Wat willen we bereiken?

  • Het realiseren van groene en blauwe verbindingen en het verlevendigen van de rivieroevers. In een steeds drukkere stad is een prettige buitenruimte belangrijk. Daarom richten we ons op betere routes langs de rivieren, verlevendiging van de oevers door er functies aan toe te voegen, verbetering en vergroening van verbindingen tussen wijken en door wijken heen, zodat er aantrekkelijke routes ontstaan voor beweging, ontmoeting en recreatie. Deze collegeperiode ligt de focus met name op de volgende groenblauwe verbindingen: Heemraadssingel – Van Aerssenlaan, Steilrand, Rotterdamse Rotte en Rondje bruggen Nieuwe Maas.

 

  • Ruim baan voor fietsers en voetgangers. In de hele stad, in het bijzonder in de binnenstad en bij ov-knooppunten, komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het ov. Dit zorgt voor een veliger gevoel en ruimte voor ondernemers in de buitenruimte, zoals voor horeca. Daarnaast zorgt dit voor mogelijkheden de stad te verdichten, terwijl de gezondheid verbetert en de wijken prettig leefbaar blijven. Waar nodig en mogelijk hanteren we een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur als norm. De ruimte die vrijkomt bij de mobiliteitstransitie kunnen we gebruiken voor kwaliteitsverbetering en vergroening. Dit draagt bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.

 

  • Het groener en meer klimaatadaptief maken van parken, straten, plein en boulevards. Om fijn te kunnen leven, maakt de gemeente de stad biodiverser en groener. De maatregelen staan in de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit die wordt opgenomen in de Groenagenda. In ‘stenige’ stadswijken verbetert en vergroent de gemeente de openbare ruimte. Verder zorgt de gemeente voor betere pleinen door meer groen en groeiruimte voor bomen, betere wateropvang en nieuwe groene locaties in de wijken. Deze maatregelen zorgen voor koelere buitenruimte in de zomer, een gezondere leefomgeving en minder kans op wateroverlast bij hevige regenbuien.

 

  • Verbetering van de (milieu)kwaliteit van de leefomgeving. De overheid heeft de plicht om de milieukwaliteit op orde te brengen of te houden. Rotterdam doet dit door geluidsoverlast, luchtvervuiling en bodemverontreiniging terug te dringen en de kans te beperken op en het effect van milieu-incidenten bij het werken met en vervoeren van gevaarlijke stoffen. Dit is essentieel voor een gezonde fysieke leefomgeving.

Wat gaan we daarvoor doen?

Groene en blauwe verbindingen

  • Nieuwe Maas versterken als centraal park met focus op het gebied tussen de stadsbruggen (Rondje Bruggen). We verkennen de mogelijkheden voor meer levendige functies, zoals horeca en recreatief gebruik van plekken langs de rivier.
  • Het Rotterdamse deel van Landschapspark De Rotte versterken, van de dam tot de Zevenhuizerplas. We richten ons daarbij vooral op het recreatieve gebruik op en aan de Rotte. Via het recreatieschap Rottemeren draagt de gemeente bij aan de ontwikkeling van het Landschapspark ten noorden van Rotterdam.
  • Groene verbindingen versterken, bijvoorbeeld langs singels en dijken. Groenblauwe verbindingen, zoals de Rotterdamse Rotte en Heemraadssingel-Van Aerssenlaan worden verbeterd. Dat is goed voor recreatie, biodiversiteit en biedt bescherming tegen wateroverlast. Hierover staat meer informatie in het begrotingsprogramma Beheer van de stad.
  • De drie stadsprojecten Nelson Mandelapark, Rijnhavenpark en getijdenpark Feijenoord verder ontwikkelen. Deze projecten dragen bij aan levendige rivieroevers.

 

Ruim baan voor fietsers en voetgangers

  • Stimulering van actieve mobiliteit voor alle doelgroepen door het aanleggen van fiets- en wandelpaden. Extra aandacht voor scholen en ov-knooppunten.
  • Verkeerscirculatieplan voor de hele stad en uitvoeringsstrategie voor een autoluwere binnenstad en het Oude Westen, Nieuwe Westen, Middelland en Oude Noorden.
  • Jaarlijks de aanpak van de tien meest verkeersonveilige plekken. Opsporing van asociaal rijgedrag en aanpakken van de daders.
  • Voorbereiding op de snelheidsnorm van maximaal 30 km per uur in de stad.

