Toelichting indicatoren
* Voor deze collegetarget wordt de nulmeting en daarbij de overige streefwaarden herzien, om er zeker van te zijn dat de target alleen het aantal cliënten in verblijf meetelt. In de administratie van aanbieders is niet gespecificeerd of kinderen in een instelling verblijven of gebruik maken van de nieuwe en/of ambulante zorgvormen. De herziene waarden gaan binnenkort naar de rekenkamer. Voor het jaar 2020 is nog geen gespecificeerde data ontvangen van de GRJR.
** We constateren dat er minder jeugdigen een maatregel opgelegd krijgen. We gaan ervan uit dat dit samenhangt met de verzwaring van het voorveld, waardoor jeugdigen en gezinnen zonder maatregel zo worden geholpen dat een maatregel voorkomen kan worden.
***De effectindicator is niet gehaald. Er is geen sprake van daling van de verblijfsduur voor jeugdigen in gesloten jeugdzorg. Waarschijnlijk is de verblijfsduur door corona in 2020 juist toegenomen naar 7,8 maanden. We rekenen dit jaar met een andere rekenmethode. Als we het hele traject rekenen inclusief overplaatsingen en interne doorplaatsingen van begindatum tot einddatum, ontstaat een zuiverder beeld over de verblijfsduur van de jongere dan genoemd cijfer van 7,8 maanden. Tot nu toe werd elke overplaatsing als een nieuw traject geteld. Met de nieuwe rekenmethode is de gemiddelde plaatsingsduur van 8,9 maanden voor de in 2020 uitgestroomde jeugdigen. Omdat de effectiviteit van een intensief behandeltraject na 6 maanden afneemt, is in december 2020 in de bovenregionale stuurgroep jeugdhulp+ afgesproken dat jeugdigen maximaal 6 maanden gesloten zitten en dat er vervolgens passend aanbod beschikbaar is.
**** Streefwaarden en realisatie zijn op deze indicator bijgesteld. Sinds 2020 worden deze data op een nieuwe manier gegenereerd. Hierdoor wijken nieuwe cijfers voor deze indicator af van cijfers zoals eerder gerapporteerd in de collegeverantwoording en tevens wijken de cijfers af van de laatste rapportage in de Staat van de Jeugd, editie 2020 (waarin cijfers over 2019).
Gezien de ontwikkeling op deze indicator moeten we er rekening mee houden dat de streefwaarde op deze effectindicator niet gehaald zal worden in 2022. De stijging van het aantal delicten laat ons nogmaals zien dat we ons onverminderd hard moeten blijven inzetten op de aanpak van jeugdcriminaliteit.
***** T.a.v. de indicator wachttijd Jeugdbescherming: In 2019 werd slechts 24% van de aanmeldingen voor jeugdbescherming voorzien van een jeugdbeschermer. Dit is in 2020 enorm verbeterd, over het hele jaar is 81%. Wanneer we kijken naar Q4 dan wordt zelfs meer dan de streefwaarde behaald, nl. 93%.
****** De ambitie is om de doorlooptijd van crisishulp te verminderen: residentiele plaatsingen terugbrengen naar de vastgestelde norm van gemiddeld 4 weken. De gemiddelde plaatsingsduur bij de residentiele crisishulp open is in 2020 43,5 dagen. In 2019 was dit 38,5 dagen. De lengte van het verblijf is gestegen met vijf dagen, dit komt vooral doordat doorplaatsing naar vervolghulp (verblijf met behandeling en langdurig verblijf) zeer moeizaam verliep.
Wel zien we in 2020 een daling van ambulante crisishulp. Mogelijk is door corona langer dan anders gewacht met een crisismelding.
******* Het aantal weken is in 2020 verminderd tot onder de streefwaarde, dus de duur van de OTS is meer dan verwacht gedaald.