet in behandeling genomen, omdat er te weinig politiek draagvlak voor was. De handreiking passend beschikken, die de VNG als vervolg hierop in 2023 heeft ontwikkeld, werd in het eerste kwartaal van 2024 door het VNG-bestuur ingetrokken. Gemeente Rotterdam is in G4-verband met VWS in overleg over het verdere beleid voor resultaatgericht beschikken. We blijven hierover in gesprek met het Rijk.

De gemeente Rotterdam blijft een bijdrage leveren aan het houdbaarheidsonderzoek Wmo dat nu wordt uitgevoerd. De historische schets voor dit houdbaarheidsonderzoek werd onlangs aan de Tweede Kamer aangeboden. Kamerbrief over Houdbaarheidsonderzoek Wmo 2015 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl 

 In 2024 is verder gewerkt aan een andere invulling van de raadsmonitor Zorg, Welzijn en Wijkteams (Wmo en jeugdhulp). De eerste raadsmonitor nieuwe stijl (over heel 2023) is afgerond in het begin van het tweede kwartaal van 2024 (https://gemeenteraad.rotterdam.nl/Document/View/eae19c06-8095-4f76-a81d-e614b3bca730) .

 

Inkoopstrategie doelgroepenvervoer

In april 2024 heeft het college de inkoopstrategie doelgroepenvervoer 2025 vastgesteld. Het college kiest voor een contract voor alle doelgroepen en wil daarvoor één hoofdaannemer contracteren. Met één opdrachtnemer die de regie voert, wil het college dat de schaarse capaciteit aan chauffeurs en voertuigen zo efficiënt mogelijk voor alle doelgroepen wordt ingezet. Anders dan in het huidige contract kiest het college voor meerdere KPI’s die het mogelijk maken om op de prestaties van de vervoerder te sturen. 

De Inkoopstrategie is besproken in de gemeenteraad op 25 april 2024. Een aantal moties zijn aangenomen. In mei en juni werkt de gemeente de aanbestedingsstukken uit, de publicatie daarvan is begin juli 2024. 

 

Inkoop Wmo

In de eerste helft van 2024 is de nieuwe Wmo inkoop gestart, die gericht is op de ingangsdatum van 1 januari 2025. In deze nieuwe inkoop zijn de ambities uit het beleidsplan Heel de Stad en de doelstellingen uit de Bestuursopdracht Zorg verwerkt. Het doel is om zorg beschikbaar te houden voor Rotterdammers die zorg het hardst nodig hebben. De inkoop loopt tot nu toe volgens planning. 

Bestuurlijke Opdracht Zorg (BOZ)

De vraag naar zorg blijft groeien. Door de stijgende hulpvraag groeit de druk op zorgmedewerkers en stijgen de zorguitgaven voor de gemeente. Houdbaarheid, uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van de zorg staan daardoor onder een toenemende druk. De bestuursopdracht Zorg is bedoeld om oplossingen te bedenken om de groeiende vraag en daarbij oplopende (gemeentelijke) zorguitgaven te remmen en deze zorg voor de Rotterdammers toekomstbestendig te houden.   

Eind april is het integrale plan BOZ ‘Passende Zorg voor Heel de Stad’ ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Het plan is het kader om Rotterdammers maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp te bieden. En het is het kader waarbinnen de BOZ wordt uitgevoerd. Het plan is een aanvulling op het bestaande beleidskader ‘Heel de Stad'. Met deze aanvullingen op het beleid blijft de gemeente de uitgangspunten van ‘Heel de Stad’ gebruiken, maar passend binnen de beperkte arbeidscapaciteit en middelen. Rekening houdend met schaarste zijn keuzes expliciet geformuleerd, herpositioneert de gemeente zichzelf op een aantal vlakken en krijgen bepaalde aspecten meer aandacht. Het doel is dat maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp - nu en in de toekomst - houdbaar, uitvoerbaar en betaalbaar zijn. 

 In 2023 zijn aanpassingen doorgevoerd. Die zijn gericht op de interne sturing en het doorbreken van automatismen bij de Wmo en Jeugdhulp. Eind april 2024 zijn nieuwe maatregelen gepresenteerd, die samen met zorg- en welzijnsaanbieders zijn ontwikkeld. Zij onderschrijven de problemen en noodzaak tot verandering, ook vanwege grote problemen op de arbeidsmarkt.  Met deze nieuwe maatregelen is de gemeente kritischer bij de afweging wie (meteen) toegang krijgt tot zorg en wie niet. En wie mogelijk ook geholpen is met andere vormen van hulp. 

