Wat willen we bereiken?

  • Rotterdammers ontmoeten elkaar in de Huizen van de Wijk en doen samen activiteiten.

  • Rotterdammers ondersteunen elkaar zoveel mogelijk via vrijwilligerswerk.

  • Rotterdammers weten de weg naar passende ondersteuning te vinden.

  • Rotterdammers ontvangen indien nodig passende ondersteuning.

  • Rotterdamse mantelzorgers blijven vitaal en voelen zich ondersteund in hun zorgtaak.

  • Rotterdammers zijn digitaal vaardig en maken gebruik van e-health.

  • Rotterdammers worden ondersteund in hun ‘right to cooperate’.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We zorgen voor passend activiteitenaanbod in de Huizen van de Wijk.

  • We zorgen ervoor dat Welzijn in ieder gebied gebruikt maakt van Zorgzaam 010 en zowel bewoners als organisaties hiernaar verwijst.

  • We zorgen voor een mantelzorgondersteuner in ieder gebied.

  • We bieden passende en integrale ondersteuning door verlenen van basishulp en casusregie.

  • We gaan meer algemene en flexibele vormen van respijtzorg ontwikkelen.

  • We versterken de digitale vaardigheden van Rotterdammers door meer passend aanbod en meer zichtbaarheid.

  • We stimuleren het gebruik van e-health door meer en meer zichtbaar aanbod, passend bij de specifieke hulpvraag. Voor digitale vaardigheid (of beperking) in relatie tot het digitale zorg- en welzijnsaanbod bieden zorgaanbieders, welzijnspartijen en de bibliotheek verschillende vormen van ondersteuning aan om digitaal vaardig te worden.

  • We wijzen Rotterdammers de weg in het ondersteuningslandschap (bijvoorbeeld in de wijk en naar een wijkteam of zorgaanbieder).

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

  • In de Huizen van de Wijk is een gevarieerd aanbod van activiteiten gericht op de drie prioritaire doelgroepen van de welzijnsopdracht, te weten: ouderen, kwetsbare rotterdammers en jeugdigen. Daarbij is ook gestart met een pilot om de Huizen van de Wijk ook buiten de reguliere openingstijden beschikbaar te stellen aan organisaties/verenigingen uit de wijk.

  • In ieder gebied maakt de welzijnspartij gebruik van Zorgzaam010 en verwijst bewoners daar naartoe. Zorgzaam010 heeft fysieke steunpunten in de 7 Huizen van de Wijk.

  • Iedere welzijnspartij heef een mantelzorgondersteuner die specifiek wordt ingezet op de ondersteuning van mantelzorgers.

  • Welzijnspartijen hebben een gevarieerd aanbod van activiteiten om oudere Rotterdammers meer digitaal vaardig te maken. Voorbeelden daarvan zijn inloopspreekuren, maar ook cursussen en themabijeenkomsten.

  • E-health wordt gestimuleerd door o.a. de comfortwoningen die in 4 gebieden bestaan, de uitleenservice waarbij ouderen kennis kunnen nemen en de voordelen van e-healthtoepassingen kunnen ervaren. In ieder gebied heeft de welzijnspartij de beschikking over de zogenaamde digikoffer die gebruikt wordt bij voorlichting over e-health en het digitaal vaardiger maken van ouderen.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

 

Realisatie

2021

 

Realisatie

2022

 

Begroting

2023

 

Realisatie 

2023

 

Raming

2024

 

Raming

2025

 

Raming

2026

 

Raming

2027

Aantal cliënten met een maatwerkvoorziening/arrangement
Wmo (BBV indicator)

Rotterdam

Nederland

 

 

86

niet bekend

 

 

84

700

           

% Van alle jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp (BBV indicator)

Rotterdam

Nederland

 

8,7%

13,2%

 

8,8%

13,4%

 

 

8,1%

11,1%

       
Aantal Rotterdammers dat voor ondersteuning gebruik maakt van de wijkteams 9.299 10.071  

10.145

       
Aantal vragen van Mantelzorgers en partners dat bij de Mantelfoon binnenkomt 800 1.020 1.200 1.100 1.200 1.300 1.400  

Toelichting indicatoren

Het aantal cliënten met een maatwerkvoorziening/arrangement Wmo (BBV-indicator, Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten)

Deze indicator geeft een inschatting van het aandeel van de Rotterdamse bevolking dat gebruik maakt van een Wmo-maatwerkvoorziening. Dit kan gaan om een integraal Wmo-arrangement, een woningaanpassing of vervoer op maat. Het gaat om alle vormen van ondersteuning die op grond van de Wmo verstrekt wordt en waarvoor in Rotterdam een beschikking is vereist. De indicator toont het aantal cliënten met een Wmo-maatwerkvoorziening per 1.000 inwoners. De indicator heeft geen streefwaarden, maar laat de ontwikkeling zien. Daarom zijn de jaren 2023 tot en met 2027 blanco.

 

Het percentage van alle jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp (BBV-indicator)
Het percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp ten opzichte van alle jongeren tot 18 jaar. Onder jeugdhulp wordt verstaan de hulp en zorg zoals deze bedoeld en beschreven is in de Jeugdwet (2014). Het betreft hulp en zorg aan jongeren en hun ouders bij psychische, psychosociale en of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking van de jongere, of opvoedingsproblemen van de ouders. De indicator heeft geen streefwaarde maar laat de ontwikkeling zien daarom zijn de jaren 2023 tot en met 2027 blanco. Bron: CBS-cijfers 1e halfjaar 2023.

 

Het aantal Rotterdammers dat voor ondersteuning gebruik maakt van de wijkteams
Deze indicator geeft het gemiddeld aantal actieve casussen weer: hoeveel Rotterdammers maken op enig moment in een kalenderjaar gebruik van ondersteuning door de wijkteams. De indicator heeft geen streefwaarden, maar laat de ontwikkeling zien. Daarom zijn de jaren 2024 tot en met 2026 blanco. Het aantal actieve casussen voor de realisatie 2023 is voor de periode 1 januari 2023 tot 1 januari 2024. De stijgingen vanaf 2021 worden volledig veroorzaakt doordat de gemeente de gedupeerden van de Toeslagenaffaire die geholpen worden bij de wijkteams worden opgeteld. Het totaal aantal actieve casussen is al langere tijd redelijk stabiel.

 

Het aantal vragen van mantelzorgers en partners dat bij de Mantelfoon binnenkomt
De gemeente blijft in zetten op een gestage groei van de bekendheid en het bereik van Mantelfoon bij mantelzorgers en partners. In 2023 zijn er ongeveer 1110 mantelzorgvragen binnengekomen.

 

Sorga

Met Sorga worden de Wmo en Jeugdwerkprocessen in de backoffice vergaand geautomatiseerd. De gebruikers krijgen daarbij op een zo gebruiksvriendelijke manier ondersteuning. Het uiteindelijke doel is dat de burger met zorgbehoefte zo snel mogelijk zorg geleverd krijgt. Rotterdam heeft naast de software de bijbehorende ontwikkelaars overgenomen van Wigo4IT om de applicatie in eigen beheer verder te ontwikkelen. De infrastructurele overgang van Sorga naar gemeente Rotterdam heeft in juni 2023 plaatsgevonden.