Wat willen we bereiken?

Oudere Rotterdammers zijn zo lang mogelijk vitaal 

  • Meer ouderen omarmen een gezonde leefstijl. 
  • Minder ouderen zijn eenzaam.  

 

 Oudere Rotterdammers wonen zo lang mogelijk zelfstandig 

  • Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen. 
  • Ouderen krijgen passende zorg en ondersteuning. 
  • Rotterdam is een dementievriendelijke stad. 

Wat gaan we daarvoor doen?

Oudere Rotterdammers zijn zo lang mogelijk vitaal

  • Inzet op valpreventie door interventies als ‘Thuis Onbezorgd Mobiel’ en ‘Minder vallen door meer bewegen’.
  • Ouderen sporten en bewegen meer door inzet van bijvoorbeeld laagdrempelig beweegaanbod, ‘walking sports’ en de Senior games. 
  • Inzet op de huisbezoeken aan 75+’ers en het verwijzen naar voorzieningen in de wijk 
  • Activiteiten rondom zingeving en rouwverwerking, zoals ‘Ouderdom komt met vragen’, ‘Rouw en verlies’, ‘Zin in Leven’ en maatjesprojecten.

 

Oudere Rotterdammers wonen zo lang mogelijk zelfstandig

  • Ontwikkeling van woon(zorg)concepten voor ouderen. Dit gebeurt zowel in nieuwbouw als in bestaande seniorencomplexen. Op dit moment zijn er 6 Thuisplusflats. Dit aantal breiden we uit met 14 nieuwe Thuisplusflats, door in bestaande seniorencomplexen dagelijkse activiteiten en een vast Thuisplusflat-team met medewerkers van welzijn, wonen en zorg te realiseren.  Daarnaast wordt ook ingezet op de ontwikkeling van nieuwe woon(zorg)concepten en daarmee aan het toevoegen van geschikte woningen bestemd voor ouderen. Wijkgerichte samenwerking en een dementievriendelijke stad.
  • Organisatie van niet-geïndiceerde dagbesteding en het stimuleren van projecten als bijvoorbeeld ‘DemenTalent’, voetbalherinneringen en ‘BedtimeStories’.
  • Brede uitvraag naar welke ondersteuning passend is om zelfstandig te kunnen blijven wonen.
  • Aanbod van passende ondersteuning vanuit wijkteam of Wmo- maatwerkvoorzieningen.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

In 2023 zijn de meeste acties vanuit de actieagenda Goud voor Oud samen met de partners in gang gezet. Bij onderstaande indicatoren geven we aan wat er in 2023 is bereikt.

Zorg- en wijkrestaurants

Dit college vindt zorg- en wijkrestaurants belangrijk. Hier kunnen ouderen elkaar ontmoeten en samen een betaalbare, gezonde maaltijd nuttigen. Samen eten is immers gezellig en voorkomt eenzaamheid. Voor de zomer 2023 is een subsidieregeling opengesteld, waarmee de komende jaren ruim 2 miljoen euro beschikbaar gesteld wordt om voor de komst van nieuwe zorg- en wijkrestaurants te ondersteunen en voor het stimuleren van om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. In 2023 zijn de eerste 9 subsidies verstrekt.

 

Huismeesters met sociale rol

Een ander onderdeel van de actieagenda voor ouderen is om, in samenwerking met de wooncorporaties, in te zetten op huismeesters met een sociale rol in de seniorencomplexen. De motie Stadsbreed uitrollen van huismeesters is in juli 2023 aangenomen, evenals het amendement dat hiervoor nog eens € 500.000 beschikbaar stelt. Samen met de corporaties komt er een plan van aanpak. (Document RotterdamRaad - [23bb004848] Stadsbreed uitrollen huismeesters - iBabs RIS).

Hoe meten we dat?