Onvoldoende bestaanszekerheid van mensen op het gebied van wonen, werk/dagbesteding en geld, heeft effecten op het gebruik van gemeentelijke zorg. De gemeente is in januari 2024 gestart met twee pilots in Bloemhof en Schiebroek. Het doel is om de instrumenten van de professionals in het sociaal domein op deze gebieden aan te vullen zodat zij beter kunnen inzetten op bestaanszekerheid. Dit doet de gemeente onder andere door de professionals meer te verbinden met het (informele) netwerk in deze wijken (samenredzaamheid). De verwachting is dat door meer aandacht te besteden aan bestaanszekerheid van Rotterdammers, de (toekomstige) zorgkosten dalen. Zo helpt het project mee aan het afremmen van de groei van de totale zorgkosten. 

Binnen de gemeentelijke organisatie verandert de manier van denken over zorg en ondersteuning. Niet elke hulpvraag is een zorgvraag. Er is sprake van het begin van een cultuuromslag: medewerkers bekijken met elkaar kritisch de toegang en het herijken van de dienstverlening. Daarnaast is een andere blik op zorg van de samenleving nodig. Een mentaliteitsverandering waar iedereen aan kan bijdragen. Zo ontwikkelt de gemeente samen met Conforte en andere organisaties de campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Deze campagne is gebaseerd op de landelijke campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Ondanks de inspanningen is in de nieuwe meerjarenprognose een groot extra tekort te zien op de zorguitgaven. Bij Jeugd wordt een grote stijging van (vooral de regionale) zorguitgaven verwacht. Bij de Wmo stijgen de lasten vooral door nieuwe (hogere) inkooptarieven. We zien echter kansen om ingrepen te doen buiten het zorgdomein om de stijgende zorguitgaven te dempen. Bijvoorbeeld op het gebied van werk en wonen. Daarom is de reeks van de BOZ in de komende jaren bijgesteld.

 

Kwetsbare Rotterdammers doen mee

Sinds medio 2023 neemt de druk op de opvang voor volwassenen toe door een verhoogde instroom en een stagnatie in de uitstroom mede door een afnemende beschikbaarheid van woningen. In relatief korte tijd zijn ruim 100 extra (veelal tijdelijke) plekken in het woonzorglandschap gerealiseerd om deze druk op de opvang te verminderen. De hoge instroom en de krappe woningmarkt maken het lastig om een aantal ambities van het plan van aanpak ‘Op weg naar herstel en een thuis’ te realiseren, waaronder het terugdringen van de verblijfsduur in de opvang en de ambities met Wonen Eerst waaronder Housing First. 

 

EU-arbeidsmigranten

Het college heeft op 5 maart 2024 het Actieplan Buitenslapers vastgesteld. Met dit actieplan wil de gemeente samen met partners de toename van de buitenslapers verminderen en de overlast aanpakken. Rotterdam heeft een groeiend aantal buitenslapers in de stad. Rotterdammers ervaren meer overlast van deze groep. Er zijn ook steeds meer niet-rechthebbende dakloze EU-migranten op straat die overlast veroorzaken. In het actieplan staan 18 maatregelen om het aantal buitenslapers terug te dringen en de overlast tegen te gaan. De maatregelen zijn gericht op het tegengaan van dakloosheid, het bieden van perspectief, het aanpakken van hardnekkige overlastgevers en omgevingsbeheer. Eén van de maatregelen in het actieplan is laagdrempelige opvang voor dakloze EU-migranten. Vanaf 1 juni 2024 moeten 60 niet-rechthebbende dakloze EU-migranten terechtkunnen in een speciale opvang. Zowel ’s nachts als overdag. Overdag worden verschillende hulpverlenings- en zorgtrajecten aangeboden. Doel is het werken aan perspectief: begeleiding naar werk of terugkeer naar het land van herkomst. De opvang is vrijwillig, maar absoluut niet vrijblijvend. Iedereen die mee wil doen, willen we helpen. Wanneer dak- en thuislozen weigeren hieraan mee te werken en overlast blijven veroorzaken, bouwen we een persoonlijk dossier op met als mogelijk gevolg dat de IND kan vaststellen dat er geen sprake is van rechtmatig verblijf. Als de dakloze dan niet zelf vertrekt, wordt hij door de Dienst Terugkeer & Vertrek uitgezet.

