Wat willen we bereiken?

Een mooie, diverse en uitnodigende openbare ruimte met een goed gespreid en toegankelijk recreatief aanbod.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We initiëren 50 aansprekende klimaatadaptieve projecten in de openbare buitenruimte waarbij we onder andere groen en/of bomen toevoegen en buffers voor regenwater aanleggen. Hiermee beperken we hittestress, droogte en regenwateroverlast. De projecten worden waar mogelijk gekoppeld aan het (riool-)vervangingsprogramma.
  • Groot onderhoud aan en vervangingen van areaal wordt zoveel mogelijk gecombineerd en integraal uitgevoerd teneinde de overlast tot een minimum te beperken.
  • Bij vervangingsprojecten op speel- en sportplekken en recreatiegebieden wordt, ingezet op een meer divers aanbod voor meerdere doelgroepen. Hierbij realiseren we meer publieke sportvoorzieningen in de buitenruimte waar Rotterdammers gratis kunnen sporten.
  • We realiseren jaarlijks 10 extra watertappunten en 50 extra bankjes.
  • We investeren in de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mindervalide Rotterdammers. Dit doen we door jaarlijks 10 slechttoegankelijke plekken in de buitenruimte aan te pakken.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2023

Begroting

2024

Realisatie

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Raming

2028

Het realiseren van 50 klimaatadaptieve projecten 2 15 - 30 50    
Aantal extra geplaatste bankjes 77 50 - 50 50    

Aantal extra geplaatste watertappunten

10 10 - 10 10    

Toelichting indicatoren

Het realiseren van 50 klimaat adaptieve projecten

De gemeente maakt wijken groener, klimaatadaptiever en meer biodivers door extra groen en waterbergingen toe te voegen aan lopende buitenruimteprojecten, zoals rioleringsprojecten. Het doel is om in deze collegeperiode 50 projecten groener, klimaatadaptiever en meer biodivers uit te voeren. We liggen op schema om onze doelstelling te behalen met 2 pleinen gereed, 2 pleinen in uitvoering, en 10 pleinen in voorbereiding, samen met 2 klimaatadaptieve projecten in uitvoering en 24 projecten in verschillende fasen van voorbereiding. 

 

Aantal extra geplaatste bankjes en watertappunten

De gemeente plaatst in deze collegeperiode 50 extra banken en 10 extra watertappunten per jaar. Dit doel haalt de gemeente dit jaar.

In 2024 is de pilot ’beterbank’ gestart. Deze bank bestaat uit 6 verschillende FSC-houtsoorten, afkomstig uit duurzaam beheerde gemeenschapsbossen. Het doel van deze proef is om meer variatie in houtsoorten te kunnen gebruiken, wat gunstig is voor de afzetmarkt van gemeenschappen die via duurzaam bosbeheer effectief bijdragen aan natuurbehoud.