Wat willen we bereiken?

Alle Rotterdammers hun leven lang met plezier aan het sporten krijgen en in beweging houden.

Wat gaan we daarvoor doen?

Onderzoek en kennisdeling

In kaart brengen van de behoefte van wijkbewoners en van het aanbod aan sporten en bewegen in de wijk. De gemeente stimuleert dat het aanbod aansluit op de vraag. Onder andere door het product Sportregie brengt de gemeente jaarlijks vraag en aanbod op wijkniveau in kaart. Het Sportbedrijf Rotterdam voert dit uit.

Samenwerken sportpartners

De gemeente stimuleert tot sportdeelname en begeleidt Rotterdammers naar structureel sporten bij een sportaanbieder. Dat gebeurt door inzet van schoolsportclinics, programma’s op Cruijff Courts en Krajicek Playground. Zo houdt de gemeente verenigingen vitaal, toekomstbestendig en toegankelijk. Er start een ‘living lab’ voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook zet de gemeente combinatiefunctionarissen, schoolsportverenigingen en swapgym in. Dit doet de gemeente in het bijzonder voor doelgroepen die achterblijven in sporten en bewegen.

Samenwerken niet-sportpartners

De basisschool is een vindplaats om de Rotterdamse jeugd vroeg te laten kennismaken met sporten en bewegen. Het beleid van de gemeente Rotterdam is erop gericht basisschoolleerlingen structureel meer te laten bewegen, en hen meer te laten leren over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. De gemeente werkt hierbij zoveel mogelijk samen met uitvoeringspartners.

Via de subsidieregeling ‘Rotterdam Lekker Fit! primair onderwijs 2023-2024’ komen Lekker Fit!- basisscholen voor het schooljaar 2023-2024 in aanmerking voor subsidie voor Lekker Fit!-activiteiten. Het gaat om ongeveer de helft van alle Rotterdamse basisscholen. Niet-Lekker Fit!-scholen kunnen subsidie aanvragen voor losse onderdelen. Voor het schooljaar 2024-2025 werkt de gemeente aan een herijking van Lekker Fit!.

Met een goed sport- en beweegaanbod stimuleert de gemeente ouderen om te gaan sporten en bewegen. Daarnaast worden ouderen, die bijvoorbeeld meedoen aan Val-niet trainingen (valpreventie), doorverwezen naar een activiteit die bij hen past. Zodat ze na een dergelijke training blijven sporten en bewegen. 

Toegankelijkheid

De gemeente maakt sporten en bewegen voor mensen met een beperking beter toegankelijk. Hiervoor is samen met partners in de stad het plan Rotterdam Sport Onbeperkt opgesteld. Dit vloeit onder meer voort uit de aanbevelingen uit het onderzoek van Mulier Instituut naar de ervaringen en belemmeringen van Rotterdammers met een beperking.

De toegankelijkheid wordt verbeterd door:

  • Betere toegang tot informatie door inzet en promotie van de landelijke website Uniek Sporten. Deze website toont het sportaanbod voor mensen met een beperking, biedt nieuwsberichten en wijst op evenementen.
  • Via en met ondersteuning van Rotterdam Sportsupport bieden sportverenigingen een aanbod nieuwe sporten aan.
  • In kaart brengen van de toegankelijkheid van bestaande sportaccommodaties in Rotterdam en van mogelijkheden om die toegankelijkheid te verbeteren.
  • Nadrukkelijker opnemen van de toegankelijkheid binnen het Integraal Huisvestingsplan (IHP).
  • Verbetering van het zwemaanbod en zwemles voor kinderen met een beperking. Bijvoorbeeld door verbetering van kennis van zwemdocenten voor het geven van zwemles voor kinderen met een beperking, en door de ontwikkeling en start van extra zwemlessen voor kinderen met een beperking.
  • Uitvoering van een pilot om speeltuinen toegankelijker te maken en daarmee het samen spelen door kinderen met en zonder beperking te stimuleren. Rotterdam werkt hierbij samen met onder de Stichting Buurt- en Speelwerk Rotterdam (BSW), SportMee en Stichting het Gehandicapte Kind (SGK).
  • Via SportMee wil de gemeente drempels verlagen voor Rotterdammers met een beperking om te gaan sporten of bewegen. Deze Rotterdammers krijgen via SportMee een begeleidingsmogelijkheid naar passend sport- of beweegaanbod.
  • Met financiering van het Rijk begint de gemeente in de periode 2023-2026 een 'living lab' (een onderzoek of innovatie die in de stad wordt uitgevoerd in plaats van het "laboratorium"). Het doel is om met betrokken organisaties uit te zoeken of betere ondersteuning en sterkere stimulans een positief effect heeft op sporten en bewegen voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Subsidies