 

Groenagenda: Groener en klimaatadaptief

  • Vergroenen door 20 hectare extra groen aan te leggen. Waar mogelijk koppelen we de werkzaamheden hiervoor aan rioolvervanging en andere opgaven in de ondergrond en de herinrichting van de openbare ruimte (begrotingsprogramma Beheer van de stad).
  • Meer en meer divers groen aanleggen om de groenstructuur van Rotterdam te versterken. Uitgangspunten: aanpassing aan klimaatverandering en meer biodiversiteit. Zo dragen we bij aan verkoeling en gaan we overlast bij neerslag en droogte tegen.
  • Uitvoeren 50 klimaatadaptieve, groene projecten en 15 groenblauwe pleinen.
  • Groenblauwe schoolpleinen realiseren.
  • Stadsprojecten voorbereiden en waar mogelijk realiseren: Hofbogen, Hofplein, Westblaak, Schouwburgplein en Alexanderplein.
  • Het ontwikkelkader Oostflank verder uitbouwen. Dit ontwikkelkader zet in op het versterken van het groene raamwerk, waarbij kwaliteit en verbindingen in de stad en met het ommeland verbeteren. Concreet op te lossen grote schakels: Rivieroeverpark, Bos-as Prinsenlaan.

 

Verbetering van de leefomgeving

  • Per gebied bekijken wat nodig is om geluidsoverlast te verminderen en te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door betere isolatie, stil asfalt of een slimme inrichting van het gebied, waarbij bijvoorbeeld kantoren dienen als geluidsschild voor woningen.
  • Maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, onder andere door de uitstoot van het wegverkeer, de scheepvaart en de industrie terug te dringen. Deze maatregelen hangen sterk samen met verduurzaming van mobiliteit, vergroening, klimaatbeleid en de energietransitie. Zie ook het begrotingsprogramma Energietransitie.
  • Risico’s beperken bij het vervoer van gevaarlijke stoffen en bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Er wordt bijvoorbeeld bij vergunningverlening, toezicht en handhaving geprioriteerd op basis van de risico’s van de activiteiten. Daarbij besteden we bijzondere aandacht aan de veiligheid van nieuwe, zich snel ontwikkelende technologieën.
  • De bodemkwaliteit in de stad verbeteren waar dat mogelijk is, gericht op het voorkomen van mogelijk contact met verontreinigde grond. Ook gaan we verspreiding van verontreinigingen in het havengebied tegen met een gebiedsgerichte aanpak, in samenwerking met onder meer de provincie en het Havenbedrijf Rotterdam.
     

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

Groene en blauwe verbindingen

Voor de Rotte is de aanpak voor deze collegeperiode opgesteld. Hierbinnen worden meerdere projecten uitgewerkt en zoveel mogelijk al gerealiseerd. Voor Rondje Bruggen Nieuwe Maas zijn ambities opgesteld. De komende periode worden deelprojecten hierbinnen uitgewerkt. Voor de Heemraadssingel/Van Aerssenlaan is de aanpak gekoppeld aan het onderhoud van het groen en de paden van de singel, met kansen voor biodiversiteit en recreatie. Voor de Steilrand worden deelprojecten uitgewerkt, zoals een ontdekroute, natuurspeelplaats en vier bootcamp-plekken.

Het voorlopig ontwerp voor het inrichtingsplan voor de Linker Rottekade tussen de Goudse Singel en de Noorderbrug is bijna afgerond en wordt in april met bewoners besproken. De beoogde start uitvoering is voorjaar 2025. Met dit plan worden de oevers groen ingericht en de langzaamverkeersverbinding verbeterd.