Indicatoren

 

Realisatie

2021

 

Begroting

2022

 

Realisatie

2022  

 

 

Begroting

2023

 

Realisatie

2023

 

Raming

2024

 

Raming

2025

 

Raming

2026

 

Raming

2027

Collegetarget woon(zorg)concepten: In de collegeperiode 2022-2026 worden, zowel in bestaande wooncomplexen voor ouderen als in nieuwbouw waarvan de bouw gaat starten, 24 woon(zorg)concepten voor ouderen gerealiseerd.  

Niet van toepassing 1 1 3 2 16 24

24

 
Aantal deelnemers valpreventietrainingen 75 288 300 608 nntb 608 608 608  
Aantal bezochte ouderen en doorverwijzingen naar voorzieningen in de wijk

1.288

859

2.500

625

1.992

525

2.500

625

nntb

2.500

625

2.500

625

2.500

625

 
Aantal organisaties in Rotterdam dat het predicaat dementievriendelijk heeft       4 1 4 6 2  

Toelichting indicatoren

Collegetarget woonzorgconcepten 

De collegetarget heeft als doel ouderen in Rotterdam zo prettig mogelijk oud te laten worden. De collegetarget bestaat uit twee onderdelen: de uitbreiding van het aantal Thuisplusflats en de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen. In 2022 is gestart met de nieuwbouw van Simeon en Anna (Feijenoord). In 2023 is daarnaast gestart met de bouw van Odeon (Centrum). Hiermee wordt de gestelde mijlpaal van 3 complexen in 2023 niet gehaald.

Om te komen tot een uitbreiding naar 20 Thuisplusflats in de stad is er een aanbesteding gestart. De aanbestedingsstukken zijn in november 2023 gepubliceerd. Het streven is dat de nieuwe contracten rond de zomer 2024 ingaan.

 

Aantal deelnemers valpreventietrainingen
Er zijn valpreventietrainingen Thuis Onbezorgd Mobiel en Minder Vallen door meer bewegen gegeven. Het aantal deelnemers vormt de indicator. Het gaat om absolute aantallen per jaar, niet optellend. In 2022 hebben 300 ouderen een valpreventietraining gevolgd. Via de welzijnsopdracht was de opgave voor 2023 om 600 ouderen te laten deelnemen aan een valpreventieve beweeginterventie, met de intensivering vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is in 2023 extra aanbod gefinancierd. Het is op dit moment nog niet bekend hoeveel ouderen daadwerkelijk hebben deelgenomen, de cijfers worden verwacht in het tweede kwartaal van 2024.

 

Aantal bezochte ouderen en doorverwijzingen naar voorzieningen in de wijk 

Het gaat om de reguliere huisbezoeken, waarbij een 75+’er bezoek krijgt van een getrainde vrijwilliger. Bij de doorverwijzing naar voorzieningen gaat het om verwijzingen naar wijkteam, wijknetwerk, VraagWijzer of welzijnsaanbod. De cijfers over 2023 worden begin februari verwacht.

Aantal organisaties in Rotterdam dat het predicaat dementievriendelijk heeft
In een dementievriendelijke stad kunnen mensen met dementie meedoen aan activiteiten. Voor hen en voor hun mantelzorgers is er passende ondersteuning. Knelpunten worden vroegtijdig gesignaleerd en er is een ketensamenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties en gemeente om signalen tijdig en adequaat op te kunnen pakken. Het predicaat dementievriendelijke reikt Alzheimer Nederland uit aan organisaties die dementievriendelijk willen worden. Als gemeente willen wij onze medewerkers van Publieksbalies en Maatschappelijke Ondersteuning in de Wijk (MOW) scholen in het herkennen van en het omgaan met dementie. We stimuleren onze partners dit te doen en zo het predicaat te behalen. De cijfers zijn absolute aantallen per jaar, niet optellend.

In 2023 heeft tot nu toe één organisatie het predicaat Dementievriendelijk ontvangen van Alzheimer Nederland: woningbouwcorporatie Havensteder. Meerdere welzijnsorganisaties willen hun organisatie dementievriendelijk maken en het predicaat behalen. De toewijzing van het predicaat Dementievriendelijk blijft achter. Alzheimer Nederland is de werkwijze aan het actualiseren.