Ouderen

De met samenwerkingspartners opgestelde actieagenda Goud voor Oud is op 15 februari 2024 in de gemeenteraad besproken. Met de meeste uitvoerende partners zijn afspraken gemaakt voor de uitwerking en uitvoering in de komende jaren. De collegeprioriteiten zoals de wijkrestaurants, huismeesters en Thuisplusflats gaan onverminderd door in deze Collegeperiode. Door het verschuiven van middelen kunnen de bezuinigingen in 2025 worden opgevangen, waardoor de actieagenda Goud voor Oud en de inzet op dementie doorloopt in 2025.De komende jaren is ruim 2 miljoen euro beschikbaar gesteld met een subsidieregeling om de komst 
van nieuwe zorg- en wijkrestaurants te ondersteunen en bestaande restaurants te stimuleren om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. In 2024 ondersteunen we 15 zorg- en wijkrestaurants voor ouderen. Dit college vindt zorg- en wijkrestaurants belangrijk omdat ouderen elkaar daar kunnen ontmoeten en samen een betaalbare, gezonde maaltijd kunnen nuttigen. Samen eten is immers gezellig en voorkomt eenzaamheid.

Een ander onderdeel van de actieagenda voor ouderen is de inzet van sociale huismeesters in seniorencomplexen. Dit doen we in samenwerking met de wooncorporaties. Deze huismeesters dragen bij aan sociale cohesie en sociale veiligheid. Hiermee ondersteunen ze ouderen om langer thuis te kunnen wonen. Inmiddels is samen met welzijn en de corporaties gestart met het opstellen van een profiel voor de sociale huismeesters en ontstaat een gezamenlijk beeld over de invulling.

In enkele complexen is er sprake van overlast, waardoor ouderen zich onveilig voelen. In die complexen zetten we, samen met de woningcorporaties, in op het verhogen van de veiligheid. In 2024 is er in een complex tijdelijk beveiliging ingezet, aanvullend op andere veiligheidsmaatregelen, om verdere overlast te voorkomen.

In 2024 zetten wij ons in om zoveel mogelijk trainingen over dementie te geven, over het signaleren van dementie en de ondersteuning en inclusie van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Inmiddels zijn er 5 trainingen gegeven en er staan er voor de komende maanden ook 5 gepland. We zijn in gesprek over uitbreiding van het aantal trainingen na de zomervakantie. Daarnaast geven 15 getrainde gezondheidsvoorlichters dementie voorlichting aan migrantenouderen. Er zijn tot nu toe 10 voorlichtingsbijeenkomsten geweest. De inzet op dementie is op 29 mei beloond met het wederom verkrijgen van het predicaat dementievriendelijke stad.

Met de middelen voor valpreventie uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) voeren we samen met de partners in de stad de landelijke ketenaanpak in Rotterdam in. Met de campagne ‘Kleine val. Grote gevolgen’ hebben we ingezet op bewustwording van oudere mensen van het risico om te vallen. Want als je het weet, kun je er wat aan doen. In alle gebieden zijn Smart floors beschikbaar, zodat ouderen hun valrisico kunnen inschatten. 

We zijn in gesprek met de partners over het verder opschalen van het aantal trainingen in alle gebieden.

 

Collegetarget woon(zorg)concepten

In de collegeperiode 2022-2026 realiseert de gemeente minimaal 14 Thuisplusflats voor ouderen en start de gemeente met de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen voor ouderen. Het gaat om in totaal 24 voorzieningen. 

