Doel: Laagdrempelige natuureducatie
Wat willen we bereiken?
Een zowel financieel als fysiek bereikbaar aanbod op het gebied van Natuur- en Milieueducatie (NME).
Wat gaan we daarvoor doen?
De uitvoeringsagenda Natuur- en Milieueducatie 2024-2026 is door het college vastgesteld. In de uitvoeringsagenda wordt ingespeeld op actuele ontwikkelingen en trends met betrekking tot natuur- en duurzaamheidseducatie. De grootste belevenisplekken in Rotterdam zijn de locaties van Stichting Natuurstad en Diergaarde Blijdorp. Hier worden lessen voor basisscholieren gegeven Stichting Natuurstad biedt ook schooltuinieren aan. De 8 kinderboerderijen en 14 educatieve tuinen zijn daarnaast gratis toegankelijk.
De pijlers in de uitvoeringsagenda Natuur- en Milieueducatie 2024-2026 richten zich op het bevorderen van leeractiviteiten over natuur, milieu en duurzaamheid. Uitbreiding van de huidige NME-infrastructuur in de wijken is de eerste pijler. Er zijn pilots in voorbereiding om de belevenisplekken uit te breiden voor natuur- en milieueducatie, op scouting- en (groene) speeltuinverenigingen.
Hoe meten we dat?
Aantal en percentage Rotterdamse basisscholen dat NME-lessen volgt
Er zijn in Rotterdam 209 basisscholen met 253 locaties, inclusief speciaal onderwijs.
- In 2022 schreven 204 basisscholen zich in (staat gelijk aan 98%). Rotterdam zet in op stabilisatie van deelname.
- In 2023 waren dit 201 basisscholen (staat gelijk aan 96%). Het aantal gegeven lessen ligt, met 1.931, 25% hoger dan 2022 vanwege het aantal groepen waar les aan gegeven is.
De prestatieafspraken met Natuurstad worden herijkt in relatie tot de uitvoeringsagenda NME.