Projecten
Gebiedsontwikkelingen deels in of richting uitvoering
Merwe-Vierhavens M4H
M4H is een gebiedsontwikkeling die komende jaren zorgt voor een bruisend stadsdeel met woningen, bedrijvigheid, horeca, evenementen, onderwijs en cultuur.
In 2023 is het Ontwerpbestemmingsplan en de Milieueffectrapportage (MER) M4H ter inzage gelegd. Op 22 juni 2023 heeft de gemeenteraad het masterplan Merwehaven en de grondexploitatie vastgesteld. Daarnaast is er definitief circa €13 mln. ter beschikking gesteld vanuit NOVEX Gebiedsbudget voor de gebiedsontwikkeling M4H. Tot slot is in december 2023 het warmteplan M4H vastgesteld door de gemeenteraad.
Feyenoord City
Feyenoord City is een grote gebiedsontwikkeling met duizenden woningen en een scala aan voorzieningen. Na de vernietiging van het bestemmingsplan en het besluit van het college om de gebiedsontwikkeling voort te zetten zonder een nieuw stadion eind 2022, is in 2023 gewerkt aan de herziening van de Gebiedsvisie Stadionpark uit 2018 en de herziening van het Masterplan Feyenoord City uit 2019. Er is een ambitiedocument opgesteld voor de Waterkant (waar voorheen het nieuwe stadion gepland stond) na een uitgebreide participatietraject halverwege het jaar en de herziening van de gemeentelijke grondexploitatie uit 2021. Deze documenten zullen in het voorjaar van 2024 ter besluitvorming aan de raad worden aangeboden. In oktober heeft het college de eindrapportage en het reflectierapport naar de raad gestuurd waarmee de raad Feyenoord City 1.0 formeel kan afsluiten.
Zie voor de 9e en meest recente voortgangsrapportage: Voortgangsrapportage Feyenoord City.
Brainpark
De daadwerkelijke transformatie van Brainpark 1 is in 2023 gestart. Greystar is in juli begonnen met de bouw van haar project aan de K.P. Van der Mandelelaan 130. De 614 (studenten) woningen zullen in 2026 opgeleverd worden.
Verder is het bestemmingsplan van Fase 1 en 2a van ontwikkelaar Bakkers Hommen unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. Het gaat hier om 743 huurwoningen in het midden- en hogere segment. Het bestemmingsplan van fase 2b is in het 4e kwartaal ter inzage gelegd, evenals dat van het project Rush van Van der Vorm Vastgoed. Beide projecten kennen circa 400 huurwoningen voor de doelgroepen studenten en starters (Van der Vorm) en ouderen (Bakkers Hommen).
Rijnhaven
De Rijnhaven is een samenhangende gebiedsontwikkeling die bestaat uit een verstedelijkingsprogramma en de aanleg van het Rijnhavenpark. Het dempen van de haven is in volle gang en het nieuwe land wordt steeds beter zichtbaar. Eind 2023 is een tweetal kwaliteitskaders opgeleverd: het Warmteplan is vastgesteld door de gemeenteraad en het college heeft het Voorlopig Ontwerp voor het landdeel van het Rijnhavenpark vrijgegeven. De komende tijd wordt de aanbesteding voor het eerste bouwblok voorbereid.
Het Rijnhavenpark (onderdeel van de gebiedsontwikkeling Rijnhaven) is opgenomen in de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor Grote Projecten
Hart van Zuid
De omgeving rondom Zuidplein en Ahoy’ ontwikkelt zich stap voor stap tot een aantrekkelijk centrum. Afgelopen jaar is de herinrichting van de Gooilandsingel afgerond en feestelijk geopend, gecombineerd met een zomerfeest voor bezoekers en bewoners van het gebied. Tijdens het winterfeest in december is het gebied opnieuw in het zonnetje gezet en zijn bewoners en bezoekers geïnformeerd over de ontwikkelingen voor de komende jaren.
Het hotel naast Ahoy’ is in gebruik genomen en er is gestart met de bouw van de naastgelegen parkeergarage. In december 2023 in Winkelcentrum Zuidplein een vestiging geopend van het nieuwe Werkcentrum Rijnmond, een samenwerkingsverband van 20 partners uit de regio. Het werkcentrum is het 1-ingangsloket voor werkzoekenden en werkgevers met vacatures. Het werkcentrum Rijnmond levert een belangrijke bijdrage aan de sociale doelstellingen van Hart van Zuid.
Dit project valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor grote projecten.