De gemeente voert enkele subsidieregelingen uit voor diverse levensfasen en doelgroepen, zoals mensen met een beperking, kinderen, sport, scouting en speeltuinverenigingen, ‘urban sport’ en kleine initiatieven.

Impact van sport/Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

Rotterdam werkt samen met verschillende partijen, uit verschillende domeinen. Die samenwerking moet leiden tot motivering van groepen die weinig bewegen om meer te gaan sporten en bewegen. Het zijn vooral volwassenen, tieners/jongeren en mensen met een beperking. Sport kan bijdragen aan het halen van doelen voor gezondheid, deelname aan de samenleving en bestrijding van eenzaamheid. Dit past binnen het landelijke Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Met de SPUK-rijksgelden, die gekoppeld zijn aan het GALA en het Sportakkoord II, kunnen ‘combinatiefunctionarissen’ zich inzetten voor de genoemde doelgroepen. Deze combinatiefunctionarissen richten zich op sport en bewegen, in combinatie met bijvoorbeeld eenzaamheidsbestrijding, betere gezondheid, minder overgewicht, meer participatie en zo meer. Hiervoor worden vooraf doelen bepaald.

Openbare ruimte

Steeds meer Rotterdammers sporten en bewegen in de openbare ruimte. Door de openbare ruimte prettig in te richten voor functionele verplaatsingen, en voor recreatieve en sportieve activiteiten, nodigt de stad uit tot sporten en bewegen. Er loopt een verkenning van de rol van sport in de openbare ruimte, onder meer door een passende norm voor sporten in de openbare ruimte op te stellen, zoals dat ook bij binnen- en buitensport is gedaan. Verder komt er een nieuwe uitvoeringsagenda voor urban sports.

Wat hebben we in 2023 bereikt en gedaan?

Samenwerken sportpartners

  • In schooljaar 2022/2023 hebben ruim 3.700 kinderen gesport via het aanbod van sportverenigingen en -aanbieders bij 22 schoolsportverenigingen. Hiervan zijn 900 kinderen doorgestroomd naar de reguliere locatie/het reguliere aanbod van de clubs.

Samenwerken niet-sportpartners

  • De gemeente zet de subsidieregeling ‘Rotterdam Lekker Fit! primair onderwijs 2023-2024’ niet door. Er komt een nieuwe aanpak voor kinderen met overgewicht en motorische achterstanden. De herijking van Lekker Fit! vindt plaats in 2024, onder andere met partners in de gebieden.
  • Het laten deelnemen van ouderen aan sport- en beweging is opgenomen in de ketenaanpak voor valpreventie (Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)).