Realisatie 2023: 2 

Mijlpaal 2024: 16 

Realisatie cumulatief t/m 30 april 2024:

Het doel van het college is dat ouderen in Rotterdam zo prettig mogelijk oud worden. Het collegedoel bestaat uit twee onderdelen: de uitbreiding van het aantal Thuisplusflats en de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen. In 2022 is gestart met de nieuwbouw van Simeon en Anna (Feijenoord). In 2023 is gestart met de bouw van Odeon (Centrum) en het optoppen van de Klapwiek (Prins Alexander). De werkzaamheden voor het optoppen van de Klapwiek vinden in eerste instantie in de fabriek plaats en daarmee kan dit nieuwbouwproject nog niet meegeteld worden voor devcollegetarget (telling voor de definitie van het collegetarget is vanaf de eerste handeling op locatie). De start bouw op locatie van De Klapwiek is naar verwachting in de loop van het tweede kwartaal 2024. In het eerste kwartaal 2024 is ook gestart met het nieuwbouwproject Kruisnetlaan (Hoogvliet). 

Om uit te breiden naar 20 Thuisplusflats loopt er een aanbesteding.  De aanmeldingen zijn beoordeeld en eind april 2024 is de dialoogfase gestart. De verwachting is dat de nieuwe contracten rond de zomer 2024 ingaan.  

 

Heel de stad: Welzijn

De subsidieregeling Couleur Locale is herijkt, waardoor in 2024 meer organisaties uit de wijken subsidie kunnen aanvragen. Op basis van de nieuwe subsidieregeling Couleur Locale zijn voor het gehele jaar 2024 in totaal 77 subsidies verleend. Er is nog financiële ruimte voor meer aanvragen. Het voornemen is om hiervoor een tweede ronde te organiseren.

 

Informele leerondersteuning

Begin 2024 is een nieuwe subsidieregeling beschikbaar gesteld voor informele leerondersteuning. Het gaat om subsidies aan organisaties die huiswerkbegeleiding, examentraining en bijlessen verzorgen voor jonge Rotterdammers die niet van huis uit deze ondersteuning kunnen ontvangen.   

De aangevraagde subsidies zijn hoger dan het beschikbare budget van € 800.000 voor de schooljaren 2024-2025 en 2025-2026. Er vindt tijdige beoordeling plaats van de aanvragen, zodat de aanvragende organisatie ruim voor het begin van het nieuwe schooljaar weten of ze de gevraagde subsidie krijgen. 

 

Jongerenhubs voor talentontwikkeling

Het college wil jongeren meer ruimte geven. Daarom zet het college in op hubs als ontmoetingsplekken voor en door jongeren. In 2023 zijn er 9 geopend en in 2024 vindt verspreid over het jaar de opening plaats van nog eens 21 hubs. Het doel is dat in het eerste kwartaal van 2025 alle 33 jongerenhubs open zijn. 

Jeugdpreventie

Collegetarget Jeugdpreventie: Vanaf 2023 ronden jaarlijks gemiddeld 5.000 kinderen en jongeren (en/of hun ouders/verzorgers) een goed onderbouwde of bewezen effectieve preventieve jeugdinterventie af.

Realisatie 2023: realisatie bekend bij Tweede herziening 2024

Mijlpaal 2024: 5.000

Realisatie tot en met april 2024: realisatie bekend bij Tweede herziening 2024

In 2024 is subsidie gegeven voor interventies voor minimaal 6.400 jeugdigen en/of hun ouders. In mei dit jaar, bij het schrijven van deze bijdrage voor de voorjaarsnota, waren er nog geen realisatiecijfers over 2023 en 2024 beschikbaar. Volgens de afspraken in het definitieboekje voor de collegetargets volgt bij de tweede begrotingsherziening 2024 een rapportage over zowel de voortgang in 2024 als de realisatie van heel 2023.  

Omdat bij de halfjaarrapportage over 2023 de cijfers iets achterbleven, ten opzichte van de verwachting op basis van de gesubsidieerde aantallen in combinatie met het verwachte bereik- en uitvalpercentages, zijn er in 2023 en het eerste kwartaal van 2024 verschillende acties geweest om het bereik te vergroten en de uitval van deelnemers te verkleinen. Zo zijn er workshops georganiseerd voor de aanbieders van jeugdpreventie om de informatie over trainingen beter te laten aansluiten bij ouders en verwijzers, en om uitval tijdens de trainingen te verminderen. Deze activiteiten vonden plaats in het laatste kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2024.  

