Wat willen we bereiken?

Werken met de Omgevingswet en uitvoering geven aan de doelen van de Omgevingsvisie 

In de Omgevingsvisie Rotterdam staan opgaven waar de stad voor staat. De koers en hoofdkeuzes geven richting aan hoe de gemeente hiermee omgaat. Uitwerken van deze doelen gebeurt in samenspraak met bewoners, ondernemers en gebruikers van de stad. Hierbij hoort ook het contact met de hogere overheden, in verbanden als de G4, Verstedelijkingsalliantie en de NOVEX’en.

 

Een zo gunstig mogelijke balans vinden tussen maatschappelijke opbrengsten en financieel resultaat

De gemeente krijgt geld door bijvoorbeeld grond te verkopen, erfpacht om te zetten of een bestemmings- of omgevingsplan aan te passen. Dit geld kan de gemeente gebruiken voor nieuwe plannen. Soms neemt de gemeente met lagere opbrengsten genoegen, als dat een maatschappelijk doel dient, zoals het bouwen van meer betaalbare woningen.

 

Voorbereiding en uitvoering geven aan gebiedsontwikkelingen

Plannen maken voor elk gebied en wijk en waar nodig nieuwe ontwikkelingen voorbereiden. Dit gebeurt samen met bedrijven en andere organisaties.  In de wijken komen de opgaven rond wonen, werken en verblijven samen. De uitvoering gebeurt in samenspraak met de stad.

Wat gaan we daarvoor doen?

Omgevingswet

  • Werken vanuit de Omgevingswet met de vastgestelde Rotterdamse Omgevingsvisie en het maken van een Uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie, gekoppeld aan meerjarige investeringen. Medefinanciering zoeken bij andere partners en overheden.
  • De Omgevingsvisie actualiseren of herzien. Dat is voor de eerste keer gebeurd in 2023. Waar nodig trekt de gemeente samen op met anderen.

 

Balans maatschappelijke opbrengsten en financieel resultaat

  • Starten van ruimtelijke ontwikkelingen zoals Merwehaven en Parkhaven en daarop sturen door gemeentelijk grondbeleid. Afhankelijk van de situatie is dit verwerving, Wet voorkeursrecht gemeente (Wvg), onteigening, verkoop, sanering, bouwrijp maken en inrichten van gronden. Passief sturen door contractbeheer en de markt uitdagen om nieuwe ontwikkelingen te realiseren en te financieren die passen bij de gemeentelijke prioriteiten.
  • Vertalen van gemeentelijke ambities naar grondexploitaties (onder andere Merwehaven en Parkhaven). De sturing geschiedt via de eigen grondexploitaties op Goede Groei. Veel ontwikkelingen vinden plaats op grond die niet in eigendom is van de gemeente, zoals in Brainpark en Stadsdriehoek. Daarom stroomlijnt de gemeente deze initiatieven. Samen vormen de gemeentelijke en particuliere ontwikkelingen de verstedelijkingsopgave.
  • De gemeenteraad krijgt hierover verschillende rapportages, zoals de Monitor Grondexploitaties.

 