Diverse Gebiedsuitwerkingen in de Omgevingsvisie
Oostflank
Op 21 december 2023 heeft de gemeenteraad de partiële herziening van de Omgevingsvisie voor de Oostflank en bijbehorende Gebiedsuitwerking Oostflank vastgelegd. Met dit besluit heeft de gemeenteraad de kaders vastgelegd voor de ontwikkeling van het gebied tussen de Alexanderknoop en Zuidplein. Belangrijke kaders daarbij zijn:
- Investeringen in de groenstructuur, zoals de aanleg van een nieuw rivierpark op de noord- en zuidoever en het versterken van de verbindingen zoals via de Bos-as tussen het Schollebos in Capelle en het Kralingse Bos;
- Realisatie van circa 30.000 woningen, 30.000 arbeidsplaatsen en voorzieningen in gemengde buurten, met veel groen en water;
- Een nieuwe stadsbrug, een hoogwaardige ov-verbinding en permanent station bij Stadionpark als aanjagers voor de gebiedsontwikkeling en het vergroten van kansen voor mensen;
- Behouden en versterken van de sportvoorzieningen in het gebied.
Deze ontwikkelingen en investeringen dragen bij aan het realiseren van één ongedeelde stad en toekomstbestendige wijken.
Binnenstad op twee oevers
In 2023 is gewerkt aan het invulling geven aan de in 2021 vastgestelde Koers Binnenstad. In deze koers is de inzet gericht op een groene en vitale binnenstad op twee oevers, voor iedereen in 2040. Hiervoor is gewerkt aan diverse activiteiten en projecten om tot concrete resultaten te komen binnen deze collegeperiode en het dichterbij brengen van de ambities uit de Koers Binnenstad. Hiervoor is het product Uitvoering Koers Binnenstad 2024 – 2026 opgesteld, dat overzicht geeft van de voornaamste lopende werkzaamheden vanuit verschillende portefeuilles. Dit stelt de gemeente in staat om effectiever en gerichter te sturen op samenhang en goede groei in de binnenstad. Zo kan worden bijgestuurd en in worden gespeeld op nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad van morgen en zorgen dat ontwikkelingen van meerwaarde zijn voor de bestaande stad. Hiervoor zijn ook de verschillende wijkraden in het gebied Binnenstad geïnformeerd en is aansluiting gezocht met de prioriteiten tussen de Uitvoering Koers Binnenstad en de Jaaractieplannen. Meer informatie: Binnenstad.
Koers op Zuid
Op 5 december 2023 is door het college de gebiedsgerichte uitwerking voor Zuid vastgesteld: Koers op Zuid. Deze integrale ruimtelijk-economische koers agendeert nieuwe opgaven, geeft randvoorwaarden mee aan bestaande ontwikkelingen en brengt samenhang in de ambities voor Zuid. In de Koers wordt gekeken naar de samenhang van wonen, openbaar vervoer, werken en leren, groen en klimaat. Het gaat om balans tussen nieuwe ontwikkelingen en de huidige kwaliteiten van Zuid, zodat iedereen zich er thuis voelt. Veranderen en toch jezelf blijven. De raadsbehandeling en vaststelling is beoogd in het voorjaar 2024. Meer informatie: Koers op Zuid.
Grote opgaven randvoorwaardelijk voor grote gebiedsontwikkelingen
Oeververbinding tussen Kralingen en Feijenoord/IJsselmonde
De gemeente werkt met het Rijk en de regio aan twee projecten die belangrijk zijn voor de grote gebiedsontwikkelingen:
- Een nieuwe stadsbrug tussen Kralingen en Feijenoord/IJsselmonde, inclusief hoogwaardig openbaar vervoer (hov);
- Een nieuw station Stadionpark.
In het Bestuurlijk Overleg met het Rijk van november 2022 is gekozen voor een stadsbrug. Ook hebben gemeente, Rijk en regio afspraken gemaakt over de bekostiging. In 2023 is gewerkt aan de uitwerking in de zogenaamde Planning- en Studiefase, het vervolg van een MIRT-verkenning. De opdrachtgevers (Rijk, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Rotterdam) werkten in 2023 aan de Kwartiermakersfase, naast de verankering van de besluiten uit het MIRT 2022 in de herziening van de Rotterdamse omgevingsvisie.