 

Ruim baan voor fietsers en voetgangers

  • De fietsinfrastructuur is op negen locaties verbeterd, bijvoorbeeld door fietsstroken te verbreden of fietsoversteken te optimaliseren. Hiermee zijn meerdere scholenlocaties en ov-knooppunten beter bereikbaar geworden.
  • In juni 2023 is ‘De Aanpak Verkeerscirculatieplan Rotterdam 2023-2030' vastgesteld door het college van B en W en op 13 september besproken met de raadcommissie Mobiliteit, Haven, Economie en Klimaat. In het vervolg hierop hebben we een maatregelenpakket opgesteld en hier hebben we in de stad gesprekken over gevoerd, onder andere met wijkraden en ondernemersgroepen. 
  • Twaalf verkeersonveilige locaties zijn aangepakt. Verder hebben we in samenwerking met politie en openbaar ministerie op meerdere manieren asociaal rijgedrag bestreden onder meer door meerdere grote verkeersaso-acties, het uitdelen van bekeuringen aan verkeersaso's en het plaatsen van flitspalen.
  • De voorbereidingen voor het verlagen van de snelheid van 50 km per uur naar 30 km per uur zijn voortgezet. We hebben in dit kader gesprekken gevoerd met hulpdiensten, ov-partijen en wijkraden, om te bepalen waar de snelheid wel en niet naar 30 km per uur kan. In tussentijd voeren we in het belang van de verkeersveiligheid al 30 kilometer per uur in op wegen waar dit al wenselijk en mogelijk is. Zo hebben we de Jonker Fransstraat, Rodenrijselaan en een deel van de Laan van Nieuw Blankenburg voorzien van een 30 km per uur snelheidsregime.

 

Groenagenda: Groener en klimaatadaptief

In 2023 is het actieplan Rotterdam gaat voor groen: de groenagenda 2023 gepresenteerd aan de raad. Naast het toevoegen van 20 hectare gaat het om het realiseren van de volgende doelstellingen:

  • 40 hectare bijenlandschap, waarvan tot en met 2023 13,1 hectare is gerealiseerd.
  • Aanpak 15 pleinen, hiervan zijn er 2 gereed, 2 in uitvoering en 11 in voorbereiding
  • Realiseren van 50 klimaatadaptieve projecten, hiervan zijn inmiddels 2 projecten in uitvoering en 24 in voorbereiding

 

Verbetering van de leefomgeving

De inzet op het gebied van luchtkwaliteit, geluid, bodem en omgevingsveiligheid is onverminderd van belang, voor een gezonde leefomgeving. Rotterdam voldoet aan de huidige Europese wettelijke norm voor stikstofdioxide (NO2) en fijn-stof. Vermindering van de luchtverontreiniging blijft nog steeds noodzakelijk, omdat de normen zullen worden aangescherpt vanuit Europa.

De gemeente zet de maatregelen uit de Koersnota Schone Lucht door. De koersnota Geluid en de geluidsbelastingkaarten zijn vastgesteld.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

2022

Begroting

2023

Realisatie

2023

Raming

2024

Raming

2025

Raming

2026

Raming

2027

Collegetarget: In deze collegeperiode wordt 20 ha groen erbij gerealiseerd of wordt de planvorming afgerond en start de uitvoering ervan uiterlijk in 2026

0

5

8,1 ha, waarvan 2,8 ha groene daken

10

15

20

Collegetarget: We verbeteren de verkeersveiligheid in Rotterdam door effectieve maatregelen te treffen op de dertig meest verkeersonveilige locaties in de stad.

10 10

2

10 10 Eindwaarde: 30  

Toelichting indicatoren

Collegetarget meer groen

Tot eind 2023 staat de teller op 8,1 hectare extra groen. Hiervan is 2,8 hectare gelegen op groene daken. Na 1,5 jaar ligt de voortgang van het collegetarget op schema.

 

Collegetarget verbeteren verkeersveiligheid

In de zomer van 2023 is voor de aanpak van verkeersonveilige locaties overgestapt van de black spot-werkwijze naar de werkwijze volgens de definitie van de collegetarget. Als start hebben we de eerste 16 locaties geselecteerd en in voorbereiding genomen. Daarvan zijn er in 2023 2 gereedgekomen. Daarmee wordt een achterstand opgelopen ten opzichte van de jaarmijlpaal van 10 locaties. Deze achterstand zal in 2024 en 2025 worden ingehaald.

NB: de realisatie 2022 maakt nog geen onderdeel uit van de collegetarget, maar is voor de volledigheid opgenomen.