Gebiedsontwikkelingen

  • Rotterdammers meer betrekken bij de inrichting en leefbaarheid van hun wijk. Ze hebben meer zeggenschap over hun wijk, met buitenruimte en mobiliteit als aandachtspunten.
  • Bouwen van 400 studentenkamers per jaar, met een totaal van 1.600 woningen (Collegetarget 2022-2026). Daarbij is de gemeente afhankelijk van bouwondernemingen, andere marktpartijen en woningbouwcorporaties. Hieronder vallen ook transformatieprojecten en flexwoningen.
  • Als basis hiervoor: goede monitoring van de woningvoorraad als geheel, naar prijssegment en eigendomssituatie. De prijsontwikkeling binnen de particuliere voorraad huur- en koopwoningen krijgt bijzondere aandacht.
  • In samenhang met de woningbouw werken aan voldoende werklocaties (programma Economische Ontwikkeling) en groen- en maatschappelijke voorzieningen (programma Maatschappelijke Ontwikkeling) om ‘goede groei’ mogelijk te maken, bijvoorbeeld door een groennorm op te nemen bij de eisen voor nieuwbouw.
  • Een zo integraal mogelijke uitvoering op wijkniveau van de vele verschillende beleidsdoelstellingen van de gemeente.
  • Bouw van een nieuwe studentencampus. De gemeente dringt er bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rotterdamse hogescholen en de TU Delft op aan hun verantwoordelijkheid te nemen voor het laten realiseren van huisvesting voor studenten uit binnen- en buitenland door het beschikbaar stellen van grond en door bijvoorbeeld te investeren in gemeenschappelijke ruimtes.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2022

Realisatie cumulatief tot en met

2023

Begroting

Cumulatief t/m 2024

Realisatie cumulatief tot en met 15 april

2024

Raming

Cumulatief tot en met 2025

Raming

2026

Raming

2027

Raming

2028

Collegetarget bouw nieuwe woningen: Het college start de in de komende vier jaar met de bouw van 14.000 – 16.000 nieuwe woningen. Van deze woningen (uitgezonderd tijdelijke woningen) behoort 20% tot het sociale segment en 35% tot het middensegment

3.006 

(10% sociaal - 26% midden)

6.140

(19% sociaal - 26% midden)

10.500 – 12.000

(20% sociaal - 35% midden)

6.461

(20% sociaal – 27% midden) 

14.000 – 16.000

(20% sociaal - 35% midden)
     
400 studentenkamers 0 394 1.200

394

 

1.600 1.600    

Toelichting indicatoren

Nieuwe woningen

In 2022, 2023 en 2024 tot en met 15 april is gestart met de bouw van 6.461 woningen.

Dit aantal is als volgt opgebouwd:

  • Sociaal segment: 19,7% (1.254 woningen)
  • Middensegment: 26,6% (1.698 woningen)
  • Hoger segment: 25,5% (1.628 woningen)
  • Topsegment: 22,7% (1.446 woningen)
  • Onbekend segment: 5,5% (351 woningen)
  • Flexwonen: 84 woningen

Een groot deel van de planvoorraad is uitgewerkt. In 2024 legt het college de aandacht daarom op het realiseren van deze woningen en gebruikt hierbij waar nodig de inzet van Startbouwimpuls (SBI), Woningbouwimpuls (WBI) -en Startbouwregeling Rotterdam (SBR) middelen om de bouw van (betaalbare) woningen maximaal door te zetten.

 

Studentenkamers

In 2023 is gestart met de bouw van 379 studentenwoningen aan de K.P. van der Mandelelaan en een transformatie aan de Noordsingel waarbij 15 studentenkamers worden gerealiseerd.  Daarnaast wordt gewerkt aan de realisatie van bijna 2.000 studentenwoningen die een geprognosticeerde startbouwdatum hebben in de huidige collegeperiode in de projecten Westblaak 182, Rush, Hoge Wiek, Hoofdweg 256, Campus Woudestein en het Toepad.

In het kader van het beter benutten werkt de gemeente samen met Hospi Housing ter stimulering van hospitaverhuur (woningdelen). Sinds 2023 zijn hieruit 25 matches voortgekomen.

Eind 2023 werd bekend dat € 20 mln vanuit de Woningbouwimpuls (WBI) beschikbaar is gesteld voor studentenhuisvesting, sinds begin 2024 is er nauw contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) inzake deze middelen. De strenge regels vanuit de WBI zorgen ervoor dat projecten met studentenhuisvesting niet in aanmerking kwamen. Nu de WBI is toegekend aan een beperkt aantal projecten, werkt BZK aan een alternatieve regeling voor het resterende bedrag. Er zal gekeken worden welke studentenprojecten er binnen deze regeling in aanmerking komen.