Toegankelijkheid

  • Er is een Rotterdamse pagina ontwikkeld op de landelijke website van Uniek Sporten. Deze pagina is in augustus gelanceerd en gepromoot en in 2023 ruim 31.500 keer bezocht. In 2022 is de landelijke site 19.900 keer bezocht voor informatie over Rotterdam (stijging van 159%).
  • Sportbedrijf Rotterdam heeft de huidige toegankelijkheid van de gemeentelijke sportaccommodaties in beeld gebracht, evenals maatregelen om dit te verbeteren. Het besluit over de daadwerkelijke uitvoering volgt in 2024.
  • Toegankelijkheid is opgenomen in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) Sport en in de investeringsregeling (de ‘een-derde-regeling’) voor verenigingen.
  • Er zijn 160 zweminstructeurs van Sportbedrijf Rotterdam, Optisport en Sportfondsen opgeleid door SportMee over lesgeven aan kinderen met een beperking. In samenwerking met SportMee en de zwembadexploitanten zijn er 6 extra zwemlesgroepen gestart voor kinderen met een beperking.
  • Vanwege Schoolsport010 zijn binnen het speciaal basisonderwijs en cluster 3 & 4-scholen clinics aangeboden. Ook is de Special Final georganiseerd, een speciale editie van de Final voor speciaal basisonderwijs en cluster 3 & 4-scholen.
  • SportMee heeft ruim 1.150 mensen met een beperking of chronische aandoening geholpen bij het vinden van een sport die bij hen past.
  • Een Living Lab voor mensen met een licht verstandelijke beperking is gestart. Er wordt samengewerkt met sport- en beweegaanbieders, Pameijer, Haagse Hogeschool, Erasmus MC en ervaringsdeskundigen.
  • Eind 2023 is de pilot gestart om speeltuinen toegankelijker te maken en samen spelen door kinderen met en zonder beperking makkelijker te maken. Er is een aantal locaties bezocht en er is bekeken wat de knelpunten zijn en wat de mogelijkheden zijn om deze weg te nemen. De pilot krijgt een voortzetting in 2024.
Subsidies
  • In 2023 is de subsidieregeling 010 Sport en Spel gestart. In totaal was er € 150.000 beschikbaar waarvoor Rotterdammers een aanvraag konden doen voor evenementen op het gebied van sporten, spelen, scouten of bewegen. In 2023 is het beschikbare budget van € 150.000 verleend en zijn er 28 evenementen ondersteund. De evenementen waren verspreid over de hele stad, enkele voorbeelden zijn een Urban Sports Winter Event, De Overmaas Buurtdag en het Empower Moves evenement van Randy Emanuels.

Openbare ruimte

  • In 2023 is er gewerkt aan een nieuwe uitvoeringsagenda voor urban sports. De inhoud van deze nieuwe agenda wordt bepaald door Rotterdammers zelf. In 2023 is met enquêtes, gesprekken, evenementen en andere samenkomsten informatie opgehaald voor de inhoud van de agenda. Presentatie van de uitvoeringsagenda aan de gemeenteraad is voorzien in het tweede kwartaal van 2024.
  • De motie Impuls subsidieregelingen urban sports en Citylab010 is uitgevoerd. Zo is voor 2024 het subsidiebudget van de urban sports-regeling verhoogd. Op verschillende plekken is de openbare ruimte uitgebreid, zoals bij Skateland.
  • Op de Kosboulevard is er op initiatief van bewoners een openbaar calisthenics- en freerun-sportpark geopend.
  • In de winter van 2022-2023 zijn verschillende urban sports aangeboden, waaronder skateboarden, freerunnen en pannavoetbal. Het gaat om aanvullende activiteiten op de pleinprogrammering.
  • Met de aftrap van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is in 2023 gestart met een samenhangende aanpak voor de gezonde leefomgeving. Sport en bewegen is hiervan een onderdeel.

Hoe meten we dat?

Indicatoren

Realisatie

seizoen '21-'22

Begroting

seizoen '22-'23

Realisatie

seizoen '22-'23

Begroting

seizoen '23-'24

Raming

seizoen '24-'25

Raming

seizoen '25-'26

Raming

seizoen '26-'27

Collegetarget toename sportdeelname: We realiseren in de periode 2022-2026 een 10% relatieve toename in de wekelijkse sportdeelname inclusief urban sports. De wekelijkse sportdeelname zal toenemen van 62% in 2022 naar 68% in 2026.

             

Wekelijkse sporters

62% 63% 63% 64% 68% 68% 68%

Toelichting indicatoren

Target toename sportdeelname

Rotterdam realiseert in de periode 2022-2026 een toename van 10% in de wekelijkse sportdeelname (inclusief urban sports). De wekelijkse sportdeelname neemt toe van 62% in 2021 naar 68% in 2026.

De realisatie in seizoen '22/'23 is vastgesteld op 63%. Hiermee is het target 2023 bereikt.