In 2023 is een grote stap gezet richting een nieuwe oeververbinding in Rotterdam. Eind 2022 zijn samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt over de bekostiging van een nieuwe stadsbrug tussen Kralingen en Feijenoord/IJsselmonde, een Hoogwaardige ov-lijn tussen Kralingse Zoom en Zuidplein en een permanent station bij stadionpark. Gekoppeld aan deze bereikbaarheidsinvestering zijn afspraken gemaakt over de bouw van 35.000 woningen in de Oostflank (waarvan 30.000 op Rotterdams grondgebied) in de periode tot 2040.
De afspraken over de nieuwe stadsbrug, HOV-lijn, station en verstedelijking zijn verankerd in een herziening van de Rotterdamse Omgevingsvisie. Op 21 december heeft de gemeenteraad deze herziening vastgesteld. Daarnaast heeft de gemeenteraad het dekkingsvoorstel voor de Rotterdamse bijdrage aan de stadsbrug, HOV-lijn en station vastgesteld. Ook is eind 2023 het projectplan voor de volgende fase (Planning- en studiefase) vastgesteld. Met deze besluiten is de weg vrij voor de ondertekening van de Bestuursovereenkomst en de start van de uitwerking van de stadsbrug, HOV en station (Planning- & studiefase) begin 2024 (18 januari 2024).
P+R Meijersplein
In 2023 is de selectieleidraad voor de aanbesteding van het ontwerpteam gepubliceerd. Hier hebben 8 partijen zich op ingeschreven. In 2024 zal dit worden teruggebracht naar 1, met gunning in augustus.
P+R Kralingse Zoom
In 2023 zijn 5 partijen geselecteerd die een schetsontwerp gaan maken voor de optopping van de bestaande parkeergarage. Dit leidt in mei 2024 tot gunning, waarna het winnende ontwerpteam een definitief ontwerp kan gaan maken.
Roseknoop
De werkzaamheden van de Roseknoop lopen voorspoedig. De Laan op Zuid en het Varkenoordseviaduct zijn op maandag 2 oktober 2023 heropend, vier weken eerder dan de planning. De 2e Rosestraat (tussen de Laan op Zuid en het Albeda College) is in december 2023 weer opengesteld voor al het verkeer. Aan de andere kant van de 2e Rosestraat (tussen de Laan op Zuid, Beijerlandselaan en Hilledijk) vinden tot eind september 2024 nog verschillende werkzaamheden plaats; herinrichting, asfaltering, bestratingswerkzaamheden, groenvoorzieningen, stedelijk meubilair wordt geplaatst. Naar verwachting wordt het resterende deel van de Roseknoop (Rosestraat, Beijerlandselaan en de Putselaan) volgens planning opgeleverd.
Dit project valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor grote projecten
A16 Rotterdam
Met de aanleg van de “A16 Rotterdam” zorgt Rijkswaterstaat aan de noordrand van Rotterdam voor een nieuwe snelwegverbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij de Doenkade. Dit zal vanaf eind 2025 leiden tot een betere doorstroming en bereikbaarheid van stad en regio. Langs het vliegveld is een deel van de nieuwe snelweg in gebruik genomen als vervanging van de Doenkade. In het Lage Bergse Bos is de tunnel in ruwbouw gereed gekomen en worden de tunnelinstallaties aangebracht, zodat op maaiveldniveau het park weer heringericht kan gaan worden. Voor de vervanging van het bestaande viaduct in de A16 boven de Hoofdweg zijn de werkzaamheden gestart die de aanleg van de tijdelijke bypass aan de westzijde mogelijk moeten maken. Hierbij wordt geprobeerd de hinder zoveel mogelijk te beperken.
Dit project valt onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor grote projecten
Stadsprojecten
De Stadsprojecten zijn investeringen in de buitenruimte, met een veel breder effect dan alleen een aantrekkelijke buitenruimte. Ze dragen bij aan de mobiliteitstransitie en klimaatadaptatie, aan de economie van de stad en aan werkgelegenheid. Ze zorgen er ook voor dat er ruimte voor nieuwe woningen ontstaat in de stad. Het Definitief Ontwerp (DO) voor het Stadsproject Hofplein is inmiddels vastgesteld en ook een aantal andere Stadsprojecten is ver gevorderd met het ontwerp. Voor onder andere Hofbogenpark en Alexanderplein wordt naar verwachting het DO in 2023 vastgesteld. Middelen worden aangevraagd op basis van de projecten waarvan verwacht wordt dat ze het komende jaar een definitief ontwerp vast kunnen stellen; de hoogte van het krediet is daarom elk jaar anders.
De projecten Hofbogenpark, Hofplein en Rijnhavenpark vallen onder de Monitor Grote Projecten. Zie voor de meest recente rapportage de volgende link: Monitor grote projecten