Daarnaast is het overzicht van gesubsidieerde preventieve jeugdinterventies per 2024 op leeftijd ingedeeld in plaats van op thema. Verwijzers kunnen nu makkelijker de informatie vinden die zij nodig hebben om kinderen, jongeren en ouders door te verwijzen. Bij de rapportage van de halfjaarcijfers 2024 krijgen we een indruk van het aantal deelnemers over het lopende jaar. We krijgen signalen van schoolmaatschappelijk werk dat de indeling van de preventieve jeugdinterventies op leeftijd als prettig wordt ervaren. Ook is de informatie op deze manier voor de interne begeleiders makkelijker doorzoekbaar.

 

Preventieve ondersteuning

Schoolmaatschappelijk werk (SMW), Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en Schoolzorgteams (SZT) 

Het Schoolmaatschappelijk werk en CJG dragen met hun verwijzingen naar het preventieve aanbod bij aan het bereik van de preventieve interventies van het subsidiekader Jeugdpreventie. Door de positie van het schoolmaatschappelijk werk in schoolzorgteams en de korte lijnen met het CJG normaliseren zij signalen en zorgen van ouders en het schoolteam over opgroeien en opvoeden van kinderen/leerlingen en zorgen zij ervoor dat signalen waarvoor niet direct jeugdzorg nodig is worden opgepakt in het preventieve wijknetwerk. Dat wijknetwerk vormt zich steeds meer als een schil om de school heen.  

In het eerste kwartaal van 2024 waren 111 schoolzorgteams operationeel die 114 schoollocaties bedienen. De deelnemers van een schoolzorgteam zijn het wijkteam, de schoolcontactpersoon van het samenwerkingsverband, het schoolmaatschappelijk werk en de intern begeleider van de school. Het eerste kwartaal 2024 lag de focus op de structurele borging en bekostiging van de schoolzorgteams. Daarnaast hebben de schoolzorgteams en de gemeente Rotterdam de wens dat het CJG zich aansluit. Er is in het schooljaar 2023-2024 op 10 basisscholen een laagdrempelige pilot gestart om de meerwaarde te onderzoeken van deelname van het CJG aan het schoolzorgteam. Uit een voorlopige evaluatie blijkt dat een intensieve deelname van de CJG-professional een positief effect heeft op de samenwerking.  

In de zomer van 2024, als er meer ervaring is opgedaan met deelname van het CJG aan het schoolzorgteam, vindt de eindevaluatie van de pilot plaats.   

Per 2025 vindt een bijstelling plaats op het Rotterdamse preventief aanvullend pakket van het CJG. Deze bijstelling is gericht op de Frontoffice en Service en contact (balies en telefonisch en online contact met ouders), mede omdat Rotterdam de afgelopen jaren ook de kosten voor deze functie in de regiogemeenten heeft gedragen. Samen met het CJG wordt gekeken naar eventuele andere mogelijkheden tot kostenreductie om de consequenties voor de dienstverlening aan Rotterdamse ouders zoveel mogelijk te beperken. 

Financiële bijstellingen Zorg, welzijn en wijkteams  (x 1.000)  - € 25.618 
Collectieve polis € 1.000 
Kiezen voor Rotterdam € 1.324 
Structureel annuleren Focusdag € 200 
Woonvoorzieningen Slinge 5 en Overwolde 46-50 - € 1.500 
Jeugdzorg - € 41.300 
Knelpunt cliëntontwikkeling - € 1.900 
Lobby Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) - € 20.000 
Opvang niet-rechthebbende EU-migranten - € 2.400 
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) € 3.900 
Integrale infopleinen in de wijk - € 250 
Regionale Bestuursopdracht Jeugdzorg Kostenbeheersing € 1.600 
Stop overlast Oude Westen - € 484 
Weet wat er speelt, kinderparadijs: ook in de toekomst - € 200 
Bestemmingsreserve Menselijke maat € 975 
Bestemmingsreserve Tweedelijns Wmo en Jeugdwet € 31.739 
Technische wijzigingen, gemeentefondsmutaties, taakmutaties, reserves, kasschuiven en kleine bijstellingen € 1.677 

Een negatief bedrag (met een – ervoor) is een financiële tegenvaller: de gemeente geeft meer geld uit of er komen minder opbrengsten binnen. Een positief bedrag is een financiële meevaller: de gemeente geeft minder geld uit of er komen meer opbrengsten binnen.

Voor een uitgebreide toelichting zie het blokje Financiën onder dit programma.