Sorga

Met Sorga worden de Wmo en Jeugdwet processen in de backoffice vergaand geautomatiseerd, waarbij de gebruikers op een zo gebruiksvriendelijke manier worden ondersteund. Met als uiteindelijke doel dat de burger met zorgbehoefte zo snel mogelijk deze zorg geleverd krijgt. Rotterdam heeft naast de software de bijbehorende ontwikkelaars overgenomen van Wigo4IT om de applicatie in eigen beheer verder te ontwikkelen. De infrastructurele overgang van Sorga naar gemeente Rotterdam heeft in juni 2023 plaatsgevonden. De voortgang van het project Sorga is opgenomen in de Monitor ICT Projecten oktober 2023 tot en met januari 2024.  

 

Tijdens het programma Ontvlechting Sorga uit Socrates hebben er op meerdere momenten data migraties plaatsgevonden van verschillende productgroepen. De laatste migratie van 19 april 2023 betrof de grootste migratie van WMO arrangementen. Zoals eerder aangegeven zijn er in het tweede en derde kwartaal problemen ontstaan rondom het informatiemanagement als gevolg van de migratie. Een gevolg van de migratie was dat gegevens in de keten niet meer consistent waren tussen de bestelmodule en Sorga. In het tweede en derde kwartaal is gewerkt aan herstellen van deze data-discrepanties en is er ingezet op betere monitoring in de keten. In het vierde kwartaal heeft ook een rest-datamigratie plaatsgevonden naar Sorga en de Bestelmodule van een groep gemiste voorzieningen. In het vierder kwartaal is er een tevens een traject gestart door Financial Auditing om zowel het besluitvormingsproces als de resultaten van de laatste datamigratie te monitoren.  Naast de inzet op betere monitoring en informatie ontsluiting is Sorga ook gestart met de doorontwikkeling van nieuwe functionaliteit.  Er is gewerkt aan verdere automatisering om efficiëntere processen in te richten. Ter automatisering van handmatige processen worden de "verzoek om toewijzing" berichten (315 berichten) geautomatiseerd waardoor er geen handmatige handelingen meer zijn voor BO medewerkers. Deze ontwikkelingen zullen in 2024 worden voortgezet.  

Integraal Huisvestingsplan (IHP) Zorg

In 2023 is gewerkt aan het nieuwe IHP Zorg (Beschermd Wonen & Maatschappelijke Opvang). Bij de Voorjaarsnota 2024 worden de herijkte Integrale Huisvestingsplannen (IHP’s) 2024-2034 ter besluitvorming voorgelegd aan het college om vervolgens ter vaststelling te worden aangeboden aan de gemeenteraad. Het IHP is een programma voor renovatie en vervanging van gemeentelijk vastgoed, inclusief de daarvoor benodigde middelen en dekking. Het IHP Zorg (Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang) heeft een vrij kleine portefeuille. In totaal heeft de gemeente voor deze doelgroepen 18 panden in eigendom. We hanteren net als in het voorgaande IHP de volgende uitgangspunten:

  • Opvang liefst in eigendom van de gemeente. De panden die we voor deze functies in ons bezit hebben willen we behouden en wanneer uitbreiding nodig is heeft het de voorkeur de panden zelf te verwerven danwel te ontwikkelen.
  • Wonen: markt/corporaties eerst aan zet. Als het gaat om doorstroomvoorzieningen of beschermd wonen zien we daar in eerste instantie een taak voor de corporaties en/of andere investeerders. Omdat het vastgoed zeer schaars is en de nood hoog, zetten we in op het behoud van een kleine flexibele schil in eigendom van de gemeente.

 

In 2023 is behalve aan de herijking van het nieuwe IHP in dit kader gewerkt aan de volgende projecten:

  • Aankoop opvangvoorziening Lange Hilleweg afgerond (betreft bestaande opvangvoorziening CVD)
  • Voorbereiding verbouwing Kralingse Plaslaan voor opvang jongvolwassenen (oplevering in 2027)
  • Verbouwing Oude Watering Beverwaard voor beschermd wonen jongvolwassenen (oplevering in 2024)
  • Verbouwing Volkelstraat Winteropvang voorbereid (oplevering 2024)

Integraal Huisvestingsplan (IHP) Welzijn

Het Integraal Huisvestingsplan Welzijn geeft een investeringsagenda voor de vervanging en renovatie van bestaande welzijnsvoorzieningen voor 10 jaar, gerekend vanaf de start in 2021 en een doorkijk naar 20 tot 25 jaar.

Voortgang lopende projecten: 
Vanuit het IHP zijn er 6 panden in de initiatieffase. Van deze 6 panden moeten er 5 vervangen worden: 

  1. Huis van de Wijk Oud-Mathenesse 
  2. Huis van de Wijk Schiebroek-Zuid 
  3. Huis van de Wijk Irene 
  4. Huis van de Wijk de Hoekstee 
  5. Huis van de Wijk Riederkwartier 

Voor het zesde pand, het Huis van de Wijk de Banier, loopt een traject om te beoordelen of het vervangen of gerenoveerd moet worden.